EVENEMANG

En kväll om den franske poeten Pierre Reverdy med Torkel Rasmusson och Jonas Ellerström

Till alla evenemang

tisdag 27 mars

17-19

Besök hos Reverdy

En kväll om den franske poeten Pierre Reverdy med översättaren Torkel Rasmusson och förläggaren Jonas Ellerström

Pierre Reverdys poesi är märkligt tidlös. Hans vardagliga men samtidigt gåtfulla dikter från Paris gator och förstäder hör till modernismens pionjär-år, men har fortsatt att locka läsare och översättare från Gunnar Ekelöf till John Ashbery, Frank O’Hara och Lydia Davis. På svenska har ingen bok av Reverdy funnits förrän författaren och musikern Torkel Rasmusson förra året översatte hela samlingen Skifferplattorna på taket. Om den, och om Reverdys författarskap i stort, samtalar han med förläggaren Jonas Ellerström. Boken finns till salu för specialpris.

I det första surrealistiska manifestet deklarerade André Breton att Pierre Reverdy var samtidens störste poet. Louis Aragon förklarade att för honom, Breton och Paul Eluard var Reverdy som en äldre bror, en förebild. Men lika litet som Reverdy tidigare velat producera någon litterär kubism ville han ansluta sig till surrealismen. Hans lågmälda, vardagligt gåtfulla dikter från Paris är mer självständiga, de följer inga scheman.

 

I samarbete med Ellerströms förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.