EVENEMANG

En eftermiddag med Blå Tåget och Morgan Palmqvist

Till alla evenemang

lördag 26 oktober

14-16

Fri entré, ingen föranmälan krävs

Välkommen till Rönnells där Morgan Palmqvist kommer att presentera sin nya bok ”Blå Tåget i tiden och rummet”. På plats finns också flera av Blå Tågets medlemmar. Någon form av musikframträdande utlovas, liksom samtal med publiken.

När LP:n Tigerkaka släpptes 1969 blev det den första proggskivan som gjorts i Sverige. Men vad var den egentligen – en popskiva eller ett konstverk? Bandet bakom den överraskande skivan var Blå Tåget, en samling redan etablerade konstnärer, författare och intellektuella. De började spela popmusik till sina egna texter med bistånd av ett par professionella musiker och hade ett alldeles eget sound. Gruppen blev pionjärer inom den progressiva musikrörelsen. I denna innehållsrika bok tecknar Morgan Palmqvist Blå Tågets men också en stor del av den progressiva musikrörelsens historia. Författaren har ett musiksociologiskt perspektiv, vilket ger en bredd åt framställningen. Han diskuterar gruppmedlemmarnas sociala bakgrund och vad den hade för betydelse, både för dem själva, deras syn på musiken liksom hur gruppen bemöttes av publik och media.

Morgan Palmqvist är fil.dr i musikvetenskap, överbibliotekarie vid Göteborgs universitet och själv musiker. Boken kommer att finnas till försäljning till specialpris!

Dessutom release av en helt ny samlingsCD: GUNDER HÄGG – BLÅ TÅGET – STOCKHOLM NORRA med omslagsbild av Tore Berger.

 

I samarbete med Carlssons Bokförlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.