EVENEMANG

Ellen Key får brev av Alfhild Agrell!

Till alla evenemang

torsdag 27 april

17-19

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

Lena Fries-Gedin och Karin Lidén berättar i samtal med professor Claudia Lindén om arbetet med och innehållet i ”Nyss fått ditt bref. Och svarar så här!”, en nyutkommen samling med Alfhild Agrells brev till Ellen Key från åren 1888-1922. Vid sidan av olika samtidsaktuella frågor får läsaren i breven en unik möjlighet att komma nära Agrells kvinno- och författarliv.

Lena Fries-Gedin är översättare men har också arbetat som gymnasielärare i språk. Hon har översatt verk av bland andra Philippe Claudel, Annie Proulx, Jeanette Winterson och J.K. Rowling. Styrelsemedlem i Alfhild Agrell-sällskapet.

Karin Lidén är översättare från franska och ryska, tidigare även läromedels- och fackboksförfattare. Hon har bland annat skrivit om kvinnor i Sovjetunionen och 5i12-rörelsen. Styrelsemedlem i Alfhild Agrell-sällskapet.

Claudia Lindén är professor i litteraturvetenskap vid Södertörns högskola. Efter att 2002 ha disputerat på en avhandling om Ellen Keys feministiska tänkande har hon skrivit mycket om feminism och maskulinitet i det moderna genombrottet samt varit gästforskare vid Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet. Hon står för inledning och efterord till ”Nyss fått ditt bref. Och svarar så här!”.

 

I samarbete med Atrium Förlag, Alfhild Agrell-sällskapet, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården fastigheter.