EVENEMANG

Det monoteistiska landskapet. Ivan Aguéli och Emanuel Swedenborg.

Till alla evenemang

lördag 20 oktober

14-16

Simon Sorgenfrei samtalar om sin bok ”Det monoteistiska landskapet. Ivan Aguéli och Emanuel Swedenborg” med konstvetaren Annika Öhrner.

Ivan Aguéli är en av den moderna svenska konstens mest fascinerande gestalter, både ­genom sina suggestiva målningar och sitt märkliga levnadsöde. Aguéli föddes 1869 och dog redan 1917, överkörd av ett tåg ut­anför Barcelona. Han studerade i Paris och blev anarkist, målade senare under långa perioder i Egypten där han konverterade till islam och inträdde i en sufisk orden. I Simon Sorgenfreis studie av Aguélis måleri och religiösa tänkande är det särskilt hans förhållande till den svenske 1700-­tals­mystikern Emanuel Swedenborg som lyfts fram. Boken bygger på arkivmaterial, brev, dagböcker och manuskript, och visar hur Aguélis landskapsmåleri kan förstås som ett uttryck för hans religiösa sökande.

Simon Sorgenfrei (f. 1975) är verksam som religionsvetare vid Södertörns högskola. Han har huvudsakligen ägnat sig åt islam i historia och nutid, sufism och persisk sufipoesi. Hans doktors­avhandling American Dervish – Making Mevlevism in the United States (2013) behandlade samtida sufism i USA och Turkiet. Sorgenfrei är även intresserad av föreställningar om religion i vår samtid, liksom av fälten esoterism och nyandlighet.

 

I samarbete med ellerströms förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.