EVENEMANG

Cia Rinne på svenska = Svavel-jubileum

Till alla evenemang

tisdag 3 mars

18-20

Fri entré, ingen föranmälan krävs

År 2020 är det som av en händelse dags för nr 20 i Svavelserien. Detta jubileum firar vi genom att ge ut ingen mindre än den finlandssvenska ordkonstnären Cia Rinnes experimentella verk ”Vad angår meningar är jag förtvivlad”, översatt från engelska av John Swedenmark.
Både författaren och översättaren kommer närvara och läsa ur verket. Dessutom får vi uppleva ett framträdande av författaren tillsammans med pianisten Amine Mesnaoui.

”Vad angår meningar är jag förtvivlad” är andra avdelningen i Cia Rinnes verk ”Sentences” som utkom på engelska på det danska förlaget Gestus 2019. Just denna avdelning består uteslutande av regenererade meningar från Gertrude Steins essäer ”Sentences” och ”Sentences and Paragraphs” i boken ”How to Write” (1931); meningar i vilka ordet ”sentence” används. Denna sampling av Stein-meningar resulterar i stundtals humoristiska, stundtals intellektuellt utmanande och närmast häpnadsväckande utsagor om språket som sådant. Verket retar ideligen läsarens drift att skapa mening i det till synes meningslösa.

Cia Rinne är internationellt känd för sin visuella och audiella poesi där hon inte sällan blandar både engelska, tyska och franska. Ofta bildas en lekfull och förunderligt musikalisk ljudpoesi skapad för örat och kroppen snarare än för ögat och förnuftet. Men hon skriver också texter som presenteras som visuell konst. Rinne är född 1973 i Göteborg men uppväxt i Tyskland och har även bott i Finland, Grekland och Danmark. Hon debuterade 1997 och tilldelades 2019 det prestigefyllda Prix littéraire Bernard Heidsieck – Centre Pompidou.

VARMT VÄLKOMNA!

 

I samarbete med Trombone, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.