EVENEMANG

Carl-Johan Malmberg om William Blake

Till alla evenemang

torsdag 25 april

18:30

Presentation av och samtal om Carl-Johan Malmbergs ny bok Stjärnan i foten: Dikt och bild, bok och tanke hos William Blake.

Medverkande: Daniel Birnbaum.

Stjärnan i foten är den första större presentationen på svenska av engelsmannen William Blake (1757-1827), en av kulturhistoriens mest sammansatta gestalter: poet, målare och grafiker. Blakes egenhändigt framställda böcker kombinerar bild och ord på ett unikt sätt. Han var också en radikal tänkare vars tankar gick på tvärs mot hans tids filosofiska, politiska, religiösa och estetiska idéer. Först i våra dagar har det hisnande omfånget hos honom blivit tydligt.

Ofta med utgångspunkt i enskilda nyckelverk – en målning, ett grafiskt blad, en dikt – gör Blakekännaren Carl-Johan Malmberg en djupdykning i hans konstnärliga värld. Samtidigt skildras, invävt i framställningen, Blakes egenartade biografi. Utifrån sina rika kunskaper delger oss författaren ett personligt hållet, fascinerande porträtt av ett av de mest betydande författar- och konstnärskapen i den engelskspråkiga världen, ett som har fått allt större aktualitet i vår tid. Boken kan läsas av den om Blake tidigare okunnige såväl som av den redan insatte, av poesiläsaren såväl som av konstbetraktaren, av bokälskaren såväl som av filosofen.

Boken kommer att säljas till specialpris!

Varmt välkomna!

I samarbete med Wahlström & Widstrand, Rönnells vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.