EVENEMANG

Böcker! Dekadens! Absint! Release för Przybyszewskis ”Dödsmässa”

Till alla evenemang

fredag 23 november

17-19

En kväll i dekadensens tecken: Bokens huvudredaktör Per Faxneld (fil.dr. i religionshistoria, specialist på ockultism och sekelskifteskultur) berättar kort om författaren. Illustratören Kristoffer Nilsson intervjuas om arbetet med träsnitten. Och så bjuds de som kommer tidigt på förstklassig absint från svenska tillverkaren Valkyria!

”Dödsmässa” säljs till specialpris. Malört kommer dessutom att sälja nyligen funna restexemplar av flera av sina eftersökta tidigare böcker, som inte funnits i tryck på åtskilliga år. Samt de spektakulära handbundna bibliofilupplagorna av ”Den förälskade djävulen” och ”Det oändliga sammanhaget”, som nu äntligen är klara!

Om boken: Stanisław Przybyszewski (1868–1927) var en av sekelskiftets stora provokatörer. Han odlade en demonisk persona, omhuldade anarkismen och kallade sig öppet satanist. Sina viktigaste verk skrev han under 1890­-talet, då han bodde i Berlin och umgicks med Edvard Munch, August Strindberg och andra i stadens bohemkretsar.

Przybyszewskis sällsamma författarskap utgår från det nattliga och det djävulska. Flera av motiven är välbekanta från dekadenterna, men han skildrar dem i en uppbruten, hallucinatorisk stil som förebådar expressionismen.

Nu ger Malört förlag ut den överdådiga volymen ”Dödsmässa” i påkostat inbundet storformat. Den samlar samtliga noveller och prosadikter som Przybyszewski skrev på tyska och ett urval av hans övriga produktion. Bland annat ingår kortromanen Satans barn samt hans essäer om konst, satanism, socialdarwinism och spiritualism. Utöver Przybyszewskis egna verk innehåller Dödsmässa nyskrivna texter om honom och hans samtid av sex nutida forskare. Boken är rikt illustrerad med sjuttiosju träsnitt av Kristoffer Nilsson. Till boken finns även ett soundtrack på sjutums vinylskiva, med specialskriven musik av Blixa Bargeld, Jill Tracy och Stephen O’Malley.

I samband med den här bokreleasen kommer vi även att sälja de exklusiva bibliofilversionerna av två av Malörts äldre titlar:
Henrik Johnssons ”Det oändliga sammanhanget: August Strindbergs ockulta vetenskap” (2015). Denna specialversion innehåller ett medbundet signerat kopparstick av dess illustratör Kristoffer Nilsson (föreställande Strindberg och demonen Behemoth), som inte förekommer i den ordinarie upplagan. Medföljer gör även en soundtrack-cd, med musik av elektronikagruppen Differnet och uppläsningar av dramatikern Stig Larsson. Boken är handbunden i ett halvklotband med präglad kalvskinnsetikett hos anrika Leonard Gustafssons bokbinderi (etablerat 1914) på Östermalm i Stockholm. Det infernoröda marmorerade pappret som utgör den så kallade överklädningen är tillverkat under tidigt 1900-tal, möjligen så tidigt som under Strindbergs levnad. Översnittet har stänkdekorerats i matchande färgtoner. (Bibliofilupplagan av ”Det oändliga sammanhanget” finns i 11 exemplar, varav fyra redan är bokade.)

Jacques Cazottes ”Den förälskade djävulen”. Boken utkom första gången 1772 (i svensk översättning från Malört år 2010). Bibliofilversionen är bunden i marockanskt kamelskinn. Bindningen är gjord för hand av bokens formgivare, Timo Ketola, vid ett anrikt bokbinderi i Sansepolcro i sydöstra Toscana. Staden grundades på 1000-talet och är berömd för sina hantverkstraditioner. (Boken finns i 11 handnumrerade exemplar, varav fem redan är bokade.)

 

I samarbete med Malört förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.