EVENEMANG

”Är man kär går man gärna Eros ärenden” – antik grekisk roman på svenska

Till alla evenemang

fredag 7 juni

18-20

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

Boksläpp: Achilles Tatios ”Leukippe & Kleitofon” i ny illustrerad översättning!

Eros makt är stor. Det vet den unge Kleitofon. Han och hans älskade Leukippe har kastats runt i en antik medelhavsvärld som lekbollar för ödet och åtrån. De har upplevt det mesta: sjörövare, trolldrycker och skendöd, trogen vänskap, sluga rätte-gångstal och gudomliga ingripanden. Inför en främling i kuststaden Sidon spinner Kleitofon berättelsen om sina kärleksäventyr. Hans historia visar sig vara ”rena romanen” och rymma allt från grekiska myter och exotiska bestar till utläggningar om begärets fysikaliska färdvägar och fördelarna med sex mellan män. Där kärleksguden råder är inget osannolikt.

 

Achilles Tatios var troligen verksam på 100¬-talet, even¬tuellt i Egypten. Leukippe & Kleitofon, hans enda bevarade verk, hade stort inflytande under senare delen av antiken. Det lästes flitigt i medeltidens Bysans och fick spridning i det tidigmoderna Europa. Tillsammans med en handfull andra antika grekiska romaner har det påverkat det moderna berättandet och den moderna romanen. Men framför allt har Leukippe & Kleitofon förblivit egenartad läsning i egen rätt – ironisk och melodramatisk, subtil och burlesk, retorisk och slapstickartad. En litteratur lika illfundigt lynnig som Eros själv.

 

Översättaren Ingela Nilsson är professor i antik grekiska vid Uppsala universitet. På Rönnells samtalar hon om Tatios roman med Niklas Haga, grecist och utgivare.

Leukippe & Kleitofon ges ut på Bokförlaget Faethon i skriftserien Moly med förord av Rebecka Kärde och illustrationer av Monica Hellström.

 

I samarbete med Bokförlaget Faethon, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.