EVENEMANG

Bokrelease och utställning med Mattias Bäcklin

Till alla evenemang

fredag 4 maj

17-19

Välkomna till release för Fågelsång och betong – en bok om Mattias Bäcklins konstnärskap och vernissage för en utställning med teckningar, grafik och skulpturer.

Kl 18 samtalar konstnären Mattias Bäcklin med curatorn Björn Norberg; Jakob Kimvall, konstvetare, och Yngve Nordin, forskare på fjädermyggor från Naturhistoriska riksmuseet.

Utställningen pågår t.o.m. 22 maj.

Boken kommer att finnas till försäljning till specialpris.

Vin och tilltugg

Naturen är Mattias Bäcklins stora intresse sedan barnsben. Samtidigt har han vuxit upp med hip hop och gatukonst. I sitt konstnärskap återkommer han till mötet mellan civilisation och vildmark.
Mattias Bäcklins detaljrika teckningar är ofta lika rika på insekter och fåglar som på fragment av en kraschad dröm om det moderna samhället. Miljonprogrammens förorter är på väg att rasa samman och står som ruiner i ett landskap som sakta återtas av naturen.
Hans konst kännetecknas också av en underfundig humor och referenser till både populärkultur och konsthistoria. Tillsammans med konstcuratorn Björn Norberg ger han sig ut på en resa och stannar till i reflektioner över tanken om det moderna samhället, om människans påverkan på naturen och ekologin, om bilden och konsten.
Fågelsång och betong presenterar konstnären Mattias Bäcklin men det är också en artrik bok som nördigt betraktar detaljer, stannar till inför naturens storslagenhet och ger sig i kast med att kommentera förhållandet mellan konst, vetenskap och vår framtid i antropocen.

Mattias Bäcklin bor och arbetar i Stockholm. Han är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan och Konstfack och har deltagit i utställningar på bland annat Konstnärshuset i Stockholm, Uppsala konstmuseum, Liljevalchs konsthall och Kulturhuset i Stockholm och är representerad i flera större samlingar.
Författaren Björn Norberg är verksam som curator sedan drygt tjugo år och arbetar gärna med konst som har ett nära förhållande till teknik och vetenskap. Han har curerat utställningar som bland annat visats på Kiasma, Museet for Samtidskunst Roskilde och Moderna museet. Just nu arbetar han med att utveckla en konstpark i Strängnäs.

 

I samarbete med Dokument Press, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.