EVENEMANG

Bokrelease av Hélène Cixous Bilder av Dora

Till alla evenemang

onsdag 18 februari

17-19

Skådespelarna Anna Björk och Jon Karlsson läser utdrag ur dramat och Cixous svenska översättare Sara Gordan och Kerstin Munck berättar om Cixous och hennes verk.

En artonårig kvinna, som enligt fadern lider av både nervösa symptom och vanföreställningar, hamnar i förra sekelslutets Wien på schäslongen hos Sigmund Freud. Han ger henne namnet Dora och hon blir utgångspunkten för hans första psykoanalytiska fallstudie. I ”Bilder av Dora” inbjuder Hélène Cixous till nya möten med Freud och Dora.

Bilder av Dora presenteras här i översättning av Sara Gordan och Kerstin Munck, varav den senare även författat ett initierat efterord.

Hélène Cixous är född 1937 i Oran, Algeriet och bosatt i Frankrike sedan 1955. Hon blev tidigt en av Europas ledande intellektuella. I slutet av 1960-talet inledde hon ett stort romanprojekt, som fortfarande är under arbete, nu omfattande närmare 50 boktitlar. Hon slog igenom som dramatiker medBilder av Dora (Portrait de Dora) 1976 och har sedan skrivit en rad uppmärksammade pjäser, bland annat för Théâtre du Soleil i Vincennes utanför Paris.

Bilder av Dora är den första volymen med Cixous dramatik som utkommer på svenska.

I samarbete med Atrium förlag, Kungliga Dramatiska Teatern, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.