EVENEMANG

Bellman, böckerna och konsten att variera

Till alla evenemang

lördag 3 juni

14-15:30

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

Bellman är för oss den mest levande av 1700-talets författare. Vad har skrivits om Bellman? Var hittar jag det? Olof Holm har sammanställt den första bibliografin över Bellman och presenterar den samtidigt som den publiceras på Bellmanssällskapets hemsida. Bellman. Bibliografin.

Bellmanssällskapet publicerar en ny del av Bellmansstudier. Här går läsaren på upptäcktsfärd bland böcker och handskrifter, Bellman på scenen, hans musik, hans språk och hans kulinariska diktning. Denna rika belysning av Bellman och hans verk presenteras av redaktören Jennie Nell. Bellmansstudier 26.

Hur hade Bellman det själv med böckerna? Hur stor var hans boksamling och vad innehöll den? Fynd i arkiv och på Rönnells (!) avslöjar en Bellman helt annorlunda den traditionella bilden vi hade av honom. Detta presenteras av Per S. Ridderstad under rubriken ”Provenienser och prominenser: Bellman och några till”.

Bellman lånade musik från olika håll och anpassade den till sina egna texter. Men när han sjöng dem, gjorde han troligen som man brukade vid denna tid – improviserade utsmyckningar av melodin. På så sätt kunde melodin varieras mellan alla fyra verserna av Fjäriln vingad. Jazzgitarristen Leo Krepper improviserar utifrån några Bellmanmelodier.

 

Bellman läser, teckning av Johan Tobias Sergel.

 

I samarbete med Bellmansällskapet, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.