EVENEMANG

Årets kulturtidskrift 2021!

Till alla evenemang

lördag 23 oktober

14-16

Fri entré, ingen föranmälan krävs

För 26:e gången i ordningen delas priset Årets kulturtidskrift ut. Vinnaren erhåller 50 000 kr skänkta av Samfundet De Nio samt ett konstverk noga utvalt av FSK och Mediaverkstaden Skåne. Kom och skåla i bubbel, köp en tidskrift eller en bok från Rönnells breda sortiment och lär dig mer om de nominerade tidskrifterna som i år är: Aiolos, Bazar Masarin, Dixikon, Filmrutan och Historiskan.
Poeten och kulturjournalisten Anna Axfors bjuder på stand up comedy baserad på årets nominerade tidskrifter. Axfors har gett ut Kärleksbrevet (2016) och Jag hatar naturen (2018) på 20TAL Bok. Hon har publicerat personliga essäer om föräldraskap, hem och shopping i bland annat i Sydsvenskan och Svenska Dagbladet. Hon är även aktuell med dikten ”Skogen är cool” som kommer finnas att läsa på stadens kulturtavlor från och med vecka 43.
Jury för kulturtidskriftspriset har i år varit: Kerstin Aronsson, Jerker Sagfors.Nicklas Sennerteg,Agneta von Zeipel och Lillemor Åkerman
Aiolos
http://aiolos.info/
Initierade och namnkunniga skribenter djupdyker i omfångsrika, tematiska nummer; utforskar, nyanserar och lyfter fram oväntade ingångssvinklar som vidgar perspektiven och fäster läsarens blick på både detaljer och helheter. Formgivningen är oklanderlig och anpassas följsamt efter olika texttyper och bilder.
Aiolos tar läsaren på allvar.
Bazar Masarin
https://issuu.com/bazarmasarin
Intressant, ambitiös, seriös konsekvent tidskrift om barn- och ungdomslitteratur och illustration. Med analytisk blick och nyfiket sinne närmar den sig aktuella teman, frågeställningar, upphovspersoner och verk. Inspirerande, kunnigt och väl formgivet. Maffiga, innehållsrika nummer strålande illustrerat med kopplingar till artiklarna.
Dixikon
www.dixikon.se
började ges ut som nättidskrift 2007 och har idag ett imponerande arkiv med intressanta artiklar om litteratur och scenkonst. Med blicken riktad ut mot Europa och övriga världen delar väl skrivande medarbetare med sig av intressanta utgivningar som många gånger inte når Sverige i översättning. Hög litterär kvalitet i texter och urval av ämnen/verk som behandlas med utblick och insikt.
Filmrutan
https://www.filmrutan.se/
Filmrutan tillhör med sina drygt sex decennier på nacken veteranerna bland de svenska kulturtidskrifterna och bara det förtjänar egentligen ett pris. Det är en vackert utformad tidskrift som lustfyllt vårdar bildningstanken inom filmmediet. De initierade texterna väcker inte bara lusten att upptäcka nya filmer, utan också att med andra ögon se om gamla alster som du redan sett.
Historiskan
https://historiskan.se/
I gränslandet mellan historia, kultur och samhälle lyfter Historiskan konsekvent fram en tidigare undanskymd och ringaktad historia som handlar om halva mänskligheten. Det är en smart och snygg tidskrift som vänder sig till alla och inte bara de redan invigda. En kulturgärning som breddar och fördjupar historieintresset.
Årets konstverk
Den engelska bild- och handskriftspedagogen Marion Richardsons (1892-1946) pedagogik placerade bildskapande och handskrift sida vid sida. I sin undervisning utgick Richardson från barnens naturliga handrörelser och formandet av intrikata mönster utifrån bokstävernas form. Genom något som hon kallade word- och mind-picturing, att låta barnen lyssna till beskrivningar av scener och berättelser för att själva skapa sig en bild av vad som skulle gestaltas, revolutionerade hon en konstundervisning som dessförinnan baserats på kopiering av yttre objekt. Hon införde nya material i undervisningen, bytte ut bänkar mot egendesignade stafflier och uppmuntrade barnen att dekorera sina läroböcker med egna mönster och krumelurer. ”Genom att klottra lärde dom sig att skriva och teckna på samma gång”
I projektet Joining Paths har Åsa Norberg och Jennie Sundén tittat på Marion Richardsons övningar och undersökt tecknet som mönsterbild. Joining Paths består av en serie målningar gjorda utifrån digitala skisser. I en tid där digitala verktyg spelar en allt större roll väcker projektet frågor kring relationen mellan kropp och kognition, text och abstraktion och skriftens analoga och digitala gränssnitt.
Åsa Norberg och Jennie Sundén (1977) är verksamma i Göteborg. De har tidigare ställt ut på bland annat Bildmuseet, Bonniers Konsthall, Marabouparken, Tensta Konsthall, Malmö Konstmuseum, Göteborgs Konsthall, Konstakademien och Moderna Museet.
Samfundet De nio
Samfundet De Nio är en litterär akademi med nio på livstid valda ledamöter. Samfundet instiftades 1913 i Stockholm på grundval av ett testamentariskt förordnande av Lotten von Kræmer. Sittande ledamöter är: Anna Williams, Nina Burton, Jonas Ellerström, Kerstin Ekman, Gunnar Harding, Sara Stridsberg, Niklas Rådström, Madeleine Gustafsson och Johan Svedjedal.
Evenemangsbild: Joining Paths av Åsa Norberg och Jennie Sundén

I samarbete med Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.