EVENEMANG

Apan berättar!

Till alla evenemang

lördag 22 februari

14-16

Carl Johan De Geer, som givit ut tre barnböcker, läser högt ur sina opublicerade barnboksmanuskript – de som bokförlagen refuserat. Han visar också några av de tänkta illustrationerna. Samt reciterar en monolog ur sin nyskrivna pjäs, en dramatisering för scenen av Tårtan-serien, skriven för Stadsteatern/Kulturhuset i Stockholm. Apan, som De Geer spelade i tre tv-avsnitt, har nu fått repliker och yttrar sig vitt och brett om hur hemskt det var på 1900-talet, detta bortglömda århundrade. Om hur människor var rädda att mista sina jobb. Om att bilar fick släppa ut avgaser på gatorna, så att det knappt gick att andas. Och om de fruktansvärda cirkusar som fanns då, där man plågade djur och tvingade barn att se på.

”Barn ska man ta på allvar. Kulturellt är de likvärdiga med vuxna”, säger Carl Johan De Geer (75) som har två barnbarn. ”Alltför ofta har barnkultur ett nedlåtande tonfall. Gäller inte minst barnprogram. Och så har det varit så länge tv har funnits i Sverige. Därför gjorde Håkan Alexandersson och jag Tårtan och tre andra tv-serier för barn. Nu är det dags för en ny offensiv mot det fjantiga och slätstrukna.”

Fri entré!  Varmt välkomna!

I samarbete med Stockholms läns landsting, Kulturrådet, Stockholms stad, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.