EVENEMANG

Älskade syskon en halv meter ovanför marken

Till alla evenemang

lördag 23 februari

14-16

”Jag skriver för att jag inte står ut med en värld utan er. Jag skriver för att jag längtar efter gemenskap, inte frihet. […] Jag skriver för att jag längtar efter att läsa era böcker som ännu inte blivit utgivna och för att jag hoppas att de blir syskon i litteraturen. Jag skriver för att det är mitt sätt att ingripa.” – Burcu Sahin

”Det känns brutalt att skriva det, men det är ju i själva verket vad jag hoppas på, att bok och läsare ska mötas, och dikterna nå dit där Henrika inte finns.” – Henrika Ringbom

Burcu Sahin debuterade 2018 med diktsamlingen ”Broderier” och är även lärare på Biskops-Arnös författarskola. Nu har hon skrivit poetiken ”Älskade syskon”, fyra brev om skrivandets motstånd, om nyfikenheten och gemenskapen, om makten och språket, om längtan efter att låta skrivandet ta en till en annan plats och rädslan för att den platsen ska betyda borta.

Henrika Ringbom har sedan debuten 1988 skrivit i många genrer och är även verksam som översättare. Hennes senaste bok är den poetiska reseessän ”elden leende” som utkom 2016. ”En halv meter ovanför marken” är en vindlande text som sveper med sig Solaris, grekiska grav- och votivinskrifter, No-teatern, yoga, den egna kretsen och frågan: Vem är du?

Både ”Älskade syskon” och ”En halv meter ovanför marken” ingår i Autors nya poetikserie Autor Chap där nordiska författare skriver om den egna praktikens tillkomst, dess förutsättningar och begär. I ”Autor Chap I” medverkar Anne-Louise Bosmans, Ida Marie Hede, Jila Mossaed, Henrika Ringbom, Burcu Sahin och Sigbjørn Skåden.

På Rönnells möts Burcu Sahin och Henrika Ringbom för ett samtal om tvånget att skriva, lusten att skriva och behovet av att skriva när skrivandet förknippas med motstånd, gemenskap, förändring och bevarande. Samtalet leds av Ulf Krook som ingår i redaktionen för Autor Chap.

Varmt välkomna!

 

I samarbete med Autor, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.