EVENEMANG>
Kim Forss presenterar ”Landskap i tusch”, om en tradition i Kinas konsthistoria
fredag 30 augusti
16:30-18
Fri entré, ingen föranmälan krävs
Välkomna att vara med och fira utgivningen av Landskap i tusch – idé, historia och praktik i kinesisk konst.
Författaren Kim Forss inleder med några ord om landskapsmålning i den kinesiska traditionen, Jonas Ellerström kommenterar den lyrik som ofta finns på bilderna, och Sofija Torebo Strindlund talar om formgivningen av boken.
Boken kan köpas till ett specialprecis, det blir vin och mingel.
I boken berättas om bakgrunden till det kinesiska landskapsmåleriet. Den behandlar idéer bakom bildernas tillkomst, till exempel vad det innebär att avbilda verkligheten. Betyder landskapsmålningarna något mer än att visa ett landskap och i så fall vad? Konst är politik och genom att förstå vad som målas och hur det sker kan man förstå konstnärernas avsikter.
Några av de mest älskade konstnärerna presenteras. Det börjar med Wang Wei, verksam på 700-talet som poet och målare, och som även hade en befattning som riksrevisor. Andra konstnärer var ämbetsmän och någon var kejsare. De flesta tillhörde de välbärgade i samhället, men en del var hantverkare. Idag ser scenen för konst annorlunda ut och några ur den nya generationen presenteras också.
Traditionen säger att papper, tusch, rivsten och pensel är de fyra oumbärliga ting som behövs för att måla (och leva ett gott liv). I boken diskuteras även det rent praktiska kring material, metod och teknik att måla.
I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.