Åke Hodell på Radioteatern (CD)

Åke Hodells radiopjäser utgör en viktig del av den svenska kulturskatten, inte minst de originella porträtten av Carl Jonas Love Almquist, August Strindberg och Gunnar Ekelöf. Inom radiodramatiken utvecklade han den repetetiva formen till mästerskap i ett rytmiskt flöde av röster, ljud och musik. Åke Hodell skrev och regisserade sexton radiopjäser.

I samarbete med SR Radioteatern ger nu Rönnells ut första delen i en planerad serie om nio CD-skivor, innehållande Vad Gjorde Hemingway i Afrika? och Den stora segern vid Gettysburg, två Hodellklassiker från tidigt sjuttiotal. Därefter följer i kronologisk ordning Andeskådaren i katakomberna (2 CD); Resan till Rom (4 CD); Wolfgang Amadeus Mozart (1 CD) och Resan till Labrador (1 CD).

Vad gjorde Hemingway i Afrika? hade premiär den 4 september 1971 med Ernst Günther i alla roller. Pjäsen skildrar det psykotiska tillstånd Hemingway befinner sig i under sina sista timmar. Han boxas mot sin egen skugga, hör röster och minns episoder ur sitt liv.

Den stora segern vid Gettysburg sändes den 6 januari 1973, med Åke Fridell i rollen som Carl Jonas Love Almqvist. Handlingen utspelas i makarna Gustawis pensionat Central House, Philadephia, USA, en julinatt 1865. Pjästiteln ”Den stora segern” syftar inte i första hand på det berömda historiska slaget utan på en inre uppgörelse, en strid inom Almqvist själv.

Utgåvan presenteras i en kassett innehållande en textbok med ett förord av Magnus Florin: Vad gjorde Åke Hodell på Radioteatern?, 156 s. och en CD med originalinspelningar av de två pjäserna.

Läs recension i Svenska Dagbladet.

Total speltid 64’14. 

Formgivning: Anders Ljungman.
Pris 200:-

Beställ här

Resan till Rom

Den 17 juli 1941 störtar stridspiloten Åke Hodell på en slätt i Skåne. Hans utsikter att överleva bedöms obefintliga, men läkarna lyckas mot alla odds skruva ihop hans sargade kropp. Sedan börjar den verkliga rehabiliteringen. En sjuksyster överlämnar en bok av Dostojevskij och en ny värld bortom serietidningarnas och kioskdeckarnas öppnas för patienten.

Gunnar Ekelöf hör talas om den unge flygarens öde och skriver lästips till honom på baksidan av en matsedel från Trosa Stadshotell. Hodell skickar så småningom ett diktmanus som returneras med läromästarens marginalanteckningar: "Hör mer musik, det formar! Lyssna på Mozart!".

1953 debuterar Åke Hodell som senmodernistisk poet i Flyende pilot, med förord av Gunnar Ekelöf. På våren samma år bjuder Ekelöf med Hodell på en bildningsresa till Rom. Det är denna resa som utgör handlingen i föreliggande romanframent.


När Hodell i början av 60-talet övergick till att intressera sig för den konkreta poesin på framsidan av matsedlarna på Trosa Stadshotell, med uppräkningar som "Stekt fläsk m. löksås 3:15" o.s.v., fortsatte vänskapen på ett djupare plan. Ekelöf, som redan i breven hem från Rom konstaterat Hodells intresse för tågtidtabeller och billiga korvbarer, var bitvis främmande för dennes "elektronismer" och upptåg under 60-talet. Ändå fanns där något i botten som förenade dem: utanförskapet, en frånvarande fader, den absurda humorn, och inte minst kärleken till italienska sportbilar. Hodell tröttnade aldrig på att visa upp den gula modell av 1929 års Bugatti som han fått av Ekelöf.


Efter Galgenfrist (1997), den fjärde avslutande delen i Åke Hodells självbiografiska romanserie, hade turen kommit till boken om Ekelöf. Under några sommarveckor på Öddö i Bohusläns skärgård skrev Hodell ner de inledande kapitlen till romanen Resan till Rom. Därefter tvingades han av hälsoskäl att lägga skrivmaskinen på hyllan och ägnade sista tiden åt sitt arkiv.

När jag besökte Åke Hodell några veckor innan han gick bort i juli 2000, visade han stolt upp manuskriptet från Öddö och berättade att där fanns en annorlunda, mer galghumoristisk bild av den store Gunnar Ekelöf. "Det är ett unikt material du får med dig", sade han.

När jag gick igenom det förstod jag vad han menat; det är en av de roligaste texter han skrivit; en ömsint, humoristisk och dråplig skildring av en vänskap som ännu är outforskad. Hodells porträtt av Ekelöf kändes som vinddraget från en Bugatti.

Rönnells Antikvariat 2005
Tredje tryckningen
Formgivning: Lars Paulsrud
ISBN:91-971981-3-7
Häftad, 48 sidor
Pris: 80 kr

Beställ här

Stuvad Lake enligt Cajsa Warg

Åke Hodells berättelse Stuvad lake enligt Cajsa Warg tar sin början på Trosa stadshotell. När matsalens ende gäst, Gunnar Ekelöf, beställer stuvad lake lagad enligt Cajsa Wargs kokbok från 1755, ser kocken ingen annan utväg än att åka till Kungliga biblioteket och skriva av receptet.

Under tiden bjuder servitrisen Emy Norberg Ekelöf på äkta skotsk whisky och börjar berätta om sin systerson Åke Hodell som störtat med sitt stridsplan och börjat dikta.

Formgivning: Lars Paulsrud
ISBN: 91-974201-2-3
Häftad, 44 sidor (inklusive kopia av det manus till Flyende pilot som Ekelöf läste och kommenterade.)
Pris: 150 kr

Slutsåld!

Lågsniff (DVD)

Åke Hodells experimentpjäs Lågsniff framfördes första gången på Moderna Museets svischföreställning den 4 november 1964. I januari året efter spelades pjäsen på Pistolteatern. Föreställningen filmades av den unge fotografen Per Wiklund och omarbetades sedan till en TV-film.

Filmen följer textmässigt Hodells manus, men blir genom sin originella scensättning ändå ett eget verk, med suggestiva närbilder och animeringar av bla collage ut Hodells bok General Bussig. Wiklund arrangerade bildstörningar gav maximal effekt när filmen sändes i TV i december 1965.

Tre kronor hade precis fått stryk av Sovjet i ishockey och folkhemmet satt bänkat i massiv besvikelse framför den enda TV-kanalen. Lågsniff blev Åke Hodells enda verk för Sveriges Television.


Medverkar gör också: Bengt Emil Johnson, Torsten Ekbom och Leif Nylén.


(Filmen distribueras med stöd av Svenska filminstitutet)

Formgivning: Dan Fröberg
Speltid: ca 20 minuter
Pris: 160 kr

Beställ här

Friends of the Bumblebee(CD)

När Åke Hodell störtade med sitt flygplan på en slätt i Skåne 1941 var ljudet av en humla det sista han hann uppfatta. Humlan dök senare upp i hans text- och ljudkomposition General Bussig.

På hyllningsskivan Friends of The Bumblebee (CD) medverkar Thurston Moore, Jim O´Rourke, David Grubbs, bob hund, Mats Gustafsson, Leif Elggren, Dan Fröberg, Elis Ernst Eriksson, Mats Lindström och Daniel Rosenhall.

Skivan är producerad av Dan Fröberg och Mats Gustafsson och innehåller även en essä av Magnus Haglund.

Formgivning: Dan Fröberg
Pris: 160 kr

hodell_radioteatern.jpg