Onsdag 27 februari kl. 19.00: Internationellt författarbesök: Anne Enright

Onsdagen den 27 februari uppträder Anne Enright på Rönnells Antikvariat där hon läser ur sin senaste roman The Forgotten Waltz och diskuterar sitt liv och skrivande med Helena Wulff, professor i socialantropologi med Irland som specialområde.

Anne Enright är en av Irlands mest innovativa och klarast lysande författare. Flera av hennes böcker, däribland The Gathering (vinnare av Bookerpriset 2007), har översatts till svenska. Förra året gav Brombergs ut den Den stora valsen.

Fri entré! (begränsat antal platser)

Varmt välkomna!

I samarbete med Irlands Ambassad, Brombergs Bokförlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.


Tisdag 26 februari: Häpna på Rönnells! Konsert med Mariam the Believer och Boots Brown


Onsdag 20 februari kl. 18.30 (OBS tiden!): OEI undersökningar I-II : Emmanuel Hocquard och Marjorie Perloff

Välkomna till releasen av de två första volymerna i OEI editörs nya serie "OEI Undersökningar": En privatdetektiv och grammatiker i Tanger, med texter av Emmanuel Hocquard, samt Differentiell poetik, med femton essäer av Marjorie Perloff.

Dessutom: release av ett nytt nummer av OEI, #59 (”Arbete pågår 2”)!

Presentationer, poetiska och kritiska läsningar, kommentarer, kontextualiseringar, perspektiviseringar, diskurser, diskussioner, dryftanden, debatter, drinkar!

Medverkande: Beata Berggren, Jörgen Gassilewski, Anna Hallberg, Ronney Henningsson, Lars-Erik Hjertström Lappalainen, Martin Högström, Olivia Iso, Anders Karlin, Jakob Lien, Anders Lundberg, Jonas (J) Magnusson, Jesper Olsson, Peter Thörneby, Christopher West, Kim West.
Varmt välkomna!

I samarbete med OEI, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

-

Onsdag 30 januari kl 19.00: Releasefest för den svenska utgåvan av Lars Amund Vaages roman Rubato.

Rubato är en vindlande odyssé mellan nu och då, land och stad, flykt och fäste – berättad på ett språk som det sjunger om. Rubato handlar om Stein, en lovande pianist som hoppade av konservatoriet för att i stället bli chaufför på Kosmos Maskin. Men i en lastbilsolycka kastas ödet om.

Lars Amund Vaage är en av Norges stora samtida författare och Rubato är hans mästarstycke som iklätts en kongenial svensk språkdräkt i översättning av Peter Törnqvist (Kioskvridning 140 grader, Fältstudier). Rubato nominerades efter sin norska utgåva till Nordiska rådets litteraturpris och fick Aschehougpriset, Kritikerpriset och Nynorsk litteraturpris.
''Stort om musikk og kjærlighet. Rubato er fortellerkunst på høyt internasjonalt nivå.'' [Øystein Rottem, Dagbladet]

”Lars Amund Vaage är en förnyare av romankonsten och flera av hans verk äger en lyrisk förtätad stämning och existentiell dimension som kan föra tankarna till en av Nordens största prosaister någonsin, Tarjei Vesaas.” [00TAL]

”Exceptionellt poetisk och suggererande i stilen. Han skriver sensuellt och rytmiskt, ofta med en hektisk, nervöst pulserande intensitet.” [Stavanger Aftenblad]

På Rönnells den 30 januari presenterar Lars Amund Vaage boken och Peter Törnqvist läser ur sin översättning.

Välkomna!

I samarbete med Trolltrumma, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

-
Tisdag 22 januari kl 18:30: Releasefest för Lina Hagelbäcks debut Violencia

Snart utkommer Lina Hagelbäcks sprakande prosalyriska debut Violencia på Brombergs. Det önskar vi uppmärksamma med en fest i bokens anda, och hoppas att du vill komma för att fira tillsammans med oss!

Två kvinnor, båda poeter, möts på ett universitet och flyttar ihop. Deras värld är surrealistisk och drömlik. I deras trädgård kan man dricka sten och kolsyrade skuldkänslor. Här finns också geléterräng, ett hav som delvis är fiktivt och ett ombonat träsk. Den skygga Stina beundrar den intensiva Violencia, men skräms också av hennes oberäknelighet och vulkanhermeneutiska sjukdom. Det här är en prosalyrisk berättelse om stark vänskap, grymhet, det friska, det sjuka och om passionen för poesi.

''Lina Hagelbäcks röst är personlig och kraftfull. Hon har starka saker att berätta, hon vågar göra det och gör det bra.''  Maria Schottenius, Dagens Nyheter

Lina kommer att läsa ur Violencia kl 19:00.

Boken säljs till premiärpris under kvällen.

Det blir högläsning, rödvin, lyrikprat och trängsel. Varmt välkomna!

I samarbete med Brombergs Bokförlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

-

Torsdag 17 januari kl 19:00: Releasefest för ny bok av Sara Gordan

Välkommen till släppfesten för Sara Gordans nya bok Martin Andersson – ett skuggspel! Vin, mingel och uppläsning av författarna Vendela Fredricsson, Jonas Brun och Sara Gordan. Romanen finns att köpa till releasepris!

I sin tredje bok både närmar sig och bråkar Sara Gordan med romanformen. Ett berättarjag – Martin Andersson – skriver om sig själv i tredje person: Martin Andersson. Med hjälp av skriften försöker jaget närma sig sin egen berättelse, utan att helt nå fram. Har han varit sjuk? Eller var det något som hände med hans flickvän, Veronika? En dag möter Martin den döde författaren Hjalmar Bergman, som blir hans motaktör i det skuggspel där Martin försöker att hitta rätt i sin historia.
I samarbete med Albert Bonniers Förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

-
Lördag 12 januari kl 14-16: Peter Johansson