Tidigare evenemang 2013:

Lördag den 19 oktober kl 13-16:

Release av boken Affischerna 1967-1979 och vernissage för affischutställning med Christer Themptander

Färgstarkt! Formstarkt! Slagkraftigt!

På 60- och 70-talen flödade kreativiteten och alternativa kultur- och motståndsrörelser blomstrade. Här skapades en rik mångfald av affischer som handlade om allt ifrån solidaritet, kamp, gemenskap, uppror och systerskap till musikfester. Nu kommer äntligen en omfattande bok över denna affischkonst: Affischerna från den svenska alternativrörelsen 1967-1979, av Håkan Agnsäter, som täcker in en spännande tid i svensk närhistoria och omvärldens historiska händelser, berättar om konstnärerna och lyfter fram deras, i många fall, bortglömda verk.

Samtidigt som boken presenteras öppnar också på Rönnells en utställning med affischer av Christer Themptander, verksam sedan slutet av 1960-talet med omisskänliga samhällskritiska kollage i poetisk, satirisk och absurd form.

På Rönnells visas affischer från framförallt 1970- och 80-tal, affischer som har klistrats upp illegalt ute på stan men också hittat sin plats på olika utställningar och folkhemsväggar.

Vernissage lördag den 19 oktober kl 13-16.

Utställningen pågår t.o.m. 16 november.

I samarbete med Ordalaget, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

 

Onsdag 16 oktober kl 18:30:

Utdelning av översättarpris till Kristoffer Leandoer

Jacques Outins pris till en svensk översättare från franska har tilldelats Kristoffer Leandoer, senast aktuell med en spänstig nyöversättning av Louis-Ferdinand Célines Resa till nattens ände. Donatorn överlämnar priset vid en afton på Rönnells Antikvariat. Kristoffer Leandoer presenteras av Madeleine Gustafsson och Agneta Pleijel samtalar med översättaren.

Resa till nattens ände kommer att säljas till förmånspris.

Varmt välkomna!

I samarbete med Norstedts förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

 

Tisdag 15 oktober kl 18:30

Releasefest för Joakim Pirinens nya novellsamling Den röda drömmen

En novellsamling av Joakim Pirinen är aldrig en novellsamling. Det är alltid något annat, något mer och större. Samtidigt som det också är hejdlöst roligt.

I Den röda drömmen ger han sig på något som vid första ögonkastet kan tyckas vara omöjligt, nämligen att skriva en novell för varje genre som finns i litteraturen: saga, skräckberättelse, deckare, fabel eller porr etc. Och dessa 22 texter lever just i glipan mellan projektets omöjlighet och den lätthet som det synes vara utfört med.

Joakim Pirinen har alltid varit den store konstnären som samtidigt inte kunnat sluta vara absurd, drastisk eller plump. Och när han tar steget in i litteraturen som han gjort flera gånger, bland annat med novellsamlingen Den svenska apan, blir det med samma seriositet, engagemang och egensinne. Den röda drömmen är en samling modiga och geniala texter som undersöker vad litteraturen är, en litterär pralin med hög kakaohalt, något alldeles extra för den litterära finsmakaren.

Joakim Pirinen fick sitt stora publikgenombrott 1985 med albumet Socker-Conny och har sedan dess givit ut ett tiotal seriealbum och bilderböcker. Han är även verksam som prosaist, bildkonstnär, dramatiker och text-ljudkompositör.

I samarbete med Ordfront förlag, Rönnells vänner, Studiefrämjandet och Humlegården fastigheter.

 

Lördag 12 oktober kl 14:00:

Koreografiska nedslag ur Cristina Capriolis The Piece...

The Piece - att att ut-tala genom att byta språk och slang-bryta.

Inför stockholmspremiären av föreställningen The Piece... på Dansens Hus den 15e Oktober, gästar ensemblen och Johan Jönson Rönnells Antikvariat för en eftermiddagstimme med koreografiska nedslag och högläsning/kropps-uttal.

Dansföreställningen The Piece… är en koreografisk läsning där dansarna Emelie Johansson och Marcus Doverud läser Johan Jönsons text Att att dröngrajma. The Piece… sker i en lässalong som också är en bokbutik, ett konstgalleri och en dansscen, där publiken kan hänga, lyssna, se, titta och hitta på egna utsagor och danser. Allt medan Johan Jönsons text avhandlar tunga ämnen som arbetarklassens bio-politik och det svenska språkets fadrande-lag.

Föreställningen är utformad av Cristina Caprioli, som med sitt innovativa och egensinniga uttryck blivit en av Sveriges främsta koreografer. Hennes oberoende verksamhet ccap har hyllats internationellt och bidragit med verk vid bland annat Venedigbiennalen. I hennes koreografi blandas intellektuell skärpa med empati, komplexitet och kroppens direkthet – här med både allvar och lättsinne.

Fri entré.

Välkomna!

I samarbete med ccap, Rönnells vänner, Studiefrämjandet och Humlegården fastigheter.

 

Fredag 11 oktober kl 18.30:

Stefan Sauk läser H.P. Lovecraft


Tisdag 8 oktober kl 18:30:
 
Bodil Malmsten med Thomas Bernhard på Rönnells

Varannan tisdag från den 10 september och fram till jul kommer författaren Bodil Malmsten att läsa utvalda texter, samtala om och förklara för publiken varför hennes favoritförfattare är Thomas Bernhard. ”Jag rekommenderar inte Thomas Bernhard”, har hon skrivit. ”Thomas Bernhard läser man på egen risk.” Vad hon menar med det, här och nu, kan var och en som kommer till Rönnells, helt riskfritt, få veta.

bodil.malmsten.jpg

”Finkultur är allt som är fint”, skriver Bodil Malmsten, det kan vara kläder som hos Thomas Bernhard, skor, stil, modet att vara arg på det som är galet, glädjen med att en människa i ett fritt samhälle får tycka vad hon vill utan att undertrycka det.

Till Thomas Bernhard-kvällarna kan var och en komma, de som beundrar Thomas Bernhard lika väl som andra. Man behöver varken tycka om Thomas Bernhard eller tycka som Thomas Bernhard, vad vi vill åstadkomma på Rönnells är inte diskussion, ingen debatt, utan ett samtal.

Även om Bodil Malmsten inspirerats av sin medverkan i Forums serie uppläsningar av Prousts På spaning efter den tid som flytt, är det inte den formen samvaron kring Thomas Bernhard kommer att ha.

Hade Thomas Bernhard (1931-1989) fått leva hade han varit en självklar Nobelpristagare. Hans självbiografier tillhör de yppersta verken i vår moderna litteratur. Thomas Bernhard beskriver humoristiskt, kompromisslöst och rasande den mänskliga existensens och individens villkor.

Bodil Malmsten anses som en av våra mest folkkära författare, men själv vill hon hellre ses som en av våra mest folkbildande författare. Bland annat med sin bok om läsandets och skrivandets konst, Så gör jag: Konsten att skriva och de fem loggböckerna (2005 - 2013), varav den sista, Och ett skepp med sju segel och med femtio kanoner ska försvinna med mig, nyligen utkommit.

Entré: 60 kr (40 för medlemmar i vänföreningen)

OBS: boka gärna plats i förväg!
Biljetten måste hämtas senast kl 17 den 8 oktober.

Varmt välkomna!

I samarbete med Stockholms stad, Kulturrådet, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.


Torsdag den 3 oktober kl 19: Petter på Rönnells

Hiphopartisten och bokentusiasten Petter Alexis Askergren berättar om sin nya bok 16 rader. Petter är en av de mest inflytelserika textförfattarna i musikbranschen och 38 år gammal har han hunnit bli en veteran inom svensk hiphop. Vad många inte känner till är att han under sin skolgång kämpade med läs- och skrivsvårigheter. Han gav upp skolan efter gymnasiet, men några år senare började han på Komvux. Där läste han sitt livs första bok, Pärlan av John Steinbeck. Det blev en vändning som tände hans lust till att själv skriva.

I boken 16 rader har Petter samlat de mest betydelsefulla texterna ur sin stora produktion. Till varje text har han skrivit kommentarer om hur han tänkte och kände när texten kom till. Vilka referenser han använde. Vad han inspirerades av: sådant han hört, sett, läst eller varit med om. Vilka nyckelorden är, hur han lagt upp sin berättelse och vilka bilder och känslor han vill förmedla. Boken visar hur Petter närmat sig språket utan hämningar, både genom att skriva och läsa, och kan därför användas som ett verktyg för lärare att inspirera, öppna nya vägar och synsätt för unga att se på text och litteratur.

Boksignering, mingel, musik m.m.

Entré 60 kr (40 kr för Rönnells vänner).

Förboka gärna! (Bokad biljett behöver hämtas ut senast kl 17 den 3/10)

Varmt välkomna!

I samarbete med Brombergs Bokförlag, Rönnells Vänner, studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

 

Tisdag 1 oktober kl 18.30:

Det sublima i rännstenskulturen

På andra sidan, där högkulturen möter rännstenen utan mellanhand, finns ett levande träsk av sublim kitsch, splattrig andlighet, hysterisk förfining. Poeten Johannes Göransson, som driver det amerikanska förlaget Action Books, har presenterat poeten Aase Berg för en engelskspråkig publik samt även Vertigoförläggaren Carl-Michael Edenborgs Parapornografiska manifest.

Kom till Rönnells antikvariat den 1 oktober och se dessa tre samtala, läsa, gräla och frossa. Passa också på att bläddra i förlagens senaste utgivning.

Medverkande: Johannes Göransson (poet, kritiker, förläggare på amerikanska Action Books); Aase Berg (författare); Carl-Michael Edenborg (författare och förläggare på Vertigo förlag)

I samarbete med Vertigo Förlag, Action Books, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner, och Humlegården Fastigheter.

 

Onsdagen den 25 september kl. 18.30:

H.P. Lovecraft-afton på Rönnells

Stockholms H.P. Lovecraft-festival går av stapeln den 5-13 oktober, men redan onsdagen den 25 september bör de som uppskattar denne amerikanske författare styra stegen mot Rönnells. Under kvällen släpper vi festivalprogrammet och ger gästerna chansen att testa sina kunskaper i vårt Lovecraftquiz med fina priser i potten. Välkomna!

Du kan då även passa på att köpa din biljett till Lovecraftfestivalens mest exklusiva evenemang: fredag 11 oktober läser Stefan Sauk Lovecrafts novell "Drömmarna i häxhuset" här på Rönnells Antikvariat. Programmet den 11 oktober startar 18:30 och biljetterna kostar 150kr. OBS! Begränsat antal platser.

Se festivalens hemsida för det fullständiga programmet: http://www.shplf.se/

I samarbete med Stockholm H.P. Lovecraft Festival, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner, och Humlegården Fastigheter.


Tisdag 24 september kl 18:30:

Bodil Malmsten med Thomas Bernhard på Rönnells

bodil-m.jpg

Varannan tisdag från den 10 september och fram till jul kommer författaren Bodil Malmsten att läsa utvalda texter, samtala om och förklara för publiken varför hennes favoritförfattare är Thomas Bernhard. ”Jag rekommenderar inte Thomas Bernhard”, har hon skrivit. ”Thomas Bernhard läser man på egen risk.” Vad hon menar med det, här och nu, kan var och en som kommer till Rönnells, helt riskfritt, få veta.

”Finkultur är allt som är fint”, skriver Bodil Malmsten, det kan vara kläder som hos Thomas Bernhard, skor, stil, modet att vara arg på det som är galet, glädjen med att en människa i ett fritt samhälle får tycka vad hon vill utan att undertrycka det.

Thomas.Bernhard.jpg

Till Thomas Bernhard-kvällarna kan var och en komma, de som beundrar Thomas Bernhard lika väl som andra. Man behöver varken tycka om Thomas Bernhard eller tycka som Thomas Bernhard, vad vi vill åstadkomma på Rönnells är inte diskussion, ingen debatt, utan ett samtal.

Även om Bodil Malmsten inspirerats av sin medverkan i Forums serie uppläsningar av Prousts På spaning efter den tid som flytt, är det inte den formen samvaron kring Thomas Bernhard kommer att ha.

Hade Thomas Bernhard (1931-1989) fått leva hade han varit en självklar Nobelpristagare. Hans självbiografier tillhör de yppersta verken i vår moderna litteratur. Thomas Bernhard beskriver humoristiskt, kompromisslöst och rasande den mänskliga existensens och individens villkor.

Bodil Malmsten anses som en av våra mest folkkära författare, men själv vill hon hellre ses som en av våra mest folkbildande författare. Bland annat med sin bok om läsandets och skrivandets konst, Så gör jag: Konsten att skriva och de fem loggböckerna (2005 - 2013), varav den sista, Och ett skepp med sju segel och med femtio kanoner ska försvinna med mig, nyligen utkommit.

Entré: 60 kr (40 för medlemmar i vänföreningen)

OBS: Boka gärna plats i förväg!

Biljetten måste hämtas senast kl 17 den 24 september.

Varmt välkomna!

I samarbete med Stockholms stad, Kulturrådet, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

 

Lördag 21 september kl 19.00:

Rönnells Vänner 5 år!

Vi är väldigt glada att så många vill delta och fira Rönnells Vänners 5-årsjubileum! Nu är lokalen fylld till smärtgränsen, så tyvärr kan vi inte ta emot fler gäster.

Föreningen Rönnells Vänner bildades våren 2008 och har sedan starten fungerat som ett omistligt stöd för antikvariatets aktiviteter, evenemangsverksamhet, bokutgivning och allmänna välgång. Lördagen den 13 september 2008 var det dags för den första sammankomsten i vänföreningens regi, en litterär afton med bl a Ulf Linde, Magnus Hedlund, Martina Lowden, Claes Hylinger, Malte Persson och Thomas Tidholm. En strålande afton som utgjorde starten för den satsning på kulturella evenemang som vi på Rönnells alltsedan dess passionerat har arbetat på.

Nu, 5 år senare, Lördagen den 21 september med början klockan 19.00 bjuder Rönnells vänförening till en jubileumskväll för att fira dessa första lyckosamma år. Deltagande gäster är bl.a. Horace Engdahl, Sara Danius, Joakim Pirinen, Kristian Petri och Love Antell. En liten festbuffé och något gott att dricka serveras.

Rönnells är Stockholms och Sveriges största antikvariat som i åttio år har funnits i samma kvarter vid Birger Jarlsgatan. I en tid av snabba förändringar på bokmarknaden finns det goda skäl att värna om det yrkeskunnande som ett antikvariat står för. På senare år har Rönnells dessutom fått en ny roll som en livaktig kulturell scen i Stockholms innerstad. »Viktigare än Kulturhuset« löd ett omdöme i pressen när det i våras visade sig att Rönnells framtid äventyras av kraftiga hyreshöjningar. Hur man än värderar Rönnells står det klart att antikvariatet blivit en angelägenhet för många stockholmare – det ser man om inte annat på köerna som ringlar utanför på gatan till alla författarkvällar, konserter och konstutställningar. Fenomenet Rönnells är intressant av ytterligare ett skäl, nämligen att den utåtriktade verksamheten bedrivs med ett minimum av bidrag. Det är medarbetarnas kreativitet och uthållighet som har lagt grunden för framgången. (Rönnells Vänner)


Torsdag 19 september kl. 18.30:

Zac O’Yeah och Stellan Wahlström

Kom, Se, Hör, Lyssna, Lär!

Författaren Zac O’Yeah och akustiska delar av rockbandet Stellan Wahlström Drift Band slår sina påsar ihop för ett framträdande på Rönnells Antikvariat

Den kultförklarade författaren Zac

O’Yeah kommer att vara på tillfälligt hemmabesök från Indien dit han outsourcat sig själv sedan drygt ett decennium. På vägen till bokmässan i Göteborg (där han pratar den 28 september) gör han ett författarframträdande i Stockholm den 19 september, och berättar om sin senaste roman Operation Sandalwood! Ett dödligt uppdrag för Mr. Majestic (Ordfront 2013). Han kommer att uppträda tillsammans med rockmusikern Stellan Wahlström som framför ett urval låtar skrivna under resor i Asien.

Zac O’Yeah är en ständigt kringresande romanförfattare med flera kritikerrosade och bästsäljande böcker bakom sig, bl.a. den Augustnominerade Gandhi-biografin Mahatma! (Ordfront 2008); den futuristiska thrillern Tandooriälgen (Ordfront 2006) som nominerades till Göteborgspriset; och den klassiska reseskildringen Guru! En resa i underlandet (Ordfront 2004).

Hans senaste bok Operation Sandalwood har också bemötts med jubel: ”En underbar bok” (Aftonbladet); ”Aldrig har en så osannolik deckarhjälte sett dagens ljus som Hari Majestic” (Dala-Demokraten); ”en frisk fläkt som blåser

in över det svenska deckarlandskapet” (Östgöta-Correspondenten); ”Hetsande roligt” (Kjell E Genberg, DAST). Senast Zac O’Yeah sågs i Sverige var i våras i teveprogrammet Babels krimspecial, då deras filmteam sökte upp honom i Indien.

Stellan Wahlström (f d medlem i garagerockbanden Wylde Mammoths (Crypt Records) och The High Speed V) spelar regelbundet live i Stockholm med sitt Drift Band, och har också framträtt i bl.a. New York och New Delhi under sin långa karriär. Den här kvällen spelar han akustiskt tillsammans med bandets pianist Johan Werner. Vad som utlovas är ett urval låtar med lätt exotiska undertoner som tillkommit i samband med resor till bl.a. Indien, Kina, Vietnam och Turkiet.

Stellan Wahlström Drift Band har tidigare släppt albumen ”Across the Room” (Belpid Records 2009), ”The Excitable Gift” (Belpid Records 2005), och ”Time Leaves You Behind” (Belpid Records 1999), och är nu i färd med att påbörja inspelningen av en ny studioplatta.

Så här beskrev amerikanska tidningen The Big Takeover deras musik: “A more sophisticated take on a cross between post-Velvets and alt-country with a very clean almost jazz-like ambience. A very strong band performing some amazing music.”

Entré: 60 kr (40 för medlemmar i Rönnells Vänner eller Ordfront)

Välkomna!

I samarbete med Ordfront, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.


Tisdag 10 september kl 18:30:
 
Bodil Malmsten med Thomas Bernhard på Rönnells

Varannan tisdag från den 10 september och fram till jul kommer författaren Bodil Malmsten att läsa utvalda texter, samtala om och förklara för publiken varför hennes favoritförfattare är Thomas Bernhard. ”Jag rekommenderar inte Thomas Bernhard”, har hon skrivit. ”Thomas Bernhard läser man på egen risk.” Vad hon menar med det, här och nu, kan var och en som kommer till Rönnells, helt riskfritt, få veta.

bodil-m.jpg

”Finkultur är allt som är fint”, skriver Bodil Malmsten, det kan vara kläder som hos Thomas Bernhard, skor, stil, modet att vara arg på det som är galet, glädjen med att en människa i ett fritt samhälle får tycka vad hon vill utan att undertrycka det.

Till Thomas Bernhard-kvällarna kan var och en komma, de som beundrar Thomas Bernhard lika väl som andra. Man behöver varken tycka om Thomas Bernhard eller tycka som Thomas Bernhard, vad vi vill åstadkomma på Rönnells är inte diskussion, ingen debatt, utan ett samtal.

Även om Bodil Malmsten inspirerats av sin medverkan i Forums serie uppläsningar av Prousts På spaning efter den tid som flytt, är det inte den formen samvaron kring Thomas Bernhard kommer att ha.

Hade Thomas Bernhard (1931-1989) fått leva hade han varit en självklar Nobelpristagare. Hans självbiografier tillhör de yppersta verken i vår moderna litteratur. Thomas Bernhard beskriver humoristiskt, kompromisslöst och rasande den mänskliga existensens och individens villkor.

Bodil Malmsten anses som en av våra mest folkkära författare, men själv vill hon hellre ses som en av våra mest folkbildande författare. Bland annat med sin bok om läsandets och skrivandets konst, Så gör jag: Konsten att skriva och de fem loggböckerna (2005 - 2013), varav den sista, Och ett skepp med sju segel och med femtio kanoner ska försvinna med mig, nyligen utkommit.

Entré: 60 kr (40 för medlemmar i vänföreningen)
 
OBS: boka gärna plats i förväg.
Biljetten måste hämtas senast kl 17 den 10 september.

Varmt välkomna!

I samarbete med Stockholms stad, Kulturrådet, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.Lördag 7 september kl. 16-19:

Releasefest för Peter Törnqvists nya bok Upprop i dikesfaunan

Peter Törnqvist har gjort sig ett namn som en av våra mest egensinniga prosaister. För den hyllade romanen Kioskvridning 140 grader (2010) nominerades han till Augustpriset och fick Svenska Dagbladets litteraturpris. Nu är han tillbaka med Upprop i dikesfaunan, en samling kortprosor och prosadikter ‒ ett månget fång parallella rum och ögonblick längs samtidens raksträcka.

"Inuti mobiltelefonen står en stege lutad. Bakom glas i Köpenhamn betraktar 37 inuitiska snöglasögon betraktaren. Skogen är lögn och förbannad dikt. På en perrong möts ministern av en flygande korv stroganoff. Men vem ska ta sälgansvaret?"

Musik: Jonas Knutsson.

Allrast välkomna!

I samarbete med Norstedts, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.


Torsdag 5 september kl. 18.00:

Lars O Ericsson i samtal med Daniel Birnbaum

Daniel Birnbaum samtalar med Lars O Ericsson med anledning av utgivningen av dennes kritiska texter i urval: Tanke och temperament - kritik 1987-2012.

Med Lars O Ericssons inträde på den svenska konstscenen som konstkritiker på Dagens Nyheters kultursidor 1987, ändrades den kritiska receptionen av den samtida konsten. Konsten hade förändrats i grunden, men kritiken hade blivit kvar i en förlegad position. Ericsson blev med sitt postmoderna perspektiv Sveriges ledande konstkritiker och en av den svenska konstvärldens viktigaste teoretiker.

I boken Tanke och temperament samlas för första gången ett omfattande urval av Lars O Ericssons kritiska texter publicerade mellan åren 1987 och 2012. Urvalet har gjorts av fil. dr. Rikard Ekholm.

I samarbete med Orosdi-Back, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner, Humlegården Fastigheter.


Torsdag 29 augusti 18:30-20.00:

Välkommen på release av två artist's books!

Carl Johan Eriksons Armageddon - The End: A topographical survey (OEI Editör) och Björn Larssons Brandplats 3 (Dokument Press).

Kl. 19 gör redaktörerna en kort presentation. Böckerna säljs på plats.

I samarbete med Dokument Press, OEI Editör, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner, Humlegården Fastigheter.

 

Onsdag 28 augusti kl 18:30:

Releasefest för Josefin Holmströms debutroman Antarktis!

Välkomna till Rönnells för en kväll i polarforskningens tecken. Josefin Holmströms debutroman Antarktis handlar om att utmana sig själv till sitt yttersta på den kargaste platsen av dem alla. Att vandra över isen i de berömdas fotspår, varav vissa aldrig återvände hem. Det är en psykologisk roman om minnen, både de som ännu verkar i den egna kroppen och de som upplevdes av dem vars fotspår man vandrar i.

Kom och lyssna på Josefin läsa ur boken (och kanske en rad eller två ur Scotts dagböcker) och Maria Lundström spela specialskriven Antarktismusik. Säkerligen tillkommer någon ytterligare programpunkt, men framför allt är detta en ursäkt att fira, äta vita kakor och vara glada.

I samarbete med Norstedts, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

 

Lördag 24 augusti kl. 14.00-14.15:

Releasekonsert med Optic Nest