Folke Rabe & Jan Bark

ARGH! (Håll Tjeften/Kning Disk CD)

På denna Håll Tjeften/Kning Disk CD presenteras musik av Bark och Rabe från 1960- till 80-talet, med avstamp i deras gemensamma ungdomsverk ”Bolos”. Sextio minuter nydanande musik för trombon, kör, elektronik och tape collage.

Här återfinns rariteter från utgångna vinylskivor, t ex Barks "Bar" och Rabes "To the Barbender"; andra stycken är outgivna, t ex Folke Rabes "ARGH!" och Jan Barks "Ach Chamberlin", inspelade vid San Francisco Tape Music Center 1965. Den alternativa bandningen av ”Joe’s Harp” är en vokal pendang till Rabes elektroniska komposition ”VA??”.

Barks avslutande ”Memoria in Memoriam”, komponerad 1975 för ensemblen Harpans Kraft, är en hyllning till den tid då musik inte var en produkt utan något som levde i människors minnen och sinnen. ”ARGH!” är formgiven av Mattias Nilsson, med en essä av Jim O’Rourke.

Kning Disk / Håll Tjäften (Rönnells)

Speltid: 60’27 minuter

Pris: SEK 120:-

Beställ här

"Best of 2006!"

Christina Kubisch (Artforum)

Folke Rabe är en fin och försiktig person men han är också van med att överskrida gränsarna som etablissemanget vill ha klara och problemfria. Och Jan Barks musikaliska galenskap bidrar inte lite med att forma ett mästerverk som borde få en plats på hit parade av 2006 bästa skivor även i Sverige. Inte minst för den varma och lekfulla ironin som tar det akustiska materialet på fullt allvar genom att betrakta det för vad det är: bara ljud. ARGH! är en sammanfattning av det bästa och av det roliga som det musikaliska avantgardet åstadkommit under decenniernas lopp. 

Guido Zeccola (Tidningen Kulturen)

rabe_aargh.jpg