Leif Nylén 1939-2016

Foto: Emmy Rotsman

Foto: Emmy Rotsman

Tack Leif Nylén för att du öppnade våra ögon och öron för den experimentella 60-talskonsten. Du satte allt liksom i rörelse, med pennan och ditt minimalistiska trumspel. Du uppmuntrade oss att ge ut verk av konkretister som Åke Hodell och Elis Eriksson, i ett läge då vi var nära att ge upp. Tillsammans med Torkel Rasmusson redigerade du en bok med Mats G Bengtssons texter efter hans bortgång. Nu är det inte så många kvar av Svisch-gänget och Blå Tåget. Tiden börjar lida mot sitt slut. Men vi har inte gett upp!

Rättshistorikern Kjell Å. Modéer redovisar nu nya rön i samband med bröderna Schmidts transatlantiska förbindelser inom juridik och rättshistoria.

Journal of Civil Law Studies

Kjell Å. Modéer

Transatlantic Intercultural Legal Communication in the 19th Century: K.J.A. Mittermaier and the Schmidt Brothers, Carl and Gustavus.

Länk till texten: http://digitalcommons.law.lsu.edu/jcls/vol8/iss2/4/

Tack Bodil!

Foto: Emmy Rotsman

Foto: Emmy Rotsman

Tack Bodil, för allt du gjorde för Rönnells Antikvariat. Du var med och läste på vår första poesiafton för drygt tjugo år sedan tillsammans med Göran Sonnevi och Werner Aspenström. Vilken start! Genom åren har du medverkat i olika författarsamtal, förlagt flera releaser och signeringar hos oss. Framför allt har du peppat oss genom dina böcker, bloggar och artiklar där du lyft fram boken och boklådor som viktiga platser i en allt girigare värld. Vi gillade särskilt dina tankar om att finkulturen tillhör alla. Om den inte gör det är den inte fin. Du var/är fin Bodil.
När vi sommaren 2013 planerade serien ”Bodil Malmsten läser Thomas Bernhard”, var det med en förhoppning att antikvariatet skulle överleva, vi skulle göra motstånd med Thomas Bernhards texter som vapen, markera att det finns andra värden än kommersiella, att människorna och litteraturen behövs i staden, platser där man kan träffas över en bok.
Det var inte meningen att vi skulle överleva utan dig Bodil.. Du är och förblir vår skyddsängel. Vila i frid!

Rönnells har fått pris!

Pontus Soldén och Pekka Särkiniemi

Pontus Soldén och Pekka Särkiniemi

Bild & Ord Akademin har tilldelat Rönnells Antikvariat ("Nordens enda återstående stora antikvariat som utvecklats till ett "Alltikvariat" ") Sven Lidman-priset, vilket har till syfte att belöna god information i ord och bild i olika medier.

Motiveringen lyder: "för att med outtröttlig entusiasm i en tilltagande merkantil snålblåst envisas med att uppmärksamma, vårda och tillhandahålla kulturyttringar i såväl antikvarisk som nutida form".

Ny bok på Rönnells förlag!

Jan Erik Vold

Den stora vita boken

Den stora vita boken är Jan Erik Volds tredje samling med poetiska meditationer, där de knapphändiga dikterna språngvist och intuitivt rör sig mellan det intima och det globala. Tidigare har Rönnells gett ut Tolv meditationer (2003) och Drömmakaren sade (2007). Flera band av trilogin har kommit på tyska, franska, engelska, spanska, polska.

Jan Erik Vold är en norsk poet och estradör, essäist, redaktör och översättare, bosatt i Stockholm sedan 1977. Efter debuten i Norge 1965har han publicerat ett tjugotal diktböcker och en lång rad litterära essäsamlingar. Han har tolkat USA-poeter som William Carlos Williams och Wallace Stevens, Lawrence Ferlinghetti, Robert Creeley och Frank O’Hara, Bob Dylan och Richard Brautigan – samt prosa, dramatik och poesi av Samuel Beckett.

På svenska finns sju diktsamlingar och ett urval essäer. Han har redigerat Cornelis Vreeswijks Skrifter I-III och sammanställt den judiska flyktingen Ruth Maiers Dagbok. Till norska har han översatt Tomas Tranströmers samlade produktion. Som jazz & poesi-artist har han spelat in skivor med Jan Garbarek och Egil Kapstad, Red Mitchell och Nisse Sandström, Chet Baker och Bill Frisell.

Grafisk form: Lars Paulsrud. 103 sidor. Pris: 125 kr

Samtidigt utkommer en signerad och numrerad box med alla tre diktsamlingarna; Tolv meditationer, Drömmakaren sade och Den stora vita boken, i hundra exemplar. Pris: 400 kr. En perfekt julklapp!

Ny skiva på Rönnells förlag! Släpps 22 augusti.

Dan Fröberg: Twentytwo equals twentytwo
(Dan Fröberg/Håll Tjäften)

Transparent vinyl-LP                                                                                                            

Speltid: 2 x 22:22 min.

Pris: 150 kr

Musik kan förändra liv.
Musik kan rädda liv.   
Musik räddar liv!          
Musik kan också rädda antikvariat.  
Denna insikt visade sig vara alldeles sann då Dan Fröbergs ljudverk '22 equals 22' flyttade in i Rönnells Antikvariats underjord, dvs källaren, mellan dagarna och nätterna 10 maj-14 juni 2014. Enligt Fröberg själv: ”En trollformel och en exorcism i syfte att till evigheten beskydda Birger Jarlsgatan 32, att i alla världar bevara Rönnells Antikvariat till tidernas slut, att åkalla de samlade bokverkens inneboende heliga, skyddande väsen samt att en gång för alla driva ut samtliga marknadshyresgiriga demoner och elementärandar ur verkligheten och förvandla dem till gröna grodor.”   
Parallellt med Fröbergs verk hände samtidigt Alexandra E. Lindhs andra manifestation för Rönnells på gatuplanet; hennes utställning 'O-ÄND-LIGHT' med intentionen att belysa tillstånd med förankring i den begreppslösa vakenheten. Ytterligare en manifestation för livets ömtåliga andning och (antikvariatets) bevarande - - i oändliga evigheter ) )) Och tro det eller ej, (eller 'för att göra en lång historia kort', som det också brukar heta); åtta  <8>  dagar efter initierandet av verken löstes de, för antikvariatet katastrofala hyreskraven, mer eller mindre upp.
Musik med magisk intention och riktning.                                                                                                  
Musik som fördjupar och förlänger (liv).
Musik som lever och andas, helt enkelt.
Dan Fröberg är konstnär och kompositör, frammanare av parallella världar och tidlösa tillstånd. Ständigt upptagen av en pågående forskning av rummet, det immateriella och de andliga dimensionerna. Är helt övertygad om att såväl dåtid som framtid konstant läcker igenom till nuet.     
Dan Fröberg och Alexandra E. Lindh har även en gemensam historia i detta livet - sedan telefonisk kontakt via antikvariatet i 2010. Kontakten bevaras konstant, exempelvis genom det pågående samarbetet om ljudkonst-trilogin bestående av Tingens vilja (2012), Postmorse (2014) och i det kommande - - Skëcond Sín (2015/2016). Deras första utgivning, Tingens Vilja (Kning Disk/Håll Tjäften/Rönnells), erhöll f.ö. tidskriften Nutida Musiks pris 'Nutida Sound' som en av det årets tre bästa skivutgåvor inom kategorin 'nutida konstmusik'.Det här är hjärtat av Bodil Malmsten

Foto: Stefania Malmsten

Foto: Stefania Malmsten

För första gången på 22 år utkommer en ny diktbok av Bodil Malmsten.
Det här är hjärtat ges ut av Rönnells Antikvariat och Albert Bonniers Förlag i ett unikt samarbete. Anders Ljungman står för typografi och omslag.

  "Det här är hjärtat är en kärleksdikt, en sorgedikt, en dikt när den orimliga förlust som kallas döden drabbar, den drabbar alla, den drabbade mig. Jag skriver inte dikter längre, men den här dikten krävde att jag skrev den." / Bodil Malmsten i mars 2015

 

"Det här är hjärtat är en kärleksdikt, en sorgedikt, en dikt när den orimliga förlust som kallas döden drabbar, den drabbar alla, den drabbade mig. Jag skriver inte dikter längre, men den här dikten krävde att jag skrev den." / Bodil Malmsten i mars 2015

Ny utgåva av Claes Hylingers ''Patafysisk antologi''!

Ny bok på Rönnells förlag:

Claes Hylinger (red.)

Segla i ett såll. Patafysisk antologi

Claes Hylingers magnifika antologi med texter i och om patafysik, de imaginära lösningarnas vetenskap, här i ny och definitiv version.

Ett nytt förord och ett patappendix berättar vad som hänt sedan sist, men det mesta är sig likt. Detta ligger i sakens natur. La ’Pataphysique est la fin des fins.

Med texter av Alfred Jarry, Julien Torma, Marcel Duchamp, Michel Leiris, Max Ernst, Jacques Prévert, Raymond Queneau, Man Ray, René Clair, Jean Ferry, Eugène Ionesco, Stefan Themerson, Boris Vian, Doktor I. L. Sandomir, Oktav Votka, Jean Mollet, och många andra.

284 sidor. Illustrerad.
Inbunden med skyddsomslag.
ISBN 9789198136890
Pris: 280:-

Ny bok utgiven av Rönnells: Borges & Casares (red.) - Sällsamma historier

Nu åter i lager!

Äntligen har vi nöjet att presentera vår utgåva av Jorge Luis Borges och Adolfo Bioy Casares underbara antologi Sällsamma historier , i vacker översättning av Torsten Ekbom!

Sällsamma historier  är en antologi där författarduon sammanställt korta, fascinerande texter ur litteraturhistoriens alla hörn, alla med en tydlig likhet med tematiken i Borges och Casares prosa. Som bokens översättare Torsten Ekbom säger i sitt efterord: "Världslitteraturen var för Borges en vilt växande, ogenomtränglig skog eller en enorm labyrint, 'en levande labyrint'. [Den här antologin] är en provkarta på den sällsamma berättelsens urmodeller, gemensamma valfrändskaper, guldkorn framvaskade ur en encyklopedisk beläsenhet i Babelsbibliotekets oändliga hexagoner."

"Problem kring autenticitet och påverkningsmönster intresserade inte Borges. Ett syfte som går att utläsa ur denna antologi är tvärtom att visa - på typiskt Borgesmanér - att alla författare, oavsett originalitet och ursprung, tillhör ett och samma stamträd. I alla tider, i alla kulturer, har författare, diktare, filosofer - med eller utan piedestal - ställt de evigt olösliga frågorna kring tillvarons, tidens och dödens outgrundlighet. Från den äldsta kinesiska, japanska, indiska, arabiska litteraturen, den antika, fornnordiska, till vår splittrade nutid återkommer ständigt samma existentiella frågor i ett evigt stillastående nu - som om de otaliga författarnamnen från alla tider egentligen är pseudonymer för en enda författare." Men samtidigt: "Hur många [av dessa] historier som i själva verket är skrivna av [Borges och Casares] själva kan man bara gissa. Alla de utvalda historierna har ju också en likhet med tematiken i Borges noveller - dröm som förväxlas med verklighet, tidens och rummets labyrinter, fantasins makt över förnuftet, historiens grymheter och förväxlingsspel."

Sällsamma historier är en utmärkt introduktion till Borges och Casares tankevärld och en påminnelse om världslitteraturens outtömliga skattkammare.

Häftad. 163 sidor.   Pris: 180 kr

Kristian Petri: Träsket

trasket.jpg

Nu åter i lager!

Kristian Petri, Träsket

Rönnells Antikvariat 2013. Häftad, 82 s. 
Ca. pris: 140 kr.
ISBN: 978-91-979445-5-7

Träsket börjar som en lokalhistoria, i stil med Per Wästbergs Kring Johannes. Därefter tar olika fiktiva historier över: ett tag är det en 1700-talsdeckare, eller en mer Lovecraft-inspirerad spökhistoria, ibland är det också en dagbok. Som om bokens författare sökte en perfekt form som kunde inkorporera alla hans idéer och infall. Eller var det de olika textbitarna som sökte sin författare? Den tanken föresvävade honom också. Han var bara ett kärl, ett tomt rör. Det var ändå som om denna berättelse var hans liv. Men också en svanesång, ett testamente nerskrivet under ett antal febriga dygn. Träskets historia smälte hur som helst samman med hans liv.

Jag tog mig in i lägenheten via balkongdörren. Första två dagarna låg jag gömd bakom några boktravar i det som en gång antagligen varit vardagsrummet. Sedan började jag undersöka lägenheten. Där fanns nästan inga spår av ett vanligt liv. De fåtal möbler som fanns kvar var helt täckta av böcker. Det gick att skymta en stol någonstans. Jag såg ett bord, men ingen säng, inga prydnadsföremål. Däremot pappershögar, tidskrifter, tidningar. En hoprullad madrass låg i arbetsrummet. Jag kallar rummet så för att där fanns en dator och en liten bordsyta för anteckningar. Det fanns gångar mellan boktravarna. De slingrade fram som gator och gränder i en medeltida stad. Jag gav namn åt de olika rummen beroende på vissa fynd som jag hittade under mina undersökningar. Det kunde ta mig flera timmar, ibland en dag att gå från ett rum till ett annat. Mina promenader i lägenheten liknade närmast långväga resor.

Författaren och filmaren Kristian Petri (f.1956) reser i sina böcker ofta i andras fotspår. Denna gång uppehåller han sig på en och samma plats, i kvarteren kring Träsket, den mytiska insjö i Stockholm varifrån en bäck en gång löpte längs dagens Birger Jarlsgatan ner mot Nybrokajen. Spåren han följer är hans egna.

Träsket är en gåtfull berättelse på temat bibliomani, med en egensinnig blandning av lokalhistoria och fiktiv biografi: en hemkomst till uttrycket i novellsamlingarna Den stulna novellen (1996) och Nattboken (1999).

 

Torsten Ekbom (1938 - 2014)

Konkretisternas kongress i Grängesberg 1964, från vänster: Torsten Ekbom, Bengt Emil Johnson, Åke Hodell, Mats G Bengtsson, Roland Hjerppe och Leif Nylén. Foto: Carl Henrik Svenstedt

"Nanking activated ... SWISCH ... BOOOOM!!! U.S.S. Pacific Ocean", Åke Hodells vision av ett tredje världskrig fick Iittalaglasen att skallra hos inredningsbutiken bredvid Rönnells. Torsten hade tecknat åt oss att höja ljudnivån, efter det har ingenting varit sig likt. Åke Hodells och Torsten Ekboms framträdande våren 1997 startade en experimentverkstad som blivit en naturlig del av antikvariatets utåtriktade verksamhet. Fluxusföreställningar, uppläsningar av konkret poesi, ljudinstallationer, skrivmaskinspoesi, rörliga skulpturer, elektroniska konserter, fria improvisationer, performance...

Vårt eget förlag började ge ut verk från sextiotalet med samma entusiasm som de en gång skapats, flera av konkretisterna, t.ex. Elis Eriksson, blev unga på nytt och skapade nya verk som vi gav ut. Det var fantastiskt roligt att åka till Torsten med en bunt nya Pavan-häften, eller en dvd-utgåva med Åke Hodells föreställning Lågsniff från Pistolteatern i vilken Torsten själv medverkar som morse-telegrafist. Torstens skratt och uppenbara förtjusning över att det fortfarande existerade undergroundförlag var den finaste belöningen vi kunde få.  Besöken hos Torsten och Maud i radhuset i Uppsala blev allt viktigare i takt med att utrymmet för experiment och lek i litteratur, konst och musik krympte hos förlagen, i bokhandeln och på kultursidorna. Rönnells lilla skåpbil fylldes av oumbärliga utgåvor som annars skulle ha makulerats, standardverk om Samuel Beckett, Franz Kafka, Lenke Rothman, John Cage. Lyckligtvis hann Torsten se sin översättning av Jorge Luis Borges och Adolfo Bioy Casares antologi Sällsamma historier utkomma på Rönnells förlag. För bara drygt en vecka sedan gratulerade Torsten oss från sjukhuset till överenskommelsen med hyresvärden. Om han dessutom fått veta att vi till hösten ska skaffa ett pingisbord hade cirkeln varit sluten.