Ann Smith 1930-2018

AnnSmith.jpg

Igår fick jag det tråkiga beskedet att min kära vän Ann Smith gått bort efter en tids sjukdom. Ann var oerhört viktig för den omvandling Rönnells Antikvariat genomgick i slutet av 90-talet. Vid sitt första besök 1996 berättade hon att hennes man Åke Hodell saknade ett antikvariat att vända sig till efter att Ragnar Jones dragit sig tillbaka. Jag minns inte om hon då nämnde att hon själv var poet, Ann var ju alltid så upptagen med att berätta om och sprida andra författares verk. Jag var välkommen att komma hälsa på hos Ann och Åke i deras vindsvåning på Djurgården, fylld av böcker och collage och ett närmast komplett arkiv över det experimentella sextiotalet, där Åke Hodell var en centralgestalt, inte minst genom sitt avantgardeförlag Kerberos. Besöken blev många och resulterade i en utställning och föreställning med Åke på Rönnells våren 1997. Men det var bara början. Inspirerade av Kerberos experimentella utgivning startade Rönnells ett eget förlag som fick en rivstart med ett ofullbordat manus som Åke Hodell testamenterade till antikvariatet innan han gick bort. Resultatet blev den lilla boken Resan till Rom som följdes upp av Stuvad lake enligt Cajsa Warg och andra Hodellverk som radiopjäserna (cd) och Lågsniff (dvd). Vid det här laget var Ann Smith medarbetare i förlaget. Ja det var Ann och jag som åkte till bokmässor med en utgivning som utökats med titlar av Elis Eriksson och så småningom Ann Smiths egna dikter samlade i en fin pocketutgåva. Under bilresorna till Göteborg eller som på denna bild, i pentryt på Rönnells, fick jag höra de mest fantastiska historier ur Anns händelserika liv, om hennes besök hos Anna Achmatova eller när hon åkte hästdroska genom Helsingfors med Gunnar Björling. Hade jag varit en bättre förläggare skulle jag naturligtvis ha sett till att Ann skrivit ner sina memoarer. Men vi var båda ständigt upptagna med att hitta på saker för att rädda antikvariatet. Jag hör henne fortfarande utbrista "Åh, vad roligt!", efter varje idé vi kom på. Med Ann var det alltid grönt ljus och full fart framåt. Det känns fel med att avsluta med "vila i frid", mer troligt är hon fortsätter sin gärning som bokängel i en annan dimension. 

/Pekka

Ett urval av våra affischer!

Kom in och titta på dem i butiken eller el-posta ev. frågor till info@ronnells.se

Leif Nylén 1939-2016

 Foto: Emmy Rotsman

Foto: Emmy Rotsman

Tack Leif Nylén för att du öppnade våra ögon och öron för den experimentella 60-talskonsten. Du satte allt liksom i rörelse, med pennan och ditt minimalistiska trumspel. Du uppmuntrade oss att ge ut verk av konkretister som Åke Hodell och Elis Eriksson, i ett läge då vi var nära att ge upp. Tillsammans med Torkel Rasmusson redigerade du en bok med Mats G Bengtssons texter efter hans bortgång. Nu är det inte så många kvar av Svisch-gänget och Blå Tåget. Tiden börjar lida mot sitt slut. Men vi har inte gett upp!

Rättshistorikern Kjell Å. Modéer redovisar nu nya rön i samband med bröderna Schmidts transatlantiska förbindelser inom juridik och rättshistoria.

Journal of Civil Law Studies

Kjell Å. Modéer

Transatlantic Intercultural Legal Communication in the 19th Century: K.J.A. Mittermaier and the Schmidt Brothers, Carl and Gustavus.

Länk till texten: http://digitalcommons.law.lsu.edu/jcls/vol8/iss2/4/

Tack Bodil!

 Foto: Emmy Rotsman

Foto: Emmy Rotsman

Tack Bodil, för allt du gjorde för Rönnells Antikvariat. Du var med och läste på vår första poesiafton för drygt tjugo år sedan tillsammans med Göran Sonnevi och Werner Aspenström. Vilken start! Genom åren har du medverkat i olika författarsamtal, förlagt flera releaser och signeringar hos oss. Framför allt har du peppat oss genom dina böcker, bloggar och artiklar där du lyft fram boken och boklådor som viktiga platser i en allt girigare värld. Vi gillade särskilt dina tankar om att finkulturen tillhör alla. Om den inte gör det är den inte fin. Du var/är fin Bodil.
När vi sommaren 2013 planerade serien ”Bodil Malmsten läser Thomas Bernhard”, var det med en förhoppning att antikvariatet skulle överleva, vi skulle göra motstånd med Thomas Bernhards texter som vapen, markera att det finns andra värden än kommersiella, att människorna och litteraturen behövs i staden, platser där man kan träffas över en bok.
Det var inte meningen att vi skulle överleva utan dig Bodil.. Du är och förblir vår skyddsängel. Vila i frid!