Ett urval av våra affischer!

Kom in och titta på dem i butiken eller el-posta ev. frågor till info@ronnells.se

Leif Nylén 1939-2016

 Foto: Emmy Rotsman

Foto: Emmy Rotsman

Tack Leif Nylén för att du öppnade våra ögon och öron för den experimentella 60-talskonsten. Du satte allt liksom i rörelse, med pennan och ditt minimalistiska trumspel. Du uppmuntrade oss att ge ut verk av konkretister som Åke Hodell och Elis Eriksson, i ett läge då vi var nära att ge upp. Tillsammans med Torkel Rasmusson redigerade du en bok med Mats G Bengtssons texter efter hans bortgång. Nu är det inte så många kvar av Svisch-gänget och Blå Tåget. Tiden börjar lida mot sitt slut. Men vi har inte gett upp!

Rättshistorikern Kjell Å. Modéer redovisar nu nya rön i samband med bröderna Schmidts transatlantiska förbindelser inom juridik och rättshistoria.

Journal of Civil Law Studies

Kjell Å. Modéer

Transatlantic Intercultural Legal Communication in the 19th Century: K.J.A. Mittermaier and the Schmidt Brothers, Carl and Gustavus.

Länk till texten: http://digitalcommons.law.lsu.edu/jcls/vol8/iss2/4/

Tack Bodil!

 Foto: Emmy Rotsman

Foto: Emmy Rotsman

Tack Bodil, för allt du gjorde för Rönnells Antikvariat. Du var med och läste på vår första poesiafton för drygt tjugo år sedan tillsammans med Göran Sonnevi och Werner Aspenström. Vilken start! Genom åren har du medverkat i olika författarsamtal, förlagt flera releaser och signeringar hos oss. Framför allt har du peppat oss genom dina böcker, bloggar och artiklar där du lyft fram boken och boklådor som viktiga platser i en allt girigare värld. Vi gillade särskilt dina tankar om att finkulturen tillhör alla. Om den inte gör det är den inte fin. Du var/är fin Bodil.
När vi sommaren 2013 planerade serien ”Bodil Malmsten läser Thomas Bernhard”, var det med en förhoppning att antikvariatet skulle överleva, vi skulle göra motstånd med Thomas Bernhards texter som vapen, markera att det finns andra värden än kommersiella, att människorna och litteraturen behövs i staden, platser där man kan träffas över en bok.
Det var inte meningen att vi skulle överleva utan dig Bodil.. Du är och förblir vår skyddsängel. Vila i frid!

Rönnells har fått pris!

 Pontus Soldén och Pekka Särkiniemi

Pontus Soldén och Pekka Särkiniemi

Bild & Ord Akademin har tilldelat Rönnells Antikvariat ("Nordens enda återstående stora antikvariat som utvecklats till ett "Alltikvariat" ") Sven Lidman-priset, vilket har till syfte att belöna god information i ord och bild i olika medier.

Motiveringen lyder: "för att med outtröttlig entusiasm i en tilltagande merkantil snålblåst envisas med att uppmärksamma, vårda och tillhandahålla kulturyttringar i såväl antikvarisk som nutida form".

Ny bok på Rönnells förlag!

Jan Erik Vold

Den stora vita boken

Den stora vita boken är Jan Erik Volds tredje samling med poetiska meditationer, där de knapphändiga dikterna språngvist och intuitivt rör sig mellan det intima och det globala. Tidigare har Rönnells gett ut Tolv meditationer (2003) och Drömmakaren sade (2007). Flera band av trilogin har kommit på tyska, franska, engelska, spanska, polska.

Jan Erik Vold är en norsk poet och estradör, essäist, redaktör och översättare, bosatt i Stockholm sedan 1977. Efter debuten i Norge 1965har han publicerat ett tjugotal diktböcker och en lång rad litterära essäsamlingar. Han har tolkat USA-poeter som William Carlos Williams och Wallace Stevens, Lawrence Ferlinghetti, Robert Creeley och Frank O’Hara, Bob Dylan och Richard Brautigan – samt prosa, dramatik och poesi av Samuel Beckett.

På svenska finns sju diktsamlingar och ett urval essäer. Han har redigerat Cornelis Vreeswijks Skrifter I-III och sammanställt den judiska flyktingen Ruth Maiers Dagbok. Till norska har han översatt Tomas Tranströmers samlade produktion. Som jazz & poesi-artist har han spelat in skivor med Jan Garbarek och Egil Kapstad, Red Mitchell och Nisse Sandström, Chet Baker och Bill Frisell.

Grafisk form: Lars Paulsrud. 103 sidor. Pris: 125 kr

Samtidigt utkommer en signerad och numrerad box med alla tre diktsamlingarna; Tolv meditationer, Drömmakaren sade och Den stora vita boken, i hundra exemplar. Pris: 400 kr. En perfekt julklapp!

Ny skiva på Rönnells förlag! Släpps 22 augusti.

Dan Fröberg: Twentytwo equals twentytwo
(Dan Fröberg/Håll Tjäften)

Transparent vinyl-LP                                                                                                            

Speltid: 2 x 22:22 min.

Pris: 150 kr

Musik kan förändra liv.
Musik kan rädda liv.   
Musik räddar liv!          
Musik kan också rädda antikvariat.  
Denna insikt visade sig vara alldeles sann då Dan Fröbergs ljudverk '22 equals 22' flyttade in i Rönnells Antikvariats underjord, dvs källaren, mellan dagarna och nätterna 10 maj-14 juni 2014. Enligt Fröberg själv: ”En trollformel och en exorcism i syfte att till evigheten beskydda Birger Jarlsgatan 32, att i alla världar bevara Rönnells Antikvariat till tidernas slut, att åkalla de samlade bokverkens inneboende heliga, skyddande väsen samt att en gång för alla driva ut samtliga marknadshyresgiriga demoner och elementärandar ur verkligheten och förvandla dem till gröna grodor.”   
Parallellt med Fröbergs verk hände samtidigt Alexandra E. Lindhs andra manifestation för Rönnells på gatuplanet; hennes utställning 'O-ÄND-LIGHT' med intentionen att belysa tillstånd med förankring i den begreppslösa vakenheten. Ytterligare en manifestation för livets ömtåliga andning och (antikvariatets) bevarande - - i oändliga evigheter ) )) Och tro det eller ej, (eller 'för att göra en lång historia kort', som det också brukar heta); åtta  <8>  dagar efter initierandet av verken löstes de, för antikvariatet katastrofala hyreskraven, mer eller mindre upp.
Musik med magisk intention och riktning.                                                                                                  
Musik som fördjupar och förlänger (liv).
Musik som lever och andas, helt enkelt.
Dan Fröberg är konstnär och kompositör, frammanare av parallella världar och tidlösa tillstånd. Ständigt upptagen av en pågående forskning av rummet, det immateriella och de andliga dimensionerna. Är helt övertygad om att såväl dåtid som framtid konstant läcker igenom till nuet.     
Dan Fröberg och Alexandra E. Lindh har även en gemensam historia i detta livet - sedan telefonisk kontakt via antikvariatet i 2010. Kontakten bevaras konstant, exempelvis genom det pågående samarbetet om ljudkonst-trilogin bestående av Tingens vilja (2012), Postmorse (2014) och i det kommande - - Skëcond Sín (2015/2016). Deras första utgivning, Tingens Vilja (Kning Disk/Håll Tjäften/Rönnells), erhöll f.ö. tidskriften Nutida Musiks pris 'Nutida Sound' som en av det årets tre bästa skivutgåvor inom kategorin 'nutida konstmusik'.Det här är hjärtat av Bodil Malmsten

 Foto: Stefania Malmsten

Foto: Stefania Malmsten

För första gången på 22 år utkommer en ny diktbok av Bodil Malmsten.
Det här är hjärtat ges ut av Rönnells Antikvariat och Albert Bonniers Förlag i ett unikt samarbete. Anders Ljungman står för typografi och omslag.

    " Det här är hjärtat  är en kärleksdikt, en sorgedikt, en dikt när den orimliga förlust som kallas döden drabbar, den drabbar alla, den drabbade mig. Jag skriver inte dikter längre, men den här dikten krävde att jag skrev den." /&nbsp;Bodil Malmsten i mars 2015

 

"Det här är hjärtat är en kärleksdikt, en sorgedikt, en dikt när den orimliga förlust som kallas döden drabbar, den drabbar alla, den drabbade mig. Jag skriver inte dikter längre, men den här dikten krävde att jag skrev den." / Bodil Malmsten i mars 2015