Mathias Nystrand

Antikvariatshandlaren i Visby och andra berättelser.Patafysik, Claes Hylingers hemliga sällskap och intellektuell karnevalism

Att läsa Hylinger är en färd ut på osäkerhetens hav och samtidigt en resa in i den vardag som är så vanlig att vi i vanliga fall inte lägger märke till den. I hans böcker kan man inte vara riktigt säker på någonting. Han har fyrtio års skriftställande bakom sig, en ständigt växande läsekrets och lysande recensioner (som ofta handlar om att anmälaren inte blir klok på författaren), men ännu har ingen vågat sig på att skriva en bok om denne göteborgare.
Nu har den unge finländske författaren Mathias Nystrand (f.1978), med mod och envishet, lyckats genomföra detta pionjärarbete. Efter månader under flitens lampa och åtskilliga kannor kaffe föreligger boken som varken ryggar för Hylingers subtiliteter eller hemliga sällskap. Antikvariatshandlaren i Visby och andra berättelser är en sällsynt underhållande avhandling om det som gör livet värt att leva. Det mesta har han faktiskt funnit inom pärmarna av en och samma bok.

Grafisk form: Lars Paulsrud

ISBN: 978-91-977955-2-4

Häftad

Pris 130:-

Beställ här


Det fina med patafysiken, de imaginära lösningarnas vetenskap, är att man tröttnar på den fort nog för att inte nöta ut sitt intresse, vilket i sin tur förhindrar att man tröttnar på den alldeles. Rätt som det är vaknar nyfikenheten igen, ofta genom någon av Claes Hylingers böcker, och så sitter man där och ler en stund innan verkligheten åter gör sig påmind.

De kryptiska fransoser, vanligen döda eller påhittade, som utgör Patafysiska Kollegiets nomenklatura, kan vara nöjsamma i små portioner, dock sällan i större. Kul killar som krökar och står i och kan komma på idén att skriva en hel roman utan att använda bokstaven e, till exempel. Eller med e som enda vokal. Egentligen är det väl bara Hylinger själv som håller i längden.

Det är också han som räddar Antikvariatshandlaren i Visby och andra berättelser , av den finlandssvenske författaren Mathias Nystrand (född 1978), en populariserad magisteruppsats med undertiteln ”Patafysik, Claes Hylingers hemliga sällskap och intellektuell karnevalism”.


Litteraturvetenskaplig analys av patafysiken i vidare mening, på fullaste allvar, är givetvis en omöjlig uppgift. Detta inser Nystrand, som väljer en ledigare gångart än den akademiska. Liksom släntrande ger han sig ut på jakt efter väsentligheter, först i Visby och senare i Stockholm, där gatorna tycks bredare än långa och människorna rusar mellan konsumtionsanstalterna. Lyckligtvis räddar han sig in på Rönnells Antikvariat. Ungefär hälften av boken, början och slutet, handlar om Hylingers trilogi ”Det hemliga sällskapet” (1986), ”Den stora sammankomsten” (1990) och ”I det hemliga sällskapets tjänst” (2002). Så långt är allt gott och väl och ett fynd för dennes många beundrare. Vad, undrar Nystrand, gör dessa romaner så lyckade? Och han presenterar onekligen en del skarpsinniga teorier.

Fyllningen i mitten av boken är något mäktigare och bär, gissar jag, tydligare spår av den ursprungliga uppsatsen. Patafysikens karaktär av pojkrum blir här uppenbar, ty av någon anledning förekommer inga kvinnor. Allt inventeras med tonvikt på historia, doktriner och portalgestalter, så även de nära förbindelserna med surrealismen, dadaismen etcetera. Det är intressant men aningen inkrökt. Av större värde är Nystrands försök att spåra riktningens föregångare – Mulla Nasruddin, Rabelais, Cervantes och andra. Till dessa räknar han även Axel Wallengren (alias Falstaff, fakir), vilket rimligen kan tilltala också äldre lustigkurrar, ni vet, eviga studenter som spexar och har sig och hyllar Fakirens nödrim av typen biffsteken/livstecken.

Slutligen bör nämnas att boken rent grafiskt är en delikatess, utgiven just av Rönnells, antikvariatet som på senare år har utvecklas till något av en höglitterär umgängesklubb, tillika tummelplats för i Sverige verksamma patafysiker, vilka de nu kan vara. Allt är ju hemligt.

Fredrik Sjöberg (SvD)


Patafysik? Om man uttalar ordet högt – och det må man få unna sig – så kan det framstå som en vetenskap där de huvudsakliga undersökningsobjekten heter sådant som Anita Ekberg, Gina Lollobrigida, Jayne Mansfield och Victoria Silvstedt.

Och med tanke på den relativism som konservativa kritiker numera tycker sig finna på svenska universitet och högskolor så vore det knappast en anomali om ämnet plötsligt poppade upp som populäraste kursen i år. Nog går det att hitta en queer-tendens hos Ekberg och visst är väl Silvstedt en gränsöverskridare. Det är mycket med normerna nu och självfallet kan kungamakten likaväl som av en främmande armé fällas av en bystdrottning.

I väntan på nästa bok av Claes Hylinger – den lär komma i höst – läser undertecknad en skön liten skrift, "Antikvariatshandlaren i Visby och andra berättelser". Den påstås vara författad av en Mathias Nystrand som först skrev en magisteravhandling vid Åbo Akademi och sedan bestämde sig för att göra en version för populasen. Det är omöjligt att inte tycka om den.

Men som medlem i det patafysiska sällskapet – och det är inte alls så hemlighetsfullt som utomstående tror – kan jag inte annat än sluta här: med bilden av Gina Lollobrigida någonstans vid en italiensk strand i bitterljuvt minne. Så går våra liv medan författarna försöker övertyga oss om motsatsen.

Jan Karlsson (Kristianstadbladet)

Nystrand_antikvariat.jpg