Aug
18
7:00pm 7:00pm

Jazz Är Farligt & Rönnells presenterar samtal/föreläsning med John Sinclair & Ika Johannesson

Poeten och aktivisten John Sinclair (född 2 oktober 1941 i Flint, Michigan), gick i slutet på sextiotalet från småstadsrockare och tonårs-dj till kulturell revolutionär, banbrytande marijuanaaktivist, radikal ledare och politisk fånge. Han hoppade av universitetet efter att ha skrivit avhandling om William Burroughs "Den nakna lunchen" och 1966-67 grundade denne jazzpoet och undergroundjournalist Detroit Artists Workshop och befann sig i hippierevolutionens frontlinje, som manager till "avant-rock"-bandet MC5 och organisatör av otaliga gratiskonserter, White Panther Party-demonstrationer och aktivistevenemang.

John Sinclair kommer att delta i ett samtal som leds av besökarna och moderatorn "Ika" Johannesson.

Ika är en svensk journalist, publicist, programledare och författare. Hon leder ett samtal som kommer att inspirera oss till hur man gör det själv och att fortsätta orka göra det själv. Från att skapa happenings till smygande och skrikande politiska framtoningar i musik, litteratur till konst i en salig blandning med utgångspunkt i hur John tidigare har jobbat.

150:-, BILJETTER FINNS PÅ RÖNNELLS!

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet och Stockholms stad.

View Event →
Aug
24
7:00pm 7:00pm

Vidya/Fält/Westberg/Graden

Och plötsligt hittade dom varandra…!

Fyra musiker som alltid värnar om sin lekfullhet.

Nu svävar de tillsammans i en outforskad bana runt jorden, och landar bara där det verkligen behövs.

Ett ljusäventyr sprunget ur Vidyas fri-popaktiga kompositioner och allas personliga NU


Vidya-Liselotte Sundberg - Sång och Piano

Jon Fält - Trummor

Felisia Westberg - Kontrabas

Johan Graden - Synth och fyrhändigt piano med Vidya

Insläpp: 19:00; konsertstart: 19:30

Entré: 100 kr

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet och Stockholms stad.

View Event →
Aug
26
2:00pm 2:00pm

Torkel Rasmusson läser dikter och samtalar med Jonas Ellerström

Foto: Ulla Montan

Foto: Ulla Montan

I sin nya diktsamling "Gick bland gran och tall framåt kvällen" fortsätter Torkel Rasmusson sina poetiska promenader i den svenska samtiden och bland de egna upplevelserna. Stad står mot landsbygd, ett oroligt nu stöter mot ett bara på ytan mindre komplicerat förflutet, och det klarsynt iakttagande diktjaget får konfrontera gestalter och scener ur sina drömmar. Det är en helt personlig bok, präglad av stillsam melankoli, egensinnig humor och lika oförutsägbara som precisa språkliga vändningar.

Torkel Rasmusson är poet, dramatiker och pensionerad journalist, liksom välkänd sångare och låtskrivare i bandet Blå Tåget. Hans senaste skiva är "Sånger under natten" från 2013. Han debuterade som poet 1965 och utgav diktsamlingen "Se himmelen" på ellerströms förlag 2014. Den följdes av "Ibland" 2015, där dikterna ackompanjerades av egna fotografier.

Boken kommer att finnas till försäljning till specialpris!

Varmt välkomna!


I samarbete med ellerströms förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad och Kulturrådet.
 

View Event →
Aug
29
to Sep 26

Kommande evenemang 2017 (samt evenemangsarkiv)

Tisdag 29 augusti kl 17:30: Samtal om Ingrid Svensson nya bok "Ett magiskt rum. Salonger i 1920-talets Paris" (Ellerströms) med Elisabeth Mansén. Ett pionjärverk som förenar bokhistoria och lesbisk historia.

Lördag 2 september kl 14: Releasefest för David Väyrynens debutbok och EP "Marken" (Teg Publishing). Musikframträdande av Sara Parkman.

Lördag 9 september kl 14: Ikian Press presenterar två nya titlar av Ika Jorum; pjäsen "Födelsedagskalaset" och diktsamlingen "Hornstull 1992". Läsningar och mingel.

Tisdag 12 september kl 17: Releasefest för Yvonne Hirdmans nya bok "Lent kändes regnets fall mot min hand medan barnen brann i Berlin" (Ordfront Förlag).

Torsdag 14 september kl 19: Konsert med Magnus Granberg & Skogen m.fl. Mer info snart!

Lördag 16 september kl 14: En eftermiddag kring Bo C Bengtssons nya bok "Iskra - gränslös musik" (Bo Ejeby Förlag), med improvisationsgruppen själva på plats.

Onsdag 20 september kl 17: Ola Anderssons presenterar sin nya bok "Texter om Stockholm" (Dokument Press).

Fredag 22 september kl 17: Vernissage för en filminstallation av konstnären Björn Engberg. I samarbete med Moon Space Books.

Lördag 23 september kl 14: Christer Themptander ställer ut i Rönnells skyltfönster.

Lördag 30 september kl 14: Vernissage för utställningen "Beth Laurin Note Box". Konstnären läser ur sina noteringar tillsammans med en hemlig gäst och kanske spelar piano.

Torsdag 12 oktober kl 19: Pål Nyberg feat. Joris Roelofs & Joost Patocka. Den internationellt uppmärksammade Stockholmsgitarristen med två toppmusiker från Amsterdam + Mauritz Agnas på trummor. Ingår i Stockholm Jazzfestival 2017. Förköp finns på Rönnells!

Onsdag 18 oktober kl 17: Presentation och samtal om "Den stora boken om Igelkotten och Mullvaden" (Lilla Piratförlaget) av Anna Höglund och Gunnar Lundkvist. Samt liten utställning som kan växa.

Fredag 17 november: Multikonstnären Leif Elggren och hans kinesiske kollega Yan Yun har fått fria händer att göra vad de vill på Rönnells en eftermiddag, kan eventuellt bli en hel arbetsdag.

 

Med reservation för eventuella ändringar och ytterligare evenemang.

Tillgänglighet vid evenemang Handikapparkering finns i anslutning till entrén. Enkel rullstolsramp finns att tillgå vid behov. Alla evenemang äger rum på markplan, inga trösklar eller nivåskillnader finns i direkt anslutning till scenen, rullstolsplatser finns att tillgå. Handikapptoalett finns dessvärre inte, ej heller hörselslinga.

View Event →
Aug
29
5:30pm 5:30pm

Samtal om Ingrid Svenssons bok "Ett magiskt rum. Salonger i 1920-talets Paris"

Ingrid Svensson samtalar med Elisabeth Mansén om sin nya bok Ett magiskt rum. Salonger i 1920-talets Paris (Ellerströms); ett pionjärverk som förenar bokhistoria och lesbisk historia.

När modernismens historia skrivs hamnar kvinnorna ofta i bakgrunden. I Ett magiskt rum. Salonger i 1920-talets Paris är det dock just de inflytelserika kvinnorna som porträtteras: centralgestalterna Sylvia Beach, Adrienne Monnier, Natalie Clifford Barney och Gertrude Stein. Alla fyra drev salonger och alla fyra älskade kvinnor. I detta kunniga och rikt illustrerade pionjärverk kombinerar Ingrid Svensson två spännande och engagerande ämnen – bokhistoria och lesbisk historia. 

Ingrid Svensson (f. 1953) är bibliotekarie och fil.lic. i litteraturvetenskap med en avhandling om Klara Johanson som kritiker. Hon är verksam vid Kungliga biblioteket samt, tillsammans med Ulf Jacobsen, redaktör för tidskriften Biblis. Tidigare har hon publicerat Djuna Barnes Ladies AlmanackDamernas almanacka i översättning av Elizabeth Zila och skrivit artiklar om salonger, lesbisk historia och bokhistoria.

Elisabeth Mansén är professor i idéhistoria vid Stockholms universitet. 

 

I samarbete med ellerströms förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad och Kulturrådet.

 

View Event →
Sep
2
2:00pm 2:00pm

Släppfest för David Väyrynens poesidebut Marken

Sara Parkman uppträder med sin tolkning av Väyrynens Hemvändarvisan.

---

Jag är nästan aldrig i Stockholm. Det kan bero på att jag knappt känner någon där. Hur kan man inte känna någon i en stad där en tiondel av landets befolkning bor? Jag vet inte. Kanske för att jag nästan aldrig är där. Kanske blir det ändring på det nu.

Fast nu kommer jag till Stockholm för att lansera en bok som inte ens tycker om städer. Kan det verkligen vara lönt? Jag vet inte. Kanhända finns det folk där som också är tveksamt inställda till om det är så bra att vi fortsätter leva som vi lever: allt längre bort från skogen och allt högre upp från marken.

Oavsett vad en tycker om sakernas tillstånd, kan en nog trivas med att lyssna på andra perspektiv emellanåt. Marken skall nog kunna sköta om det, åtminstone under en eftermiddag i september.

/David

---

Poeten David Väyrynens debut Marken handlar om Malmfälten. Här är två stora folkrörelser fortfarande en del av kulturen och mentaliteten: den inomkyrkliga laestadianska väckelsen och den socialistiska arbetarrörelsen. Med blandade metoder såsom fri och bunden vers, prosa, sånger, predikningar, dokument, nekrologer och listor, skildrar Marken hur människorna håller fast vid värden om solidaritet, arbetsiver och ödmjukhet, i tider då röster hörs påstå att kollektiva värden är föråldrade. Marken berättar också om Malmfälten som region, hur den som periferi väljer att förhålla sig till centrum och vad som händer när den delvis vänder moderniteten ryggen.

Under eftermiddagen får vi höra Markens texter läsas av David samt tolkas av Sara Parkman.


I samarbete med: Teg Publishing, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad och Kulturrådet.

View Event →

Aug
2
7:00pm 7:00pm

Releasefest för Agnes Gerners diktsamling SUS!

Det är inte socker,
det är ben
som knastrar mellan
tänderna

Agnes:
Kom och fira med mig, drick vin med mig, ät snacks med mig, håll mina små kokheta händer och viska ljuva kärleksord i mina öron! Eller håll dig undan festligheterna och göm dig bland böckerna om du föredrar det (det är det som är det fina med att ha fest på ett antikvariat, även introverta kan få ha det lite mysigt!)

Sus är en diktsamling som kretsar kring grisar, om grisuppfödning, djurhållning och grisslakt – om grisen som en del i en effektiviserad och industriell matproduktion. 2014 kom Agnes Gerners debut Skall för vilken hon tilldelades Katapultpriset och nominerades till Borås Tidnings debutantpris.

Boken finns till försäljning till specialpris!

Varmt välkomna!

 

I samarbete med Albert Bonniers förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet och Stockholms stad.

View Event →
Jun
15
5:00pm 5:00pm

Joycesällskapet firar inför Bloomsday

Den 16 juni 1904 är den moderna litteraturens mest berömda enskilda datum. Det var – i verklighetens värld – den dag då James Augustine Aloysius Joyce hade sin första date med Nora Barnacle. Och det är – i litteraturens eviga värld, närmare bestämt i Joyces roman Ulysses från 1922 – den dag då annonsackvisitören Leopold Bloom och den blivande författaren Stephen Dedalus vandrar runt i Dublin, medan Molly Bloom är hemma på Eccles Street nr 7. Världen över, varje år, firas den 16 juni som Bloomsday – visst är det fint att litteraturen har sådan suggestionskraft!

Den 15 juni 2017, som i år är en torsdag, tjuvstartar The James Joyce Society of Sweden and Finland, i samarbete med Irlands ambassad, årets Bloomsdayfirande med ett evenemang på Rönnells. Fyra medlemmar i sällskapet talar om aspekter av Joyces verk under den gemensamma rubriken Kvinnorna och Joyce. Grammofonmusik med Joyceanknytning spelas under kvällen. Programmet ser ut så här:

Välkomsthälsning

Inger Rundström: Eveline – ett kvinnoöde i en novell ur Dublinbor

Ingrid Svensson: Kvinnorna som publicerade Ulysses – Sylvia Beach och Adrienne Monnier i 1920-talets Paris

Elisabeth Mansén: Kvinnor i Ulysses – Molly, Millicent, Penelope, Nausikaa, Cissy Caffrey, Gerty MacDowell och jungfru Maria

Thomas Hartman: Tvätterskorna i det åttonde kapitlet av Finnegans Wake

Programmet inleds kl 17 och avslutas 18.15.

Fri entré, ingen föranmälan krävs. Hjärtligt välkomna!

 

I samarbete med The James Joyce Society of Sweden and Finland, Irländska ambassaden i Stockholm, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Jun
13
5:00pm 5:00pm

Release av 4 nya böcker, en box och en vinyl från OEI editör

Läsningar, presentationer, ljudbilder, poetologiska reflektioner.

apud av Gustav Sjöberg
Efterkrigsmusik av Peder Alexis Olsson
Takträdgårdar av Johannes Heldén
Funna drömmerier av Torsten Weimarck
Osynligheter [edition av boken Osynligheter i 50 ex] av Karl-Johan Stigmark
text- och ljudverket EME EMAUTO av Karolina Erlingsson.

Välkomna!

 

I samarbete med oei editör, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Jun
10
2:00pm 2:00pm

Presentation av Notiser om slumpen

Björner Torsson (text) och Karolina Westenhoff (bild) presenterar Notiser om slumpen - en konstbok med unika handsprayade och handbundna omslag producerade på Malmgrens Bokbinderi på Fårö i 100 numrerade exemplar.

"Vi reflekterar över tärningskastet, igelkotten på vägen, hjärtat i halsgropen, fjärilen som ..., missgreppet, felsägningen, befruktningssekunden, överraskningen, undantaget, avvikelsen, förhållandet mellan det planerade och det oplanerade, den aleatoriska musiken, saltet i vispgrädden ..."
/Björner Torsson

Boken kommer att finnas till försäljning till specialpris!

Välkommen!

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Jun
8
6:00pm 6:00pm

Releasefest på Rönnells: BRUNO K. ÖIJER – Dramaten Live LP

Releasefest för Bruno K. Öijer - Dramaten Live (2xLP) som släpps av Teg Publishing och Autonom Management.

– Bruno K. Öijer signerar nya skivan
– DJ: Pierre Hellqvist, Elena Wolay

Ingen föranmälan krävs, det är bara att dyka upp (men vi räknar med mycket folk).

* * *

Det är få poeter vars blick och uttryck ger så stora ringar på vattnet som Bruno K. Öijer. Ända sedan debuten 1973 med ”Sång för anarkismen” har han med sina böcker och sina hyllade liveframträdanden inmutat ett helt eget rum för poesin.

Nu ges hans bejublade och slutsålda framträdande på Dramaten den 1 april 2015 ut på en exklusiv dubbelvinyl av Teg Publishing i samarbete med Autonom. Kvällen på Dramaten var avslutningen på en höst- och vårturné som sträckte sig från Umeå till Malmö.

* * *

Bruno K. Öijer saknar motsvarighet som svensk författare. Han är lika obestridlig som oundgänglig. Oavsett åt vilket håll samtidens vindar blåser står Öijer fast som vore hans person och diktning utgjuten i sten.

I en tid som oupphörligt premierar det tillgängliga och lättsmälta är han ytterst nödvändig med sin egenartade övertygelse. Att höra Öijer läsa sina dikter är som att få en välkommen påminnelse om att vi aldrig får släppa kritiken av förnuftet och att vi aldrig får glömma bort de mänskliggörande värden som finns i romantiken, mystiken och drömbilderna.

För Bruno K. Öijer har det sceniska alltid varit en viktig del av konstnärskapet, och hans läsningar har ofta liknats vid rockkonserter. Att han dessutom når så pass stor publik med ständigt slutsålda föreställningar i de stora salongerna gör honom unik.

På “Dramaten Live” får publiken återigen höra hur han levandegör det skrivna ordet med sin omvittnade intensitet och sina särpräglade fraseringar.

 

I samarbete med Teg Publishing, Autonom Management, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
May
30
7:00pm 7:00pm

Litterär fest för Ulrika Nielsens och Lina Hagelbäcks nya bok Ömhetsmarker

Välkomna att fira diktsamlingen Ömhetsmarker med oss!

Det blir uppläsning, vin och argentinsk tango på gitarr.

Boken kommer att finnas till releasepris.

Två poeter, en text
Ömhetsmarker är en diktsamling med två signaturer.
Lina Hagelbäck och Ulrika Nielsen är mitt uppe i egna författarskap, och ur deras vänskap växer en gemensam text. Ibland kan läsaren urskilja de två författarnas egna röster, men det har också skett en sammansmältning av språk och kropp: ur detta uppstår en ny röst, ett möjligt rum och ett tillstånd som är skrivandets.

 

 

I samarbete med Schildts Söderströms, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
May
27
6:00pm 6:00pm

Horseface releasefest! Support Orphan Ann

>>>Diskret Förlag och Horseface bjuder in till fest på Rönnells för att fira skivan Jääkausi!<<<

Horseface spelar live! Orphan Ann spelar live! Dessutom finns Siri Ahmed Backström (som gjort det fina omslaget till skivan) på plats och visar upp sin nya bok Kattfesten.
Skivor och kassetter finns till försäljning.

Insläpp 18:00, gig 18:30

Inträde: 100 kr.
Förköpsbiljetter finns på Rönnells Antikvariat.
Lyssna på Jääkausi: https://open.spotify.com/album/76krQYNQQUyktcppnhziiB
www.diskret.nu

Recensioner:
“Världsvant eklektiskt som om det var den enklaste sak i världen.” DN http://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/horseface-jaakausi/

“Horseface är en popsensation” Fria
http://www.fria.nu/artikel/128179

Horseface från Umeå spelar postpunk på sverigefinska. Deras skeva sväng byggs upp kring loopar, beats och samplingar. Det låter lite som om Flying Lizards, Broadcast, Naffi Sandwich och The Raincoats hade delat replokal hos Finska föreningen i Sundsvall.

Jääkausi, som betyder istid, är Horsefaces fullängdsdebut. Här blandas repetitiva popmelodier med hemsnickrad polyrytmik. Arvet från postpunken finns där, men Horseface har ett nyfiket öra mot samtiden och influeras lika mycket av den globaliserade popmusiken.

Jääkausi är en samling låtar som i små ögonblicksbilder skildrar eufori, sorg och ett kyligt samhälle som får sångjaget att hoppas på en istid. De finska sångtexterna ger Horseface sin särpräglade inramning och utmanar föreställningarna om hur samtida svensk popmusik ska låta.

Horseface bildades 2013. Ett år senare släppte de sin debutkassett Himmelikasetti och har sedan dess spelat på ett antal festivaler och klubbar i Sverige och Finland. Bandet består av Hanna Kangassalo, Robert Tenevall, Ellen Dahlgren och Erik Selim Lundkvist. Medlemmarna har tidigare spelat i band så som Bombettes, Knugen faller och Nattskiftet. Jääkausi ges ut på vinyl av Diskret förlag och kassett av Dissonans.

ORPHAN ANN
Orphan Ann är en stockholmsduo som gör kolsvart, hjärtskärande synt med gotiska undertoner och en distinkt känsla för det återhållet dramatiska. Bakom namnet döljer sig Sofia Al Rammal (SARS, Född Död) och Anja Enerud från arrangörskollektivet Masskultur.
https://soundcloud.com/orphan_ann

 

I samarbete med Diskret förlag, Dissonans, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
May
24
6:00pm 6:00pm

PAT THOMAS / MATTIAS RISBERG DUO LIVE!

Missa inte detta högintressanta samarbete mellan två klaviaturprofiler på varsin sida om Brexit!

Pat Thomas började studera klassiskt pianospel vid åtta års ålder och började spela jazz när han var sexton. Han har sedan dess utvecklat en egen stil som spänner över impro, jazz och experimentell musik. Han har samarbetat med musiker som Derek Bailey, Tony Oxley och Lol Coxhill. Han är en av Englands mest framstående pianister inom modern jazz.

Mattias Risberg är en pianist och kompositör som ofta bortser från genregränser, där improvisation möter komposition, akustiska klaviaturinstrument samsas med gamla syntar, eller där musik möter text. Som musiker är han högaktuell med en kritikerrosad hyllningsskiva till Carla Bley, ”And now the queen”, tillsammans med saxofonisten Fredrik Ljungkvist. Mattias leder även sitt egna band Ritualia.

Entré 100 kr (Torsten Ekboms bok om John Cage ingår!) Inget förköp.

Varmt välkomna!

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter

View Event →
May
20
2:00pm 2:00pm

Presentation av boken Känslornas revolution. Kärlek, ilska och lycka på 1970-talet

Helena Bergman, Christina Florin och Jens Ljunggren berättar om sin bok Känslornas revolution – Kärlek, ilska och lycka på 1970-talet

1970-talets känslomönster utmärktes av en dröm om mänsklig gemenskap och befrielse från fördomar samt en vilja att komma i kontakt med sig själv och andra, att söka det äkta, det naturliga, det autentiska och nå en öppenhet. Man ville att det skulle kännas på ett visst sätt att arbeta, vila, skapa, vara solidarisk, konsumera, ha sex, vara barn, förälder, man och kvinna, ung och gammal, överordnad och underordnad. Befrielse och öppenhet var nyckelord. Här skärskådar en grupp historiker, idé- och filmhistoriker detta färgstarka och omvälvande decennium. De granskar allt från politik och medier till kärleksliv och moral. Fram växer en fascinerande bild av hur känslorna blir till regler och mönster – och att normerna för vad människor förväntas känna och faktiskt känner varierar i tid och rum.

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

 

I samarbete med Appell Förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
May
15
6:00pm 6:00pm

Uppläsning av Biskops Arnös projektår

Tänk, högläsningen som va skolans värsta moment och nu gör vi det frivilligt bland anrika böcker på ett antikvariat i Stockholms posha delar. Läskigt säger du! Dröm säger vi!

Välkommen att lyssna på och babbla med oss! Mingla, dricka lite vin eller Pommac!

Vi som läser:
Clara Borselius
Elin Kvicklund
Magdalena Sørensen
Sigrun Bragadottir
Maja Lindberg Schwaner
Kayo Mpoyi
Torbjørn Bomholt
Erik Bertilsson
Joanna Lundberg
Makda Embaie
... och ett par till

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

 

I samarbete med Biskops Arnös författarskola, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
May
12
7:00pm 7:00pm

Mesmer #6 1+1=3 Hypnotic Performance

- Jean-Louis Huhta (musician), Per Huttner (visual artist) and Hernan Anllo (neuroscientist and hypnotist)

Klubb Mesmer and Vision Forum are proud to announce a 1+1=3 performance with a new hypnotic constellation. During the event Huhta will present a musical improvisation based on an EEG-recording of Huttner’s brain activity during hypnosis. He will feed the pre-recorded signals into his modular synthesizer to shape the control signals into a dynamic soundscape, using software and hardware developed by the collective.

The event will begin with Huhta being hypnotised by Anllo. The suggestion will make Huhta believe that his modular synthesizer controls Huttner’s brain cells and mental capacities. He will be asked to "give sense to Huttner's brain" and to "put it back together." At the same time the audience will be able to see images of the original hypnotic session mixed with real time videos from the event. Through this process the performers will reflect on artistic intention and the control mechanisms that are used in artistic performances.

The event will include a brief introduction about the technology that is used as well as the underlying artistic and philosophical ideas. The performers will also talk about how medical hypnosis changes attention allocation and modifies the regular functions of cognitive control. After the performance, the audience will have the opportunity to ask questions.

Entrè 100:-, inget förköp.


About 1+1=3
1+1=3 is a collaborative, open-source, non-commercial project run by Jean-Louis Huhta, Per Huttner and Stephen Whitmarsh and forms part of Vision Forum. They organise artistic collaborations and partnerships with other artists and researchers. Their starting point can be found in the willingness to allow each other to appropriate the other’s practice and knowledge-base, and to look at their own practice through the eyes of others. Together with Robert Oostenveld they have developed the EEGsynth, which is software and hardware to use naturally occurring bodily signals to control sound and light in performances and education.

http://www.oneplusoneisthree.org/

 

I samarbete med Klubb Mesmer, Vision Forum, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
May
9
7:00pm 7:00pm

Lupino Live ♬♬♬ Chen/Hernandez + Lisa Grotherus Quartet

Hjärtligt välkomna till vårens tredje och sista Lupino Live-kväll. Denna kväll huserar vi på Rönnells Antikvariat och har det stora nöjet att få presentera en duo med AUDREY CHEN & KATT HERNANDEZ samt LISA GROTHERUS QUARTET.

Entre: 100 kr ordinarie/50 kr student, impramedlem
Konsertstart: 19:30

♬♬

AUDREY CHEN/KATT HERNANDEZ

AUDREY CHEN is a Chinese-American musician born in 1976. Using the cello, voice and occasional analog electronics, Chen’s work delves deeply into her own version of narrative and non-linear storytelling. A large component of her music is improvised and her approach to this is extremely personal and visceral. Her playing explores the combination and layering of the homemade analog synthesizer, preparations and traditional and extended techniques in both the voice and cello. She works to join these elements into a singular ecstatic personal language.

Over the past decade plus, her predominant focus has been her solo work with the cello, voice and electronics, but she has more recently begun to shift back towards the exploration of the voice as a primary instrument.
Recent projects, aside from performing solo, include her long running voices duo with London based artist, Phil Minton, and duos with NYC abstract turntablist, Maria Chavez, French guitarist, Jean-Yves Evrard, BEAM SPLITTER, with Norwegian trombonist, Henrik Munkeby Nørstebø, the “romantic noise duo” AFTERBURNER with Doron Sadja (electronics/light projections), with modular synth player, Richard Scott, with American percussionist, Flandrew Fleisenberg and a collaborative project with German conceptual artist, John Bock.

http://www.audreychen.com/

KATT HERNANDEZ är en välrenommerad violinist från USA, bosatt i Sverige sedan 2010. Katt är klassiskt skolad på sin violin men hon har även studerat komposition, elektronisk musik, jazz, östeuropeisk folkmusik och improvisation. Katt Hernandez spelar i huvudsak fri improviserad musik och hon är en veteran på improvisations -och de experimentella musikscenerna i Boston, Philadelphia, Baltimore, och New York.

Katt har uppträtt i sammanhang allt från underground scener till stora konsert hallar tillsammans med en oerhörd bredd av musiker, dansare, visuella artister, filmmakare och performance artister såsom bl a; Joe Maneri, Joe Morris, Jonathan Vincent, Gordon Beeferman, Joel Grip, John Berndt, Matt Samolis, Gene Coleman, Audrey Chen, Saul Levine, Zack Fuller, Erik Ruin och många andra.

Audrey Chen – cello, röst
Katt Hernandez – violin

♬♬

LISA GROTHERUS QUARTET

Lisa Grotherus gjorde premiär med sin musik på Stockholm Jazzfestival i höstas då även Sveriges Radio spelade in och sände konserten. Det är lekfull modern jazz med inslag av folktoner och avskalad pop. Lisa har tidigare skrivit musik för film och teater och hennes musik tar plats i flera genrer. Den gemensamma nämnaren är improvisation och hennes känsla för starka melodier. Inspiration till musiken är hämtad från poesi, scenkonst och en bro i Mostar, Bosnien Hercegovina. Ikväll får vi höra Lisa tillsammans med tre färgstarka musiker i en spännande sättning.

Lisa Grotherus – klarinett/basklarinett
Oskar Schönning – kontrabas
Lisa Långbacka – accordeon
Magnus Vikberg – trummor

http://www.lisagrotherus.com/

♬♬

I samarbete med Svensk Jazz, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.
 

View Event →
May
6
2:00pm 2:00pm

Vernissage för utställning med illustrationer ur Anders Holmers barnbok Allting händer!

Vernissage för en liten utställning med illustrationer ur Anders Holmers barnbok Allting händer!


Cykelloppet börjar nu
alla rullar redan ju
ormen cyklar med sin kropp
tranan gör ett plötsligt stopp
grävlingen har fått punktering
den får ingen pallplacering
svårt att cykla för små sillar
ingen vinner alla trillarFölj med på en svindlande resa i fantasin! På färgsprakande uppslag möter vi en osannolik och brokig skara; en häxa vars hår aldrig slutar växa, en fäktande fink, en lättväckt mus samt en och annan bov och bandit. Åk tåg uppe bland molnen, ta reda på vad som försiggår på teatern efter stängning och hurra på djuren i det stora cykelloppet. 

Ingenting är omöjligt, vadsomhelst kan hända.


Anders Holmer är bildkonstnär och arkitekt från Bohuslän. Han skriver och illustrerar humoristiska berättelser fyllda med egenartade och underfundiga karaktärer. Allting händer är hans debutbok.
 
Boken kommer att finnas till försäljning till specialpris!
 
Varmt välkomna!

 

I samarbete med Natur & Kultur, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
May
4
7:00pm 7:00pm

Nino Keller live på Rönnells!

Nino Keller - Premiär-konsert!

Den 4:e Maj kommer materialet från hyllade instrumentala albumet The Hunt att framföras live för allra första gången. Med en 4-manna orkester kommer Nino Keller till Rönnells och vi är fulla av förväntan. Och kvällen till ära så finns den vackra vinylutgåvan till ett vänligt pris att införskaffa.
Spelar skivor innan och efter konserten gör Karl Jonas Winqvist. Varmt välkommen!

Konserten börjar kl 19.30.
Inträde: 120 kr.
Förköpsbiljetter finns på Rönnells Antikvariat.
Lyssningslänk: http://open.spotify.com/album/2JiEpoBOFhkxfJNF8mfH7Y

Nino Keller har varit och är med i en rad uppskattade musikkonstellationer (les big byrd, caesars, The Slaves, Taken by Trees, teddybears, Håkan Hellström, Bröderna Lindgren och snart också i Henrik Berggrens band mm). Till viss del som medkompositör men i huvudsak som trummis. The Hunt är hans överraskande debutalbum som ensam kompositör och soloartist. Albumet gavs ut i slutet av mars och har fått idel lovord och hyllande recensioner (se nedan). Det är en djupt ambitiös och imponerande instrumentalskiva, som tar ett stort steg bort från rocktrummor och larm. Här är istället bedårande kompositioner, ofta pianobaserade, som med sina filmiska, orkestrala arrangemang skapar en helhet fylld med visuella bilder. I en genre där kompositörer som Ennio Morricone m.fl. härskar så kan det vara svårt att hävda sig, men Nino Kellers album (som har visst släktskap med både Philip Glass, franske Sebastien Tellier, italienske filmmusikkompositören Piero Umiliani och också B. Isfält's musik till Bröderna Lejonhjärta) står stolt på egna ben och märker ut sin egna lilla stig. Det finns en enkelhet och naturlighet i de nio spår som utgör The Hunt. Liksom finurlighet, äventyrslusta och stora och små känslor.

Här vad några sagt om albumet:
SONIC MAGAZINE: http://www.sonicmagazine.com/2017/03/31/nino-keller-the-hunt/
NWT: http://nwt.se/noje/skivor/2017/03/24/nino-keller-vemodigt-och-vackert
GAFFA: http://gaffa.se/recension/116564/filmmusik-pa-svenska-fran-les-big-byrd-trummisen/
NÖJESGUIDEN: http://ng.se/recensioner/musik/nino-keller-the-hunt
KULTURBLOGGEN: http://kulturbloggen.com/?p=108288
 

I samarbete med Sing a Song Fighter, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Apr
29
2:00pm 2:00pm

En eftermiddag med Jag är Clairvoyant av Marja-Leena Sillanpää

Kl 14.30 Läsningar ur boken av Peter Cornell, Leif Elggren, Mikael Goralski, Carl Michael von Hausswolff, Jan Håfström och Ulla Wiggen.

"Jag är Clairvoyant" kommer att finnas till ett specialpris endast denna dag samt att Marja-leena Sillanpääs senaste bok "So holy hidden" finns till försäljning.

JAG ÄR CLAIRVOYANT
Marja-leena Sillanpää

777 sidor text
Svensk text. Offset. Trådbunden med hårda pärmar. 
Format: 138 x 198 mm. 
ISBN 978 91 86015 07 7
satumaa*kustantamo
www.marjaleenasillanpaa.se

Boken som består av 777 strofer eller dikter är en självbiografisk berättelse med fiktiva inslag. I samma takt som läsaren tar del av författarens väg till insikt om sin clairvoyanta förmåga får läsaren precis samma möjlighet. Att ha en klarsyn som innebär att kunna se både framåt och bakåt i tiden, att ha kontakt med de som dött och de som ännu inte fötts.

"Att vara clairvoyant innebär att ha förmågan att se bortom det vi vanligtvis betecknar som det gemensamma spektrum vi alla vistas i. Att vara clairvoyant brukar av tradition innebära en exklusiv gåva tillhörig endast ett fåtal; en esoterisk skara utvalda individer träffade av ett mer eller mindre gudomligt ljus. Ett visst pris måste dock erläggas för denna utvaldhet, vissa uppoffringar måste göras. Den clairvoyante är solitärt verksam och navigerar alltid utan karta och kompass. Att sitta still i båten är ingen idé. Alla framkomliga vägar lämnas därhän. Endast de oframkomliga erbjuder lindring och alternativ värdiga att penetrera. 
Under en period åker hon tillbaka till Finland, återvänder till ursprunget. Ytterligare några år senare bosätter hon sig i NY för att avsluta en påbörjad text, som växer. Inte mycket information släpper hon ur sig om denna period, men efter återkomsten intensifieras hennes konstnärliga aktiviteter. 
Boken kan ses som en skola, en utbildning i konsten att inse att vi alla har förmågan, att vi alla är clairvoyanta."

Leif Elggren

 

I samarbete med satumaa*kustantamo, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

 

View Event →
Apr
22
4:30pm 4:30pm

Till Förruttnelsen! Stagnelius, punk och goth på Rönnells

Stagnelius makabra mästerverk, dikten "Till Förruttnelsen", visar sig ha fascinerat generationer av svenska pop- och rockmusiker. På Rönnells har Jonas Ellerström denna lördageftermiddag samlat några av dem som elektrifierat Stagnelius.

Niklas Rådström inleder med att läsa och berätta om dikten, Deus Carnalis (C-M Edenborg och Isabella Blomstrand) framför sin duoversion, bandet Ded Zeb med Harald Hultqvist och Nils Håkanson larmar fram sin och så avslutar Blago Bung (inkl Jonas Ellerström och Martti Soutkari) med ett set som når sin klimax i deras klassiska postpunk / pregoth-version av Förruttnelsen. Missa absolut inte detta!

Entré 100 kr (80 kr för Rönnells Vänner)

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Apr
19
7:00pm 7:00pm

Isla Del Rojo — Record Release Party!

Welcome to celebrate the record release for Isla Del Rojo's self-titled debut album with a concert by the band and records for sale.

Isla Del Rojo is a collaboration between Ulrik Ording and Daniel Ögren and they make music inspired by Bolivian folk music, Swedish pop, jazz, film music and folk music.

100 kr entrance

Listen on Soundcloud:
https://soundcloud.com/tona-serenad/sets/isla-del-rojo-isla-del-rojo

Isla del Rojo at Dieselverstan, Stockholm:
https://www.youtube.com/watch?v=ZG9nMMESpNE

 

I samarbete med Tona Serenad, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Apr
8
2:00pm 2:00pm

Bokrelease för Optimisten av Andreas Mangione

Förlaget Den unga jorden välkomnar till release av Andreas Mangiones Optimisten, och invigning av utställningen Pigeon Milk.

Under releasen hålls ett samtal mellan Andreas Mangione och Frans Josef Petersson.
Optimisten kommer att finnas att köpa för 100 kr.


Ur Frans Josef Peterssons efterord:

”Hur kan vi beskriva de verk av Andreas Mangione som har samlats i den här boken? Är det skulpturer? Amuletter? Andreas gör dem av material som han samlar på sig, eller som bara råkar finnas till hands. Här finns en ömtålig och spirande blomma som växer ur en upp-och-ned-vänd kruka, och en figur som höjer sin näve en kampgest. Variationen bland föremålen speglar motståndets olika nivåer: upproret och resningen, den obändiga viljan och vägran att anpassa sig. Här finns även figurer som ligger ner och tar igen sig, vilket förstås är lika viktigt. ”


Optimisten innehåller svartvita reproduktioner av 103 figuriner gjorda av Andreas Mangione samt ett efterord av Frans Josef Petersson. Form av Research & Development.
Välkomna!

 

I samarbete med Förlaget Den unga jorden, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Apr
6
6:30pm 6:30pm

Rönnells Vänners årsmöte med efterföljande föredrag av Maja Hagerman.

Torsdagen den 6 april kl. 18.30 är det dags för Rönnells Vänners årsmöte, som hålls på Rönnells Antikvariat.

Efter årsmötesförhandlingarna kommer Maja Hagerman att tala utifrån sin innehållsrika bok om Herman Lundborg Käraste Herman: rasbiologen Herman Lundborgs gåta. Hagermans bok är ett pionjärarbete som lyfter fram tidigare okända fakta.

OBS! Endast för medlemmar i Rönnells Vänner. Medlem kan man bli på http://ronnellsvanner.se/bli-medlem/  eller i butiken.

View Event →
Apr
1
2:00pm 2:00pm

Release för Peter Bryngelssons nya bok Musik på blodigt allvar

Peter Bryngelsson presenterar sin nya bok "Musik på blodigt allvar. En studie av musikens roll i krig och konflikter" (Gidlunds förlag)

Musik har alltid spelat en viktig roll i krig och konflikter. Den har använts som signalgivare, för stridsmoralen, som tortyrmetod och i propagandasyfte. Men trots otaliga bilder på musiker mitt i bataljer saknas nästan regelmässigt skriven dokumentation och etablerade historiker har skyggat för ämnet. Musik på blodigt allvar vill ändra på detta och ge en samlad framställning av musiken i våldets tjänst.

Boken beskriver musikens användning i Gustav Vasas och Gustav II Adolfs härar, hos Karl XII:s karoliner och i de europeiska krigen under 1800-talet, under de två världskrigen och det kalla kriget, i Vietnamkriget och i kriget mot terrorismen, ända fram till dagens krig i Syrien, där alla sidor använder sig av musikklipp på Youtube för rekrytering och propaganda.

Musik på blodigt allvar är en resa in i mörkrets hjärta. Det heter ofta att musik av de stora mästarna förädlar människan. I själva verket kan musik ge kraft och inspiration åt vilken övertygelse som helst.

Peter Bryngelsson är musiker och kompositör sedan 1972, mest känd från Ragnarök och Urban Turban. Han har tidigare utgivit böckerna Filmmusik – det komponerade miraklet (Liber 2008; reviderad och utökad version Gidlunds 2015), Tystnader (Gidlunds 2013) och Dagarnas skum. Historien om en låt (eget förlag, 2014).

Boken kommer att finnas till försäljning till specialpris!

Varmt välkomna!


I samarbete med Gidlunds förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården fastigheter.

View Event →
Mar
30
5:00pm 5:00pm

Release för Överallt främling. Åtta brev om resor av Francesco Petrarca

Kom och fira releasen på Rönnells. Lyssna på uppläsningar och ett samtal om boken. Ställ frågor till översättaren Lars-Håkan Svensson och förordsförfattaren Håkan Trygger. Moderator: Daniel Pedersen.

Renässanshumanisten och författaren Francesco Petrarca (1304–1374) skrev hundratals brev som han sammanställde i omfångsrika brevsamlingar. Breven vittnar om en dramatisk tidsålder präglad av omvälvande historiska förändringar. Petrarca berättar om allehanda ting och händelser: jordbävningar, digerdöden, kärlek och begär, men även om resor. Med hjälp av resans tematik framställde Petrarca sig själv som en hemlös vandringsman, en främling överallt utan fast hemvist vare sig i tiden eller rummet. Hans brev ger också upphov till en känsla av närvaro, som om författarrösten som tilltalar oss tillhörde en samtida vän och inte en historisk person som varit död i 700 år.

 

I samarbete med Bokförlaget Faethon, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Mar
29
5:00pm 5:00pm

Richard Vogel X Filmögon

Filmvisning / Återsläpp / Boksläpp

VISNING - RICHARD VOGELS HAMLET
RE-RELEASE - RICHARD VOGEL DOSSIER
BOKSLÄPP - TWO ROOMS

LÄSNING AV
ELIS BURRAU
JOHAN JÖNSON
ANNIKA ERIKSSON

Filmögen släppte en dossier dedikerat till och om Richard Vogels filmskapande, i Malmö, december förra året. Nu gör vi ett återsläpp av den dossiern i Stockholm, på Rönnells Antikvariat. Kvällen inleds med en visning av Vogels adaption av Hamlet. Visningen efterföljs med uppläsning av Elis Burrau, Johan Jönson och Annika Eriksson. Under kvällen släpps samt Two Rooms, en fotobok av David och John Skoog.

Medverkande: Elis Burrau, Karoline Dausien, Ellen Freed, Annika Eriksson, Anne Haaning, Fatima Hellberg, Dan Jönsson, Johan Jönson, Kettil Kasang, Karl Lydén, Martin Martinsen, Kristina Matousch, Mads Mikkelsen, Iman Mohammed, Petra Mölstad, Olga Pedan, Emma Philipsson, Rasmus R Streith, Maria von Hausswolff, Stefan Ramstedt, David Skoog, Sebastian Wahlforss.

View Event →
Mar
25
12:00pm12:00pm

Release för Jakten på jämställdhet

Välkommen att fira att den första lättlästa faktaboken om feminism äntligen har släppts!

Bakom boken ligger Embla Sue Panova.

Det här är en faktabok om feminism. Författarna tar avstamp i historien och beskriver feminismens framfart, både i världen och i Sverige, fram till våra dagar. Man går igenom olika typer av feminism, vem som (inte) tjänar på feminismen, feminismens förhållande till kroppen, hemmet, barnen, arbetet, politiken och livet. En bok för alla som vill veta mer om feminism, vad den kan göra och betyda för olika personer och grupper i samhället. Den öppnar också för tankar kring en rad praktiska frågor om feminism i vardagen. Boken innehåller också en klargörande ordlista.

Vi bjuder på bubbel, småkakor och kaffe. Ni droppar in, minglar och kan köpa Jakten-boken till finfint pris.

Boken är utgiven på Vilja förlag:

 

I samarbete med Vilja förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Mar
23
6:30pm 6:30pm

Dubbelrelease för Katt Hernandez debut-LP + Jazz Är Farligt (#6)

"This is a record for Stockholm, recorded at EMS with a microphone only three examples were ever made of. The title is the simultaneous two languages which now twine together: ”Lent skiner solen på själens skinn / The sun shines down softly on the skin of the soul.” The improvisations, done entirely on the acoustic violin and in single takes, build upon listening to the moving of huge granite mountains for the building of things on Stockholms stone terrain, and the stones and machines in all the cities waterways found with hydrophones- on the songs of the new birds here, and the trains, and the hours the sun came forth until midnight and disappeared over a hundred years of rising and setting. It is for the endlessly disappearing and re-emerging versions of the city and the people who live in those tides."

Katt Hernandez

"Vintern var så mörk så jag undrar hur alla har klarat sig och några har säkert undrat hur jag har hållt mig vid liv. Fanzine #6 innehåller alltså endast dagboksanteckningar från denna period som förhoppningsvis blir en överlevnadsmanual för någon annan. Som vanligt är fanzinet handgjort och den här gången görs endast 100 exemplar (tror jag)." 

Elena Wolay (Jazz Är Farligt)


Live: Katt Hernandez solo + Elena Wolay och Carl Michael von Hausswolff


Entré 80:-

 

I samarbete med Jazz Är Farligt, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Mar
21
to Mar 23

Beach Day på Rönnells!

Erik-Mark Sandbergs videoverk Beach Day visas nattetid i skyltfönstret på Rönnells Antikvariat. Vi rekommenderar starkt att ni tar en sväng förbi Rönnells innan ni går hem för natten under Stockholm Art Week!
Visningen görs i samarbete med Det Nya Museet som inleder en utställning med Erik-Mark Sandberg i Sundbyberg 25:e mars. Mer info nedan.

https://www.facebook.com/events/281450255624952

About
My work is primarily derived from environmental observations. The multidisciplinary works are investigational comments and explorations into understanding relationships between contemporary systems and form. The references invoked are from a contemporary point of view echoing currents of decadence. The hirsute portraits are in a sense a snapshot of reverse Darwinism. I was interested in the projected idealized archetype and the unattainable emulation of the archetype in relation to an individual’s psychology. I’m intrigued by the repeated victim of non-nutritional dietary marketing who simultaneously fell for the over sexualized garment sale and the impact of that.

The material and construction methodologies are in relation to the conceptual tensions investigated. The form of the works varies from painting, sculpture, photography, film, and printmaking. I try to work within the forms that decontextualize its original state. I like the idea of decontextualizing environmental iconography and systems like a YouTube screen shot, or an iPhone thumb doodle and presenting the image in a historical form such as printmaking or painting. This practice is a form of questioning archeology or preserving an image outside its binary code before it gets deleted, or is the digital state the more sustainable. The city of Los Angeles tends to be a natural backdrop for my work. The screen, the sun, and terraformed hills play into the pageantry and mirage of an idealized oasis.


I samarbete med Det Nya Museet, Stockholm Art Week, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Mar
18
2:00pm 2:00pm

Eric Ericson och Susanna Wallstén presenterar Mannen i Damaskus

Efter andra världskrigets slut flydde nazisten Alois Brunner till Syrien. Där levde han i bästa välmåga, förhållandevis öppet om än under det falska namnet Georg Fischer. I Damaskus umgicks han med österrikiska ambassadörer, syriska regeringsmän, venezolanska terrorister, västtyska vapenhandlare och diverse förrymda nazister. Den svurne antisemiten hade nära kopplingar till både den tyska och den amerikanska underrättelsetjänsten, och ägnade sig därutöver åt allehanda mer eller mindre ljusskygga affärer. Utöver att föda upp kaniner bidrog han med att utveckla Syriens kemiska vapen. Hela tiden jagades han av Mossad och andra rättskipare.
Varför skyddades Alois Brunner av den syriska regimen? Vad ägnade egentligen Brunner sig åt under de många åren i Damaskus? Varför blev Brunner aldrig straffad, trots att han upprepade gånger dömdes för de förbrytelser han begick under andra världskriget? I Eric Ericson och Susanna Wallsténs Mannen i Damaskus sammankopplas nutid och dåtid. Utifrån historien om Alois Brunner skapas en berättelse om bland annat Syrien, storpolitik och etik.
Under arbetet med Mannen i Damaskus har Eric Ericson och Susanna Wallstén besökt åtskilliga arkiv. De har intervjuat historiker, diplomater, nazistjägare, förintelseförnekare, inspärrade terrorister och många andra. Efterforskningarna har fört dem till bland annat Egypten, Österrike, Tyskland, Frankrike, Marocko och Sikeå.

Arkivmaterialet ställs ut i ett av Rönnells skyltfönster!

Varmt välkomna!


I samarbete med Albert Bonniers Förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Mar
15
6:30pm 6:30pm

Välkommen att fira Samfundet De Nios litterära kalender 2017

Årets kalender presenteras av Magnus Halldin. Medverkande: Elis Burrau, Nina Burton, Cecilia Davidsson, Gunnar Harding, Per Helge, Inge Jonsson, Ingrid Kallenbäck, Helga Krook, Eva Runefelt, Elisabeth Rynell, Niklas Rådström, Lars-Håkan Svensson.

Omslag: Helene Billgren

Fri entré (begränsat antal platser)

Välkommen!

 


I samarbete mellan Samfundet De Nio, Norstedts förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Mar
14
7:00pm 7:00pm

Lennie Tristano-kväll med Konrad Agnas, Johan Graden & Per Texas Johansson

Lennie Tristano-kväll med Johan Graden, piano; Per Texas Johansson, klarinett och Konrad Agnas, trummor.

Första skivsläppet på nya skivbolaget Bakgrundsmusik Records

Entré 100:-, biljetter finns på Rönnells.

 

I samarbete med Bakgrundsmusik Records, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Mar
10
5:00pm 5:00pm

Forsbergs skyltar om på Rönnells!

Forsbergs Skola + Rönnells Vänner presenterar:

Cirkus Rönnells

Upptäck världen bakom draperiet!

Fönstret ”Cirkus Rönnells” har vernissage fredagen den 10 mars kl. 17. Björn Springfeldt invigningstalar och därefter serveras musik och vin. ”Cirkus Rönnells” kommer att finnas på plats i tre veckor.
Varmt välkomna!

Fredag 10 mars, 17.00-19.00

View Event →