Dec
17
2:00 PM14:00

Lars Arrhenius och Eric Ericson spelar PANAMA – ett nytt sällskapsspel

Panama är ett sällskapsspel för hela familjen utgivet av Orosdi-Back. Spelet går ut på att bedriva olika former av handel samt näringsverksamheter som generar avkastning och bidrar till välfärd, produkter till konkurrenskraftiga priser, pensionsutbetalningar etcetera. Under spelet kommer deltagarna i kontakt med såväl lokal som internationell handel inom exempelvis olja, bomull, läkemedel och vapen. Panama, som producerats i folkrepubliken Kina, har tagits fram av Lars Arrhenius och Eric Ericson. De har tidigare gjort spelet Välkommen till samhället.

Lars Arrhenius, verksam både i Sverige och utomlands, har skapat konstverk, filmer, TV-program, grammisnominerad musik och utsmyckningar. Han är representerad på bland annat Moderna Museet, Stedelijk Museum, Stuttgart Kunst- museum och Victoria and Albert Museum i London.

Eric Ericson har bland annat skrivit den hyllade klassikern Brev till samhället, varit pjäsförfattare till Dramatens uppsättning Brev från Eric Ericson, arbetat med inslag för Sveriges Radio och dokumenterat den syriska ruinstaden Palmyra.

Lars Arrhenius och Eric Ericson kommer och spelar och signerar själva.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Dec
15
7:00 PM19:00

Yes Deer och Kallerdahl-duo på Lupino Live

LUPINO LIVE är väldigt glada att få presentera de fantastiska banden
YES DEER och KALLERDAHL-Duo på Rönnells Antikvariat!!
Missa inte!
100 pix entré / 80 pix för studenter
****************************************************************

Yes Deer makes music through physical and intellectual rituals. We are, as a band, engaged in the friction between intellect and libido, pre and post, and collectivism and individualism. The sound can be described as a massive cacophony of writhing textures, manic hammering and distorted screeching, or as the sound of enthusiastic despair.

We started the band in 2010 and since then we have been touring in Scandinavia and in Europe. Our first album, ‘The Talk of Tennis’ was released on Gaffer Records on May 1st 2014, and now we have our second album, “Get Your Glitter Jacket” out as a joined release by Insula Music and Gaffer Records.

********************************************************************

Karl Bjorå - guitar

Anders Vestergaard - drums

Signe Dahlgreen - saxophone

//////////////// http://abstract-tits.com/yesdeer ///////////


KALLERDAHL-Duo

Lindha Kallerdahl-Röst
Fabian Kallerdahl-Piano

Två Göteborgslegender i exklusivt duoformat!

Lindha Kallerdahl (GOLD m.m.):
Lindha is considered one of the most important and groundbreaking singers on the Swedish jazz and improvisation scene and teaches at the conservatory in Göteborg. The force and energy that comes from being honest to the soul and the heart as well as to the music itself is Lindha’s big strength.

Fabian Kallerdahl (MusicMusicMusic m.m.)
En av de stora jazzpianisterna. Fabian är och har varit verksam i en rad konstellationer under sin karriär, egna trion MusicMusicMusic och :NU för att nämna några. Fabian är känd för sitt uttrycksfulla spel och rymtiska kreativitet både som pianist och kompositör.

https://www.youtube.com/watch?v=dY_kbdUPX-w

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Dec
10
2:00 PM14:00

Bokrelease för Anders Halls Hommage till ordbilden.

Med anledningen av att Anders Halls bok Hommage till ordbilden ges ut av Arvinius+Orfeus förlag så kommer boken att introduceras och presenteras på Rönnells Antikvariat lördagen den 10 december kl 14.00.

Hommage till ordbilden är en bok som inte liknar någon annan – ett typografiskt Mästarprov där poesi, ordpar och citat samsas med korta texter om bokstäver, ord och läsande.

Medverkar gör, förutom Anders Hall, även poeten Eva Runefelt som kommer att läsa några av sina dikter som har skrivits speciellt till Hommage till ordbilden, samt Mårten Castenfors från Liljevalchs och förläggare Marie Arvinius.

Varmt välkomna!

I samarbete med Arvinius+Orfeus förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården fastigheter

View Event →
Dec
9
7:00 PM19:00

Christer Bothén Zon

ZON

Sofia Jernberg. Röst.
Kristine Scholz. Piano.
Tisha Mukarji. Inside Piano.
Hans Koch. Basklarinett & Kontrabasklarinett.
Boa Pettersson. Basklarinett & Kontrabasklarinett.
Per Texas Johansson. Basklarinett & Kontrabasklarinett.
Christer Bothén. Basklarinett & Kontrabasklarinett.
Paul Pignon. Basklarinett.
Vilhelm Bromander Bas.

Ett projekt av Christer Bothén.

Entre: 100 kr

Just nu läggs den väldiga arken över den första läckande sarkofagen vid reaktor 4 i Tjernobyl. Som botten av en kapsejsad dröm, en kapsejsad Noaks Ark, glider den fram några centimeter per dygn. Inte långt därifrån spelade Andrej Tarkovskij in filmen Stalker om ett rum i en förbjuden zon i vilket ens innersta önskningar går i uppfyllelse. Vem känner sina innersta önskningar?
Detta är bara projektets yttre inspiration och ram.
Centrum är en komposition som öppnar för improvisationer och är uppdelad i olika zoner i rummet; röst, strängar, och klarinetterna som bildar kören i dramat.
Här har jag lyckats samla de musiker jag helst vill höra!
How Beautiful Is Life!!!

Tack till konstnärsnämnden som gjort projektet möjligt.

uruppförande FYLKINGEN 8/12.

/Christer Bothén

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Dec
7
5:00 PM17:00

Emily Dickinsons brev

Dickinsonkväll på Rönnells!

Emily Dickinsons brev är en lika vital och viktig del av författarskapet som poe­sin – litteratur­historiskt sett – och nödvändig läsning för den som vill sätta sig in i den amerikanska poetens tankeuniversum och stifta bekantskap med hennes vardagsliv. Nu kommer den första volymen med ett urval brev som framförallt visar på den "privata" Dickinson. Många av breven är skrivna under hennes ungdomsår och samtliga är skrivna till familjemedlemmar eller nära vänner.

Hör översättaren Lena Karlin, Dickinsonforskaren Josefin Holmström och förläggaren Jonas Ellerström prata om ett kompromisslöst författarskap.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Dec
5
5:30 PM17:30

Ockupation och Vattenspeglar - Sarah Kofman och Joseph Brodsky

Välkomna på release och samtal med Bokförlaget Faethon!
Vi vill introducera och fira tre av vinterns utgivningar; Sarah Kofmans Rue Ordener, rue Labat och Kvävda ord, och därtill Joseph Brodskys essä Vattenspegel.
Samtalen gästas av Carin Franzén och Bengt Jangfeldt.

Den fransk-judiska filosofen Sarah Kofman var samtida med Jacques Derrida, Jean-Luc Nancy och Philippe Lacoue-Labarthe. En viktig röst på den franska filosofiska scenen som förenade psykoanalysen och filosofin i sina teoretiska undersökningar. Detta är första gången som Kofman publiceras i bokform på svenska.
De två publicerade böckerna behandlar hennes förståelse av Förintelsen. Rue Ordener, rue Labat är en fragmentarisk självbiografisk berättelse som berättar om Kofmans liv under den tyska ockupationen av Frankrike, hur hon gömde sig och om sin fars öde; han var verksam rabbin och deporterades. Boken blev den sista innan Kofman tog sitt liv.
Kvävda ord är Kofmans undersökning av berättandets former efter Förintelsen. Hon utgår från samma självbiografiska stoff som i Rue Ordener, rue Labat och läser författarna Maurice Blanchot och Robert Antelme.

Den rysk-amerikanske poeten och Nobelpristagaren Joseph Brodskys fina essä Vattenspegel, föreligger äntligen i fullständig svensk översättning av Bengt Jangfeldt. Vattenspegel är en essä om staden Venedig och allt det som Brodsky låter speglas i kanalernas yta: mötet mellan öst och väst, sin egen lyrik, mötet med andra poeter som Auden, liksom det besök han tillsammans med Susan Sontag gjorde hos Ezra Pounds åldrade änka. En elegant beskrivning av hur en plats kan vara tillflykt, liksom både en själens och tidens spegel.

Carin Franzén är professor i litteraturvetenskap vid Linköpings universitet och har skrivit ett flertal böcker, senast om Christine de Pizan i Jag gav honom min kärlek (Ersatz, 2012). Hon är inriktad på franskspråkig litteratur, med en teoretisk tonvikt på filosofi och psykoanalys.

Bengt Jangfeldt är författare och översättare. Har skrivit ett flertal uppmärksammade biografier, om Vladimir Majakovskij (Augustpriset 2007), Joseph Brodsky, Axel Munthe och Raoul Wallenberg. Hans senaste bok är den självbiografiska En rysk historia (Wahlström & Widstrand, 2015). Jangfeldt var nära vän med Brodsky.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Dec
2
5:00 PM17:00

Vernissage för utställning med graffitikonstnären Shora Dehnavi.

Målningar på duk och papper samt utsidan av glaset på Rönnells skyltfönster. Utställningen pågår till och med 7 januari.

Shora Dehnavi: Allt kött är hö

Ärret på min hand får mig att minnas, när jag var tolv år och besökte min far och hans fru på semestern, råkade jag skära mig på handen när jag klättrade på en massa järnskrot. Det var kväll och jag satte på ett plåster, när jag vaknade morgonen efter och tog bort plåstret för att se om såret var läkt, greps jag av total panik när jag såg att det fanns små vita larver i och runt såret. Jag sprang ut i köket och sprayade rengöringsmedel på larverna och borstade bort dem med någon borste tills såret åter började blöda.

Drygt tio år senare träffade jag Shora på en folkhögskoleutbildning i grafisk formgivning. Jag minns att hon gjorde en rätt stor målning på en gammal tapet; utdragna rektangulära formationer som låg huller om buller i färgerna blått, vitt och svart. Jag fick vid ett tillfälle målningen, som tyvärr försvann vid ett inbrott ett par år senare. Nu har det gått ytterligare lite drygt tio år, under dessa år har Shoras formspråk nyanserats. De tidigare geometriska formerna har förändrats till något annat, mer organiskt, någon kallade det maskar, jag skulle nog vilja kalla det fluglarver eller maggots.

Fluglarverna är i sin naturliga färg gräddvita och används ofta som bete vid tävlingsmete. Larverna kan även färgas blåa, röda, rosa, gula, eller gröna, anledningen till detta är lite oklar men det görs nog troligen främst för att få fiskaren själv att fastna för betet. Den starka färgen sänder betraktaren en signal som gör hen uppmärksam, och lägger grunden till att fatta ett nytt beslut, skall jag välja de gräddvita betet eller det färggranna, beslutet blir troligen det senare då det skapar flera förhoppningar om bättre fiskelycka, om inte fisken nappar på den gula så kanske den röda.

En synonym till maggot eller fluglarv är likmask, vilket är missvisande då det är en insekt i ett utvecklingsstadium i vilken masken aldrig befinner sig, masken föds som mask och dör som mask. Fluglarven förpuppas, blir till en fluga som kan lägga nya ägg som blir nya larver. Dessa fluglarver är en viktig del av kretsloppet då dem står för en stor del av omhändertagandet av dött kött. Sam Taylor-Johnson gestaltade processen på ett ytterst sublimt sätt i filmen A little death som visades på Kulturhuset/Stadsteatern för ett par år sedan, där en hare äts upp av larver i ultrarapid. När jag såg filmen för första gången fick jag nästan en känsla av att haren hade skapat och födde en helt ny värld där generation efter generation flugor men även andra asätande insekter hade sitt egna ABC-samhälle.

Någon gång per år så dyker det upp rubriker i någon tidning eller nyhetsreportage på teve om missförhållanden inom äldrevården. Dessa kan te sig på flera olika sätt, men alltid handlar det om att människan i fråga på ett eller annat sätt förpassats till ensamhet och blivit bortglömd. Detta kan i sin tur leda till att individen får liggsår som snabbt blir infekterade. Detta avger dofter som attraherar flugor till att det är en bra plats att lägga sina ägg på, då det finns en fodervärd, en fodervärd som dessutom inte redan är död, utan bara nästan. Så perfekt för att försörja flugans nästa generation med mat, men så passiviserad att den inte kan skydda sig utan går att mjölkas under en lång tid och kanske rent utav räcker till flera generationer flugfamiljer.

Det är inte alls lika äckligt att se gamar eller flugor kalasa på ett dött kadaver som att se larver göra det. Jag tror att detta delvis beror på att larven just är larv. Vi vet att det är en larv, men inte vad som är dess egentliga skepnad. Ovissheten om vad det är gör oss påminda om det oförklarliga, något som vi i fått lära oss att arbete bortifrån. Det ångestfyllda med pensionären som har blivit bortglömd och sakta äts upp i sin säng handlar kanske om att personen i fråga har förlorat alla sina rättigheter som människa och nu befinner sig i ett limbo mellan död och levande. Från att vara den som åt till att själv ätas, kanske delvis medveten om vad som sker under denna långsamma tortyr.

Larven blir på så sätt en metafor för förändring och gränslandet mellan det levande och döda, det nya och det gamla. Larven provocerar fram äckel, men kan även vara ett tecken för förändring. Om vi inte snart byter ut vår livsstil så kommer vi att sakta gå under, vi får inte genom vårt välmående glömma bort vad som faktiskt gör att vi kan leva som vi gör. Och gör vi det inte så kanske vi alla drabbas av ett enormt stort liggsår och själva äts upp.

Text: Valdemar Gerdin (Det Nya Museet)

Jag upplever mitt skapande som en upprepande process. Det är som att jag, när det redan är försent, finner mig i en upprepande rörelse. Mönster, rörelser och figurer som går igen. Jag söker mig ofta till monotona rörelser i skapandet. Från att dra streck i timmar till att lägga 15 000 pärlor. I upprepningen funderar jag över upprepningen. Det finns något tryggt och harmoniskt i att göra samma sak men också något äckligt. Som i naturen och i samhället, stora rörelser med små skiftningar, där den eller det som skiljer sig blir den medräknade avvikelsen, undantaget som bekräftar klyschan.

Jag vill försöka uttrycka dessa känslor i mitt skapande. Vill välja vanliga, vardagliga uttryck och former för att skapa en känsla som tangerar trygghet och äckel. När ett vanligt och glädjebetingat uttryck som ”Haha” upprepas tusen gånger kan jag inte hjälpa att tänka ett det känns maniskt och kanske obehagligt. En symbios på hundra kroppar som alla hjälper och blir hjälpta, utnyttjar och blir utnyttjade. Men det finns en trygghet i att veta att det är “ok” så länge alla har det likadant. - Jag finner detta stabilt, skönt och djupt obehagligt.

Jag är 31 år. Född i Sverige året efter mina föräldrars långa flykt efter revolutionen i Iran. Jag funderar ofta över människor, och för den delen andra djurs förmåga till anpassning. Min mammas historier om ett ordnat och anständigt familjeliv i Teheran till lerstugor och smutsigt vatten i Pakistan, till miljonprojekt i Sverige och kontorsjobb 8-17. Och känslan av att alla alternativ är ok men också fel. Att drömmen bara är fullkomlig i sin obestämda form, alltså innan den infogas i den stora repetitionen.

/Shora Dehnavi

Varmt välkomna!

I samarbete med Det Nya Museet, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms Stad, Kulturrådet och Humlegården fastigheter.

View Event →
Nov
30
5:30 PM17:30

Tomas Andersson Wij pratar med Kristian Luuk

 Formgivare: Nina Ulmaja

Formgivare: Nina Ulmaja

Kristian Luuk pratar med Tomas Andersson Wij om hans nya bok. Tomas har lovat ta med sig gitarren och piano finns på plats.

Tomas Andersson Wij utmärker sig som en av våra mest lyhörda skribenter. Med ett skarpt öga för tidens tecken, i samtal om konst, politik och livsfrågor, har han i över två decennier mött en mängd tongivande kulturpersonligheter – allt från författare och musiker till komiker, fotografer och religiösa ledare.
Under nittiotalet skrev Tomas Andersson Wij för bland annat Nöjesguiden och SvD City. Samtidigt pågick hans egen tillblivelse som artist, och det sökande som präglade artiklarna formade också hans låttexter. På tiotalet erövrar han den långsamma samtalskonsten i djupintervjuer på Teater Brunnsgatan Fyra. I dialog med sina gäster intar han en unik position mellan journalist och artist.
Boken innehåller ett urval intervjuer och texter från nittiotalets början fram till idag. Bland de intervjuade finns Lars Norén, Bodil Malmsten, Henrik Schyffert, Veronica Maggio, Olle Adolphson och Klas Östergren.

 

I samarbete med Albert Bonniers Förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Nov
24
7:00 PM19:00

Konsert med Rebecka Bodén

För ett par månader sedan släppte Rebecka debut-EP:n "Deeper than the sea" på Havtorn Records. Nu ställer hon sig på scen inne bland böckerna på Rönnells Antikvariat.

Bandet består av inga mindre än:
Anna Haglund
Johannes Nordell
Daniel Ögren
Gustav Rådström
Viktor Skokic

Entré: 80 kr
Det går att köpa biljetter i förväg på Rönnells. Men det går också fint att betala direkt i dörren.

Skivor kommer att finnas till försäljning på 10" vinyl samt CD.

"Musiken är lika solblekt som det vackra omslaget till EP:n. Och ärligt, det är ju nu den här musiken verkligen behövs. Det är ju nu som vi måste dosera i pop som svävar cirka tre meter ovanför marken, helt utan friktion, helt tidlös."
- GAFFA

Lyssna på EP:n:
https://open.spotify.com/album/0Ss9llig38x68RIyjko0OW

https://soundcloud.com/rebus-3

Välkomna!

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Nov
19
2:00 PM14:00

Boksläpp och vinylsläpp med Staffan & Love Olzon!

Lördag 19 november mellan 14 - 16 presenterar Staffan Olzon sin nya roman "I Verkligheten" (Rönnells Antikvariat) och Love Olzon sin nya vinyl "Där floden flyter fram" (another.records).

De uppträder live!
Bengt af Klintberg presenterar.

Välkomna!

I samarbete med another.records, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården fastigheter.

View Event →
Nov
16
7:00 PM19:00

Konsert med Sagor & Swing!

För tre år sedan gjorde Sagor & Swing en oförglömlig spelning på Rönnells Antikvariat. Nu återvänder de för en ny intim konsert bland böckerna. De kommer enligt egen utsago att framföra en slags musikal med talsyntes, trummor och orgel som heter "Människans sista tid på jorden". 

Sagor & Swing består av Eric Malmberg orgel/synthesizer och Fredrik Björling trummor. 

Entré 100 kr (förköp finns på Rönnells)

Begränsat antal platser.

Varmt välkomna!

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Nov
12
1:00 PM13:00

Omformateringar: det digitala i svensk litteratur och konst

 Förutsättningar – Ulla Wiggen [1967]

Förutsättningar – Ulla Wiggen [1967]

Hur har det senaste halvseklets digitala teknologi bearbetats i de estetiska praktikerna i Sverige? Vilka avtryck har AI, kod och signaler, kretskort och skärmar, hårddiskar och databaser lämnat i litteratur och konst? Under en eftermiddag avsöker forskningsprojektet RepRecDigit (Representations and Reconfigurations of the Digital) tillsammans med författare och konstnärer denna terräng – från 1960-tal till idag – i en serie samtal, föreläsningar och verkpresentationer. Avslutningsvis följer mingel med dryck och tilltugg.

Medverkande: Jonas Ingvarsson, PC Jersild, Jakob Lien, Cecilia Lindhé, Jesper Olsson, Carl-Johan Rosén, Pär Thörn och Ulla Wiggen

Arr. RepRecDigit & Rönnells antikvariat

Info: jesper.olsson@liu.se, se även: http://blog.liu.se/reprecdigit/

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Nov
10
5:00 PM17:00

Bo Tilliander. Vernissage och bokrelease.

Sjöfarten har sedan barndomen fascinerat Bo Tilliander som redan i ungdomen började teckna och måla. Numera tycker han dock inte att det finns så mycket kvar att fascineras av. Ett och annat lastfartyg, utformat som en fyrkantig skokartong kan med långa mellanrum passera Dalarö där han bor, men det ger oftast ingen inspiration till avbildning. Tilliander har som konstnär haft många uppskattade utställningar och boken visar hans konstnärskap. Som målare är han självlärd och hans härliga naivistiska bilder från Dalarö och skärgården däromkring skildrar en nu svunnen tid med skutor och skärgårdsfolk han upplevt under sitt långa liv.

Utställningen pågår t.o.m. 26/11

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Nov
9
5:00 PM17:00

Temakväll/bokrelease för Historiens hemvist

Om det historiska minnet: tid, ansvar och materialitet

Kring strider om minnet, historien, arvet och det förflutna skälver länder och kontinenter. Det historiska framstår mer än någonsin som en osäker plats där vi måste lära oss att navigera med nya verktyg.

I det omfattande verket Historiens hemvist I-III (Makadam) samlas ett fyrtiotal nordiska forskare från ett tiotal olika discipliner som på olika sätt tar sig an frågan om den historiska tidens former, vårt ansvar för det förflutna och de teknologier med vilka det förflutna upprätthålls och verkar i nuet. Arbetet är ett resultat av ett forskningsprojektet Tid, minne, representation som drivits från Södertörns högskola under perioden 2010-2016.

Under kvällen presenterar bokens sex redaktörer arbetet och diskuterar frågor om vad den historiska tiden är, vilka materiella och institutionella praktiker som skapar historia och hur vi som historiker har ett ansvar mot såväl det förflutna som samtiden och det kommande: Victoria Fareld, Johan Hegardt, Patricia Lorenzoni, Trond Lundemo, Ulla Manns, och Hans Ruin.

Boken finns att köpa till ett reducerat pris och efter presentation och diskussion bjuds det på ett glas.

Varmt välkomna!

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Nov
3
5:00 PM17:00

Ensamheten värst – release med uppläsning av Ann Petrén

Release för boken "ensamheten värst" av Siri Johansson & Sven Teglund.

– Skådespelaren Ann Petrén läser ur boken.
– Sven Teglund introducerar.

Siri Johansson (1918–2010) levde som hemmafru i den ångermanländska bruksorten Husum. Som änka började hon skriva dagbok, och fortsatte varje dag genom hela ålderdomen.

"ensamheten värst" innehåller ett urval av hennes dagböcker samt
målningar av sonen och konstnären Sven Teglund av Siris virkade dukar.

Boken avslutas med Siris sista anteckning som hon satt och skrev när hon fick sin stroke.

* * *

Kom och fira releasen med oss på Rönnells!

Boken finns att köpa till specialpris.

Välkomna!

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Nov
1
7:00 PM19:00

Julia Strzalek Kolibri Releasekonsert

 Grafik: Tora Kirchmaier

Grafik: Tora Kirchmaier

Julia Strzalek har samlat ihop sina favoritmusiker i megaprojektet KOLIBRI. All musik på denna dubbelskiva är komponerad av Julia Strzalek för trettonmannaorkestern KOLIBRI 13 och sextetten Kolibri 6. Med en bred ljudlig palett där bandets instrumentala räckvidd spänner mellan alltifrån bas och brassbandsgroove, träblåsimprovisationer till folkliga stråkklanger, har Julia skapat en dynamisk, humoristiskt och livlig ljudvärld att dyka in i!

KOLIBRI är Julia Strzaleks debutalbum, en sen debut med tanke på att hon under de senaste åren spelat runt om i landet med musiker från den svenska jazzeliten som Per "Texas" Johansson, Torbjörn Zetterberg, Mats Äleklint och Mattias Ståhl. Med sin stora ton och sitt flödande melodiska sinne sprider Julia Strzaleks musik glädje och lust att höra mer!

Dubbelskivan kommer bli släppt på Havtorn Records den 28 oktober 2016. Musiken är mixad och mastrad av Erik Metall & August Wanngren. Grafiken är gjort av Tora Kirchmaier.

Releasekonsert med 2 set!!

Entré 80:-

KOLIBRI 6 + KOLIIBRI 13

Line up på dubbel- cdn "JULIA STRZALEK KOLIBRI":

Kolibri 6
Julia Strzalek alto saxofon, klarinett
Niklas Barnö tumpet
Katt Hernandez fiol
Johan Graden piano
Vilhelm Bromander bas
Konrad Agnas trummor

Kolibri 13
Julia Strzalek alto saxofon
Karoline Wallace röst
Niklas Barnö trumpet
Oscar Bårman klarinett
Lisa Grotherus basklarinett
Anton Svanberg tuba
Sara Parkman fiol
Emma Augustsson cello
Love Meyerson vibrafon
Kasper Agnas gitarr
Johan Graden piano
Emil Skogh bas
Konrad Agnas trummor

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Oct
28
to Oct 29

Två konserter med Valsaland 28 & 29 oktober!

Första livekonserterna inför publik med Valsaland.
Helt akustiska konserter med kör, stråkar, gitarr, blåsinstrument, piano, trummor, slagverk etc.
Kören dirigeras av Karin Skogberg Ankarmo.
Svensk stråkkvartett.
Konserterna filmas.
Vinylskivor säljs (endast kontanter).


Fredag 28 oktober kl. 19

Lördag 29 oktober kl 18

BILJETTER 100:-
Finns på Rönnells eller bokas på info@ronnells.se

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Oct
20
7:00 PM19:00

LIVE! Black Spirituals & the Sub Dwellers

Konsert med Black Spirituals (USA). Duon består av Marshall Trammell (trummor) och Zachary James Watkins (elektronik).

Plus: Sub Dwellers (Moussa Fadera & Jean-Louis Huhta).

Entré: 100 kr, inget förköp.


http://blackspirituals.com/

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Oct
18
6:00 PM18:00

RÖNNELLS VÄNNER inbjuder till medlemskväll

Tryckfrihetsförordningen – bakgrund och betydelse

För 250 år sedan tillkom Tryckfrihetsförordningen. Därmed upphörde förhandscensuren och Sverige blev det första land i världen där friheten att uttrycka sig i tal och skrift blev en rättighet skyddad i lag. 

Detta uppmärksammar Rönnells Vänner genom en temakväll med två ledande experter. Jonas Nordin, docent i historia och verksam vid Kungliga biblioteket, inleder kvällen med att ge en historisk tillbakablick och därefter talar Hans-Gunnar Axberger, professor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet, om dagens situation. Sedan följer ett samtal dem emellan och en diskussion med publiken.

Är Du inte medlem i vänföreningen? Bli det nu eller när Du kommer till antikvariatet den 18 oktober. Rullande medlemskap tillämpas, dvs. blir Du medlem i oktober gäller medlemskapet t.o.m. oktober året därpå.

Medlemskap i vänföreningen kostar 250 kronor/år för enskilda. Tillkommande medlemmar i samma hushåll betalar 150 kronor/år. Företag och institutioner betalar 5000 kronor/år.

Som medlem får Du 20 % rabatt vid inköp i antikvariatet och 10% vid nätköp.Du erhåller även fritt inträde eller inträde till rabatterat pris på alla evenemang i vänföreningens regi. Och framför allt – som medlem bidrar Du till att hålla den litterära miljön levande! Medlemsavgiften betalas till PlusGiro 467139-2
Kontakt: info@ronnellsvanner.se  www.ronnellsvanner.se

Varmt välkomna!

View Event →
Oct
15
2:00 PM14:00

Liten vernissage för ny utställning med Lars Fuhre

Nu visas “Heyday” av Lars Fuhre i en komprimerad version i ett av skyltfönstren på Rönnells Antikvariat. Installationen ställdes senast ut på öländska galleriet Haglerum Konstrum i början av oktober.

Välkommen på vernissage lördag 15 oktober klockan 14.

I “Heyday” ser vi miniatyrer av vita höensilage i porslin uppställda mot en solgul fond, huvudnumret i en konstnärlig utforskning och hyllning av odlingslandskapet.

Lars Fuhre: ”Ända sedan jag kom till Öland första gången 2010 har jag varit förtrollad av ön. Ganska snart ville jag bidra med en konstnärlig hyllning till det öländska landskapet och valet föll på att försöka återskapa de med vit plast inklädda höbalarna, ensilagen, också populärt kallade drakägg, alienägg eller marshmallows.”

Odling och landskap är ett återkommande motiv i konsthistorien, ofta valt av lågt värderade konstnärer. Ett objekt av rekonstruerade oljedukar/pannåer med odlingsmotiv av fem “okända” konstnärer ackompanjerar ensilageinstallationen.
“Höbalarna” är till salu och finns i 100 numrerade och signerade exemplar gjutna i en femdelad gipsform i fältspatsporslin av Hans-Jörgen Lindquist på Formlab/Kinnekulle. Varje höbal ligger i en handsydd påse av gult linnetyg.

Heyday, substantiv: höjdpunkt; glansperiod, glansdagar, bästa dagar (tid); blomstringstid. in the heyday på höjden av sin makt (från Norstedts stora engelsk-svenska ordbok).

Utställningen pågår t.o.m. 29 oktober

Lars Fuhre är frilansande grafisk formgivare, creative director och konstnär med förlag och kulturinstitutioner som främsta uppdragsgivare. Lars Fuhre är representerad på Nationalmuseum.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Oct
13
7:00 PM19:00

Musikensemblen Lipparella i regi av Karl Dunér

Musikensemblen Lipparella: Mikael Bellini – kontratenor, Anna Lindal – violin, Kerstin Frödin – blockflöjt, Louise Agnani – viola da gamba, Peter Söderberg – teorb

Lipparella bad tre tonsättare skriva var sitt stycke för sin speciella blandning av instrument. Tonsättarna fick bestämma själva vilken text de skulle utgå ifrån.

Lisa Streich, (född 1985 i Tyskland och numera bosatt på Gotland), valde att utgå från Inger Christensens diktsamling Alfabet. Christensens diktsamling från 1981 är ett banbrytande verk där författaren förhåller sig till både den matematiska talserien som formulerades av Leonardo Fibonacci på 1200-talet och vårt alfabet. Av diktsamlingens 14 delar och 33 dikter fastnade Streich för den 6:e dikten och särskilt ett ord i dess mitt: Fikonträdet, vilket också blev titeln på hennes stycke.

Per Mårtensson (1967) valde en bilddikt, Al Jazeera (1993), av Lars Mikael Raattaama, Det är en dikt som mestadels består av skiljelinjer, punkter, komman och däremellan, som insprängda efter en bomb, fragment av ord. Mårtensson har i sitt stycke infogat citat från olika samtal och seminarier kring komposition och kring Raattaamas dikt. Hämtat ur hans stycke kommer frågan ”Ska alla tecken låta?” vilket vi kom att välja som titel på vårt program.

Erik Peters (1970) utgår från en dikt av Ingeborg Bachmann, Tema och variation ur diktsamlingen Den uppskjutna tiden (1953). Den österrikiska diktaren är en av förra seklets mest inflytelserika författare. Tidigare i år kom Utplåna fraserna--föreläsningar, tal och utvalda texter på Ellerströms och hennes samlade dikter Vandra, tanke, gavs ut 2014 på samma förlag.

På Rönnells Antikvariat, ett rum omgärdat med böcker från golv till tak, uppstår en helt annan slags lyssning och akustik. Vår föreställning med fokus på både musik och text får en självklar förankring på denna samlingspunkt för
poesipubliken.

Entré: 150:- (120:- för studerande och pensionärer). Biljetter finns på Rönnells.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Oct
11
7:00 PM19:00

Konsert med Morgan Evans-Weiler

Rönnells Antikvariat har den stora glädjen att presentera musik av och med den amerikanske violinisten och tonsättaren Morgan Evans-Weiler! Vi kommer att få höra Morgan Evans-Weiler framföra såväl ett solostycke för violin, som ensemblestycket Augmentations on Endless Overtones for Two Violins and Open Ensemble.

Stycket kommer att framföras av en handplockad ensemble bestående av violinisten Katt Hernandez, gitarristen David Stackenäs, klarinettisten och pianisten Magnus Granberg samt kontrabasisten Vilhelm Bromander. Ensemblen kommer under kvällen även att framföra ett stycke av Magnus Granberg, How Deep is the Ocean, How High is the Sky? vilket får sin Sverigepremiär på Rönnells, kvällen till ära!

Välkomna till en spännande kväll i skymningslandet mellan samtida kammar- och improvisationsmusik!

Entré: 100:-, inget förköp.

Morgan Evans-Weiler, violin
Katt Hernandez, violin
David Stackenäs, gitarr
Magnus Granberg, klarinett och piano
Vilhelm Bromander, kontrabas

http://www.me-w.org/2016/02/19/violin- viola-cello/

https://soundcloud.com/anothertimbre/magnus-granberg- how-deep- is-the- ocean

Morgan Evans-Weiler is a Boston based artist and educator whose work ranges from composition and sound installation to drawing, video and design. Exploring the realms of contingency and environment, Evans-Weiler’s works examine the process of change and the inherent creativity that exists as a precondition of our physical and temporal experience. He uses objects, psychoacoustic phenomena, stasis, stillness and our sense of place as compositional material to explore our environmental experience of space and time.

Evans-Weiler maintains a busy performance schedule and has performed throughout the United States. He has collaborated and performed with Seth Cluett, Sarah Hennies, Mike Bullock, Dave Gross, Bhob Rainey, Dafne Vincent-Sandoval, Jed Speare and many others. He is director of the New England based ensemble ‘Ordinary Affects’ whom have performed works Jurg Frey, Magnus Granberg and premiered works by
Antoine Beuger. His recent album ‘Violin/Sine’ was called ‘transfixing’ by writer Steve Smith and included in the Boston Globe’s list of ‘Best Local Classical Albums of 2015’.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Oct
6
6:30 PM18:30

Bokpresentation av Czesław Miłosz Traktater på vers

Jan Henrik Swahn samtalar med översättaren Jurek Hirschberg om Czesław Miłosz nyutkomna "Traktater på vers" (h:ströms förlag).

Traktaterna om moralen, poesin och teologin samt de sex föreläsningarna på vers är skrivna mellan åren 1947 och 2001 och utgör ett tvärsnitt av Czesław Miłoszs digra diktargärning. Den storslagna ansatsen är att beröra nära nog allt som kan angå en poet: historia, filosofi, religion, natur, kultur, egna vägval, nationens ödesfrågor och civilisationens dilemman – och framför allt frågan om poetens ansvar inför litteraturen och språket.

Varmt välkomna!

I samarbete med Polska institutet, h:ström - Text&Kultur, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Oct
4
7:00 PM19:00

Kajaksläpp med Pär Hansson

Kajaksläpp med Pär Hansson

Pär Hansson läser från sin sjätte diktsamling Kajak (Norstedts), med support av Saralunden (cittra), Kaveh Mo (tanbor, xylofon) och Zurab Rtveliashvili (röst). Kajak och många andra böcker finns på plats. Fri entré. 

Varmt välkomna!

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Oct
1
2:00 PM14:00

Smygrelease och pop up-läsning med Kristoffer Leandoer

Flerfaldigt prisbelönade Kristoffer Leandoer läser ur sin nya diktsamling Vägen till det stora kanske (Pequod Press).

Solen skiner i Kristoffer Leandoers nya dikter. Solen skiner, molnen rusar över himlen och tiden går så fort. Vägen till det stora kanske är lång och slingrande, det finns så mycket att titta på i världen, det finns så mycket att ta reda på, men plötsligt är man nästan framme, plötsligt är himlen full av moln och aska, plötsligt känner man färre levande än döda, plötsligt är det bråttom om man vill hinna förstå. Vägen är full av överraskningar, men den största överraskningen är nog att man faktiskt kommer fram.

Ingen DJ, inget förband, bara dikter.

Varmt välkomna!

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Sep
22
7:00 PM19:00

Releasefest för Vilhelm Bromanders Oh lord give me strange

Den 22a september släpps Vilhelm Bromanders första soloskiva "Oh lord give me strange" på det portugisiska skivbolaget Creative Sources. Detta firas med buller och bång och konsert på Rönnells Antikvariat.
Vilhelm spelar ett set musik och Joel Danell & Anders Af Klintberg spelar utvalda favoritskivor.
Detta blir även ett utmärkt tillfälle att säga hej till Vilhelm då han några dagar efter detta flyttar till Berlin en termin för att studera intonation och komposition.

Live
Vilhelm Bromander - Kontrabas

DJ
Joel Danell & Anders Af Klintberg

Inträde 60 kr

Välkomna!

Oh lord give me strange:
Två till synes statiska ljud breder ut sig och ger en illusion av sin egen materialitet. Efter det första solida intrycket sugs en, som av en mystisk kraft, djupare in i ljuden och en oerhörd rikedom och variation uppenbarar sig. Varenda liten skakning eller tystnad blir en jätterörelse mot grundljudet som i sin tur blir en fond mot vilken rörelsen får sin betydelse.

På Oh lord give me strange visar Vilhelm vad som kan hända om vi tillåter oss själva att stanna upp och ge något uppmärksamhet en längre tid. Genom att nyfiket jobba med små, ofta förbipasserade, musikaliska och fysikaliska ljud som subharmoniska interferenser, svängningar och brusljud utforskar han sin bas och tillsammans med en formmässig stramhet bygger han sina kompositioner. Musiken blir som en spegel av naturens urkraft, monolitiskt och obrytt vacker där tillförsikt och stillhet råder.

http://vilhelmbromander.com/

Inspelat på KMH 17/12-15 av Erik Metall & Anders Kampe
Mixad av Vilhelm Bromander
Mastrad av Daniel M Karlsson
Artwork av Peter Larsson
Layout av Carlos Santos

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →