Dec
11
6:30 PM18:30

Skogen tioårsjubilerar på Rönnells!

Trumvirvel!

Rönnells slår på stora trumman och bjuder in tioårsjubilerande, improviserande kammarensemblen Skogen att lysa upp i decembermörkret! Och tioårsjubileet till ära slår Skogen sin tur på en minst lika stor trumma och bjuder in de internationellt välrenommerade gästerna Toshimaru Nakamura, Angharad Davies, Simon Allen och Rhodri Davies!

Missa inte detta lysande tillfälle att möta en av vår tids bäst bevarade musikaliska hemligheter, ni kommer att bli rikligt belönade!

Entré: 100:-.
Insläpp kl 18.30, konsert kl 19.00.

Skogen är en ensemble som verkar i ett gränsområde mellan samtida kammar- och improvisationsmusik. Den musik som uppstår ur förhållandet mellan komposition och improvisation, mellan individuella och kollektiva arbetsprocesser, är en djupt poetisk tonkonst som på ett lika diskret som till synes paradoxalt vis förenar enhet med mångfald, ordning med kaos och historia med samtid. Skogens musik har väckt internationell genklang, och deras senaste skivor, samtliga utgivna av det brittiska skivbolaget Another Timbre, har vid ett flertal tillfällen figurerat på välrenommerade musiktidskrifters årsbästalistor.

Kvällen till ära kommer man att framföra Nattens skogar, ett timslångt, nyskrivet stycke av Magnus Granberg.

Angharad Davies, violin
Anna Lindal, violin
Leo Svensson Sander, cello
Magnus Granberg, piano
Rhodri Davies, harpa
Simon Allen, vibrafon
Henrik Olsson, skålar och glas
Erik Carlsson, slagverk
Petter Wästberg, elektronik och objekt
Anders Dahl, elektronik
Toshimaru Nakamura, no-input mixing board

View Event →
LIVE: [ingenting] ft Slowgold & Isak Sundström. Support: Iiris Viljanen
Dec
8
8:00 PM20:00

LIVE: [ingenting] ft Slowgold & Isak Sundström. Support: Iiris Viljanen

Stockholmsbandet [ingenting] är tillbaka! Sex år efter hyllade skivan Tomhet, idel tomhet (2009) gör de en två veckor lång turné i Stockholm (29 november – 13 december) för att uppmärksamma COP21, klimattoppmötet i Paris (samma dagar). Konserterna sker på platser de själva gillar. Rönnells Antikvariat är mycket stolta över att få vara en av dessa.

[ ] gör en unik spelning medan konstnären och musikern Isak Sundströms läser sitt manifest (Pascal & Skriet), gästar gör även skivaktuella Slowgold. Hyllade Iiris Viljanen, tillika ny keyboardist i bandet, kommer även ha ett eget set på 5-6 sånger!!

Det kommer att bli en magisk kväll!

Entré 120 kr

Förköp finns på Rönnells!

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad och Humlegården fastigheter.

View Event →
Medlemskväll för Rönnells Vänner. Tema: fåglar.
Nov
30
7:00 PM19:00

Medlemskväll för Rönnells Vänner. Tema: fåglar.

Välkommen till en kväll där Tomas Bannerhed berättar om I starens tid och Joar Tiberg läser ur sin diktsamling Fåglar i fält. Under kvällen bjuds det även på musik, vin, tilltugg och samtal.

Alla betalande medlemmar i Rönnells Vänner önskas varmt välkomna! Har ni inte löst medlemskap så går det bra att göra det nu. Medlemskapet kostar 250 kr. Mer information hittar ni på  http://ronnellsvanner.se/ eller på Rönnells Antikvariat.

View Event →
Nov
26
6:30 PM18:30

Rönnells visar Ulf von Strauss film Färjesång - tankar om döden

Färjesång är en film av Ulf von Strauss som undersöker frågor kring döden och dess inverkan på oss.

Döden är ett ämne som vi undviker, förbigår och förnekar i vår ungdomsdyrkande del av världen. Det är nästan som om döden bara var ännu en sjukdom som måste besegras, men döden är ofrånkomlig. Det är en av de få saker, kanske den enda, vi säkert vet kommer att inträffa i vårt liv. Men den ger också mening åt vår existens, mognad och utveckling.

Efter filmen följer samtal med regissören Ulf von Strauss och Torbjörn Tännsjö vars nyutkomna bok "Filosofisk tröst. En bok om döden", (med illustrationer av Cecilia Torudd) finns till försäljning.

Entré 60 kr

Varmt välkomna!

View Event →
Nov
25
5:00 PM17:00

Releasefest för bröderna Luuks nya bok!

Får man göra slut med sitt syskon?

Välkomna att fira bröderna Luuks nya bok Får man göra slut med sitt syskon?
Martin och Kristian berättar om boken, som såklart finns till salu.

Brödraparet Kristian och Martin Luuk, programledare respektive författare, skriver om syskonskap, det starkaste och ömmaste av band. Det är både rörande och roligt om uppriktighet, avundsjuka och djup kärlek. Boken innehåller bilder och kortare texter, dialoger, dagboksanteckningar, annat du aldrig vetat om bröder och systrar samt intervjuer. Det är en bok för alla som har syskon. Eller vill veta hur det är att ha syskon.

View Event →
Nov
21
2:00 PM14:00

Releasefest för diktsamling av Jan Erik Vold

Den stora vita boken
en diktsamling av Jan Erik Vold utgiven på Rönnells eget förlag.

Jan Erik Vold läser sina dikter!
Presentatör: Bengt af Klintberg.

Den stora vita boken är Jan Erik Volds tredje samling med poetiska meditationer, där de knapphändiga dikterna språngvist och intuitivt rör sig mellan det intima och det globala. Tidigare har Rönnells gett ut Tolv meditationer (2003) och Drömmakaren sade (2007). Flera band av trilogin har kommit på tyska, franska, engelska, spanska, polska. Samtidigt släpper vi en limiterad signerad box med trilogin.
Jan Erik Vold är en norsk poet och estradör, essäist, redaktör och översättare, bosatt i Stockholm sedan 1977. Efter debuten i Norge 1965har han publicerat ett tjugotal diktböcker och en lång rad litterära essäsamlingar. Han har tolkat USA-poeter som William Carlos Williams och Wallace Stevens, Lawrence Ferlinghetti, Robert Creeley och Frank O’Hara, Bob Dylan och Richard Brautigan – samt prosa, dramatik och poesi av Samuel Beckett.
På svenska finns sju diktsamlingar och ett urval essäer. Han har redigerat Cornelis Vreeswijks Skrifter I-III och sammanställt den judiska flyktingen Ruth Maiers Dagbok. Till norska har han översatt Tomas Tranströmers samlade produktion. Som jazz & poesi-artist har han spelat in skivor med Jan Garbarek och Egil Kapstad, Red Mitchell och Nisse Sandström, Chet Baker och Bill Frisell.

 Foto:  
 
 Normal 
 0 
 
 
 21 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 SV 
 X-NONE 
 X-NONE 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 MicrosoftInternetExplorer4 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 /* Style Definitions */
 table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Normal tabell";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-qformat:yes;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin:0cm;
	mso-para-margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:11.0pt;
	font-family:"Calibri","sans-serif";
	mso-ascii-font-family:Calibri;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
	mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
	mso-hansi-font-family:Calibri;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;}
 
 Inger Grytting

Foto: Inger Grytting

View Event →
Nov
14
2:00 PM14:00

Boksläpp för Carl Henrik Svenstedts I min värld - den lilla historien från 1968 och framåt

Carl Henrik Svenstedt presenterar sin nya bok I MIN VÄRLD - den lilla historien från 1968 och framåt! i samtal med Bengt af Klintberg
 
Carl Henrik Svenstedt tar här ett beslutsamt kliv ut i världen och därmed i Historien. Uppror pågår. Han hamnar bland hippies i Berkeley, afrikanska revolutionärer, Alger och italienska rödbrigadister i Milano. När han förälskar sig huvudlöst söker han tröst för tidens tumult i Frankrikes makalösa katedraler, hos Brakhage i spökstaden Rollinsville och Pasolini vid graven i Casarsa. Men säger han, på Flag Café i gryningen bland Paris nattarbetare och smågangsters, med en varm baguette och en lankig café crème, det är där han vill vara.

Carl Henrik Svenstedt är författare, filmare, kritiker och tidigare chef för Svenska kulturhuset CCS i Paris.

View Event →
Nov
10
6:30 PM18:30

Olav H. Hauges Dagbok 1924-1994 - samtal mellan Bodil Cappelen och Jan Erik Vold

I sjuttio år förde den norske diktaren Olav H. Hauge dagbok. När dagboken publicerades i sin helhet år 2000 omfattade den 3 700 boksidor i fem band. Det är ett unikt dokument i världslitteraturen som Molin & Sorgenfrei utger i urval.

Hör Jan Erik Vold, poet, översättare och jazzmusiker, som var nära vän till Hauge och som givit ut boken ”Under Hauges ord”, i samtal med Bodil Cappelen, Hauges änka och också den som gjort urvalet till den svenska utgåvan av Hauges dagbok.

Det är anteckningar om litteratur, skrivande och vardagsliv men Hauge väjer inte heller för svåra ämnen. Regelbundet satt han internerad på Valens mentalsjukhus och i dagboken möter vi utförliga beskrivningar av de upplevelser Hauge hade i samband med dessa vistelser. De mentala tillstånden och sjukhusvistelserna sammanfaller hela tiden med publiceringen av en ny diktsamling. Det verkar som att arbetet med diktsamlingarna framkallade dessa tillstånd, eller också tog det så mycket på krafterna att han blev mer mottaglig.

Äppelodlaren, eller »ogräshackaren« som han själv sade, Olav H. Hauge från Ulvik är Norges främsta efterkrigstida diktare. Han debuterade 1946 med samlingen Glør i oska, och skulle under sin levnad publicera ytterligare sex diktsamlingar.

View Event →
Nov
7
2:00 PM14:00

Drucksache presenterar diktsamlingen Tennis av Peder Alexis Olsson

Boken presenteras i olika installationer på Rönnells Antikvariat och galleriet Andquestionmark i Stockholm den 7 november 2015. Förutom Peder Alexis Olsson medverkar historikern D. Graham Burnett och konstkritikern Joanna Fiduccia i en performance-föreläsning inom ramen för projektet ESTAR(SER).

Program:
14.00–16.00 Rönnells Antikvariat (Birger Jarlsgatan 32)
Bokrelease och installation

19.00–21.00 Andquestionmark (Roslagsgatan 60)
Performance-föreläsning – ESTAR(SER)Tennis är en bok som i form och innehåll återger en tennisplans samtliga linjer, inklusive nät, i skala 1:1. Genom bokens 772 sidor sker ett öppnande av tennisplanens ordnade och ordnande struktur i en myopisk undersökning av den egna formen, av själva linjen och dess språk i ett försök att trycktekniskt både spjälka och härbärgera ett dispositiv och ett språk – en inre och yttre gräns – utan att yttra ett enda ord.

Utöver Tennis publiceras även ett appendix som innehåller Olssons anteckningar till föreläsningen ”A Genealogy of the Line”. Här kontextualiseras Tennis genom olika ingångar från informationsgrafik, kartografi, språkfilosofi, poetiska och inte minst politiska dimensioner av sport. Därtill bidrar den amerikanska konstnären Yara Flores med en essä, ”Harold and the Janus-Faced Line”, om linjens olika sidor i konstnären och barnboksförfattaren Crockett Johnsons arbeten.

View Event →
Nov
4
6:30 PM18:30

Gunnar Ekelöf-kväll

Anders Olsson och Magnus Halldin presenterar den nya utgåvan av Gunnar Ekelöfs Samlade dikter utgiven av Svenska Akademien och Bokförlaget Atlantis. Kort presentation av Akademiens klassikerutgivning och Ekelöfutgåvans plats i den, av klassikerseriens redaktör Bo Svensén.

Journalisten Po Tidholm samtalar utifrån ett landsbygds- och Norrlandsperspektiv med musikern Oskar Schönning om dennes nya skiva Vykort, med åtta tonsatta Ekelöf-dikter.

Både Samlade dikter och Vykort kommer att finnas till försäljning till specialpris.

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

Varmt välkomna!

View Event →
Oct
24
2:00 PM14:00

Cilla Ramnek vernissage och boksignering.

Cilla Ramnek gör ett skyltfönster på Rönnells kring sin nya bok

Från ateljén. En bok om att göra.

"Alla konstnärer och kreatörer har sina särskilda strategier och jag vet ganska exakt när jag hittade min. Det var på mitt fyrtionde år i samband med min första separatutställning. Av olika anledningar hade jag dröjt med att träda fram i ljuset och när jag väl hittat ett galleri och startade arbetet i ateljén så hände lite olika saker. Jag drabbades av grym prestationsångest (utan att förstå det), trampade runt, svettades och tvivlade på allt. Överallt i lägenheten hängde målardukar med påbörjade naturalistiska porträtt. Jag kastade mig fram och tillbaka mellan familj, hushållsgöromål och arbete. Allt verkade vara en enda röra. På kvällar och nätter la jag pärlor, större och större och fler och fler pärlplattor. Vad tiden led förstod jag att det var det nattliga arbetet som var det verkliga, på dagarna hade jag fullt upp med att leva upp till bilden jag hade av att vara konstnär.

Där någonstans bestämde jag mig för att min konstnärliga uppgift är att Göra, inte egentligen att göra Bra. Om det jag gör är bra, mindre bra eller dåligt är underordnat själva görandet. Nyfikenhet och verksamhetslust leder mig framåt, ivrig att till exempel se vad som händer om jag virkar med fem trådar på en gång, eller om ett pappersark håller för att smörjas in med skokräm? Görandet handlar om att pröva saker; jag prövar mig fram, ser om det fungerar, om det håller, om det går, om man kan. Vad händer om man gör ett rum med oväntat jättelika möbler, hur ser rummet ut då? Vad händer om man rollar färg direkt på ett sofftyg, krackelerar färgen? Det är precis vad den här boken handlar om att göra utan att tänka för mycket. Så får vi se sen, vad det blir. Det är en helt annan historia."

Cilla Ramnek är konstnär och kreatör. Hon formger, undervisar, handleder, inreder, stylar och har haft utställningar i Stockholm, Paris och Moskva. Hon har också gjort flera olika offentliga gestaltningar t ex på Umeå universitet, Huddinge sjukhus och golvet på Café Saturnus i Stockholm. Tillsammans med Karin Södergren och Annica Kvint hade hon utställningen Home Sweet Home på Liljevalchs (2013), där de förvandlade konsthallen till en bostad. Cilla är adjungerad professor i textil på Konstfack och kreatör på Svenskt Tenn.

View Event →
Oct
21
to Oct 22

TAPE FEST STOCKHOLM på RÖNNELLS

Tape arrangerar en festival där vi tillsammans med inbjudna vänner tydligt tar ställning för ett utökat svenskt flyktingmottagande! Mot främlingsfientlighet och rasism!
Med Tape Fest presenterar vi i vårt tycke några av de mest intressanta namnen inom kreativ musik just nu!

Alla intäkter från denna 2 dagars-festival går till UNHCR och deras arbete med flyktingar!

-----

Swedish trio Tape (Andreas Berthling, Johan Berthling, Tomas Hallonsten) are organizing a festival to make a stand for welcoming more refugees to Sweden! Against xenophobia and rasism! Tape Fest are presenting what we think are some of the most interesting names in creative music right now!
All income from this two-day festival goes to the UNHCR and their work with refugees!
The event will take place at the fantastic bookstore and venue Rönnells in the centre of STHLM.

Tape in collaboration with Rönnells and Häpna.

onsdag 21 OKT
RIE NAKAJIMA
JULIEN DESPREZ
TAPE
METTE RASMUSSEN
MARIAM THE BELIEVER
FIRE!


torsdag 22 OKT
JULIEN DESPREZ / ANDREAS BERTHLING
METTE RASMUSSEN / JOHAN BERTHLING
RIE NAKAJIMA
TIME IS A MOUNTAIN
MATS GUSTAFSSON
DUNGEON ACID

CHRISTIAN PALLIN & JOEL DANELL SPELAR SKIVOR!

Första konserten startar kl.19

200 SEK/KVÄLL, 2 KVÄLLAR 350 SEK

BILJETTER FINNS PÅ RÖNNELLS!

ALLA INTÄKTER GÅR TILL UNHCR OCH DERAS ARBETE MED FLYKTINGAR

View Event →
Oct
17
2:00 PM14:00

Boksläpp: Roger Skjölds Det öde huset

Bokförlaget Megafon presenterar:

 Omslag av Leif Elggren

Omslag av Leif Elggren

Marja-leena Sillapää kommer att läsa några texter ur DET ÖDE HUSET.

Det öde huset är Roger Skjölds sjätte diktsamling, den första efter Det sedda (Firework Edition, 1989), hans första diktsamling på 26 år.
Mycket är sig likt, men en del har förändrats. Reduktionen har gått vidare, bilderna har expanderat inåt i tystnaden och väntandet.
I Det öde huset bjuder Roger Skjöld in till ett alldeles eget universum, i dikter och bilder.


 

View Event →
Oct
10
2:00 PM14:00

Bosse Bergmans Lustresandets geografier presenteras

Lustresandets geografier - reseguider och turism 1700 – 1950

Ny bok från Bokförlaget Korpen presenteras av bokens författare Bosse Bergman med hjälp av turistkartografins blindskott och fullträffar i bild.

Lustresandets geografier är en brokig och historiskt orienterad uppsättning texter om den framväxande turismens färdvägar och resmål i industrialismens och kolonialismens Europa. Ömsom övergripande ömsom närgånget granskar den de nya resandeformer, kartografier och geografier som turismen och dess ökande utbud av vägledningar, kartor och resehandböcker innebar. Bokens huvudsakliga källmaterial är turistguiden, något av en smartphone för dåtidens resenär, befrämjande en ökad individualisering, mobilitet och ny rumsuppfattning som en del av moderniteten. Vid sidan av den ymniga turismlitteraturens välkända tankespår kommer den kulturhistoriskt engagerade läsaren såväl som samlaren av reselitteratur att här finna många oväntade uppslag, jämförelser och destinationer.

Bosse Bergman är stadsbyggnadshistoriker med tidigare böcker som bland annat Nazismen som byggherre (1976), Han ville Staden (1980), Klara 1950 (2001), Handelsplats Shopping Stadsliv (2003), E4:staden (i Stockholm, 2008) och Baedeker och Tredje Riket jämte Polen (2014).

View Event →
Sep
15
5:00 PM17:00

Aris Fioretos och hans nya bok Mary

Om Mary
Samtal med Claudia Lindén.

Aris Fioretos nya roman är en passionshistoria om en ung människas frihetslängtan, en berättelse om politiskt våld och kvinnors gemenskap. Men framför allt handlar den om en kropp - dess smärta och åtrå, dess längtan och hemligaste förvandlingar.

View Event →
Sep
10
5:00 PM17:00

Utställning med bokteckningar av Lena Linnros och Andreas Soma

VERNISSAGE 10 SEPTEMBER 17-19

UTSTÄLLNINGEN PÅGÅR TILL 1 OKTOBER

http://www.lenalinnros.com/

http://www.andreassoma.com/

Bilder på böcker. Bilder och böcker. Bilderböcker. De första böckerna var sådana. Och det var bilderna vi längtade efter när vi slog upp boken och bläddrade oss fram, hungrande och törstande efter den näring till berättelserna som var den enda sanna näringen. Det som stod skrivet var ännu oåtkomligt och därför ointressant annat än som ekon från de vuxnas högläsning. Berättelsen hade redan tagit plats i bilderna som det mest fullödiga uttrycket för historien som vi återvände till gång på gång.
Undan för undan blev bilderna färre och texten allt längre. Det var både en sorg och en seger samtidigt. Och en kamp. De torftiga sidorna med text som bredde ut sig, inte en bild så långt ögat nådde, i bästa fall med något på omslagets framsida, som man kunde återvända till som till en oas så snart läsandet började kännas som en torr ökenvandring. När slutade vi längta efter bilder i böcker? (Gjorde vi det?) Och hur gick det till när bilderna plötsligt en dag flyttade in i texten och gjorde det vi börjat kalla för ”illustrationer” överflödiga (vi började bli vuxna), ja till och med störande för de världar som nu öppnade sig tillsammans med läsningen, bildvärldar som bara jag kunde se, ingen annan.
Innan vi blev skrivande och läsande var vi ritande och målande. Innan vi lärt oss skriva ritade vi bokstäverna i en disciplinerad lek av raka och böjda streck som visade sig vara mer svårbemästrade än något annat vi gjort med en penna och ett papper förut. Och till varje figur som upprepades i långa rader, sida upp och sida ner, hörde ett ljud.
De allra flesta går från att vara ritande och målande till att enbart bli, och förbli, skrivande och läsande. Valhäntheten i att hålla i en penna och försöka forma något annat än bokstäver – att rita och inte skriva – får oss att känna oss som barn igen, vilket de flesta av oss inte vill. Några av oss slutar aldrig att teckna och måla, och gör det till en konst. Till dem hörde och hör Cezanne, Agnes Martin, Carl Fredrik Hill, Alice Neel, Lars Hertervig, Louise Bourgeois, Gerhard Richter, van Gogh, Marlene Dumas, Luc Tuymans, Siri Derkert, Peter Doig, Kitty Kielland …
Läs och lyssna till namnen över bokryggarna i dessa bilder, stava dig igenom titlarna på böckerna som sträcker sig till allt högre torn, en balansakt som påminner om barnets lek med klossar eller arkitektens ritningar, men framförallt är en avancerad lek med färg och form, och en meditation över de bild- och textvärldar som gjort oss till dem vi är, och de som fortfarande väntar på oss.
Anna Hultenheim (poet, översättare)

 

View Event →
Aug
30
6:00 PM18:00

Directorsound + Matti Bye & This Forgotten Land

Höstens första evenemang! LIVE!

Tona Serenad presenterar:

Directorsound (UK) https://www.facebook.com/pages/Directorsound/148924375122494
Nicholas Palmer – Piano, guitar
Anders af Klintberg – Lap steel, electric guitar
Gustav Rådström – Reeds (sax/clarinet)

Matti Bye & This Forgotten Land (SWE) http://www.mattibye.com/
Matti Bye – Piano, live electronics
Joel Danell – Live electronics
John Henriksson – Sampler, turntables


Entré 100 kr

Biljetter finns på Rönnells Antikvariat
 

 Foto: Andrej

Foto: Andrej

 Foto: Dawid Laskowski

Foto: Dawid Laskowski

View Event →
Jun
27
3:00 PM15:00

Ingen vanlig signering med Bodil Malmsten

Stanna i stan och gå på Rönnells!

Bodil och hemlig gäst läser valda delar ur diktboken Det här är hjärtat på Rönnells antikvariat lördag 27 juni, mellan klockan 15-17. Följande tider gäller för läsningarna: klockan 15:15, 15:45 och 16:15. Mellan uppläsningarna finns det möjlighet att mingla och få sin bok signerad.

Varmt välkomna!

View Event →
Jun
16
6:00 PM18:00

Release av Kritiker #35-36 tema barn och litteratur

Välkomna till release av Kritikers dubbelnummer, tema barn och litteratur!

Skådespelaren Bahar Pars tolkar Dimen Abdullas text till numret, Judith Kiros läser sitt poetiska bidrag och en av Kritikers redaktörer, Ylva Gripfelt, samtalar med skribenten Sara Abdollahi om representation i barnlitteraturen.
Vi bjuder på musik och numret finns att köpa till specialpris.


KRITIKER #35-36, ur inledningen:
I detta nummer av Kritiker utforskar vi ur flera perspektiv barn- och litteraturbegreppet och hur de hänger samman. På vilka sätt, frågar vi oss, finns barn i litteraturen? Och vilka barn menar vi, när vi talar om dessa barn? Vad innebär det att skapa berättelser för barn och vad händer då vi (åter) träder in i barndomen, vår egen och andras?

Frågorna har resulterat i ett nummer om läsande och skrivande av, med och för barn, om bilder av barn i litteraturen, villkoren för att skriva och teckna för barn och minnenas roll i det litterära gestaltandet. Flera av bidragen diskuterar barn som del av ett klassamhälle med rasism och sexism. Genreindelningarnas inverkan och marknadens krav på skapandet samt litteraturens plats i skolan utgör också ingångar till temat.

Numret är med avsikt spretigt. Barnfiguren undersöks från olika vinklar genom essäer, samtal, kollage, skönlitterära alster och illustrationer av en rad aktuella författare och konstnärer.

//Elin Cullhed, Ylva Gripfelt, Jenny Holmqvist, Sanne Näsling

View Event →
Jun
11
5:00 PM17:00

Releasefest för nyutgåvan av Thomas Bernhards roman Utplåning: ett sönderfall

Äntligen är den här, nyutgåvan av Thomas Bernhards roman Utplåning: ett sönderfall på Bokförlaget Tranan.

Medverkande under kvällen är Jan Erik Bornlid, som översatt många av Bernhards böcker, samt Martina Lowden, som skrivit ett efterord till den nya utgåvan av Utplåning.

Österrikaren Thomas Bernhard (1931–1989) är en av efterkrigstidens mest framstående europeiska författare. Utplåning: ett sönderfall från 1986 är den sista roman han skrev. Med sitt häpnadsväckande intensiva och musikaliska språk anses den av många vara hans mästerverk. Det är en uppgörelse inte bara med Österrike och dess nationalsocialistiska arv, utan med hela vår moderna värld.

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

Varmt välkomna!

View Event →
Jun
5
7:00 PM19:00

Releasefest för Fanzine Jazz Är Farligt #4 LIVE: Bo Anders Persson

Nu var det dags för fjärde numret av Fanzinet Jazz Är Farligt!

Det innehåller så mycket som en lång intervju med Bo Anders Persson och han spelar för första gången på länge LIVE helt själv på scenen.

Andra saker och ting som ni kan ta del av i detta nr:
- Serieteckning av Lena Ackebo
- Korsord av Stine Berge och Hans Nygårdh
- Intervju med Baby Dee av Farida Sandström
- Klippdocka Alice Coltrane av Mattias Gustavsson
- Omslag och teckningar av Jockum Nordström
- Och en massa recensioner och annat kul!

Kom till Rönnells och fira av med oss och köp en tidning för 60 pix!


Entré: 100 pix
Biljetter finns på Rönnells

 

  
 
 Normal 
 0 
 
 
 21 
 
 
 false 
 false 
 false 
 
 SV 
 X-NONE 
 X-NONE 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 MicrosoftInternetExplorer4 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 /* Style Definitions */
 table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Normal tabell";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-priority:99;
	mso-style-qformat:yes;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin:0cm;
	mso-para-margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:11.0pt;
	font-family:"Calibri","sans-serif";
	mso-ascii-font-family:Calibri;
	mso-ascii-theme-font:minor-latin;
	mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
	mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
	mso-hansi-font-family:Calibri;
	mso-hansi-theme-font:minor-latin;
	mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
	mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
 
  Omslag: Jockum Nordström

Omslag: Jockum Nordström

View Event →
May
30
6:00 PM18:00

Intim konsert med Sir Richard Bishop

Mother events & Rönnells Antikvariat proudly present

Sir Richard Bishop
(US, Drag City, Ex-Sun City Girls member)

Dörren öppnas kl. 18, live kl. 19
Entré 100:-
Biljetter finns på Rönnells

  Artwork by Kate Widdows

Artwork by Kate Widdows

Richard Bishop is an experimental guitarist whose improvisations and compositions often reflect the shadow worlds of India, the Middle East, North Africa, and other points along the Gypsy trail.
Richard is perhaps best known as a founding member (along with brother Alan Bishop) of experimental ethnic-improv pioneers and underground tricksters Sun City Girls, who for nearly 30 years have produced an extensive discography of over 50 full length albums, 20 one-hour cassettes and a dozen 7” records. Sun City Girls formed in 1981 after the Bishop brothers' stint in the group Paris 1942 which also featured J. Akkari and former Velvet Underground drummer Moe Tucker.
Richard's first solo record, Salvador Kali, was released by John Fahey's esteemed Revenant label in 1998 under the moniker Sir Richard Bishop (the name stuck). The album showcases Bishop's own particular obsessions and roots, drawing from a variety of worldwide sources. Locust Music issued his second record, Improvika, in 2004. This release consists of nine extemporaneous and free-flowing pieces for solo acoustic guitar.

In 2005, Bishop began performing relentlessly as a solo artist, playing throughout Europe, Australia, and the United States. He has not stopped since.
He has released mostly on the Drag City Label and recorded with Ben Chasny (Six Organs of Admittance, Comets on Fire), and Chris Corsano (Flower-Corsano Duo, Flaherty/Corsano, Jandek, Bjork, etc).

Richard was also a co-founder of the Sublime Frequencies label (with Alan Bishop and Hisham Mayet). The label, whose mission is dedicated to acquiring and releasing obscure sights and sounds from Africa, India, S.E. Asia and beyond, began in 2003 and currently has over 65 releases to its credit.

https://soundcloud.com/vdsq-1/sir-richard-bishop-hypostasis
http://www.dragcity.com/artists/sir-richard-bishop

He'll be bringing with him a very special guitar thats over 200 years old and was found in a Swiss shop thanks to wonderful chance or perhaps fate. Read more about the story here in a chat he had with Bonnie Prince Billy;
http://www.oxfordamerican.org/item/572-the-guitar
and him talking and playing it here, although note that he's since found out that the guitar was made in 1813 ; https://www.youtube.com/watch?v=n2p5j3EajWI

View Event →
May
28
6:00 PM18:00

Releasefest för Theodor Hildeman Togners debutbok Ut

Nu kommer Theodor Hildeman Togners debutbok Ut på Lesbisk Pocket.
En stilla förtvivlad utforskning av flickan, kroppsdysfori och femininitet.

Det blir läsningar av Theodor, Nikita Rissanen, Heidi Kemppe och Sebastian Lönnlöv. Det blir bokförsäljning och signering. Det blir en skimrande sörjande men försiktigt hoppfull queer stämning.

 

 Foto: Vide Koli

Foto: Vide Koli

View Event →
May
21
6:30 PM18:30

Biskops Arnös tvåor läser på Rönnells!

2014/2015:s upplaga av projektkursen på Biskops-Arnös författarskola - prosa & lyrik gör sin avslutningsläsning på Rönnells Antikvariat!

VARMT VÄLKOMNA till denna festliga/tragiska/euforiska/arga/mysiga/slutgiltiga/etc TILLSTÄLLNING fylld av festlig/tragisk/euforisk/arg/mysig/slutgiltig/etc TEXT!

PROJEKTÅRET ÄR:

EMILIA FELIX
JUDITH KIROS
SAGAL FARAH
ERLAND EDBERG
SARA HOMAND
JOHANNA FRID
BURCU SAHIN
OLIVER STRIDSBERG
EMIL KJÆR VOSS
EVA AAGAARD
SARRA ANAYA
ELIS BURRAU

BA2.jpg
View Event →
May
19
7:00 PM19:00

Releasespelning: Spjärnsvallet Goes Vinyl!

Spjärnsvallet bildades i början av sjuttiotalet av Bengt Berger, Christer Bothén, Nikke Ström och Kjell Westling. 1975 spelade de in albumet Spjärnsvallet, en "minor classic" inom den progressiva jazzmusiken, präglad av medlemmarnas personliga intryck från yttre och inre resor. En del av inspelningarna hamnade utanför debutskivan och andra kortades ned för att passa LP-formatet. Nya skivan Again & Again innehåller förutom överblivet och bortredigerat material, ett nyinspelat stycke tillägnad den bortgångne gruppmedlemmen Kjell Westling.

På Rönnells medverkar även Goran Kajfeš och David Stackenäs.

Välkomna!

Entré 100 kr
Biljetter finns på Rönnells

 

View Event →