Dec
20
12:00 PM12:00

Lördag 20 december: julsignering med förlaget Orosdi-Back!

Ett säkert jultecken: förlaget Orosdi-Back bjuder in till supersignering med förlagets konstnärer, serietecknare och författare!

Medverkande bl.a. Nina Hemmingsson, Carl Johan De Geer, Marianne Lindberg De Geer, Lars O Ericsson, Joakim Pirinen, Charlie Christensen, Ragnar Persson, Eric Ericson, Thomas Olsson, Gunnar Lundkvist, Charles M. Truck, Sara Paborn, m.fl.

Varmt välkomna!

View Event →
Dec
18
6:00 PM18:00

Torsdag 18 december kl 18: Finissage för Lennart Wretlinds utställning med psykedeliska affischer

Finissage för Lennart Wretlinds utställning med psykedeliska affischer, med samma upplägg som vernissagen. Lennart berättar om sitt år i Kalifornien 1967, om sin samling psykedeliska affischer och spelar upp intervjuer med Janis Joplin, The Doors, Jerry Garcia från Grateful Dead, m.m.

Varmt välkomna!

View Event →
Dec
11
6:30 PM18:30

Torsdag 11 december kl. 18:30: En kväll om den polska poeten Anna Świrszczyńska

En kväll om den polska poeten Anna Świrszczyńska med anledning av att hennes diktsamling Lidandet och glädjen kommer ut på Lejd förlag i översättning av Irena Grönberg och Lisa Mendoza Åsberg. Medverkande: Camilla Hammarström, Renata Ingbrant och Irena Grönberg.

Anna Świrszczyńska är en av Polens främsta poeter. Hon föddes 1909 i en konstnärsfamilj i Warszawa och dog 1984 i Krakow. Under kriget arbetade hon som sjuksköterska, och kom senare att skildra krigsupplevelserna med fotografisk exakthet. Hon väjer inte för de svåraste ämnen och skriver ur sitt perspektiv som civil kvinna. Den kvinnliga erfarenheten av kroppen och åldrandet är också ett centralt tema i hennes poesi. Denna bok är ett urval av dikter ur hennes hela författarskap.

Varmt välkomna!

I samarbete med Polska institutet Stockholm, Lejd förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Dec
9
5:00 PM17:00

Tisdag 9 december kl. 17: Carl-Göran Ekerwald berättar om sitt kärleksförhållande med Sigrid Kahle

För fyra år sedan förälskade sig Carl-Göran, åttiosju, och Sigrid, åttiotvå, i varandra som om de var sjutton.

De sa: ”Vi gör kärlek på schavotten”.

De förberedde ett vackert slut: berusade på calvados såg de framför sig hur de skulle frysa ihjäl i varandras armar en vinternatt vid minus trettio grader.

Men, Sigrid gick bort innan dess. Kvar blev Carl-Göran som i Kom, madame, fru berättar om de 1288 dagar och nätter de fick tillsammans.

Carl-Göran Ekerwald, född 1923, är författare till romaner, novellsamlingar, essäer och biografier. Förra året utgav han sin första diktsamling, Sigridiana.

Boken finns till försäljning till specialpris!
 
Varmt välkomna!

I samarbete med Karneval förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Dec
6
2:00 PM14:00

Lördag 6 december kl. 14: Carl Henrik Svenstedt i samtal med Ingela Lind

Författaren och filmaren Carl Henrik Svenstedt skickades bara 15 år gammal till en berömd släkting i Paris, där han flera år senare skulle bli kulturråd och chef för Svenska kulturhuset: Centre Culturel Suédois. Bokens titel är hämtad från den franska förlagan La petite histoire där personer som skymtar bakom de stora gestalterna berättar sin historia. Svenstedt var en av dem, nu träder han fram i sin memoir.

Svenstedt har mer än 20 böcker på sitt samvete och lika många dokumentära filmer. Han har under sin karriär också varit kritiker i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter och arbetat för Nordiska Ministerrådet i Köpenhamn.

Bisittare: Ingela Lind.

Varmt välkommen!

I samarbete med Atlantis Bokförlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Dec
3
7:00 PM19:00

Onsdag 3 december kl. 19: Inger Christensen x två, med Marie Silkeberg, Ida Linde, Sten Sandell och Fredrik Arsæus Nauckhoff

Inger Christensen x två:

alfabet

text: inger christensen
röster och översättning: marie silkeberg och ida linde
musik: fredrik arsæus nauckhoff

utmaning: att hitta balansen. musiken, elektroniken, ska samexistera med den mänskliga rösten, som inte bara är en ljudkälla utan också bär ett innehåll, den lästa texten. det är lika väsentligt att musiken också ger något. val: att tona ner det matematiska i texten, för att istället fokusera på det specifika i livesituationens här och nu – i varje enskilt ögonblick; att med subtila medel med- och motverka rösterna som läser. systemen efter systemen. det organiska i maskinen. det maskinella i det organiska. ett spel mellan krafter som fortsätter att fortsätta. /// fredrik arsæus nauckhoff

-

det - en fältstudie för text, röst, klaviaturinstrument, elektronik och rum

text: inger christensen
översättning: marie silkeberg
musik: sten sandell

 

v e r t i k a l a k u s t i k. e i a a u i. vrtklkstk.

perforerade performationer. genom e, i, a, a, u och i bildas akustiska genomsläpp, håligheter. v, r, t, k, l, k, s, t och k bildar stansade ljudprofiler runt dessa genomflöden. alla dessa profiler har en egen, unik klangkarta bestående av olika övertonsserier och rytmik. mellan dessa utstansade profiler pågår en interaktion där redan utmejslade monader får nytt liv genom olika störningsaktioner. labila mönster uppstår. fokuseringar försvåras. ett dubbellyssnande uppstår. utefter ytan rör vi oss. ibland är vi halvvägs innanför ytan; i skiftningarna däremellan. /// sten sandell

Entré 100 kr

Varmt välkomna!

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Dec
2
5:00 PM17:00

Tisdag 2 december kl 17: Release av Bengt-Arne Falks bok Polaroid SX-70.

Release av Bengt-Arne Falks bok Polaroid SX-70.

Samtal mellan Niclas Östlind och Bengt-Arne Falk om bilderna, boken och den omvälvande tiden för svensk fotografi i 1980-talets gryning.

Varmt välkomna!

I samarbete med Art and Theory Publishing, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Nov
29
2:00 PM14:00

Lördag 29 november kl 14-16: Releasefest för Julia Herskovits och Tove Torbiörnssons bok "Befinner mig i sovrummet"

Varmt välkomna till releasefest för boken Befinner mig i sovrummet, av Julia Herskovits (teckningar) och Tove Torbiörnsson (text).

Marika Lagercrantz och Peter Bergared läser ur boken.

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Nov
22
1:00 PM13:00

Lördag 22 november kl 13-16: Vernissage för utställning av psykedeliska affischer från sextiotalets San Francisco

Psykedeliska affischer från sextiotalets San Francisco ur Lennart Wretlinds samling!

Under hela år 1967 och "The Summer Of Love" jobbade radioveteranen Lennart Wretlind i en skivaffär strax söder om San Francisco. På helgerna gick han på konserter med de nya västkustbanden The Doors, Jefferson Airplane och Country Joe and the Fish. Lennart besökte också legendariska Monterey Pop Festival den 16-18 juni 1967 och såg Ravi Shankar spela sitar. Lennart säger att Shankars musik verkligen banade väg för musik från andra delar av världen:
– Det var så perfekt där, en hel söndagseftermiddag i lugn och ro där man fick smälta in i Ravi Shankars musik. Det fungerade hur bra som helst på publiken. Senare samma kväll, på samma scen, uppträdde Janis Joplin & Big Brother and the Holding Company, The Mamas and the Papas, The Who, Grateful Dead, Jimi Hendrix, Buffalo Springfield, The Blues Project och Scott McKenzie. Där och då såddes fröet (Flower Power!) hos mig att man kan blanda musik på det sättet.

Just det har Lennart gjort under sina 50 år på Sveriges Radio och i synnerhet i P2-programmet "Klingan" och numera i "Wretlinds Värld" på Spotify.
Där i skivaffären 1967 plockade man bort de psykedeliska konsertaffischerna efter varje helg för att kasta i soporna. Men Lennart tog i stället hand om affischerna och har nu 47 år senare en samling där några är värda mer än tio tusen kronor styck. Med dessa affischer i bagaget får vi på Rönnells besök av Lennart Wretlind som berättar och spelar upp sina intervjuer med bl.a. Janis Joplin och Jim Morrison & The Doors.
 
Affischerna och intervjuerna ställs ut på Rönnells 22 november - 24 december.
 
Varmt välkomna!!

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Nov
15
2:00 PM14:00

Lördag 15 november kl 14: Releasefest och 'Patafysisk eftermiddag med Claes Hylinger, Magnus Hedlund, m.fl.

Efterlängtad releasefest för en ny omarbetad utgåva av den patafysiska antologin Segla i ett såll utgiven på Rönnells eget förlag.

Claes Hylinger presenterar sin antologi tillsammans med Magnus Hedlund, i samma stil som deras legendariska radioprogram Absurt, sa räven.

Boken säljs till specialpris under kvällen.

Varmt välkomna!

I samarbete med Vestrogotiska Patafysiska Institutet, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter

View Event →
Nov
12
6:30 PM18:30

Onsdag 12 november kl. 18:30: Presentation av svenska tvåbandsutgåvan av Nietzsches brev

Nietzsches omfångsrika brevväxling presenteras nu för första gången på svenska i ett digert urval som band 10.1 och band 10.2 i Symposions utgåva Samlade skrifter. Ämnena som behandlas i breven är många: personliga framgångar och tillkortakommanden, yrkesval och livsfrågor, självanalys, hopp och uppgivenhet; här framträder flera av tidens viktigaste politiska och kulturella skeenden och frågor precis som tankefigurer som formar Nietzsches filosofi. Allt från tankeskiss till friarbrev och krigsförklaring. Avsändarorterna är barnkammaren, slagfältet, sjuksalen och hotell- och pensionatsrum runt om i Europa. Mottagarna av breven är många av tidens kända kulturpersonligheter: Richard och Cosima Wagner, Franz Liszt, August Strindberg, Georg Brandes mfl. Breven är översatta av Peter Handberg som också har skrivit efterord och en omfattande notapparat.

Praktutgåvan kommer att säljas till specialpris under kvällen!

Varmt välkomna!

I samarbete med Symposion, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Nov
8
2:00 PM14:00

Lördag 8 november kl 14: Utgivningsfest! Music In Text. Med Bobby Barry, Aina Myrstener, The Great Learning Orchestra, Brus/Bodén, Amanda de Frumerie

Samtal, musik och utställning. Bobby Barrys "Music in Text" är en ny bok från Bläck charm nostalgi vassa tänder. Omslag och form av Astrid Kaneberg. Illustrationer av Amanda de Frumerie. Boken firas på Rönnells Antikvariat i Stockholm lördagen den 8 november 14–16. Fri entré.

Författaren Bobby Barry är på plats och berättar om boken och framför tolkningar av egna stycken. The Great Learning Orchestra, Aina Myrstener och Brus/Bodén framför musik kopplad till texterna i boken. Amanda de Frumeries illustrationer ur boken kommer att visas i en liten utställning. Exklusiva tryck till de första bokköparna. Varmt välkomna alla!

Instruktiva, fantasieggande musikpartitur. I den textbaserade notsamlingen "Music in Text" har kompositören och journalisten Bobby Barry influerats av experimentella musiker från Erik Satie till Philip Corner. Resultatet är nya vägar mot musikalisk tonsättning. Varje partitur i det narrativa nothäftet är en liten historia i sig. Vissa influerar praktiskt musicerande. Andra är mer suggestiva där läsaren uppmanas att själv fantisera ihop det utförda verket.

BOBBY BARRY är musiker och journalist med förflutet i popbandet The Pipettes och som soloartist under namnet Monster Bobby. Är numera en del i orkestern A Little Orchestra och popduon Guards! Guards! Komponerar även filmmusik och mycket annat. Som journalist skriver Bobby om konst och musik i bland annat Frieze, The Wire och The Quietus.
http://littleother.blogspot.se/

AINA MYRSTENER under hösten aktuell med en skiva på Flora & Fauna. Cellobaserad, stämningsfull, droneartad popmusik. https://soundcloud.com/florafauna/aina-myrstener-cello-avstigning-natt-i

THE GREAT LEARNING ORCHESTRA är ett nätverk av drygt hundra musiker från olika genrer, städer och länder som möts för att utforska musik med lyssnandet i centrum. Denna höst aktuella med utställningen "No Sound Is Innocent" på Marabouparken i Stockholm.
http://www.thegreatlearningorchestra.se/

Duon BRUS/BODÉN, bestående av Anna-Karin Brus och Tomas Bodén, har ett drygt tioårigt samarbete i bland annat popbandet Differnet bakom sig. Som Brus/Bodén har de uppfört ljudinstallationer på bland annat Uppsala konstmuseum.
https://www.facebook.com/BrusBoden/

AMANDA DE FRUMERIE har bland annat gjort skivomslag till Death & Vanilla, bildberättelser och illustrerat Bläck charm nostalgi vassa tänders tidigare böcker "I hear a new world" och "Sluta hennes ögon" (även författat).
http://amandadefrumerie.weebly.com/

ASTRID KANEBERG är grafisk formgivare och illustratör med bakgrund som scenograf.

Mer info:
http://bcnvt.se/
http://ronnells.se/

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Oct
25
5:00 PM17:00

Lördag 25 oktober kl. 17: konsert med Monkey Plot & Pär Thörn

Norska jazztrion Monkey Plot blev tidigare i år tilldelade Jazzintros pris som "Årets unga jazzmusiker", beskrivna av juryn som "en friimproviserad resa genom öken-blues, amerikansk countryrock, norska klanger och japansk noh-teater". Gitarrist Christian Skår Winther kan annars höras i bandet Ich Bin Nintendo. Här finner vi även Monkey Plots basist Magnus Skavhaug Nergaard, som förövrigt spelar med Mummu. Trumslagare Jan Martin Gismervik har å sin sida gjort sig bemärkt med kraftfulla solokonserter, inte minst på Gutvik Ukentligs Ungsolo nu i augusti.

Denna gång är trion förstärkt med den svenske ljudkonstnären, poeten och performanceartisten Pär Thörn.

Christian Winther - gitarr
Magnus Skavhaug Nergaard - bas
Jan Martin Gismervik - trummor
+
Pär Thörn - elektronik & röst

Entré: 80:-

Monkey Plot: http://www.monkeyplot.com/
Pär Thörn: http://www.storno.wordpress.com

I samarbete med Storno, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Oct
23
7:00 PM19:00

Torsdag 23 oktober kl. 19: Ugglan 10 år!

Conny Charles Lindström, denna virvelvind i Stockholms kulturliv drog igång klubben Ugglan på Närkesgatan tillsammans med Goran Kajfes och Johan Berthling för 10 år sen. Ett otroligt antal fantastiska artister och akter stod på källarscenen under klubbens 2 år och 6 månaders långa livstid. Stockholm har forfarande inte sett dess motsvarighet, så därför vill vi fira klubbens "10-årsjubileum" med detta one-off-evenemang på Rönnells genom att bjuda hit två riktigt kära musiker.

Joe McPhee - legendarisk saxofonist från Poughkeepsie, NY, USA. Född -39 och forfarande med en låga som få andra! Samarbeten med Peter Brötzmann, Evan Parker, the Thing m.fl.

Chris Corsano - trumslagare från New England, USA och hetare än lava. Björks trummis under flera år, samarbeten med Paul Flaherty, Sunburned Hand of the Man, Six Organs of Admittance, Vibracathedral Orchestra, Thurston Moore m.fl.

Dörren öppnas ca 18:45.

Entré 100 kr

Ugglan bakom skivspelarna.

http://www.joemcphee.com/
http://cor-sano.com/

I samarbete med Häpna, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Oct
21
5:00 PM17:00

Tisdag 21 oktober kl 17: Release för Kristoffer Leandoers nya bok om symbolismen

I den första breda introduktionen av symbolismen på svenska dyker bekanta namn som Baudelaire, Mallarmé och Oscar Wilde upp i vimlet av transvestiter, bokmalar och trollkarlar. Symbolisterna prövade nya versmått, könsroller och berusningsmedel i jakten på en ny verklighet, de sökte sig till klostret och krogen, skrev om robotar och svanar, ånglok och prinsessor. Symbolisterna tar spårvagn till sagans värld, de springer huvudstupa in i vår egen tid och deras texter vibrerar ännu av krocken.

Om detta och annat berättar Kristoffer under kvällen. Naturligtvis kommer boken finnas att köpa till extra förmånligt pris, och med författarens dedikation för den som så önskar.

I samarbete med Rönnells vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården fastigheter.

View Event →
Oct
18
1:00 PM13:00

Lördag 18 oktober kl 13: Vernissage för utställning med Gunnar Lundkvist - ”Klas Katt blir deprimerad på Rönnells Antikvariat”

Gunnar Lundkvists första stora utställning: ”Klas Katt blir deprimerad på Rönnells Antikvariat”. Målningar, teckningar och modellhus som anknyter till Gunnar Lundkvists serier visas.

Livemusik kl 15: POMBO (ingår i Stockholms jazzfestival).

Utställningen pågår till 19 november.

I samband med utställningen är det även release för boken "Klas Katt blir deprimerad".

Gunnar Lundkvists serier kännetecknas av en absurd humor och en minimalistisk skärpa i ord och bild. Klas Katt är en av de första svenska vuxenserierna. Sedan 1979 har Klas katt stirrat ner i tillvarons svarta hål. Så även i denna bok som till stor del handlar om Klas Katts komplicerade vänskap med Olle Ångest. Deras vänskap kännetecknas av ständiga uppbrott och beskvikelser. Klas Katt vill ofta dra sig tillbaka till ensamhetens lugn. Han är inte intresserad av sällskap. Kaffet smakar bäst hemma.

Olle Ångest vill arbeta och göra rätt för sig. Men det finns ingen plats för honom i samhället. Han får nöja sig med sin något dysfunktionella familj. Men även denna gemenskap hotas av sönderfall. Olles pappa har rymt från dårhuset Olles fru har börjat tröttna på ett äktenskap som stagnerat. När Olles okända son dyker upp blir det för mycket för Olle. Han klarar inte av den hastigt påkomna papparollen.
 
Gunnar Lundkvists serier kännetecknas av en absurd humor och en minimalistisk skärpa i ord och bild. Om ”Klas Katt i Vilda Västern” som utgavs 2010 skrev Jonas Thente i Dagens Nyheter: ”i övrigt i denna bok: isolering, ångest, tystnad, svärta, besvikelser och myckna mängder kaffe. Lundkvists Sverigebild är skoningslös och in i granskogsmärgen sann.”
 
”Klas Katt blir deprimerad” är den åttonde boken i ordningen. Gunnar Lundkvist gav 2012 ut den omfångsrika volymen ”Klas Katt dricker kaffe” som innehåller böcker utgivna mellan 1979 och 1992. Tillsammans med Anna Höglund gjorde han barnböckerna om Igelkotten och Mullvaden som gavs ut 1998 och 1999.

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.


View Event →
Oct
16
to Oct 17

Torsdag 16 oktober kl 19: Helkväll med Mississippi Records och tre liveakter!

Mother events, Oma333, Singasongfighter and Rönnells Antikvariat proudly present:

‘A Cosmic and Earthly History of Recorded Music according to Mississippi Records’
(A film & talk presentation)

Live acts:
Marisa Anderson
Lori Goldston
Dragging An Ox Through Water

Entré 100kr

Dörren öppnas 18.30 och programmet börjar kl 19.00.
Förköpsbiljetter finns på Rönnells Antikvariat.

A once in a blue moon showcase that features a brand new live film/talk/slide show presentation by Eric Isaacson (Mississippi Records label boss and store owner) plus THREE live acts, all of whom have released records on the Mississippi Record label.

This live presentation is a combination of film, slide show, lecture and soundscape. It instinctively and idiosyncratically illustrates a entire history of recorded music (focusing on Eric’s patch, North America!), from the birth of the first star in the universe all the way to the dark ages of the 1980’s.

The ultimate intention of this travelling exhibition is to give the audience a sense of wonder; that anything is possible and art is worth doing. Tonally, the presentation navigates into the outer reaches, bypassing academic stuffiness in favour of entertainment value and immediacy. All materials will be from Mississippi Records vast and seldom seen archive of film, music and art.

This whirlwind 90 minute sound and visual representation will attempt to sum up as many important points in the evolution of recorded music that can be done in such a short amount of time.

Mississippi Records has produced over 280 releases on LP & cassette tape that crisscross’s borders, digging up joyous albums, singles and unheard songs and sounds that where being left under the bed, out in the shed and unloved by most record companies. They have managed to do this on a shoestring budget, without ever advertising or engaging in promotion of any kind & distributing only through DIY avenues.

https://sites.google.com/site/mississippicsr/

Tour video http://vimeo.com/98225284

MARISA ANDERSON
Living in Portland Oregon, Marisa Anderson is a composer, guitarist and multi-instrumentalist who works both solo and in beautiful tandem. Inspired by Delta blues, West African guitar, country and western radio from the 60′s and 70′s, gospel, noise, rhythms, cycles, mortality, and praise. Featuring an impressive 12 improvisations for guitar and lap steel Marisa has released two albums on Mississippi. In the past two years, Anderson’s music has landed her slots with artists including Godspeed You! Black Emperor, The Devil Makes 3 and Sharon Van Etten.
http://marisaandersonmusic.com/

LORI GOLDSTON
Based in Seattle, Lori Goldston is a cellist with an emotional and magic touch. Classically trained and rigorously de-trained, possessor of a restless, semi-feral spirit, Lori Goldston is a cellist, composer, improvisor, producer, writer and teacher . Her voice as a cellist, amplified or acoustic is full, textured, committed and original.
Collaborations famously include being thrown in the dark end with Nirvana and enjoying the songs of David Byrne and Cat Power. Lori also co-founded Black Cat Orchestra and has been key to Earth live shows. She has received commissions to do live scores for several silent films.
https://www.youtube.com/watch?v=pFDL6dJaTAM

DRAGGING AN OX THROUGH WATER
Brian Mumform’s Dragging an Ox through Water perform songs rooted in folk and country traditions, though ruptured, complicated, and complimented with broken textures of feedback, drones, tape hiss, and homemade oscillators. Chance elements and candlelight sensitive instruments destabilize customary electro-amplified-tightness & introduce improvisation to the recitation of these songs. Brian also plays in Sun Foot, Jackie-O Motherfucker, Deep Fried Boogie Band, & Jewelry Rash. He runs a small cassette & CDR label called Musical Impressions (or muim000). Brian has collaborated with TJO, Chris Johanson, John Wiese, Makino Takashi, John Butcher, Gino Robair, Fred Lonberg-Holm, Vic Chesnutt, Pete Swanson, and many others.
https://sites.google.com/site/dragginganoxthroughwater/

Among Mississippi’s catalogue you can find Fred McDowell, Mahmoud Ahmed, Irma Thomas, Dog Faced Hermans, George “Bongo Joe” Coleman, Kleenex/Liliput, The Georgia Sea Island Singers, The Clean, Alamayahu Eshete, Dead Moon, Clara Rockmore, The Ex, Washington Phillips, Philip Cohran & The Artistic Heritage Ensemble, G.I. Gurdjieff and boxes full killer comps as well as artists like Marisa Anderson, Peter Buck and Michael Hurley.

I samarbete med Mother, Oma333, Singasongfighter, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Oct
12
2:00 PM14:00

Söndag 12 oktober kl 14: Sun Ra-föreställning för barn och vuxna, med Elena Wolay och Jazz Är Farligt

Så var det dags igen med en utökad orkester! Varmt välkomna till en musikföreställning om Sun Ra och hans Saturnus, hans liv och idéer berättad som en saga för både vuxna och barn!

Den djupt originelle jazzmusikern, kompositören, orkesterledaren och filosofen Sun Ra (född som Herman Poole Blount 22 maj 1914, död 30 maj 1993) skulle i år ha fyllt 100 år. Enligt honom själv var han född på Saturnus, vilket han nöjd kunde konstatera att den amerikanska passmyndigheten hade registrerat i hans pass. Det var också ut i rymden hela mänskligheten skulle färdas – ”Space Is The Place". Hans orkester The Sun Ra Arkestra är fortfarande aktiv och gästade Sverige med konserter i somras.

Öppnar: 14.00
Föreställning: 14.15
Entré: 60:- (för barn under 13 år 40:-) Förköp finns på Rönnells Antikvariat.

Elena Wolay: Manus, Idé, Uppläsning och sång
Liselotte Wennerstrand: sång
Sofia Jernberg: sång
Moussa Fadera: trummor
Reine Fiske: Mellotron
Gustav Nygren: Saxofon
Daniel Fagerström: synthesizer och sampler.

I samarbete med Stockholm Jazz Festival, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Oct
11
5:00 PM17:00

Lördag 11 oktober kl 17: Jazzkonsert med The Electrics

Det är med spänning och nyfikenhet som Rönnells Antikvariat presenterar The Electrics, denna internationellt välrenommerade ensemble som med lika delar elegans och chockerande otvungenhet rör sig mellan den samtida musikens mest elektrifierade poler!

Axel Dörner – trumpet, slide trumpet
Sture Ericson – sax, klarinett
Joe Wiliamson – bas
Raymond Strid – trummor

"It's a total music conception fully realised by highly skilled players who impose no limits on their instruments." Julian Cowley, The Wire

"This is certainly that edge-of-your-seat sort of excitement where all you know is that something incredible is in store yet you never know which direction they will head into next." Bruce Lee Gallanter, Downtown Music Gallery New York City

Slutligen, med Axel Dörners egna ord:
"The Electrics is one of the few ensembles I'm playing where it is possible to mix more pitch oriented music and rhythms of traditional jazz with music where the focus is mainly on the sound itself. The music can change very quickly and requires the highest concentration and the ability to change direction at any time without losing the overwiew."

Entré: 100 kr

Varmt välkomna!

Konserten genomförs med stöd från Entranet.

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Oct
4
2:00 PM14:00

Lördag 4 oktober kl. 14: release för ny bok av Christer Themptander

Lördag 4:e oktober klockan 14-16 firar vi Christer Themptanders nya bok Split Vision.

I Split vision ger konstnären/ bildaktivisten Christer Themptander sin rapport från samtiden. Det handlar om att kombinera konst och politik. I vassa bilder, förstärkta av bokens speciella formgivning, konstruerar Christer Themptander mångbottnade intryck utifrån vår samtid. Han snappar upp tendenser i samhället och använder bilder för att sätta krokben på verkligheten. Hans verk är dubbelbottnade och betraktaren måste hela tiden fråga sig – ser jag vad jag ser?

Välkomna!

Christer Themptander är bosatt i Stockholm och har verkat som konstnär sedan sent 60-tal och har givit ut sexton böcker. Christer har utvecklats till en samtidskommentator och mer och mer kommit att uttrycka sig i ord och bild.

Sagt om Christer:
”Hans bilder är ett slags konstnärligt hard core – rakt i solar plexus på allt inställsamt bildmakeri … Och kanske är det just där som humorn uppstår – på ett rangligt brospann mellan absurditet och innerlighet” Om konst, Leif Mattsson, 2007

”Ingen glättad bild av det västerländska samhällets välsignelse är för liten eller för stor för att inte ansättas av hans vassa dekonstruerande sax. Ut kommer något som orsakar skratt men smakar beskt eller bittersurt.” Stefan Nilsson, Nerikes Allehanda, 2009

I samarbete med Bokförlaget Mormor, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Sep
29
6:30 PM18:30

Måndag 29 september kl 18:30: Release för nytt nummer av poesitidningen Slot

Release för poesitidningen Slot nr 5: ”Jag säger inte nej”.

Läsningar av Arve Kleiva, Iman Mohammed, Niclas Nilsson och Marie Silkeberg m.fl.
Visning av filmen Varje revolution är ett ord.

+ vin, böcker och annat.

Slot är en månadstidning som kommer ut på hösten.

CHATEAUX är ett bokförlag för poesi.

Mycket välkommen!

I samarbete med CHATEAUX, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Sep
23
6:00 PM18:00

Tisdag 23 september kl. 18:00: Bruno K Öijer signerar sin nya diktsamling 'Och Natten Viskade Annabel Lee'

 Foto: Maya Eizin Öijer

Foto: Maya Eizin Öijer

Bruno K. Öijer intar en unik plats i den svenska poesin. Medan Giftet Verkar (1990), första diktsamlingen i Trilogin, stod för det stora publika genombrottet. 2008 utkom Svart som silver och den blev en av det årets mest omtalade böcker. I Och natten viskade Annabel Lee möter vi dikter med stor existentiell skärpa, skönhet och ett rent klingande språk. Det är en efterlängtad diktsamling av en av vår tids största författare.

Utställning och försäljning av Bruno K Öijers samtliga böcker m.m.

Varmt välkomna!

I samarbete med Wahlström & Widstrand, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Sep
22
7:00 PM19:00

Måndag den 22 september kl. 19:00: konsert med kvintetten JAAS

Efter ett års uppehåll p.g.a. flytt till annan ort är nu denna gnistrande kvintett åter samlad och återförenas på Rönnells Antikvariat. Varmt välkommen!

JAAS:
Fem musiker aktiva inom improvisations- och nutida musik möttes våren 2012 vid en konsert på Fylkingen för att framföra ett antal nyskrivna kompositioner signerade Johan Arrias. Därmed bildades JAAS. Kompositionerna syftade till att pröva olika sätt att arbeta med komposition och improvisation med en strävan att sammanföra den enskilda musikerns egna processer med ett komponerat material. Sedan dess har man arbetat vidare som grupp, turnerat i Sverige och utforskar alltjämt de klangliga möjligheter i denna skira instrumentation, musikens form och natur.

https://soundcloud.com/johan_arrias/sets/jaas

Entré 80 kr

I samarbete med Studiefrämjandet, Rönnells Vänner, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården fastigheter.

View Event →
Sep
20
1:30 AM01:30

Lördag kl. 13:30: Samtal om den kvinnliga pionjärförfattaren Alfhild Agrell

Christo Burman samtalar med Ingeborg Nordin Hennel, författare till den uppmärksammade biografin "Alfhild Agrell - rebell, humorist, berättare" (Atrium Förlag)

På 1880-talet hyllades Alfhild Agrell (1849-1923) som en av Sveriges främsta författare. Hennes sätt att ifrågasätta kvinnors villkor och samhällets dubbelmoral grep tag i många, däribland den unga Selma Lagerlöf, men med tiden blev Agrell alltmer motarbetad av sina manliga kolleger och fann sig tystad som dramatiker. Som motdrag valde hon nya genrer och iklädde sig pseudonymer som applåderades i pressen, tills det stod klart att Agrell var den som hållit i pennan.

Denna biografi ger den första helhetsbilden av Alfhild Agrell - en framstående dramatiker tillika en av våra första kvinnliga humorister och en färgstark folklivsberättare. I och med att Agrells privata arkiv är förkommet har hon lämnat en gåta till eftervärlden: Vem var denna kvinna som med alla sina förvandlingsnummer roade Sverige och gäckade kritikerna?

Med utgångspunkt i privatbrev, sparade av vänner och kolleger, beger sig Ingeborg Nordin Hennel på spaning efter Agrell, från uppväxtåren i Härnösand till hennes uppgång och fall på Stockholms litteraturscen. I ord och bild får vi möta en svensk brytningstid och komma allt närmare både författaren och människan Alfhild Agrell.

Ingeborg Nordin Hennel (f. 1934) är professor emerita i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och en av pionjärerna inom svensk kvinnolitteraturforskning.

Christo Burman (f. 1981) har sedan 2002 undervisat och forskat om drama, teater och film vid Umeå universitet.

Boken kommer att säljas till specialpris!

Fri entré

Varmt välkomna!

I sammarbete med Atrium Förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Sep
19
5:00 AM05:00

Fredag 19:e september kl. 17.00: Erik Beckman i etern

Erik Beckman beskylldes i spalterna ofta för att vara skarp, rolig och svår i språket. Utan att vara en uttalad gränsöverskridare rörde han sig fritt mellan och i alla genrer. Ändå omtalas han idag främst som poet och prosaförfattare, vilket lett till en olycklig instängsling av författarskapet. Detta vill Teddy Hultberg ändra på med sin studie Erik Beckman i etern - hörspel och dramatik 1963 - 95. Här får det 25-åriga nära samarbetet med Radioteatern en ingående uttolkning. Gidlunds Förlag ger ut den vackert illustrerade boken - i formgivning av Johan Melbi - som även innehåller en CD med Erik Beckmans första radiopjäs.

Medverkande: Teddy Hultberg, Magnus Florin och Erik Beckman i etern.

Boken kommer att finnas till försäljning till specialpris!

Fri entré

Varmt välkomna!

I samarbete med Gidlunds förlag, Erik Beckman- sällskapet, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Sep
18
7:00 PM19:00

Torsdag 18 september kl 19.00: besök av den danska tidskriften Monsieur Antipyrine

Torsdagen den 18 september kommer hela den fem redaktörer starka redaktionen för den nystartade danska, produktivt svårklassificerade (konst/poesi/politik/psykopatologi…) tidskriften Monsieur Antipyrine till Stockholm för att presentera, polemisera, politisera, pröva, praktisera, psykoanalysera och partaja på Rönnells Antikvariat. Inte missa!

Medverkande: Mikkel Bolt, Claus Handberg Christensen, Mathias Kokholm, Jørgen Michaelsen och Mikkel Thykier.

”Monsieur Antipyrine er et tidsskrift, der allerede er ude af sync med fortid, fremtid, nutid, samtid, sommertid og vintertid og befinder sig godt dér, mellem årstiderne og Statstidende. De voldsomme følelser og de intense udsving, den store uret og den pinefulde uretfærdighed, intet er andet end en leg. Følgende har bidraget til de rørende scener: Søren Andreasen, Jørgen Michaelsen, Jacob Wamberg, Mikkel Thykier, X:YU142, Mikkel Bolt, Jan Bäcklund, Kasper Opstrup, Kristine Kemp, Rasmus Graff, Maja Lee Langvad, Claus Handberg Christensen, Claire Fontaine, Carsten Juhl, Sarah Rifky, Franco “Bifo” Berardi, Ida Börjel, Janus Kodal, Lars-Emil Woetmann. Den redaktionelle uorden varetages af: Mikkel Bolt, Claus Handberg Christensen, Mathias Kokholm, Jørgen Michaelsen og Mikkel Thykier. Alle andre er gået hjem.”

Ett arrangemang av Monsiur Antipyrine, OEI och Rönnells Antikvariat.

Välkomna!

I samarbete med OEI, Monsiur Antipyrine, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Sep
13
4:00 PM16:00

Lördag 13 september kl. 14: Bokrelease för Postpost, en bok om definition av Leo Marko Englund

Vad innebär det att använda ett tecken där ingen del är godtycklig, där tecknet smälter samman med betydelsen?

Postpost är en bok om definition, och om att bygga upp system av betydelse. Detta är översättande, konst, skrivande. Boken presenterar en skrift som är oberoende av talat språk, en skrift som måste förstås som samtidigt ord och bild. Postpost är inte en ny uppfinning, det är ännu en återuppfinning av konst.

Leo Marko Englund är magister i estetik. Han började utforma den egna skriften för tio år sedan och har sedan dess ständigt återkommit till en kritik av tänkande å ena sidan och kommunikation å den andra, och en fri form av definition.

Förutom standardupplagan presenteras även en specialupplaga med fem olika alternativa omslag och dessa finns endast till försäljning på Rönnells.
 
Varmt välkomna!

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Sep
11
5:00 PM17:00

Torsdag 11 september kl 17: Vernissage för utställning med Carl Fredrik Holtermann

 Foto: Nathalie Gentes

Foto: Nathalie Gentes

Sjutton gubbar  - Vernissage torsdag 11 september kl 17

”Konstnärligt har jag nog stått stilla sedan lågstadiet. Jag arbetar fortfarande med sax och papper. Det blir mest gubbar och djur – har ännu inte lärt mig rita kvinnor och barn. Ibland gör jag gubbarna i papiermaché eller wellpapp. Det brukar bli franska gubbar – eller Ulf Linde. Gubbar med ”Honoré Daumier-utseende”. Det finns en bar i Paris, Rosebud, på rue Delambre. Där har jag suttit och ritat av gubbar. Många av stamgästerna ser ut att ha staterat i någon Depardieu- eller Napoleon-film. Några av dem har säkert gjort det också. Någon gång ska jag göra hela Académie française i papiermaché har jag tänkt.

Sedan är det demonerna jag klipper. De har förföljt mig i fjorton år och ger både terapi och strövis försörjning. Brukar jämföra dem med Emil i Lönnebergas trägubbar, de där han täljer i snickarboa när han ska begrunna sina hyss. Ungefär så går det till. Jag är snart uppe i tvåtusen, lågt räknat.”

Carl Fredrik Holtermann, CFH, (f. 1965) är författare och konstnär. 1997 gav han ut boken ”Gå ut”, om Stockholms utelivshistoria, på Albert Bonniers Förlag. Till våren kommer han ut med ”Holtermann Guide Europa”, en bok om Europas historiska barer och caféer, på Modernista. Han har även gett ut boken ”Medan Sara Stridsberg blev författare” på eget förlag.

CFH delar sin tid mellan Klockrike och Frankrike.

Utställningen pågår tom 6 oktober.

Varmt välkomna!

I samarbete med Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården fastigheter.

View Event →