Dec
21
12:00 PM12:00

Lördag 21 december från kl 12: SUPERSIGNERING!

Förra årets succé är tillbaka! Orosdi-Backs författare och konstnärer samlas på Rönnells för att signera era bästa julklappar!

Medverkande: Carl Johan De Geer, Eric Ericson, Lars O Ericsson, Hedvig Hedqvist, Nina Hemmingsson, Dan Josefsson, Thomas Olsson. Ragnar Persson, Joakim Pirinen, Daniel Söderberg, Dan Wolgers.

supersignering.jpg

Dessutom: Om du köper ett presentkort för minst 1000:- får du ett som samtidigt är ett signerat originalkonstverk av Gunnar "Klas Katt" Lundkvist!!

 

View Event →
Dec
19
7:00 PM19:00

Torsdag 19 december kl 19: Niklas Rådström och Fredrik Sjöberg

Niklas Rådström & Fredrik Sjöberg presenterar sina nya böcker!

niklas_fredrik.jpg

Niklas Rådströms roman Boken sträcker sig över tusentals år och liknar ingen annan, utom den mest spridda boken i världen. Den är en djärv och visionär återgestaltning av de bibliska böckerna som en enda berättelse om skapande och liv, fylld av poesi och starka historier. En ensam gestalt sitter lutad över en bok och medan sida efter sida fylls med ord och mening växer en hel värld och en kämpande mänsklighet fram. Den skrivande sänder ut tre änglar för att skapa ordning och rättvisa bland alla dessa som själva söker vinna herraväldet över sin framtid.

Fredrik Sjöberg följer spåren efter de två konstnärerna Olof Ågren (1874–1962) och Lotte Laserstein (1898–1993): en jämtländsk bondson och en judinna på flykt från Ostpreussen. Båda bosatte sig i östra Småland och blev med tiden bortglömda. Utifrån deras vitt skilda öden berättar Fredrik Sjöberg en historia om ensamheten som privilegium och som förbannelse. Ge upp i dag – i morgon kan det vara för sent handlar om flyktingens dilemma, om kvinnlig duktighet och manliga konstnärsmyter samt, inte minst, om den svåra konsten att sluta i tid.

Varmt välkomna!

I samarbete med Albert Bonniers förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Dec
14
2:00 PM14:00

Lördag 14 december kl 14: Martin Luuk och esterna intar Rönnells

esternas_stora_bok_om_kilot.jpg

Med anledning av den nyutkomna boken Esternas stora bok om Kilot, översatt och sammanställd av Killinggängets Martin Luuk, intar esterna och Luuk Rönnells Antikvariat.

För alla fans av Spermaharen, Hassan, MAD och Monty Python; rikt illustrerad med över 160 färgbilder!

1. Esterna  välkomnar publiken och sjunger "Esternas lilla sång till kilot".

2. Martin Luuk solonummer, "Sången till Rönnells"

3. Esterna läser favoritstycken ur boken Esternas stora bok om kilot.
Dessa översätts till svenska av översättaren och redaktören Martin Luuk.

4. Esterna hjular. Eller esternas barn hjular. Eller esternas barnbarn hjular.

5. Återigen sjunger Esterna "Esternas lilla sång till Kilot". Esterna kan inte få nog av den.

6. Boksignering. Esterna skriver sina namn i böcker som folk har köpt på Rönnells.

7. Alla går hem. Senare på kvällen pratar de om vad de varit med om på Rönnells. De är överens om att det blev ungefär som de trodde att det skulle bli när de läste den här presentationen.

I samarbete med Modernista, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Dec
7
2:00 PM14:00

Lördag 7 december kl 14: Text-ljudpionjären Lars Gunnar Bodin

bodin.jpg

Text-ljudpionjären Lars Gunnar Bodin framför text-ljudverk live och samtalar med multikonstnären och förläggaren Leif Elggren.

Lars-Gunnar Bodin (1935) har framträtt i flera konstnärsroller bl.a. inom ljud- och intermediakonst, vilket även inbegriper skapande av dikter. Bodin kom tidigt i kontakt med de poeter som debuterade under början av 1960-talet och som förknippades med den konkreta poesin, poeter som Bengt Emil Johnson, Åke Hodell, Jarl Hammarberg-Åkesson, Leif Nylén, m.fl. Enligt Bodin är den konkreta poesin med dess speciella uttrycksmedel och estetik fortfarande en mycket levande och utvecklingsbar konstform. Han ser sig gärna som en traditionalist inom detta konstområde. Diktens ljudliga aspekter fick i många fall en alltmer framskjuten funktion inom den konkreta poesin, vilket resulterade i en särskild kategori, ljud-poesin (Sound Poetry, Poesie Sonore, Lautgedichte, etc.). I Sverige företräddes denna inriktning särskilt av Ilmar Laaban och Åke Hodell. Denna dimension i diktskapandet är också av största betydelse för Bodins textkomponerande. Andra typiska egenskaper hos den konkreta poesin är att den vanligtvis saknar någon form av introspektion eller andra centrallyriska utsvävningar, något som är ett kännetecken även för Bodins diktning. Ordet ”jag” förekommer ytterst sällan i Bodins poesi och då endast i direkt anföring i tredje person.

Under mitten av 1960-talet uppstod ett uttalat intresse bland flera svenska poeter för att skapa en poesi direkt för radiomediet. Särskilt Bengt Emil Johnson och Åke Hodell har gjort viktiga insatser för framväxten av en mediaegen ”radiokonst” där poesin hade en framträdande plats. Även internationellt sett började flera poeter att arbeta på liknande sätt med radiomediet. En samlande genrebenämning för dessa former kändes alltmer angelägen och 1967 myntade Bodin och Johnson begreppet ”Text-ljud kompositioner” för denna typ av verk - ett begrepp som fick ett visst internationellt gensvar, särskilt i Nordamerika. Bodin har i hög grad arbetat inom denna konstform med flera verk både i mindre och större format som t.ex. ”Bobb-livsföreståndaren” (1997) och ”Liptons äventyr” (2002). Senare har Bodin även skapat text-ljudkompositioner som framförs live.
 
Varmt välkomna!

I samarbete med Firework Edition, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Dec
6
7:00 PM19:00

Fredag 6 december kl 19:00: CHATEAUX presenterar Marie Silkeberg och Sue Tompkins

Förlaget CHATEAUX lanserar bok 3 och 4 i Turkosa serien :

aphanisis(anamorfos) av Marie Silkeberg
Stay in this time av Sue Tompkins

+ release för det tredje numret av tidskriften Slot, med temat Pengar

Marie Silkeberg, född 1961, är författare till en rad böcker, översättare av bl.a. Pia Taftdrup och Susan Howe, och professor vid Göteborgs Universitet. Hon tilldelades nyligen Rumänska kulturinstitutets Sorescupris för 2013.

Sue Tompkins, född 1971, är en Glasgow-baserad bildkonstnär med ett ofta text/språkbaserat arbetssätt, samt författare vars praktik omfattar både text, ljud, installation och performance. Hon har även ett förflutet som karismatiskt-expressiv frontfigur i brittiska bandet Life Without Buildings.

Läsningar, vin, böcker, poesitidningar!

Medverkande: Marie Silkeberg, Sue Tompkins, Adam Westman, Beata Berggren, Pär Thörn, m.fl.

Mycket välkommen!

CHATEAUX är ett bokförlag för poesi, Slot är en månadstidning som kommer ut på hösten.

se även: www.chateaux-slot.blogspot.se

I samarbete med CHATEAUX, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Dec
1
1:00 PM13:00

Söndag 1 december kl 13: Vattenmannen & Speed

Fira 1a advent med barnen på Rönnells!

Vattenmannen & Speed gör en efterlängtad föreställning för barn på Rönnells. De dyker upp ur bokhavet med sin berömda vagn, spelar & sjunger, pratar om vatten och gör oförglömliga trix; lindans med Vattenmannendockan, indiska reptricket, vattenbingo och framförallt – musik!

Och vilka ljudvågor de skapar: jazz, pop och reggae med låtar som H20; Samma Vatten och Dykare – låtar som barnen älskar och lärt sig känna igen från tv-programmet ”Vattenmannen & Speed" som går på UR och SVTB.

Kom å titta, lyssna och köp en bok! Öppet mellan 12-15.

Fri entré!

Med stöd från Stockholms läns landsting. I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Nov
30
2:00 PM14:00

Lördag 30 november kl 14: Lars Gustafsson presenterar Tre korta klassiker

LG.jpg

Tre romaner med något gemensamt; om än inte helt lätt att precisera vad. Alla tre ganska korta till omfånget. Alla tre med huvudpersoner som bär ett envist, lätt excentriskt drag, såsom Lars Gustafssons romankaraktärer brukar göra. Men där finns också någonting annat som gör att just de här tre börjat framstå som verkliga klassiker. Det har att göra med hur en levande tid gestaltas.

Tiden hos Gustafsson kan nästan stanna upp, som en boll i ett serveuppkast, sakta roterande i luften med vänster¬spinn mot en texansk sommarhimmel, som i Tennisspelarna [1977]. Den kan också anteckna sig som universell; jaglös som bin eller som den människa som vet att det är ute med henne och svarar på denna vetskap med kärlek, i En biodlares död [1978]. Eller så kan den nästan helt utan avbrott låta ett brokigt liv utspela sig under En kakelsättares eftermiddag [1991].

Boken kommer att säljas till specialpris!

Varmt välkomna!

I samarbete med Modernista, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Nov
28
6:30 PM18:30

Torsdag 28 november kl 18:30: Releasefest med Davor Kajfeš & konsert med Angles 9

Kvällen börjar med releasefest för Davor Kajfeš skiva Dialogues with Scriabin. Skivan släpps i limiterad upplaga om 100 ex så passa på om ni vill komma över ett ex.

Sedan trycker Angles 9 in sig på Rönnells Antikvariat och gör sin första konsert med nytt material innan dom svingar sig ut i Europa. Angles 9 består av Johan Berthling, Kjell Nordeson/Andreas Werliin, Magnus Broo, Mats Äleklint, Mattias Ståhl, Martin Küchen, Alexander Zethson, Eirik Hegdal och Goran Kajfeš.

Entré 80 kr (60 kr för Rönnells vänner)

Välkomna!

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Nov
27
7:00 PM19:00

Onsdag 27 november kl 19: Releasekonsert för Torkel Rasmussons nya skiva Sånger under natten!

Torkel – vem eller vad är det? Konstigt namn, men vackert, rena rama musiken i örat, och poesi för vad eller vem? Läste mannens debutdiktsamling för länge sen, tog del av hans vidare äventyr i 1960-talets litterära framkanter. En vacker dag var vi med i samma säregna orkester, som tråkigt nog övergav ett av de tidigaste bandnamnen, nämligen ”Tjalles Horisont”. Den där osannolikt ljusa och unika rösten, som liksom dallrade högt oppe i skyn, och ju var ett magiskt komplement till en annan målarpoets djupa baryton i samma gäng… Sen gick det bra många år, då vi gick smått skilda spår. En annan vacker dag förstod jag att ”Blå Tåget” fortfarande ångade på, i strid med SJ:s nya tidtabeller – och då blev det sent om sider lite återförening, även för mig. Samtidigt påmindes jag om att Torkel hela tiden trampat vidare i egna spår vid sidan om rälsen, och det i allra tätaste sällskap med salig Kjelle Westling.

Ohejdat produktiv av födseln hade Torkel plötsligt en hel ny radda sånger på gång. Vi överlevare måste nu hjälpas åt. Med vadå? Ja, säg det…innan vi visste ordet av var uppdraget fullbordat. Den ljusa rösten hade sjunkit några steg och sångerna syntes genom ett mörkare glas, men inspelningarna visade sig vara en ovanligt besvärsfri resa. Med Torkel och gamla och nya vänner i studion var det hur avslappnat som helst. Äntligen fattade jag att Torkel – den ädle gamle ordmakaren som vill få sina texter att sjunga och inte bara läsas – ja, att han i själva verket är en obotlig musikälskare! Vi pojkar i kompbandet på den här skivan är väldigt glada över detta klangfulla faktum… Al dente, desto bättre!   :  Roland Keijser

Medverkande:
Torkel Rasmusson, sång
Bengt Berger, slagverk
David Härenstam, gitarr
Roland Keijser,saxofoner, flöjt
Bo Nordenfeldt, bas
Mats Öberg, klaviatur

Entré: 60 kr (40 kr för Rönnells vänner)
 
I samarbete med Country & Eastern, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

 

View Event →
Nov
20
7:00 PM19:00

Onsdag 20 november kl 19: Ayana Mathis besöker Rönnells

Mathis.jpg

Den hyllade amerikanska författaren Ayana Mathis, vars bok Hatties liv nu utkommer på Brombergs Förlag, besöker Stockholm och passar på att göra ett framträdande på Rönnells. Kom och hör henne berätta om sin bok, ett gripande och starkt porträtt av en kämpande kvinna, som blivit en riktig dundersuccé i hemlandet USA efter att Oprah Winfrey höjde den till skyarna: "De första sidorna i Ayanas debut tog andan ur mig. Jag kan inte minnas när jag senast läste något som rörde mig på det här viset, förutom Toni Morrisons verk."

Varmt välkomna!

I samarbete med Brombergs Förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

 

View Event →
Nov
16
2:00 PM14:00

Lördag 16 november kl 14: release för ny konstbok på Rönnells förlag!

Kom och fira en ny konstbok från Rönnells förlag!

CFR.jpg

Ecfrasis är både en konstbok och en CD-utgåva; ett spännande möte mellan konstnären Carl Fredrik Reuterswärds senaste tuschteckningar och pianisten Hans Pålssons flygel, vars musik inspirerats av Reuterswärds teckningar.
 
”Det är två verk som var och en för sig och i synnerhet tillsammans är som ett tilltrasslat bo med många ingångar och utgångar, som leder till andra associationer, idéer, klanger, människor, bilder, musik, ja, placeringar i det okända; som vi härigenom blir förbundna med ”, skriver författaren Thomas Millroth i den essä som utgör bokens textdel.
 
Lördag den 16 november klockan 14 berättar Thomas Millroth och Hans Pålsson om boken och samarbetet med Carl Fredrik Reuterswärd. Musik utlovas!
 
Ecfrasis kommer att finnas till försäljning till specialpris!
 
Varmt välkomna!

I samarbete med The Carl Fredrik Reuterswärd Art Foundation, Olof Bright, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

 

View Event →
Nov
12
5:30 PM17:30

Tisdag 12 november kl 17.30: Linda Rampell i samtal med Lars O Ericsson

Lars O Ericsson samtalar med Linda Rampell med anledning av jubileumsutgåvan av hennes banbrytande bok Designatlas. En resa genom designteori 1845-2002 som kom ut och sålde slut 2003. Jubileumsutgåvan 2013 innehåller också ett nytt kapitel, Det var en gång som är nu, som behandlar den alltjämt förhärskande designideologin i Sverige 2003-2013.

Boken är formgiven och utgiven av Gabor Palotai Design.

Samtalet börjar kl. 17.30

Varmt välkomna!

I samabete med Gabor Palotai Design, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Lördag 9 november kl 17: Tetuzi Akiyama / Magnus Granberg / Henrik Olsson /// Pär Thörn
Nov
9
5:00 PM17:00

Lördag 9 november kl 17: Tetuzi Akiyama / Magnus Granberg / Henrik Olsson /// Pär Thörn

Denna sällsamt avantgardistiska afton bjuder på en konsert med Tetuzi Akiyama, Magnus Granberg, Henrik Olsson och en text- och liveelektronik-akt av Pär Thörn.

tetzuo_small.jpg

Den japanske gitarristen TETUZI AKIYAMA framstår som en av de mest intressanta och särpräglade musikerna inom en ny global scen för den många gånger lågdynamiska och minimalistiska elektroakustiska improvisationsmusik som började växa fram under 1990-talets mitt.Scenens japanska gren uppmärksammades stort i internationella musikmedier åren kring millennieskiftet, och dess inflytande måste idag betraktas som betydande, om än i stort okänd för en större allmänhet.

Tetuzi Akiyama är på samma gång såväl att betrakta som en portalfigur som något av en outsider i sammanhanget: hans musik ansluter sig inte till någon dogmatik, utan sammanflätar på det mest otvungna och naturliga vis influenser från så till synes disparata källor som amerikansk countryblues och senmodernism till en mångtydig enhet bortom dikotomier och eklekticismer. Utöver samarbeten med experiment- och improvisationsmusiker som Otomo Yoshihide, Toshimaru Nakamura och Oren Ambarchi har han även samarbetet med tonsättare som Antoine Beuger och popmusiker som David Sylvian.

Under kvällens konsert kommer han att framträda med de svenska musikerna MAGNUS GRANBERG och HENRIK OLSSON. Granberg och Olsson har även de uppmärksammats för sitt arbete inom den nya improvisationsmusiken, och är även medlemmar i kammarensemblen Skogen, vars musik i gränssnittet mellan noterad och improviserad kammarmusik rönt internationellt erkännande.

Missa inte denna fjäderlätta tungviktare. Klangligt, rumsligt, reduktionistiskt, djärvt och mänskligt!

Tetuzi Akiyama – gitarr
Magnus Granberg - klarinett
Henrik Olsson - slagverk, elektronik

"Akiyama seems capable of speaking in no voice other than his own."
-Dusted Magazine-

PÄR THÖRN är författare och musiker. Han debuterade 2002 med Kändisar som jag har delat ut post till. Han har nyligen utkommit med Ordningen upprätthålls alltid, en serie grafiska deckarnoveller, på förlaget Apart. De senaste åren har han givit ut en lång rad böcker samt framträtt i Sverige och utomlands. Han är bosatt i Berlin.

”Den svenska litteraturens just nu viktigaste författare.”
–Dagens Nyheter-

Entré 60 kr (40 kr för Rönnells Vänner)

Varmt välkomna!

Med stöd från Stockholms stad. I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården fastigheter.

View Event →
Nov
8
6:30 PM18:30

Fredag 8 november kl 18:30: SWEDISH AZZ feat. Gilbert Holmström och Bengt Ernryd

Swedish Azz bildades 2009 av Mats Gustafsson och Per-Åke Holmlander. De satte ihop en grupp med en gemensam kärlek till den svenska jazzen från 50- och 60-talen. Jazz som tagit intryck från den amerikanska västkusten men som låtit personlighet och tradition träda in i den. Den svenska folkmusiken finns där, likaså melankolin och språket givetvis. Vi pratar om Lars Gullin, Jan Johansson, Lars Werner, Per Henrik Wallin m.fl.

Swedish Azz tar avstamp i denna musikaliska skatt och för samman dessa med värdighet åldrade melodier med modern elektronik och improvisation. Detta är något alldeles speciellt och rekommenderas till ALLA som anser sig vara intresserad av svensk jazz över huvud taget.

På Rönnells gästas bandet av två jazzlegender; saxofonisten Gilbert Holmström och trumpetaren Bengt Ernryd.

Gilbert Holmström - saxofon

Bengt Ernryd - trumpet

Mats Gustafsson - saxofoner, liveelektronik

Per-Åke Holmlander – tuba, cimbasso

Kjell Nordeson - vibrafon

dieb13 - skivspelare, elektronik

Erik Carlsson – trummor

Biljetter kan förhandsbokas. Hämtas ut senast kl 18 evenemangsdagen.

Entré 80 kr (60 kr för Rönnells Vänner)

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

Med stöd från Stockholms stad.    

View Event →
Torsdag 31 oktober kl 19: Sagor & Swing in concert!
Oct
31
7:00 PM19:00

Torsdag 31 oktober kl 19: Sagor & Swing in concert!

I somras släppte Sagor & Swing Botvid Grenlunds Park på skivbolaget Häpna, deras första skiva på nästan 10 år. Detta blir deras första konsert i Stockholm på länge och det kan inte tänkas en bättre plats för detta än Rönnells! Sagor & Swing består av Eric Malmberg orgel/synthesizer och Fredrik Björling trummor.

Skivor till försäljning och gemytlig stämning.

Förboka gärna! (Bokad biljett behöver hämtas ut senast kl 18 den 31/10)

Entré 80 kr (60 kr för Rönnells Vänner - medtag medlemskort!)

I samarbete med Häpna, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.
Med stöd från Stockholms stad.

View Event →
Sep
25
8:30 PM20:30

H.P. Lovecraft-afton på Rönnells

 Stockholms H.P. Lovecraft-festival går av stapeln den 5-13 oktober, men redan onsdagen den 25 september bör de som uppskattar denne amerikanske författare styra stegen mot Rönnells. Under kvällen släpper vi festivalprogrammet och ger gästerna chansen att testa sina kunskaper i vårt Lovecraftquiz med fina priser i potten. Välkomna!

Du kan då även passa på att köpa din biljett till Lovecraftfestivalens mest exklusiva evenemang: fredag 11 oktober läser Stefan Sauk Lovecrafts novell "Drömmarna i häxhuset" här på Rönnells Antikvariat. Programmet den 11 oktober startar 18:30 och biljetterna kostar 150kr. OBS! Begränsat antal platser.

Se festivalens hemsida för det fullständiga programmet: http://www.shplf.se/

I samarbete med Stockholm H.P. Lovecraft Festival, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner, och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Sep
25
12:30 AM00:30

Bodil Malmsten med Thomas Bernhard på Rönnells

Varannan tisdag från den 10 september och fram till jul kommer författaren Bodil Malmsten att läsa utvalda texter, samtala om och förklara för publiken varför hennes favoritförfattare är Thomas Bernhard. ”Jag rekommenderar inte Thomas Bernhard”, har hon skrivit. ”Thomas Bernhard läser man på egen risk.” Vad hon menar med det, här och nu, kan var och en som kommer till Rönnells, helt riskfritt, få veta.

”Finkultur är allt som är fint”, skriver Bodil Malmsten, det kan vara kläder som hos Thomas Bernhard, skor, stil, modet att vara arg på det som är galet, glädjen med att en människa i ett fritt samhälle får tycka vad hon vill utan att undertrycka det.

Till Thomas Bernhard-kvällarna kan var och en komma, de som beundrar Thomas Bernhard lika väl som andra. Man behöver varken tycka om Thomas Bernhard eller tycka som Thomas Bernhard, vad vi vill åstadkomma på Rönnells är inte diskussion, ingen debatt, utan ett samtal.

Även om Bodil Malmsten inspirerats av sin medverkan i Forums serie uppläsningar av Prousts På spaning efter den tid som flytt, är det inte den formen samvaron kring Thomas Bernhard kommer att ha.

Hade Thomas Bernhard (1931-1989) fått leva hade han varit en självklar Nobelpristagare. Hans självbiografier tillhör de yppersta verken i vår moderna litteratur. Thomas Bernhard beskriver humoristiskt, kompromisslöst och rasande den mänskliga existensens och individens villkor.

Bodil Malmsten anses som en av våra mest folkkära författare, men själv vill hon hellre ses som en av våra mest folkbildande författare. Bland annat med sin bok om läsandets och skrivandets konst,Så gör jag: Konsten att skriva och de fem loggböckerna (2005 - 2013), varav den sista, Och ett skepp med sju segel och med femtio kanoner ska försvinna med mig, nyligen utkommit.

Entré: 60 kr (40 för medlemmar i vänföreningen)

OBS! Nu går det bra att boka plats i förväg.

Biljetten måste hämtas senast kl 17 den 24 september.

Varmt välkomna!

I samarbete med Stockholms stad, Kulturrådet, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Sep
22
1:00 AM01:00

Rönnells Vänner 5 år​! (OBS: evenemanget redan FULLSATT)

Rönnells Vänner 5 år! (OBS: evenemanget redan FULLSATT)

Vi är väldigt glada att så många vill delta och fira Rönnells Vänners 5-årsjubileum! Nu är lokalen fylld till smärtgränsen, så tyvärr kan vi inte ta emot fler gäster.

Föreningen Rönnells Vänner bildades våren 2008 och har sedan starten fungerat som ett omistligt stöd för antikvariatets aktiviteter, evenemangsverksamhet, bokutgivning och allmänna välgång. Lördagen den 13 september 2008 var det dags för den första sammankomsten i vänföreningens regi, en litterär afton med bl a Ulf Linde, Magnus Hedlund, Martina Lowden, Claes Hylinger, Malte Persson och Thomas Tidholm. En strålande afton som utgjorde starten för den satsning på kulturella evenemang som vi på Rönnells alltsedan dess passionerat har arbetat på.

Nu, 5 år senare, Lördagen den 21 september med början klockan 19.00 bjuder Rönnells vänförening till en jubileumskväll för att fira dessa första lyckosamma år. Deltagande gäster är bl.a. Horace EngdahlSara Danius,Joakim PirinenKristian Petri och Love Antell. En liten festbuffé och något gott att dricka serveras.

Rönnells är Stockholms och Sveriges största antikvariat som i åttio år har funnits i samma kvarter vid Birger Jarlsgatan. I en tid av snabba förändringar på bokmarknaden finns det goda skäl att värna om det yrkeskunnande som ett antikvariat står för. På senare år har Rönnells dessutom fått en ny roll som en livaktig kulturell scen i Stockholms innerstad. »Viktigare än Kulturhuset« löd ett omdöme i pressen när det i våras visade sig att Rönnells framtid äventyras av kraftiga hyreshöjningar. Hur man än värderar Rönnells står det klart att antikvariatet blivit en angelägenhet för många stockholmare – det ser man om inte annat på köerna som ringlar utanför på gatan till alla författarkvällar, konserter och konstutställningar. Fenomenet Rönnells är intressant av ytterligare ett skäl, nämligen att den utåtriktade verksamheten bedrivs med ett minimum av bidrag. Det är medarbetarnas kreativitet och uthållighet som har lagt grunden för framgången. (Rönnells Vänner)

 
View Event →
Sep
20
12:00 AM00:00

Kom, Se, Hör, Lyssna, Lär!

Författaren Zac O’Yeah och akustiska delar av rockbandet Stellan Wahlström Drift Band slår sina påsar ihop för ett framträdande på Rönnells Antikvariat

Den kultförklarade författaren Zac O’Yeah kommer att vara på tillfälligt hemmabesök från Indien dit han outsourcat sig själv sedan drygt ett decennium. På vägen till bokmässan i Göteborg (där han pratar den 28 september) gör han ett författarframträdande i Stockholm den 19 september, och berättar om sin senaste roman Operation Sandalwood! Ett dödligt uppdrag för Mr. Majestic (Ordfront 2013). Han kommer att uppträda tillsammans med rockmusikern Stellan Wahlströmsom framför ett urval låtar skrivna under resor i Asien.

Zac O’Yeah är en ständigt kringresande romanförfattare med flera kritikerrosade och bästsäljande böcker bakom sig, bl.a. den Augustnominerade Gandhi-biografin Mahatma! (Ordfront 2008); den futuristiska thrillern Tandooriälgen(Ordfront 2006) som nominerades till Göteborgspriset; och den klassiska reseskildringen Guru! En resa i underlandet (Ordfront 2004).


Hans senaste bok Operation Sandalwood har också bemötts med jubel: ”En underbar bok” (Aftonbladet); ”Aldrig har en så osannolik deckarhjälte sett dagens ljus som Hari Majestic” (Dala-Demokraten); ”en frisk fläkt som blåser in över det svenska deckarlandskapet” (Östgöta-Correspondenten); ”Hetsande roligt” (Kjell E Genberg, DAST). Senast Zac O’Yeah sågs i Sverige var i våras i teveprogrammet Babels krimspecial, då deras filmteam sökte upp honom i Indien.

Stellan Wahlström (f d medlem i garagerockbanden Wylde Mammoths (Crypt Records) och The High Speed V) spelar regelbundet live i Stockholm med sitt Drift Band, och har också framträtt i bl.a. New York och New Delhi under sin långa karriär. Den här kvällen spelar han akustiskt tillsammans med bandets pianist Johan Werner. Vad som utlovas är ett urval låtar med lätt exotiska undertoner som tillkommit i samband med resor till bl.a. Indien, Kina, Vietnam och Turkiet.


Stellan Wahlström Drift Band har tidigare släppt albumen ”Across the Room” (Belpid Records 2009), ”The Excitable Gift” (Belpid Records 2005), och ”Time Leaves You Behind” (Belpid Records 1999), och är nu i färd med att påbörja inspelningen av en ny studioplatta.


Så här beskrev amerikanska tidningen The Big Takeover deras musik: “A more sophisticated take on a cross between post-Velvets and alt-country with a very clean almost jazz-like ambience. A very strong band performing some amazing music.”

Entré: 60 kr (40 för medlemmar i Rönnells Vänner eller Ordfront)

Välkomna!

I samarbete med Ordfront, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

 
View Event →