EVENEMANG

Ockupation och Vattenspeglar – Sarah Kofman och Joseph Brodsky

Till alla evenemang

måndag 5 december

17:30-19

Välkomna på release och samtal med Bokförlaget Faethon!
Vi vill introducera och fira tre av vinterns utgivningar; Sarah Kofmans Rue Ordener, rue Labat och Kvävda ord, och därtill Joseph Brodskys essä Vattenspegel.
Samtalen gästas av Carin Franzén och Bengt Jangfeldt.

Den fransk-judiska filosofen Sarah Kofman var samtida med Jacques Derrida, Jean-Luc Nancy och Philippe Lacoue-Labarthe. En viktig röst på den franska filosofiska scenen som förenade psykoanalysen och filosofin i sina teoretiska undersökningar. Detta är första gången som Kofman publiceras i bokform på svenska.
De två publicerade böckerna behandlar hennes förståelse av Förintelsen. Rue Ordener, rue Labat är en fragmentarisk självbiografisk berättelse som berättar om Kofmans liv under den tyska ockupationen av Frankrike, hur hon gömde sig och om sin fars öde; han var verksam rabbin och deporterades. Boken blev den sista innan Kofman tog sitt liv.
Kvävda ord är Kofmans undersökning av berättandets former efter Förintelsen. Hon utgår från samma självbiografiska stoff som i Rue Ordener, rue Labat och läser författarna Maurice Blanchot och Robert Antelme.

Den rysk-amerikanske poeten och Nobelpristagaren Joseph Brodskys fina essä Vattenspegel, föreligger äntligen i fullständig svensk översättning av Bengt Jangfeldt. Vattenspegel är en essä om staden Venedig och allt det som Brodsky låter speglas i kanalernas yta: mötet mellan öst och väst, sin egen lyrik, mötet med andra poeter som Auden, liksom det besök han tillsammans med Susan Sontag gjorde hos Ezra Pounds åldrade änka. En elegant beskrivning av hur en plats kan vara tillflykt, liksom både en själens och tidens spegel.

Carin Franzén är professor i litteraturvetenskap vid Linköpings universitet och har skrivit ett flertal böcker, senast om Christine de Pizan i Jag gav honom min kärlek (Ersatz, 2012). Hon är inriktad på franskspråkig litteratur, med en teoretisk tonvikt på filosofi och psykoanalys.

Bengt Jangfeldt är författare och översättare. Har skrivit ett flertal uppmärksammade biografier, om Vladimir Majakovskij (Augustpriset 2007), Joseph Brodsky, Axel Munthe och Raoul Wallenberg. Hans senaste bok är den självbiografiska En rysk historia (Wahlström & Widstrand, 2015). Jangfeldt var nära vän med Brodsky.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.