Back to All Events

Den ohörde Don Cherry på Rönnells

DonCherry.jpg

Den ohörde Don Cherry. En helkväll med sällsynta inspelningar med Don Cherry och en konsert med Mats Gustafsson och Christer Bothén. Magnus Nygren har träffat på en mängd fantastiska inspelningar under sitt arbete med en biografi om Don Cherry. Flera av dessa kommer att spelas upp i högtalare och Magnus Nygren kommer att snacka om dem. Mats Gustafsson, som bland annat döpte gruppen The Thing efter en låt av Cherry, och Christer Bothén, som spelade mycket med Cherry på 1970-talet, kommer att spela musik med Cherry som utgångspunkt.

Som världens musikaliska minne sökte sig Don Cherry nyfiket fram genom livet. Han tog in, bearbetade, släppte ut. Det är inte min musik sade han, samtidigt som han färgade den med sitt karaktäristiska sound, igenkännlig oavsett vilket instrument han använde. Någon given start fanns sällan, inte heller något slut, det var nuet som gällde. Don Cherry spelar på långt över 100 skivor. Men det finns naturligtvis väldigt många inspelningar som inte givits ut, musik som i vissa fall var tänkt för skivor men som av olika anledningar inte kom ut. I andra fall handlar det om konserter, repetitioner, radioinspelningar eller annat. Under kvällen kommer flera av dessa ska spelas upp, från olika sammanhang och från olika tider. Flera av dem bara avlyssnade av väldigt få.

Magnus Nygren är journalist och chefredaktör för jazztidningen OrkesterJournalen. Han skriver även för Svenska Dagbladet och drev tidigare nättidningen Soundofmusic. Under de senaste åren har han arbetat med en heltäckande biografi över Don Cherry.

Saxofonisten Mats Gustafsson har varit ett av naven i den svenska improvisationsmusiken under lång tid. Don Cherry har alltid varit en viktig inspirationskälla för honom. Han har spelat många av hans låtar. Gruppen The Thing startade som ett hyllningsband för Don Cherry.

En dag i början av 1970-talet knackade Don Cherry på dörren hemma hos Christer Bothén. Cherry ville att Bothén skulle lära honom spela Doussi n’goni, en jägargitarr från Mali. Det gjorde han, och han blev också medlem i hans band under flera år. Han är bland annat med på Cherryskivorna Organic Music Society och Eternal Now.

Kvällen är ena hälften av en två kvällar sammanhängande enhet som bekämpar den överhängande dumheten gemensamt ---- del 1 – den 11e dec på RÖNNELLS - handlar om skivsamlande och leds av saxofonisten och vinylsamlaren Mats Gustafsson, aktuell med boken Discaholics! Record Collector Confessions vol 1. Även då medverkar Magnus Nygren i ett samtal med Mats Gustafsson, som i sin tur intervjuar Harald Hult. Kvällen (11e dec) inramas av musik med hjälp av vinyler, vinylkillers, gitarrer och saxofoner – trakterade av The Fellow Discaholics : Reine Fiske (Dungen, Motorpsycho, Träd, Gräs och Stenar) och Mats Gustafsson (Fire!, The Thing, Nu ensemblen).


Entré 150:- (250:- för både Discaholics och Don Cherry-kvällen)
Förköpsbiljetter finns på Rönnells från 17 november.

I samarbete med Rönnells vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Later Event: December 14
Medborgare – en dikt om rasism