Oct
28
Oct 29

Två konserter med Valsaland 28 & 29 oktober!

Första livekonserterna inför publik med Valsaland.
Helt akustiska konserter med kör, stråkar, gitarr, blåsinstrument, piano, trummor, slagverk etc.
Kören dirigeras av Karin Skogberg Ankarmo.
Svensk stråkkvartett.
Konserterna filmas.
Vinylskivor säljs (endast kontanter).


Fredag 28 oktober kl. 19

Lördag 29 oktober kl 18

BILJETTER 100:-
Finns på Rönnells eller bokas på info@ronnells.se

 

Nov
1
7:00 pm19:00

Julia Strzalek Kolibri Releasekonsert

Grafik: Tora Kirchmaier

Grafik: Tora Kirchmaier

Julia Strzalek har samlat ihop sina favoritmusiker i megaprojektet KOLIBRI. All musik på denna dubbelskiva är komponerad av Julia Strzalek för trettonmannaorkestern KOLIBRI 13 och sextetten Kolibri 6. Med en bred ljudlig palett där bandets instrumentala räckvidd spänner mellan alltifrån bas och brassbandsgroove, träblåsimprovisationer till folkliga stråkklanger, har Julia skapat en dynamisk, humoristiskt och livlig ljudvärld att dyka in i!

KOLIBRI är Julia Strzaleks debutalbum, en sen debut med tanke på att hon under de senaste åren spelat runt om i landet med musiker från den svenska jazzeliten som Per "Texas" Johansson, Torbjörn Zetterberg, Mats Äleklint och Mattias Ståhl. Med sin stora ton och sitt flödande melodiska sinne sprider Julia Strzaleks musik glädje och lust att höra mer!

Dubbelskivan kommer bli släppt på Havtorn Records den 28 oktober 2016. Musiken är mixad och mastrad av Erik Metall & August Wanngren. Grafiken är gjort av Tora Kirchmaier.

Releasekonsert med 2 set!!

Entré 80:-

KOLIBRI 6 + KOLIIBRI 13

Line up på dubbel- cdn "JULIA STRZALEK KOLIBRI":

Kolibri 6
Julia Strzalek alto saxofon, klarinett
Niklas Barnö tumpet
Katt Hernandez fiol
Johan Graden piano
Vilhelm Bromander bas
Konrad Agnas trummor

Kolibri 13
Julia Strzalek alto saxofon
Karoline Wallace röst
Niklas Barnö trumpet
Oscar Bårman klarinett
Lisa Grotherus basklarinett
Anton Svanberg tuba
Sara Parkman fiol
Emma Augustsson cello
Love Meyerson vibrafon
Kasper Agnas gitarr
Johan Graden piano
Emil Skogh bas
Konrad Agnas trummor

Nov
3
Dec 1

Kommande evenemang 2016

Torsdag 3 november kl 17: Skådespelaren Ann Petrén läser ur Ensamheten värst av Siri Johansson & Sven Teglund (Teg Publishing)

Onsdag 9 november kl 17: Boksläpp för trebandsarbetet Historiens hemvist. Medverkande: Hans Ruin, Victoria Fareld, Johan Hegardt, Patricia Lorenzoni, Trond Lundemo, Ulla Manns.

Torsdag 10 november kl 17: Bo Tilliander. Vernissage och bokrelease.

Lördag 12 november: RepRecDigit med P.C. Jersild, Pär Thörn, Ulla Wiggen m.fl.

Onsdag 16 november kl 19: Konsert med Sagor & Swing.

Lördag 19 november kl 14: Presentation av Magnus Haglunds nya bok Lyssnare.

Torsdag 24 november kl 19: Konsert med Rebecka Bodén

Torsdag 1 december kl 17: Vernissage för utställning med graffitikonstnären Shora Dehnavi.

Onsdag 7 december kl 17: En kväll om Emily Dickinson med Jonas Ellerström, Lena Karlin och Josefin Holmström.

Torsdag 15 december: konsertkväll med Lupino (klubb för jämställdhet inom improvisationsmusik).

Lördag 14 januari kl 14: Release för Johanna Hallins och Evelina Fredrikssons foto/intervjubok Srey Tales of Urban Girlhood (Dokument Press) om unga flickor i Kambodja som lever på en soptipp.

Onsdag 18 januari kl 19: Konsert med Julien Desprez och Per Texas Johansson.

Fredag 20 januari kl 17: Release för "Antologi Södergran" med texter om Edith Södergran.

Lördag 21 januari kl 14: Bokrelease och konsert för Sten Sandells THE LANGUAGE INSIDE THE ORGAN BEHIND THE PIANO.

Februari: Matti Bye and This Forgotten Land med hemlig gäst.

Med reservation för eventuella ändringar och ytterligare evenemang.

 


Oct
18
6:00 pm18:00

RÖNNELLS VÄNNER inbjuder till medlemskväll

Tryckfrihetsförordningen – bakgrund och betydelse

För 250 år sedan tillkom Tryckfrihetsförordningen. Därmed upphörde förhandscensuren och Sverige blev det första land i världen där friheten att uttrycka sig i tal och skrift blev en rättighet skyddad i lag. 

Detta uppmärksammar Rönnells Vänner genom en temakväll med två ledande experter. Jonas Nordin, docent i historia och verksam vid Kungliga biblioteket, inleder kvällen med att ge en historisk tillbakablick och därefter talar Hans-Gunnar Axberger, professor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet, om dagens situation. Sedan följer ett samtal dem emellan och en diskussion med publiken.

Är Du inte medlem i vänföreningen? Bli det nu eller när Du kommer till antikvariatet den 18 oktober. Rullande medlemskap tillämpas, dvs. blir Du medlem i oktober gäller medlemskapet t.o.m. oktober året därpå.

Medlemskap i vänföreningen kostar 250 kronor/år för enskilda. Tillkommande medlemmar i samma hushåll betalar 150 kronor/år. Företag och institutioner betalar 5000 kronor/år.

Som medlem får Du 20 % rabatt vid inköp i antikvariatet och 10% vid nätköp.Du erhåller även fritt inträde eller inträde till rabatterat pris på alla evenemang i vänföreningens regi. Och framför allt – som medlem bidrar Du till att hålla den litterära miljön levande! Medlemsavgiften betalas till PlusGiro 467139-2
Kontakt: info@ronnellsvanner.se  www.ronnellsvanner.se

Varmt välkomna!

Oct
15
2:00 pm14:00

Liten vernissage för ny utställning med Lars Fuhre

Nu visas “Heyday” av Lars Fuhre i en komprimerad version i ett av skyltfönstren på Rönnells Antikvariat. Installationen ställdes senast ut på öländska galleriet Haglerum Konstrum i början av oktober.

Välkommen på vernissage lördag 15 oktober klockan 14.

I “Heyday” ser vi miniatyrer av vita höensilage i porslin uppställda mot en solgul fond, huvudnumret i en konstnärlig utforskning och hyllning av odlingslandskapet.

Lars Fuhre: ”Ända sedan jag kom till Öland första gången 2010 har jag varit förtrollad av ön. Ganska snart ville jag bidra med en konstnärlig hyllning till det öländska landskapet och valet föll på att försöka återskapa de med vit plast inklädda höbalarna, ensilagen, också populärt kallade drakägg, alienägg eller marshmallows.”

Odling och landskap är ett återkommande motiv i konsthistorien, ofta valt av lågt värderade konstnärer. Ett objekt av rekonstruerade oljedukar/pannåer med odlingsmotiv av fem “okända” konstnärer ackompanjerar ensilageinstallationen.
“Höbalarna” är till salu och finns i 100 numrerade och signerade exemplar gjutna i en femdelad gipsform i fältspatsporslin av Hans-Jörgen Lindquist på Formlab/Kinnekulle. Varje höbal ligger i en handsydd påse av gult linnetyg.

Heyday, substantiv: höjdpunkt; glansperiod, glansdagar, bästa dagar (tid); blomstringstid. in the heyday på höjden av sin makt (från Norstedts stora engelsk-svenska ordbok).

Utställningen pågår t.o.m. 29 oktober

Lars Fuhre är frilansande grafisk formgivare, creative director och konstnär med förlag och kulturinstitutioner som främsta uppdragsgivare. Lars Fuhre är representerad på Nationalmuseum.

Oct
13
7:00 pm19:00

Musikensemblen Lipparella i regi av Karl Dunér

Musikensemblen Lipparella: Mikael Bellini – kontratenor, Anna Lindal – violin, Kerstin Frödin – blockflöjt, Louise Agnani – viola da gamba, Peter Söderberg – teorb

Lipparella bad tre tonsättare skriva var sitt stycke för sin speciella blandning av instrument. Tonsättarna fick bestämma själva vilken text de skulle utgå ifrån.

Lisa Streich, (född 1985 i Tyskland och numera bosatt på Gotland), valde att utgå från Inger Christensens diktsamling Alfabet. Christensens diktsamling från 1981 är ett banbrytande verk där författaren förhåller sig till både den matematiska talserien som formulerades av Leonardo Fibonacci på 1200-talet och vårt alfabet. Av diktsamlingens 14 delar och 33 dikter fastnade Streich för den 6:e dikten och särskilt ett ord i dess mitt: Fikonträdet, vilket också blev titeln på hennes stycke.

Per Mårtensson (1967) valde en bilddikt, Al Jazeera (1993), av Lars Mikael Raattaama, Det är en dikt som mestadels består av skiljelinjer, punkter, komman och däremellan, som insprängda efter en bomb, fragment av ord. Mårtensson har i sitt stycke infogat citat från olika samtal och seminarier kring komposition och kring Raattaamas dikt. Hämtat ur hans stycke kommer frågan ”Ska alla tecken låta?” vilket vi kom att välja som titel på vårt program.

Erik Peters (1970) utgår från en dikt av Ingeborg Bachmann, Tema och variation ur diktsamlingen Den uppskjutna tiden (1953). Den österrikiska diktaren är en av förra seklets mest inflytelserika författare. Tidigare i år kom Utplåna fraserna--föreläsningar, tal och utvalda texter på Ellerströms och hennes samlade dikter Vandra, tanke, gavs ut 2014 på samma förlag.

På Rönnells Antikvariat, ett rum omgärdat med böcker från golv till tak, uppstår en helt annan slags lyssning och akustik. Vår föreställning med fokus på både musik och text får en självklar förankring på denna samlingspunkt för
poesipubliken.

Entré: 150:- (120:- för studerande och pensionärer). Biljetter finns på Rönnells.

 

Oct
11
7:00 pm19:00

Konsert med Morgan Evans-Weiler

Rönnells Antikvariat har den stora glädjen att presentera musik av och med den amerikanske violinisten och tonsättaren Morgan Evans-Weiler! Vi kommer att få höra Morgan Evans-Weiler framföra såväl ett solostycke för violin, som ensemblestycket Augmentations on Endless Overtones for Two Violins and Open Ensemble.

Stycket kommer att framföras av en handplockad ensemble bestående av violinisten Katt Hernandez, gitarristen David Stackenäs, klarinettisten och pianisten Magnus Granberg samt kontrabasisten Vilhelm Bromander. Ensemblen kommer under kvällen även att framföra ett stycke av Magnus Granberg, How Deep is the Ocean, How High is the Sky? vilket får sin Sverigepremiär på Rönnells, kvällen till ära!

Välkomna till en spännande kväll i skymningslandet mellan samtida kammar- och improvisationsmusik!

Entré: 100:-, inget förköp.

Morgan Evans-Weiler, violin
Katt Hernandez, violin
David Stackenäs, gitarr
Magnus Granberg, klarinett och piano
Vilhelm Bromander, kontrabas

http://www.me-w.org/2016/02/19/violin- viola-cello/

https://soundcloud.com/anothertimbre/magnus-granberg- how-deep- is-the- ocean

Morgan Evans-Weiler is a Boston based artist and educator whose work ranges from composition and sound installation to drawing, video and design. Exploring the realms of contingency and environment, Evans-Weiler’s works examine the process of change and the inherent creativity that exists as a precondition of our physical and temporal experience. He uses objects, psychoacoustic phenomena, stasis, stillness and our sense of place as compositional material to explore our environmental experience of space and time.

Evans-Weiler maintains a busy performance schedule and has performed throughout the United States. He has collaborated and performed with Seth Cluett, Sarah Hennies, Mike Bullock, Dave Gross, Bhob Rainey, Dafne Vincent-Sandoval, Jed Speare and many others. He is director of the New England based ensemble ‘Ordinary Affects’ whom have performed works Jurg Frey, Magnus Granberg and premiered works by
Antoine Beuger. His recent album ‘Violin/Sine’ was called ‘transfixing’ by writer Steve Smith and included in the Boston Globe’s list of ‘Best Local Classical Albums of 2015’.
 

Oct
6
6:30 pm18:30

Bokpresentation av Czesław Miłosz Traktater på vers

Jan Henrik Swahn samtalar med översättaren Jurek Hirschberg om Czesław Miłosz nyutkomna "Traktater på vers" (h:ströms förlag).

Traktaterna om moralen, poesin och teologin samt de sex föreläsningarna på vers är skrivna mellan åren 1947 och 2001 och utgör ett tvärsnitt av Czesław Miłoszs digra diktargärning. Den storslagna ansatsen är att beröra nära nog allt som kan angå en poet: historia, filosofi, religion, natur, kultur, egna vägval, nationens ödesfrågor och civilisationens dilemman – och framför allt frågan om poetens ansvar inför litteraturen och språket.

Varmt välkomna!

I samarbete med Polska institutet, h:ström - Text&Kultur

Oct
4
7:00 pm19:00

Kajaksläpp med Pär Hansson

Kajaksläpp med Pär Hansson

Pär Hansson läser från sin sjätte diktsamling Kajak (Norstedts), med support av Saralunden (cittra), Kaveh Mo (tanbor, xylofon) och Zurab Rtveliashvili (röst). Kajak och många andra böcker finns på plats. Fri entré. 

Varmt välkomna!

Oct
1
2:00 pm14:00

Smygrelease och pop up-läsning med Kristoffer Leandoer

Flerfaldigt prisbelönade Kristoffer Leandoer läser ur sin nya diktsamling Vägen till det stora kanske (Pequod Press).

Solen skiner i Kristoffer Leandoers nya dikter. Solen skiner, molnen rusar över himlen och tiden går så fort. Vägen till det stora kanske är lång och slingrande, det finns så mycket att titta på i världen, det finns så mycket att ta reda på, men plötsligt är man nästan framme, plötsligt är himlen full av moln och aska, plötsligt känner man färre levande än döda, plötsligt är det bråttom om man vill hinna förstå. Vägen är full av överraskningar, men den största överraskningen är nog att man faktiskt kommer fram.

Ingen DJ, inget förband, bara dikter.

Varmt välkomna!

Sep
22
7:00 pm19:00

Releasefest för Vilhelm Bromanders Oh lord give me strange

Den 22a september släpps Vilhelm Bromanders första soloskiva "Oh lord give me strange" på det portugisiska skivbolaget Creative Sources. Detta firas med buller och bång och konsert på Rönnells Antikvariat.
Vilhelm spelar ett set musik och Joel Danell & Anders Af Klintberg spelar utvalda favoritskivor.
Detta blir även ett utmärkt tillfälle att säga hej till Vilhelm då han några dagar efter detta flyttar till Berlin en termin för att studera intonation och komposition.

Live
Vilhelm Bromander - Kontrabas

DJ
Joel Danell & Anders Af Klintberg

Inträde 60 kr

Välkomna!

Oh lord give me strange:
Två till synes statiska ljud breder ut sig och ger en illusion av sin egen materialitet. Efter det första solida intrycket sugs en, som av en mystisk kraft, djupare in i ljuden och en oerhörd rikedom och variation uppenbarar sig. Varenda liten skakning eller tystnad blir en jätterörelse mot grundljudet som i sin tur blir en fond mot vilken rörelsen får sin betydelse.

På Oh lord give me strange visar Vilhelm vad som kan hända om vi tillåter oss själva att stanna upp och ge något uppmärksamhet en längre tid. Genom att nyfiket jobba med små, ofta förbipasserade, musikaliska och fysikaliska ljud som subharmoniska interferenser, svängningar och brusljud utforskar han sin bas och tillsammans med en formmässig stramhet bygger han sina kompositioner. Musiken blir som en spegel av naturens urkraft, monolitiskt och obrytt vacker där tillförsikt och stillhet råder.

http://vilhelmbromander.com/

Inspelat på KMH 17/12-15 av Erik Metall & Anders Kampe
Mixad av Vilhelm Bromander
Mastrad av Daniel M Karlsson
Artwork av Peter Larsson
Layout av Carlos Santos

Sep
14
6:00 pm18:00

Samtal mellan Kristofer Flensmarck, Ann Jäderlund och Birgitta Rubin om konstnären Carl Fredrik Hill

Hill.jpg

Varmt välkommen på ett samtal med Kristofer Flensmarck, Ann Jäderlund och Birgitta Rubin om Carl Fredrik Hills bildvärld, hur den influerat dagens författare och poeter, och ett tillfälle att fira utgivningen av romanen Jag är Hill!

 Mingel från 18.00, programstart 18.30.


När Carl Fredrik Hill dör 62 år gammal år 1911 är han fullständig okänd som konstnär. I vår tid, säljs en av hans tavlor på Bukowskis för närmare 10 miljoner kronor. Både hans landskapsmålningar och de mörkare teckningarna, har inspirerat många svenska författare och poeter, bland dem Lars Norén, Birgitta Trotzig och Ann Jäderlund. Kristofer Flensmarck har i romanen Jag är Hill i sin tur låtit sig inspireras av dessa poeter, i fantasin om Hills yttre och inre världar.
I samband med utgivningen av Jag är Hill leder Birgitta Rubin, konstkritiker samt Dagens Nyheters redaktör för konst och form, ett samtal mellan Kristofer Flensmarck och poeten Ann Jäderlund, med utgångspunkt i romanen. Hur kan bildkonst gestaltas i skönlitteratur? Kan man som författare hålla upp en spegel åt en annan konstnär i en annan tid? Vad är det i Hills skapande som har inspirerat?

Kristofer Flensmarck läser ett avsnitt ur sin roman.
I Jag är Hill kliver vi in genom dörren till professorsbostaden i Lund en varm sommardag 1904. Då är Hill redan till åren, en ”galning” som gör suggestiva teckningar och pratar med sig själv. I en berättelse som utspelar sig under en dag berättar Flensmarck om uppväxten, revolten mot fadern, det mödosamma konstnärslivet i Paris, ensamheten och det inre kaos som slutligen bröt ner Carl Fredrik Hill. Jag är Hill är också en mycket gripande skildring av en mors kärlek. Charlotte Hill insisterar på sonen Carl Fredriks mänsklighet även när det övriga samhället inte vill veta av honom.

Sep
10
2:00 pm14:00

Release för Vattna vargen av Pär Thörn

Varmt välkomna på stockholmsreleasen för Pär Thörns nya bok Vattna vargen!

Firar gör vi genom en pop-up-läsning där Pär läser ur boken i en timme medan butiken är öppen, ca 14:30-15:30. Före och efter blir det saft och mingel. Kom och lyssna, häng och köp böcker!


Pär Thörn
är numera verksam i Göteborg efter flera år i Berlin. Han är författare och elektronmusiker. Sedan 2007 har han betraktats som en av de mest spännande och betydelsefulla unga författarna i Sverige. Han arbetar ofta konceptuellt med upphittat material. Men detta grepp sidoställs med ett associativt berättande. I sin musikaliska praktik betonar han det slumpmässiga i radion och det mekaniska i bandspelarna (vilket är att betrakta som hans huvudinstrument). Thörn samarbetar kontinuerligt med turntablisten Ignaz Schick, gitarristen Ian Douglas Moore, serietecknaren Lars Krantz och författaren Andrzej Tichý.

Mer information om boken:
I 'Vattna vargen' varvas konceptuella dikter med noveller från subkulturella miljöer i Berlin.
I 'Vattna vargen' berättas sanningen om Eiffeltornets försvinnande.
I 'Vattna vargen' skrivs dokumentärlyrik från Hanoi.
I 'Vattna vargen' frågar sig läsaren: ”Hur påverkade robotiseringen av sjukvården patientens hälsotillstånd i Europa under 2030-talet?”
I 'Vattna vargen' samlas texter av Pär Thörn från de senaste tio åren.

Välkomna!

www.diskret.nu

Sep
8
7:00 pm19:00

Come on Relax LIVE!

Welcome to the world premiere of Come on Relax.


Isak Hedtjärn - Clarinets
Anna Högberg - Saxophones
Dieb 13 - Turntables
Lisa Ullen - Piano
Elsa Bergman - Bass
Michael Zerang - Drums

We will play a concert and record it and we would be
really happy if you want to come and relax with us.


Doors open: 19.00
Concert begins: 1st set: 19:30

Entrance: 100 kr, tickets available at Rönnells. 

Sep
6
5:00 pm17:00

Release av Eyvind Johnson – "Kritik III"

Nu firar vi att utgivningen av Eyvind Johnsons samlade kritik är fullbordad!
 

Kom och lyssna på de tre redaktörerna Björn Gustavsson, Per-Olof Mattsson och Per Anders Wiktorsson.

Mingel och bokförsäljning.

I samarbete med Eyvind Johnson-sällskapet och ellerströms förlag.

Sep
4
7:00 pm19:00

En afton med legendariske James Joyce-forskaren Fritz Senn

Foto: Elisabeth Mansén

Foto: Elisabeth Mansén

En kväll ägnad James Joyce
med den legendariske Joyceforskaren
Fritz Senn


SAMTAL    FÖREDRAG    FÖRFRISKNINGAR
 

Fritz Senn från Zürich är en av den internationella James Joyce-forskningens verkliga centralgestalter, en levande legend som föredrar att kallas "Joyceläsare" framför att tituleras "Joyceforskare". Han har ofta varit kontroversiell, ibland rebellisk, och alltid hävdat den omedelbara angelägenheten i Joyces verk, som han velat motverka att det reduceras till en språngbräda för akademiska kariärer.
 
Fritz Senn, född 1928, har under decennier arbetat som föreläsare och författare, som redaktör för de viktiga tidskrifterna A Wake Newslitter (från början närmast ett fanzine) och James Joyce Quarterly, och som grundare av the Zurich James Joyce Foundation, idag Europas viktigaste Joycearkiv och mest livaktiga centrum för Joycestudier. Senn är hedersdoktor vid universiteten i Köln, Zürich och Dublin.
 
Framför allt har det varit Joyces sista bok Finnegans Wake som stått i fokus för den karismatiske och entusiasmerande Fritz Senn. Att han nu kommer till Stockholm på inbjudan av the James Joyce Society of Sweden and Finland är en liten sensation och ett tillfälle som inte skall missas av någon som intresserar sig för modernismen, irländsk litteratur i allmänhet och James Joyce i synnerhet.
 
På Rönnells kommer Fritz Senn att berätta om sin syn på och sitt liv med Joyces verk, om de livaktiga läsecirklar han leder i Zürich och hålla ett anförande om ”the Joyce of Side Effects”. Ordförande Thomas Hartman och Ann Pettersson från det svenska Joycesällskapet kommer att introducera och leda kvällen.

Fri entré, ingen föranmälan krävs. VÄLKOMNA!

Arrangerat av the James Joyce Society of Sweden and Finland.
I samarbete med Schweiziska ambassaden och Irländska ambassaden.

 

Sep
2
5:00 pm17:00

Vernissage för Julian Birbrajers utställning ANTAGANDE forts.

birbrajer.jpg

Välkomna på vernissage 2 september kl 17–19!

Två år efter utställningen i mars 2014 visar Julian Birbrajer nya bilder.

ANTAGANDE forts. / I PRESUME cont.
(diptyker med språkliga fusioner, klyvningar och spegelvändningar på svenska, engelska och svengelska /
diptychs with linguistic fusion, fission, inversion in Swedish, English, Swenglish)

Utställningen pågår till 1 oktober 2016.

Sep
1
7:00 pm19:00

Konsert med experimentelle brittiske folkrockaren Richard Dawson

RICHARD DAWSON (UK, Domino)
proudly presented by Oma333, Sing a song fighter, Rönnells Antikvariat and in collaboration with Maternal Voice.

Entrè 100:-, biljetter finns på Rönnells Antikvariat.

Dörren öppnas kl. 19, konsert kl. 20.

Richard Dawson

Rising up from the bed of the River Tyne, a voice that crumbles and soars, that is steeped in age-old balladry and finely-chiselled observations of the mundane, Richard Dawson is a skewed troubadour at once charming and abrasive. His shambolically virtuosic guitar playing stumbles from music-hall tune-smithery to spidery swatches of noise-colour, swathed in amp static and teetering on the edge of feedback. His songs are both chucklesome and tragic, rooted in a febrile imagination that references worlds held dear and worlds unknown.

Both live and on record Dawson is a barrage of musical expression and personality. A shambling exterior, amidst tales of pineapples and underpants, ghosts of family members and cats, his stage presence is at once inviting and awe-inspiring. The visceral power of his voice against the lurching modality of his guitar lines conjure false memories of Tim Buckley and Richard Youngs duetting with Sir Richard Bishop and Zoot Horn Rollo. There is a rawness to the music that embodies timeworn singing traditions - the fire and pestilence gait of the Sacred Harp singings, the fractured call and response of the Gaelic Psalms, the unbridled power of Mongolian throat singers - its power tempered by intimacy, flecked with human emotion anchored by a sense of place.

Like a good folk tale, there are twists in the tapestry he weaves, the everyday details breaking through - be it cans of Castlemaine XXXX or caesarean sections - these are yarns of a Northumbrian childhood, misremembered, overheard, full of death and trauma. This is not a folk record, but it shares something with the epic Appalachian ballads, or a full throated Methodist hymn - tales sung to ward off the misery of the everyday, to transport and transcend, one moment tender, one moment violent - this is music to alter our reality.


A highly recommended tour portrait of Richard Dawson which was made by Harry Wheeler last year that serves as a wonderful introduction;
https://www.youtube.com/watch?v=WxAWHHiQajA

"Personally, I don’t believe in genius. I put all of my stock in clear sightedness, originality, steadfastness of purpose, bloody-mindedness, meticulous planning, quick wittedness and other, much easier to quantify attributes. However if there’s one currently operational musician who has genuinely made me reassess this belief in recent years then it’s the folk singer Richard Dawson. If there’s another songwriter out there in 2015 with a deeper understanding of their craft than Dawson, then I’m unaware of who it is."
- John Doran, The Quietus, February 10th, 2015
http://thequietus.com/articles/17205-richard-dawson-interview-2

"The first time I saw him, last year in Glasgow, I went along with no great expectations, perhaps even a little cynicism. He opened with 'The Brisk Lad', a harrowing and defiant tale of sheep theft on the grim Yorkshire moors, performed a cappella and virtually unamplified. It was astonishing – direct, raw, wounded, loud as fuck. The voice of a bear smouldering on a peat fire, the words of poet, the cold-stare intensity of a lone trawlerman whose shipmates were lost to the waves, the buzzing alertness of a questing improviser, a soul as old as the landscape he sung about. Between songs, this awkward, amiable, irresistibly charming young man told stories, cracked groan-worthy gags and snacked on the petals of an unwitting chrysanthemum. I'd never seen anything like him."
- Matt Evans, The Quietus, November 25th, 2014
http://thequietus.com/articles/16757-richard-dawson-nothing-important-review

Aug
30
5:00 pm17:00

Releasefest för Ida Andersens Här slutar allmän väg

Välkommen till Ida Andersens boksläpp!

Romanen Här slutar allmän väg, om en ung flickas uppväxt i en proggfamilj på 70-talet, ska firas på Rönnells Antikvariat.
 
Bokförlaget Mormor presenterar boken
samtal mellan Agneta Pleijel och Ida Andersen
boksignering och bokförsäljning till releasepris
förfriskningar

Aug
26
5:00 pm17:00

Releasefest för Lars Noréns En dramatikers dagbok 20132015

På fredag kl 17-19 firar vi utgivningen av tredje volymen av Lars Noréns stora dagboksverk.

Försäljning av signerade exemplar av dagboken, Stoft och unika affischer med Lars Noréns Fragment, alla formgivna av Nina Ulmaja.

Bonniers bjuder på ett glas vin och vi spelar Noréns favoritplattor!

Varmt välkomna!

”Dagboken lämnar på sätt och vis sig själv. Den hålls uppe, eller hänger i den ångest som är tiden, i själva frånvaron av en bok. – Arbetat länge, utan känslor, med fragmenten, ända tills skärpan brast. I fragmenten kan jag överge mig själv. I dagboken bevarar jag på något sätt mig själv, i varje fall genom språk. Jag kan inte beskriva det. Jag bevarar mina förbindelser med mig själv, tills också de skall brista. Det är själva tidens flöde, flod, ström, rinnande insamlande av tillfälligheter och grundbetingelser som jag försöker se igenom för att i det jag ser se vad som finns under den, som skulle kunna vara något bestående och oföränderligt. Men ibland föreställer jag mig att själva dagboksskrivandet är ett sätt att bevara sig själv genom att försvinna. Genom ett försvinnande. I pjäser, fragment, prosan vet jag med nästan full visshet att jag överger mig själv, helt och hållet till föremål för verket, eller formen hos verket. Dagboken – som om jag på något sätt kunde få syn på mig själv, oföränderlig och klar, i allt det som flödar och som aldrig ändå lämnar den bestämda platsen för avflödet eftersom det ständigt blir detsamma … men det som flödar, starkt eller inte, lugnt, våldsamt eller nästan omärkligt, kastar ljus och upplyser och fördunklar genom sin blotta existens, genom att det är det enda som man kan finnas i, och som lär fortsätta även när medvetande och minne och tankeförmåga faller sönder. Man bevaras på sätt och vis i det oupphörligt förbiströmmande, och insamlande. Och ibland får man en skymt av sig själv som om det vore sig själv man mindes, samtidigt som minnet bibehåller avståndet till den man är.” /Lars Norén

 

Aug
24
5:00 pm17:00

Poeterna Jonas Gren & Göran Greider

Poeterna Jonas Gren och Göran Greider möter varandra i en timme med läsningar och samtal om relationerna mellan humaniora, ekologi och naturvetenskap.

Välkomna!

Jonas Gren är aktuell med den uppmärksammade diktsamlingen ”Antropocen. Dikt för en ny epok”, som är hans andra diktsamling på 10TAL Bok efter ”Lantmäteriet” 2014.

Göran Greider debuterade som poet med diktsamlingen ”Vid fönstret slår ensamheten ut” 1981. Dikterna är nu aktuella på nytt, som e-bok (Bonniers).

Jun
21
5:00 pm17:00

Release för Nina Hemmingssons bok Min kompis Gunnar

Release för Nina Hemmingssons bok Min kompis Gunnar, om Gunnar Lundkvist. Samtal, boksignering och mingel.

En ovanlig brevväxling mellan Nina Hemmingsson och hennes vän Gunnar. Där Nina har tolkat Gunnars brev genom att rita bilder. Så här skriver Nina Hemmingsson om denna bok: ”En vecka efter mitt och Gunnars första möte fick jag ett brev från honom. På papper, Gunnar har ingen dator. Tretton år har gått sedan dess och breven har fortsätter att komma, flera gånger i veckan. Han skriver om allt han ser: kaffe, korna i hagen, pengar, livet och döden.

Varmt välkomna!
 

Jun
14
5:00 pm17:00

Stockholmsrelease för Jenny Högströms En liten bok om kött och chark

Kött, chark, vin & dikt. Läsning, bokförsäljning och boksignering. Ja, ni hör ju själva, det kan inte bli fel.
En liten bok om kött och chark är Jenny Högströms debutdiktsamling på Pequod Press. Boken handlar om graviditet, om ideologi och om inbillning. En tillblivelse som också rymmer ett slags död.

Välkomna!

Jun
11
6:00 pm18:00

Iiris Viljanen + Jurmo LIVE

Sing a song fighter & Rönnells Antikvariat
presenterar varmt en afton med:
JURMO (trio) och IIRIS VILJANEN (solo piano).


Dörrarna öppnar kl 18 och kom nu i tid för det har hänt förr att liknande, fina evenemang här har blivit fulla. Ja, folk också. Men till denna kväll är det inte klockrent att komma full. För att ta del av dessa två spännande akter och deras musik så belönas man nog mer själsligt om man är någorlunda vid sina sinnens fulla bruk. ------------------
JURMO: Johan Arrias stråk-kvartett (plus percussion) skivdebuterade i April 2016 med makalösa albumet "Gnistor, irrbloss 1:2" (läs recension nedan) och kvällen till ära så kommer dom att göra en unik spelning som trio: Johan Arrias - klarinett och saxofon. Emil Strandberg - trumpet. Jan Nygård - allehanda ljud. -------------
IIRIS VILJANEN: I maj 2016 så kom Iiris Viljanens solo piano albumdebut "Kiss me, stupid & 7 more solo piano pieces" ut. Ett vackert och äventyrligt album som har hyllats med all rätta. Att folk väntar på hennes "rap-pop-piano projekt" som kommer senare i år är förståeligt (vem gör inte det?). Men detta är något annat och alla som såg/hörde Iiris Viljanens konsertpremiär för detta materialet på ett utsålt Uppsala Konsert & Kongress vet hur hårt hennes unika pianokompositioner kan träffa. Kvällen till ära så framförs dessa inte på stor maffig flygel, utan på Rönnells lilla, fina Yamaha piano som någon vid namn Benny Andersson skänkt dom.....Don't miss it!

Karl Jonas Winqvist (sing a song fighter) kommer att spela väl valda pärlor innan, mellan och efter konserterna från skivspelaren och har också givetvis med sig både Jurmo och Iiris Viljanens nya skivor till försäljning (och annat smått och gott). Varmt välkomna!

Öppnar kl 18.
Jurmo spelar kl 19.
Iiris spelar kl 20.
Inträde: 125 kr. Biljetter finns på Rönnells.


Jurmo:
http://www.lira.se/skivrecension/gnistor-irrbloss/
https://auscultofonogram.bandcamp.com/releases

Iiris Viljanen:
http://hymn.se/2016/05/10/iiris-viljanen-kiss-me-stupid-7-more-solo-piano-pieces-2/
https://www.youtube.com/watch?v=iMKuVweOWFI

Sing a song fighter:
singasongfighter.tictail.com
https://www.facebook.com/singasongfighter/

Jun
8
7:00 pm19:00

Küngen släpper sin andra singel och spelar live på Rönnells

Det är inte många som känner till att Andreas Kleerup och Nicolai Dunger har en liten orkester som heter Küngen. I gruppen, eller kompisgänget, ingår även musikern Joel Hammad och bildkonstnären Oscar Ekhé. I vintras släppte de sin första singel, av tre planerade, på skivbolaget Playground. För några dagar sedan hörde Nicolai av sig till Rönnells och frågade om de kunde släppa andra singeln i antikvariatet kommande vecka. Nästa vecka det är ju snart, sa vi och bokade. Onsdag 8:e juni släpps alltså Küngens andra singel "Ain’t no groove funkier than when you keep it all Together as a family" under sällsamma former på Rönnells Antikvariat.

Küngen kommer att spela live kl 19.
Insläpp 18.30.
Entré 50 kr, inget förköp.

Ni är varmt välkomna!

Jun
7
7:00 pm19:00

Releasefest för Maria Küchens essäbok "Att flyga" och Jonas Ellerströms "Aviatriser"

Nu släpps poeten Maria Küchens efterlängtade essäbok ”Att flyga” (Natur & Kultur). Associativt, kärleksfullt men också kritiskt utforskas flyg i många former. Küchen tar läsaren med på äventyr i strids- , trafik- , segel- , skärm- och ballongflygets världar och reflekterar kring flyg och konst, flyg och fara, flyg och mystik och flygets framtid.

Samtidigt på Tragus förlag kommer författaren och förläggaren Jonas Ellerström och bildkonstnären Knut Larsson med "Aviatriser", en bok om tidiga kvinnliga flygpionjärer. I personligt hållna essäer presenteras ett halvdussin piloter från de de små propellerplanens glanstid på 1920- och 1930-talen.

På Rönnells sjunde juni från klockan 19 firar vi båda böckerna med mingel, utställning, panelsamtal och musik med världens enda storband bestående av enbart professionella piloter, Finnair Pilots´ Big Band.

Varmt välkomna!

Jun
4
6:00 pm18:00

Releasefest: Aina Myrstener Cello - Cellomusik II

Minimalistisk, repetitiv cellomusik som minner om uråldriga skogar och bortglömda civilisationer. Musik skapad av Aina Myrstener och hennes cello. I juni släpps hennes andra skiva, Cellomusik II, på Flora & Fauna och vi firar skivsläppet med en konsert på Rönnells antikvariat. Under kvällen kommer skivan finnas till försäljning. Kommer du tidigt kan du kanske hinna med att bli bjuden på ett glas sherry och salta pinnar av Aina själv. Väl mött!

Detta är Aina Myrstener Cellos andra album i en serie om tre, alla betitlade Cellomusik. Den första skivan släpptes för två år sedan och fick ett väldigt fint mottagande och Aina fick ta emot an rad olika priser och stipendier för sin gärning.

Entré: 50 kr

May
25
6:30 pm18:30

Om Lucia Berlins novellsamling ”Handbok för städerskor” med Klas Östergren och Malin Ullgren, med läsning av Lena Endre

Lucia Berlin är en i vågen 60-och 70-talsförfattare som återupptäckts de senaste åren. Andra är John Williams (”Stoner”) och Richard Yates. Under sin livstid hade Lucia Berlin få men hängivna läsare. Först när den stora urvalsvolymen ”A manual for cleaning women” kom ut i USA förra året fick hon en stor publik. Nu kommer samlingen på svenska med titeln ”Handbok för städerskor”, i översättning av Niclas Hval och med förord av Klas Östergren.

Klas Östergren möter Malin Ullgren (Dagens Nyheter) i ett samtal om Lucia Berlins novellkonst, under ledning av Stephen Farran-Lee (Natur & Kultur). Lena Endre läser en novell ur samlingen ”Handbok för städerskor”.

Samtalet startar 18.30 och pågår en timme.

Fri entré och ingen föranmälan krävs.

Mer om Lucia Berlin:

Lucia Berlin föddes i Juneau, Alaska, 1936. Hennes far var gruvingenjör och familjen flyttade runt i USA samt Latinamerika. Modern var gravt alkoholiserad. Lucia Berlin fick fyra barn och försörjde sin familj genom att ta de mest skilda arbeten: sjuksköterska, städerska, läkarassistent, lärare. Hon kämpade själv med alkoholism. På 60-talet började hon publicera noveller i magasin, som samlades i bokform först 1981. Totalt skrev hon 76 noveller under ett fyrtiotal år, och drygt hälften av hennes produktion finns med i urvalssamlingen ”Handbok för städerskor”. Lucia Berlin avled 2004.

Lucia Berlin skrev ur, men inte nödvändigtvis om, sitt liv. Ingen som läser dessa noveller kan låta bli att dras in i hennes exakta, lakoniska, inte sällan komiska skrivsätt. Hon flyger på låg höjd över städer och sinnen, som en recensent uttryckte det. Så här läser Klas Östergren en av Lucia Berlins märkligare noveller, som är både en essäistisk iakttagelse och en koncentrerad historia om längtan och ensamhet:

”Hon vet i vilken tradition hon skriver. Novellen ”Perspektiv” öppnar med ett resonemang om Tjechov. Hon talar om hans novell ”Sorg”, en hjärtknipande historia om en slädkusk som just förlorat sin son och som sitter en smällkall vinterkväll på sin kuskbock och vill prata med någon om denna sorg. En alldeles mänsklig önskan. Fast ingen vill lyssna. Han väcker ingen medkänsla, bara förakt. Hos alla utom läsaren.
Tjechovs objektiva ambitioner tilltalar uppenbarligen Lucia Berlin. Hon konstaterar att det vore vanskligt att lägga orden i munnen på kusken, att berätta i första person. Risken finns att läsaren kunde tröttna och tappa intresset. För att vi alla är osäkra, menar hon. En gestaltning i tredje person innebär att det finns en författare som kan garantera att historian är viktig och som kommer att få oss att förstå det också. En subtil men kanske väsentlig skillnad. Eller?
Berlin lämnar denna iakttagelse hängande, som en inte helt bestyrkt hypotes, för att försiktigt låta berättelsen glida över i något annat, till en annan kontinent, en historia om en sköterska i Amerika som är kär i läkaren där hon tjänstgör. Läkaren är oförskämd och likgiltig. Kvinnan förlorad i ensamhetens limbo. Berättat i tredje person – ända till slutet, då författaren liksom inte förmår att hålla distansen längre och övergår i första person. En akt som är mer än bara en fråga om ändrat perspektiv och ordval, det är en akt av medmänsklighet och magi på samma gång, ett överskridande som författaren en gång begått och som läsaren nu får chansen att följa. Som skolexempel rätt komplicerat. Men mycket vackert. Människor får gå omvägar för att hitta varandra.”
(ur förordet)

Boken på förlagets hemsida:
http://www.nok.se/Allmanlitteratur/Bocker/Skonlitteratur/Utlandska-berattare/Handbok-for-staderskor/
 

May
22
3:00 pm15:00

Vasas flora och fauna på Rönnells!

Foto: Jussi Virkkumaa

Foto: Jussi Virkkumaa

Vasas flora och fauna gör två mindre klubbspelningar på Rönnells Antikvariat. Med sig har de sånger från hyllade debutskivan Släkt med Lotta Svärd, men även nytt material! Kan bli mycket fina konserter!

Tyvärr är alla biljetter redan uppbokade, men om de inte hämtats ut innan konserterna kan det finnas i dörren. Vi kan inte lova något! (Tyvärr är det inte möjligt att ställa sig i kö för ev. fria biljetter utan man får chansa. Man kan hålla sig uppdaterad via Facebook-evenemanget https://www.facebook.com/events/286504441690582/ )

Entré 150 kr
Konsert kl 19.00,
insläpp kl 18.30 (uppbokad)
Extra matinékonsert kl 15.00, insläpp kl 14.30 (uppbokad)”Vasas flora och fauna är en vinterhärjad växt, den vackraste blomman på den österbottniska prärien. Det här är den mest rörande pop på svenska jag hört på flera år” – Jens Lekman

Ibland lönar det sig att lyssna till sånger från de bortglömda, avklippta provinserna. De kan tjäna som en välbehövlig påminnelse om att allt inte är lika överallt, men inte heller helt och hållet annorlunda.

”Släkt med Lotta Swärd” med Vasas Flora Och Fauna är en samling sådana sånger. Österbottniska Vasa översköljdes under 90-talet av hardcore-vågen från Umeå, som ligger bara några mil bort på andra sidan Kvarken. På båda sidor lämnade den efter sig ett stort antal vilsna själar, vars vrede mot normalkulturen och etablissemanget hade varit stark i tonåren, men som i vuxen ålder inte längre var klädsam. Mattias Björkas härstammar från denna de inställda upprorens tid. Tillsammans med pianisten Iiris Viljanen har han skrivit låtar som på särpräglad Vasadialekt berättar om frustration som inte vill lägga sig, om karaktärssvaghet och misslyckanden, och sedan lite om tröst. Det är något så ovanligt som ett glänsande svenskspråkigt popalbum som egentligen inte är svenskt över huvud taget.