Feb
28
7:00 pm19:00

Back & Gyllene Räven live på Rönnells

Back och Gyllene Räven. Gitarr och trummor. En rå men ändå mjuk duo som bottnar i ljud från NYC och Brighton. I Backs texter är hon tillbaka i det slutna pingstkyrkorummet som hon växte upp i. Hon möter sitt förflutna med en vass gitarr och en stark röst. Gyllene Räven driver på med ett totalt trummande samtidigt som hennes filmade tolkning av musiken visas bakom dem.

Back - Maria Back
Gyllene Räven - Lisa Partby

Entré: 80:-. Inget förköp.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.
 

Mar
4
Apr 1

Kommande evenemang 2017

Lördag 4 mars kl 14: OEI - nya böcker, nya läsningar.

Fredag 10 mars: Forsbergs skyltar om på Rönnells Antikvariat.

Tisdag 14 mars kl 19: Lennie Tristano-kväll med Johan Graden, piano; Per Texas Johansson, klarinett och Konrad Agnas, trummor.

Onsdag 15 mars kl 18:30: presentation av Samfundet de Nios kalender.

Lördag 18 mars kl 14-16: Eric Ericson och Susanna Wallstén berättar om sin nya bok Mannen i Damaskus.

Lördag 1 april kl 14: Peter Bryngelsson presenterar sin nya bok Musik i krig (Gidlunds) och spelar några låtar.

Torsdag 6 april 18:30: Rönnells Vänner har föreningsstämma. Efter årsmötesförhandlingarna talar Maja Hagerman utifrån sin bok "Käraste Herman. Rasbiologen Herman Lundborgs gåta". Endast för medlemmar i Rönnells Vänner.

Onsdag 12 april kl 19: Repeath Until Death.kväll. TBA.

Onsdag 19 april kl 19: Konsert med Isla del Rojo.

Tisdag 9 maj kl 19: Klubb Lupino: Audrey Chen/Katt Hernandez duo och Lisa Grotherus Quartet

Med reservation för eventuella ändringar och ytterligare evenemang.

 


Feb
16
6:30 pm18:30

Dinis Machado / Barco Dance Collection

Koreografi:Jorge Gonçalves (DE/PT), Vicky Malin (UK), Rosalind Goldberg (SE), Rebecka Stillman (SE)

Dinis Machado är född i Portugal men bor och är verksam i Stockholm sedan 2012. Under våren presenterar han Barco Dance Collection på olika platser som ritar en karta över hans relation med Stockholm. Platser som saknar tursistprägel och som sammanfaller med Dinis egen historia i staden och hans egen berättelse om medborgarskap.

Barco Dance Collection är en samling danser snarare än en samling av dansföreställningar (i den tvärvetenskapliga betydelsen av ett scenframträdande där ljus, ljud, scenografi och kostym skapar något tillsammans).

Förslaget till de inbjudna koreograferna är att betrakta rummet där dessa danser utförs som något annat än det rum vi befinner oss i, att betrakta det som kroppen i sig. Detta är en samling danser där dans betraktas och skapas som en autonom disciplin.

Ett projekt inititierat och framfört av Dinis Machado (SE/PT), med koreografier av Dan Daw (UK), Lucy Suggate (UK), Vicky Malin(UK), Robbie Synge (UK), Katerina S. Andreou (GR/FR), Javiera Péon-Veiga (CL), Elisabete Finger (BR), Rosalind Goldberg (SE),Rebecka Stillman (SE), Rachel Tess (US/SE), Jorge Gonçalves(DE/PT), Ali Moini (IR/FR), Miguel Jaime (UY/AR) och Curatorial Gaze essäer av Kate Marsch (UK), Chris Lewis-Jones(UK)

Projektet är producerat av BARCO

Framfört och samproducerat under residens på Weld (Stockholm), MARC (Kivik), BCN (Portugal), Nave (Chile), METAL (Peterborough), Dance4 (Nottingham), Critical Path (Sydney), IAC (Malmö), Festival International de Danza Contemporânea de Uruguay (Montevideo). Med stöd av Konstnärsnämnden och Kulturrådet samt Arts Council England och DGArtes i Portugal

dinismachado.com

FRI ENTRÉI samarbete med Konstnärsnämnden, Arts Council England (UK), DGArtes (PT), Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.
 

Feb
15
5:00 pm17:00

Release av Hjärnstorm #126-127

Bild: Maria Stiernborg    Form: Jiri Novak

Bild: Maria Stiernborg    Form: Jiri Novak

I Hjärnstorm # 126-127 behandlas arbete i förhållande till tid. "Heltid, deltid, alltid" är ett initiativ av konstnären Frida Klingberg som föreslog tema och kickade igång numret. Hennes utgångspunkt är att dagens samhälle kännetecknas genom kontroll av människans tid. Från förskola till pensionsålder följer den enskilda människan scheman satta av andra.


↓ ↓ ↓ ↓


18.00 Uppläsningar och performance under kvällen:

- Redaktionen introducerar
- Maria Stiernborg
- Gunilla Lundahl och Ruben Wätte
- Isabella Eklöf
- Cristian Quinteros Soto


↑ ↑ ↑ ↑


I numret närmar sig de medverkande förhållandet mellan arbete och tid. Emil Boss undersöker hur kroppen är villkorad av tidseffektivitet, Hanna Gustavsson publicerar ett utdrag från serien Iggy 4-ever och samtalar med Macarena Dusant om klass, arbete och ekonomi, Samson Lasko väcker frågan om konsumtionens omfattning, Bengt Jahnsson-Wennberg skriver om den finska gruppen Glädjemännen, Roza Ghaleh Dar tecknar en karta över den japanske arbetarens villkor genom industrialismens främsta symboler: bilen, Sonia Hedstrand beskriver ett performativt och emotionellt arbete, Leif Jacobsson tar oss med till TAM-arkivet, Konstanze Schmitt skriver om den tyska arbetarteatern, Gunilla Lundahl reflekterar över barnens roll i samhället och berättar om utställningen Modellen på Moderna museer 1968, två generationer senare arbetar Ruben Wätte med samma frågor genom konst och aktivism, Maria Stiernborg publicerar en textmontage som utgår från lättja och passivitet som politiskt strategi, Cristian Quinteros Soto berättar om skam och skuld kopplat till internaliserad rasism, Isabella Eklöf gestaltar en motsägelsefull händelse.
 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Feb
11
2:00 pm14:00

Release för Lars-Gunnar Bodins Få-ordingar

Lars-Gunnar Bodin läser ur sin nya bok Få-ordingar och samtalar med konstnären och förläggaren Leif Elggren.

Lars-Gunnar Bodin (f.1935) kan bäst beskrivas som en konstnärlig “diversearbetare”. Hans arbetsområden är elektroakustisk musik (EAM) och ljudkonst, poesi och digital bildproduktion. Han rubricerar sig själv gärna som en “allmänpraktiserande komponist”. Bodins konstnärliga verksamhet är starkt influerad av den konkreta konstens allmänna idéer. Hans viktigaste insatser på konstarternas område ligger på EAM, där han var en av de första komponisterna som helhjärtat satsade på denna musikgenre. Bodin var särskilt inriktad på kompositioner för radio-mediet. Han har bl.a. komponerat fyra större verk av typen “text/ljud-kompositioner” – ett begrepp som han lanserade tillsammans med poeten Bengt Emil Johnson. Samtliga fyra verk har valts att representera Sveriges Radios bidrag till “Prix Italia” respektive tillkomstår. Bodin är också en av de allra första konstnärerna som utnyttjade datorkraft för bildframställning. Han är representerad i Moderna Muséets samlingar i Stockholm.

Varmt välkomna!

I samarbete med Firework Edition, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Feb
8
7:00 pm19:00

Måns Hirschfeldt samtalar med Madeleine Gustafsson

“Något utanför mig själv. Det är det första. Det jag vill säga kan jag bara hitta utanför mig själv. Det vill säga, jag vet ännu inte vad det är, jag kan bara hitta det utanför, och här får jag nu en bok: något att undersöka, att vända och vrida på och tala om. Eller kanske ännu hellre: något att tala med. Boken som mötesplats? Också så har jag uttryckt det ibland. Kanske också: något att tala igenom. Men då menar jag inte att iklä mig författarens mantel och buktala genom hans mun. Det handlar inte om att skriva sig själv i andra förklädnad, utan att sträcka sin egen förståelse så långt den kan nå, kasta in sina erfarenhet i ständigt nya former, tänja den, se hur långt den räcker.”

Så skriver Madeleine Gustafsson i ”Funderingar om kritik” i sin nyutkomna och kritikerhyllade urvalsvolym Påminnelser. Om böcker, människor och ord. Boken rymmer texter om en rad författare från olika tider och språkområden och visar på spännvidden och siktdjupet hos en Sveriges främsta kritiker och essäister.

Onsdagen 8/2 kl 19 samtalar Madeleine Gustafsson med kulturjournalisten Måns Hirschfedt om Påminnelser, litteratur och litteraturkritik.

Boken finns till salu för ett förmånligt pris.

Varmt välkomna!

I samarbete med Bokförlaget Daidalos, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Feb
4
12:00 pm12:00

Om en vinterdag en läsande. Teckningar och en karta.

Clara Diesen ställer ut på Rönnells, en lågmäld hyllning till text, till läsandet, till böckerna - till de materiella värden hos böcker som vissa nog önskar inte ska gå förlorade. Det taktila i läsandet. Pappret, känslan av att bläddra: av bokens tyngd i handen.
Minns någon ouppskurna böcker?
Och vad med de imateriella värden som världarna i böckerna bär fram? Det som enbart sker i läsarens huvud, i DITT huvud. Vi är huvudaktörer i vårt eget läsande, med våra sinnen - och vi förlorar oss i samma stund.

En karta, eller en instruktion, leder besökaren på en vandring bland böckerna - där andra texter än böckernas egna smugit sig in. Det är en parafras på det märkliga mästerverket- ”Om en vinternatt en resande” där författaren Italo Calvino riktar sig direkt till läsaren, vilken strax finner sig indragen i bokens handling både som läsare och som aktör. Där finns intrikata mysterier och olika lager, men romanen avbryter sig ständigt för att börja om, under tiden som läsaren försöker få tag på den rätta versionen - för att inte tala om den mystiska läsarinnan. Textinstallationen/kartan är ett participatoriskt verk där även andra skribenter medverkar.
Medverkande: Rebecca Sundqvist och Linnea Hedlin, Lotta Muth, Helena Thunell, Marian Bergroth, Ulrika Revenäs Strollo, Lina Hagelbäck och Cecilia Hansson.

Förutom installationen/kartan ställer Clara Diesen ut teckningar och objekt.

Utställningen öppnar med vernissage den 4e februari - under ordinarie öppettider: kl. 12-16.

Clara Diesen är poet, dramatiker, regissör och konstnär. Hon har gett ut tre diktsamlingar på Albert Bonniers förlag, senast "När du är som yngst". Som regissör har hon bl.a regisserat den egna Falling Water på Elverket och som konstnär har hon ställt ut på bl.a Niklas Belenius Gallery och gjort performances på bl.a Rönnells Antikvariat och på TUPP festival för performancekonst.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Feb
3
7:00 pm19:00

Release för fanzinet Jazz Är Farligt #5. Live: Jocke Åhlund & Jockum Nordström.

Nu var det dags för femte numret av fanzinet Jazz Är Farligt..
Elena vill gärna träffa er och fira det och som vanligt på Rönnells..

Femte numret av det handgjorda fanzinet ska nu släppas och innehåller så mycket som:
- Omslag av Jockum Nordström
- Dungens Mattias Gustavsson har ritat klippdocka av Nina Simone
- Filip Lindström har levererat en artikel om Krautrockens betydelse 2017.
- Stina Berge och HC gör ett Dadaistiskt korsord
- Calle Carboni har gjort ett Dadaistiska drinkrecept
- Mini-intervju med Stry och Affe från Kriminella Gitarrer
- Kristoffer Westin har skrivit en introduktion om Sveriges första kvinnliga elektronmusiker, Roberta Settels..
- Dagboksanteckningar av Elena Wolay och Sofia Härdig..
- Som vanligt skivtips, intervjuer och mycket mer…..

Arbetet är i gång.. Ingen vet hur slutresultatet blir men oavsett resultat vill vi fira detta med er ändå!

---- FANZINET KOSTAR 60 PIX! ----

Entré: 120:-. Biljetter finns på Rönnells.

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet, Humlegården Fastigheter och Pistonhead Foundation.

Jan
25
7:00 pm19:00

Releasefest för Marie Lundquists nya bok

Foto: Thomas Wågström

Foto: Thomas Wågström

RELEASEFEST och UPPLÄSNING av Marie Lundquists nya bok:
DIKTEN ÄR TANKEN SOM FAR GENOM HJÄRTAT OCH SPRÄNGER DET (Albert Bonniers förlag).

I små stycken, ofta bara en rad, söker Marie Lundquist efter diktens väsen – ömsom självsäkert, ömsom trevande. Ikonens enkelhet vrängs till stor rymd, fint utmejslade detaljer byts i svindlande perspektiv. Med aforismens täthet växer en särpräglad bildvärld fram, där paradoxala, våldsamma eller hoppfulla utsagor prövar vad dikten är eller vad den gör. En motvillig poetik.

FÖRPOET: Etienne Glaser som läser ur ”Långsam musik” (10TAL Bok 2010). Ett urval av Jon Fosses dikter i Marie Lundquists översättning.

PIANIST: Eva Sidén som spelar verk av Beethoven, Kurtag och Sidén.

VARMT VÄLKOMNA!

Fritt inträde.

Albert Bonniers förlag bjuder på vin och snacks!

I samarbete med Albert Bonniers förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Jan
24
6:00 pm18:00

Release för Carl-Johan Malmbergs bok om William Butler Yeats

Carl-Johan Malmberg samtalar med Eric Schüldt om sin nya bok
Var hemlig och gläds. Vandringar i William Butler Yeats poetiska världar.

Boken finns att köpa till ett specialpris för kvällen.

Anmälan till osa@bonnierforlagen.se.
Skriv ”Yeats” i ämnesraden
Senast den19/1.

Varmt välkomna!

------------------------------------------------------------------------

Irländaren WILLIAM BUTLER YEATS (1865–1939) är en av förra seklets mest betydande poeter. Han mottog Nobelpriset i litteratur 1923, men det är egentligen inte förrän på senare år som ett större urval av hans poesi tolkats till svenska. Här presenteras han för första gången i helfigur i en mycket egensinnig och djupt personlig bok om hans originalitet, hans liv och hans dikt.

Carl-Johan Malmberg har läst och satt värde på Yeats verk under hela sitt vuxna liv. På liknande sätt som i Stjärnan i foten, Malmbergs stora bok om William Blake, skildras här de många olika perioderna och facetterna av författarens liv: symbolisten, dekadenten, nationalisten, modernisten, den ockulta systemskaparen, självbekännaren, provokatören, den politiskt inkorrekte – liksom den Yeats som förhåller sig till en egen kanon av historiens och sagans betydelsefulla gestalter, texter och bilder. Ett särskilt kapitel ägnas åt Stockholmsbesöket 1923, året han fick Nobelpriset och en brytpunkt både i livet och författarskapet. Som en röd tråd hos Yeats finns hans livslånga kärlek till den nationalistiska frihetskämpen Maud Gonne. Det är också en röd tråd i den här boken.

Yeats inspirerades av storheter som Blake, Oscar Wilde och Ezra Pound, samtidigt som han hade ett antagonistiskt förhållande till dessa. Boken består av en serie ingående läsningar av viktiga nyckeltexter i Yeats poesi, dramatik och prosa. Utifrån dem skildrar Malmberg hans liv och tid, vilket gör framställningen till en utmärkt introduktion såväl till honom som till hans engelska och irländska kontexter, parallellt med att den utgör en fördjupad diskussion av de enskilda verken.

Boken är rikt illustrerad i färg.

I samarbete med Wahlström & Widstrand, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Jan
21
2:00 pm14:00

Release! The Language Inside the organ Behind The Piano

Almlöfs förlag, Sten Sandell och Rönnells Antikvariat presenterar:
MUSIC/TEXT/IMAGE – STEN SANDELL

musik ger tanke ger bild ger text ger bild ger tanke ger musik

through the language inside the organ behind the piano through the text beside the image through the pipes over the trees through the image under the beach through the text in front of the piano through the image outside the piano in front of the organ through the image. again.
 

Välkomna!

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Jan
20
5:00 pm17:00

Boksläpp för antologi om Edith Södergran

Litteraturvetarna bakom antologin »Subjekt Södergran«, med redaktörerna Elisabeth Hästbacka, Anders E. Johansson och Anders S. Johansson i spetsen, presenterar Edith Södergrans mångskiftande »jag«. Boksamtal följt av mingel med dryck och tilltugg.

»Jag är ingen kvinna. Jag är ett neutrum.« Så börjar Edith Södergrans dikt »Vierge Moderne« ur debut­samlingen »Dikter« (1916). Hur ska dessa »jag« egentligen förstås? Forskningen har givit olika svar – biografiska, litteraturhistoriska, feministiska – och varje enskild läsare måste själv ställa frågorna på nytt: Ska man kliva in i jagets ställe? Läsa in författaren? Upptäcka nya möjligheter?
I »Subjekt Södergran: Om jagen i Edith Södergrans poesi« närmar sig tio litteraturvetare Södergrans jag ännu en gång, hundra år efter debuten, i övertygelse om att ämnet är allt annat än uttömt. Deras sökande efter svar på diktjagets gåta leder dem till både feminism och liberalism, etik och politik, Silvana Imam och Louis Althusser, ­listor och selfies, katter och entreprenörer.
Boken är resultatet av ett litteraturvetenskapligt samarbete mellan Umeå universitet och Mitt­univer­sitetet.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Jan
18
7:00 pm19:00

Konsert med Julien Desprez och Per Texas Johansson

Julien Desprez (Paris) och Per Texas Johansson (Stockholm) möttes under sommarturnén med Fire! Orchestra. De bestämde sig då för att fortsätta spela i duoformat och Julien kommer nu till Stockholm för en inspelning samt en konsert på Rönnells.

Julien Desprez är en mycket aktiv musiker på Paris jazzscen. Han grundade 2008 COAX Collective med Benjamin Flament och Yann Joussein. Han har samarbetat med band som Irène, Radiation 10, Q, DDJ, Mats Gustafsson, Noel Akchoté, Louis Sclavis och vunnit Jazz à la Défense priset ett flertal gånger.

Per Texas Johansson var tongivande inom svensk jazz på 1990-talet men lämnade scenen för att bli narkossköterska. Förra året gjorde han comeback med skivan ”De långa rulltrapporna i Flemingsberg” som vann Orkesterjournalens pris Gyllene skivan för årets bästa jazzplatta.

Det kommer att bli ett vackert och explosivt samarbete!

Entré: 100 kr (förköp finns på Rönnells)

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Jan
14
2:00 pm14:00

Bokrelease av Srey – Tales of Urban Girlhood!

"Srey – Tales of Urban Girlhood" är en dokumentär bok där möten med flickor som lever bland soporna i Kambodjas huvudstad Phnom Penh ger insikter om hållbarhet, företagande och ansvar. Författarna visar på vikten av empatiska möten – från soptipp till styrelserum.

Författarna Johanna Hallin och Evelina Fredriksson har intervjuat flickor i olika åldrar och i olika livssituation – med det gemensamma att de lever på botten av samtidens konsumtionspyramid. Bland skräp och i utsatthet i Phnom Phen berättar de om sina livshistorier, drömmar och funderingar om framtiden. Tillsammans med starka fotografier av fotografen Sotarn ger boken en verklig bild av livet på soptippen och beskriver vikten av empatiska möten oavsett vart vi befinner oss i världen.

På bokreleasen kommer författarna och fotografen berätta om arbetet med boken och hur de hoppas den ska bidra till en förändrad bild av empatiska möten och mellanmänsklig information.

Välkomna!

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Jan
12
6:00 pm18:00

Releasefest för Linus de Faires roman Boken om Yousef

Albert Bonniers Förlag hälsar dig varmt välkommen att fira utgivningen av Linus de Faires roman Boken om Yousef

Mingel och tilltugg.

O.s.a. senast 9/1 till e-post: osa@bonnierforlagen.se
------------------------------------------------------------------------------------------
Yousef al-Khayal sitter i isoleringscell i ett fängelse i Roumieh, anklagad för delaktighet i mordet på Libanons premiärminister Rafiq Hariri. Han väntar fortfarande på rättegång. Kanske för att få tiden att gå börjar Yousef med en röd tuschpenna att skriva ner sina minnen från barndomens Beirut. Han skriver om lillasystern som aldrig fick växa upp, om brodern som växte upp för fort, och det konstanta skyttegravskriget mellan deras mamma och pappa. Men att skriva är alltid att ge en bild av verkligheten och hur sann är egentligen Yousefs version? Är han bara en timid fågelskådare som sitter felaktigt fängslad? Och hur var det med hans mammas politiska åsikter? Och pappans stillasittande hemma i vardagsrummets enda fåtölj, vad var det en följd av?

Boken om Yousef är en fascinerande ask-i-ask-berättelse där sanningen om Yousef uppväxt sakta framträder. Det är en sprudlande roman där fantastisk saga och realistisk vardag möts, om att växa upp i ett krigsdrabbat land, där sanningen alltid är det första offret, men där fiktionen alltid är den sista överlevande.

Linus de Faire, född 1977, är uppvuxen i Stockholm och nu bosatt i Amman. Boken om Yousef är hans debut.

I samarbete med Albert Bonniers Förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Jan
7
2:00 pm14:00

Release och utställning för boken Aventurine

Aventurine är en konst- och fotobok av konstnärerna Bodil Blå och Jens Glader som bland annat arbetar tillsammans under namnet Folkloren. Boken har växt fram under gemensamma resor åren 2009-2016 och är en skildring av vakendrömmens outforskade platser.

Bodil Blå har tidigare deltagit i föreställningen Fluxus på Rönnells Antikvariat 2006. Medverkar i boken Svensk Fluxus / Swedish Fluxus (2006) och Mats B. Katalog 82 (2012) utgivna på Rönnells Antikvariat. Bodil intresserar sig för enkelhet, slump och intuition.

Jens Glader arbetar under olika pseudonymer. Alter egot skapar en frihet i uttrycket samtidigt som konsten kommer i centrum före den egna personen. Med naiva teckningar som bas och futuristiska målningar inspirerats han av outsiderns kreativitet och idéer.

Boken är limiterad till 150 numrerade unika exemplar.

www.folkloren.se

Varmt välkomna!

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården fastigheter

Jan
4
6:30 pm18:30

Vanessa Sinclair: Switching Mirrors release-afton: STHLM

Release-afton & framträdande!

Vanessa Sinclair: “Switching Mirrors”

Det svenska förlaget Trapart Books släppte i november boken “Switching Mirrors” av amerikanska Vanessa Sinclair. Boken samlar Sinclairs sinnesvidgande poesi och cut-up-experiment. Nu gästar hon Stockholm och framför valda texter till live-musik av Den Arkaiska Rösten. Det blir ett unikt samarbete och framförande med avstamp i surrealistiska spekulationer och anakronistiska associationer. Med ingredienser som sexualitet, psykoanalys, ockultism och mycket annat tar Sinclair med oss på en resa in i det innersta inre och ut igen.

Boken kommer självklart att finnas till salu under aftonen. Om du inte har möjlighet att komma, så finns boken tillgänglig på www.trapart.net

Vanessa Sinclair är psykoanalytiker med egen verksamhet/klinik i New York. “Switching Mirrors” är hennes första bok. Tillsammans med amerikanska konstnären Katelan Foisy utforskar hon konstnärliga tillämpningar av cut-up-tekniker såsom de utvecklats av William S Burroughs och Brion Gysin. Mer om Sinclair & Foisys samarbeten finns på sajten: www.chaosofthethirdmind.com

Inträde 60:-

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Dec
17
2:00 pm14:00

Lars Arrhenius och Eric Ericson spelar PANAMA – ett nytt sällskapsspel

Panama är ett sällskapsspel för hela familjen utgivet av Orosdi-Back. Spelet går ut på att bedriva olika former av handel samt näringsverksamheter som generar avkastning och bidrar till välfärd, produkter till konkurrenskraftiga priser, pensionsutbetalningar etcetera. Under spelet kommer deltagarna i kontakt med såväl lokal som internationell handel inom exempelvis olja, bomull, läkemedel och vapen. Panama, som producerats i folkrepubliken Kina, har tagits fram av Lars Arrhenius och Eric Ericson. De har tidigare gjort spelet Välkommen till samhället.

Lars Arrhenius, verksam både i Sverige och utomlands, har skapat konstverk, filmer, TV-program, grammisnominerad musik och utsmyckningar. Han är representerad på bland annat Moderna Museet, Stedelijk Museum, Stuttgart Kunst- museum och Victoria and Albert Museum i London.

Eric Ericson har bland annat skrivit den hyllade klassikern Brev till samhället, varit pjäsförfattare till Dramatens uppsättning Brev från Eric Ericson, arbetat med inslag för Sveriges Radio och dokumenterat den syriska ruinstaden Palmyra.

Lars Arrhenius och Eric Ericson kommer och spelar och signerar själva.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Dec
15
7:00 pm19:00

Yes Deer och Kallerdahl-duo på Lupino Live

LUPINO LIVE är väldigt glada att få presentera de fantastiska banden
YES DEER och KALLERDAHL-Duo på Rönnells Antikvariat!!
Missa inte!
100 pix entré / 80 pix för studenter
****************************************************************

Yes Deer makes music through physical and intellectual rituals. We are, as a band, engaged in the friction between intellect and libido, pre and post, and collectivism and individualism. The sound can be described as a massive cacophony of writhing textures, manic hammering and distorted screeching, or as the sound of enthusiastic despair.

We started the band in 2010 and since then we have been touring in Scandinavia and in Europe. Our first album, ‘The Talk of Tennis’ was released on Gaffer Records on May 1st 2014, and now we have our second album, “Get Your Glitter Jacket” out as a joined release by Insula Music and Gaffer Records.

********************************************************************

Karl Bjorå - guitar

Anders Vestergaard - drums

Signe Dahlgreen - saxophone

//////////////// http://abstract-tits.com/yesdeer ///////////


KALLERDAHL-Duo

Lindha Kallerdahl-Röst
Fabian Kallerdahl-Piano

Två Göteborgslegender i exklusivt duoformat!

Lindha Kallerdahl (GOLD m.m.):
Lindha is considered one of the most important and groundbreaking singers on the Swedish jazz and improvisation scene and teaches at the conservatory in Göteborg. The force and energy that comes from being honest to the soul and the heart as well as to the music itself is Lindha’s big strength.

Fabian Kallerdahl (MusicMusicMusic m.m.)
En av de stora jazzpianisterna. Fabian är och har varit verksam i en rad konstellationer under sin karriär, egna trion MusicMusicMusic och :NU för att nämna några. Fabian är känd för sitt uttrycksfulla spel och rymtiska kreativitet både som pianist och kompositör.

https://www.youtube.com/watch?v=dY_kbdUPX-w

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Dec
10
2:00 pm14:00

Bokrelease för Anders Halls Hommage till ordbilden.

Med anledningen av att Anders Halls bok Hommage till ordbilden ges ut av Arvinius+Orfeus förlag så kommer boken att introduceras och presenteras på Rönnells Antikvariat lördagen den 10 december kl 14.00.

Hommage till ordbilden är en bok som inte liknar någon annan – ett typografiskt Mästarprov där poesi, ordpar och citat samsas med korta texter om bokstäver, ord och läsande.

Medverkar gör, förutom Anders Hall, även poeten Eva Runefelt som kommer att läsa några av sina dikter som har skrivits speciellt till Hommage till ordbilden, samt Mårten Castenfors från Liljevalchs och förläggare Marie Arvinius.

Varmt välkomna!

I samarbete med Arvinius+Orfeus förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården fastigheter

Dec
9
7:00 pm19:00

Christer Bothén Zon

ZON

Sofia Jernberg. Röst.
Kristine Scholz. Piano.
Tisha Mukarji. Inside Piano.
Hans Koch. Basklarinett & Kontrabasklarinett.
Boa Pettersson. Basklarinett & Kontrabasklarinett.
Per Texas Johansson. Basklarinett & Kontrabasklarinett.
Christer Bothén. Basklarinett & Kontrabasklarinett.
Paul Pignon. Basklarinett.
Vilhelm Bromander Bas.

Ett projekt av Christer Bothén.

Entre: 100 kr

Just nu läggs den väldiga arken över den första läckande sarkofagen vid reaktor 4 i Tjernobyl. Som botten av en kapsejsad dröm, en kapsejsad Noaks Ark, glider den fram några centimeter per dygn. Inte långt därifrån spelade Andrej Tarkovskij in filmen Stalker om ett rum i en förbjuden zon i vilket ens innersta önskningar går i uppfyllelse. Vem känner sina innersta önskningar?
Detta är bara projektets yttre inspiration och ram.
Centrum är en komposition som öppnar för improvisationer och är uppdelad i olika zoner i rummet; röst, strängar, och klarinetterna som bildar kören i dramat.
Här har jag lyckats samla de musiker jag helst vill höra!
How Beautiful Is Life!!!

Tack till konstnärsnämnden som gjort projektet möjligt.

uruppförande FYLKINGEN 8/12.

/Christer Bothén

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Dec
7
5:00 pm17:00

Emily Dickinsons brev

Dickinsonkväll på Rönnells!

Emily Dickinsons brev är en lika vital och viktig del av författarskapet som poe­sin – litteratur­historiskt sett – och nödvändig läsning för den som vill sätta sig in i den amerikanska poetens tankeuniversum och stifta bekantskap med hennes vardagsliv. Nu kommer den första volymen med ett urval brev som framförallt visar på den "privata" Dickinson. Många av breven är skrivna under hennes ungdomsår och samtliga är skrivna till familjemedlemmar eller nära vänner.

Hör översättaren Lena Karlin, Dickinsonforskaren Josefin Holmström och förläggaren Jonas Ellerström prata om ett kompromisslöst författarskap.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Dec
5
5:30 pm17:30

Ockupation och Vattenspeglar - Sarah Kofman och Joseph Brodsky

Välkomna på release och samtal med Bokförlaget Faethon!
Vi vill introducera och fira tre av vinterns utgivningar; Sarah Kofmans Rue Ordener, rue Labat och Kvävda ord, och därtill Joseph Brodskys essä Vattenspegel.
Samtalen gästas av Carin Franzén och Bengt Jangfeldt.

Den fransk-judiska filosofen Sarah Kofman var samtida med Jacques Derrida, Jean-Luc Nancy och Philippe Lacoue-Labarthe. En viktig röst på den franska filosofiska scenen som förenade psykoanalysen och filosofin i sina teoretiska undersökningar. Detta är första gången som Kofman publiceras i bokform på svenska.
De två publicerade böckerna behandlar hennes förståelse av Förintelsen. Rue Ordener, rue Labat är en fragmentarisk självbiografisk berättelse som berättar om Kofmans liv under den tyska ockupationen av Frankrike, hur hon gömde sig och om sin fars öde; han var verksam rabbin och deporterades. Boken blev den sista innan Kofman tog sitt liv.
Kvävda ord är Kofmans undersökning av berättandets former efter Förintelsen. Hon utgår från samma självbiografiska stoff som i Rue Ordener, rue Labat och läser författarna Maurice Blanchot och Robert Antelme.

Den rysk-amerikanske poeten och Nobelpristagaren Joseph Brodskys fina essä Vattenspegel, föreligger äntligen i fullständig svensk översättning av Bengt Jangfeldt. Vattenspegel är en essä om staden Venedig och allt det som Brodsky låter speglas i kanalernas yta: mötet mellan öst och väst, sin egen lyrik, mötet med andra poeter som Auden, liksom det besök han tillsammans med Susan Sontag gjorde hos Ezra Pounds åldrade änka. En elegant beskrivning av hur en plats kan vara tillflykt, liksom både en själens och tidens spegel.

Carin Franzén är professor i litteraturvetenskap vid Linköpings universitet och har skrivit ett flertal böcker, senast om Christine de Pizan i Jag gav honom min kärlek (Ersatz, 2012). Hon är inriktad på franskspråkig litteratur, med en teoretisk tonvikt på filosofi och psykoanalys.

Bengt Jangfeldt är författare och översättare. Har skrivit ett flertal uppmärksammade biografier, om Vladimir Majakovskij (Augustpriset 2007), Joseph Brodsky, Axel Munthe och Raoul Wallenberg. Hans senaste bok är den självbiografiska En rysk historia (Wahlström & Widstrand, 2015). Jangfeldt var nära vän med Brodsky.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Dec
2
5:00 pm17:00

Vernissage för utställning med graffitikonstnären Shora Dehnavi.

Målningar på duk och papper samt utsidan av glaset på Rönnells skyltfönster. Utställningen pågår till och med 7 januari.

Shora Dehnavi: Allt kött är hö

Ärret på min hand får mig att minnas, när jag var tolv år och besökte min far och hans fru på semestern, råkade jag skära mig på handen när jag klättrade på en massa järnskrot. Det var kväll och jag satte på ett plåster, när jag vaknade morgonen efter och tog bort plåstret för att se om såret var läkt, greps jag av total panik när jag såg att det fanns små vita larver i och runt såret. Jag sprang ut i köket och sprayade rengöringsmedel på larverna och borstade bort dem med någon borste tills såret åter började blöda.

Drygt tio år senare träffade jag Shora på en folkhögskoleutbildning i grafisk formgivning. Jag minns att hon gjorde en rätt stor målning på en gammal tapet; utdragna rektangulära formationer som låg huller om buller i färgerna blått, vitt och svart. Jag fick vid ett tillfälle målningen, som tyvärr försvann vid ett inbrott ett par år senare. Nu har det gått ytterligare lite drygt tio år, under dessa år har Shoras formspråk nyanserats. De tidigare geometriska formerna har förändrats till något annat, mer organiskt, någon kallade det maskar, jag skulle nog vilja kalla det fluglarver eller maggots.

Fluglarverna är i sin naturliga färg gräddvita och används ofta som bete vid tävlingsmete. Larverna kan även färgas blåa, röda, rosa, gula, eller gröna, anledningen till detta är lite oklar men det görs nog troligen främst för att få fiskaren själv att fastna för betet. Den starka färgen sänder betraktaren en signal som gör hen uppmärksam, och lägger grunden till att fatta ett nytt beslut, skall jag välja de gräddvita betet eller det färggranna, beslutet blir troligen det senare då det skapar flera förhoppningar om bättre fiskelycka, om inte fisken nappar på den gula så kanske den röda.

En synonym till maggot eller fluglarv är likmask, vilket är missvisande då det är en insekt i ett utvecklingsstadium i vilken masken aldrig befinner sig, masken föds som mask och dör som mask. Fluglarven förpuppas, blir till en fluga som kan lägga nya ägg som blir nya larver. Dessa fluglarver är en viktig del av kretsloppet då dem står för en stor del av omhändertagandet av dött kött. Sam Taylor-Johnson gestaltade processen på ett ytterst sublimt sätt i filmen A little death som visades på Kulturhuset/Stadsteatern för ett par år sedan, där en hare äts upp av larver i ultrarapid. När jag såg filmen för första gången fick jag nästan en känsla av att haren hade skapat och födde en helt ny värld där generation efter generation flugor men även andra asätande insekter hade sitt egna ABC-samhälle.

Någon gång per år så dyker det upp rubriker i någon tidning eller nyhetsreportage på teve om missförhållanden inom äldrevården. Dessa kan te sig på flera olika sätt, men alltid handlar det om att människan i fråga på ett eller annat sätt förpassats till ensamhet och blivit bortglömd. Detta kan i sin tur leda till att individen får liggsår som snabbt blir infekterade. Detta avger dofter som attraherar flugor till att det är en bra plats att lägga sina ägg på, då det finns en fodervärd, en fodervärd som dessutom inte redan är död, utan bara nästan. Så perfekt för att försörja flugans nästa generation med mat, men så passiviserad att den inte kan skydda sig utan går att mjölkas under en lång tid och kanske rent utav räcker till flera generationer flugfamiljer.

Det är inte alls lika äckligt att se gamar eller flugor kalasa på ett dött kadaver som att se larver göra det. Jag tror att detta delvis beror på att larven just är larv. Vi vet att det är en larv, men inte vad som är dess egentliga skepnad. Ovissheten om vad det är gör oss påminda om det oförklarliga, något som vi i fått lära oss att arbete bortifrån. Det ångestfyllda med pensionären som har blivit bortglömd och sakta äts upp i sin säng handlar kanske om att personen i fråga har förlorat alla sina rättigheter som människa och nu befinner sig i ett limbo mellan död och levande. Från att vara den som åt till att själv ätas, kanske delvis medveten om vad som sker under denna långsamma tortyr.

Larven blir på så sätt en metafor för förändring och gränslandet mellan det levande och döda, det nya och det gamla. Larven provocerar fram äckel, men kan även vara ett tecken för förändring. Om vi inte snart byter ut vår livsstil så kommer vi att sakta gå under, vi får inte genom vårt välmående glömma bort vad som faktiskt gör att vi kan leva som vi gör. Och gör vi det inte så kanske vi alla drabbas av ett enormt stort liggsår och själva äts upp.

Text: Valdemar Gerdin (Det Nya Museet)

Jag upplever mitt skapande som en upprepande process. Det är som att jag, när det redan är försent, finner mig i en upprepande rörelse. Mönster, rörelser och figurer som går igen. Jag söker mig ofta till monotona rörelser i skapandet. Från att dra streck i timmar till att lägga 15 000 pärlor. I upprepningen funderar jag över upprepningen. Det finns något tryggt och harmoniskt i att göra samma sak men också något äckligt. Som i naturen och i samhället, stora rörelser med små skiftningar, där den eller det som skiljer sig blir den medräknade avvikelsen, undantaget som bekräftar klyschan.

Jag vill försöka uttrycka dessa känslor i mitt skapande. Vill välja vanliga, vardagliga uttryck och former för att skapa en känsla som tangerar trygghet och äckel. När ett vanligt och glädjebetingat uttryck som ”Haha” upprepas tusen gånger kan jag inte hjälpa att tänka ett det känns maniskt och kanske obehagligt. En symbios på hundra kroppar som alla hjälper och blir hjälpta, utnyttjar och blir utnyttjade. Men det finns en trygghet i att veta att det är “ok” så länge alla har det likadant. - Jag finner detta stabilt, skönt och djupt obehagligt.

Jag är 31 år. Född i Sverige året efter mina föräldrars långa flykt efter revolutionen i Iran. Jag funderar ofta över människor, och för den delen andra djurs förmåga till anpassning. Min mammas historier om ett ordnat och anständigt familjeliv i Teheran till lerstugor och smutsigt vatten i Pakistan, till miljonprojekt i Sverige och kontorsjobb 8-17. Och känslan av att alla alternativ är ok men också fel. Att drömmen bara är fullkomlig i sin obestämda form, alltså innan den infogas i den stora repetitionen.

/Shora Dehnavi

Varmt välkomna!

I samarbete med Det Nya Museet, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms Stad, Kulturrådet och Humlegården fastigheter.

Nov
30
5:30 pm17:30

Tomas Andersson Wij pratar med Kristian Luuk

Formgivare: Nina Ulmaja

Formgivare: Nina Ulmaja

Kristian Luuk pratar med Tomas Andersson Wij om hans nya bok. Tomas har lovat ta med sig gitarren och piano finns på plats.

Tomas Andersson Wij utmärker sig som en av våra mest lyhörda skribenter. Med ett skarpt öga för tidens tecken, i samtal om konst, politik och livsfrågor, har han i över två decennier mött en mängd tongivande kulturpersonligheter – allt från författare och musiker till komiker, fotografer och religiösa ledare.
Under nittiotalet skrev Tomas Andersson Wij för bland annat Nöjesguiden och SvD City. Samtidigt pågick hans egen tillblivelse som artist, och det sökande som präglade artiklarna formade också hans låttexter. På tiotalet erövrar han den långsamma samtalskonsten i djupintervjuer på Teater Brunnsgatan Fyra. I dialog med sina gäster intar han en unik position mellan journalist och artist.
Boken innehåller ett urval intervjuer och texter från nittiotalets början fram till idag. Bland de intervjuade finns Lars Norén, Bodil Malmsten, Henrik Schyffert, Veronica Maggio, Olle Adolphson och Klas Östergren.

 

I samarbete med Albert Bonniers Förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Nov
24
7:00 pm19:00

Konsert med Rebecka Bodén

För ett par månader sedan släppte Rebecka debut-EP:n "Deeper than the sea" på Havtorn Records. Nu ställer hon sig på scen inne bland böckerna på Rönnells Antikvariat.

Bandet består av inga mindre än:
Anna Haglund
Johannes Nordell
Daniel Ögren
Gustav Rådström
Viktor Skokic

Entré: 80 kr
Det går att köpa biljetter i förväg på Rönnells. Men det går också fint att betala direkt i dörren.

Skivor kommer att finnas till försäljning på 10" vinyl samt CD.

"Musiken är lika solblekt som det vackra omslaget till EP:n. Och ärligt, det är ju nu den här musiken verkligen behövs. Det är ju nu som vi måste dosera i pop som svävar cirka tre meter ovanför marken, helt utan friktion, helt tidlös."
- GAFFA

Lyssna på EP:n:
https://open.spotify.com/album/0Ss9llig38x68RIyjko0OW

https://soundcloud.com/rebus-3

Välkomna!

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Nov
19
2:00 pm14:00

Boksläpp och vinylsläpp med Staffan & Love Olzon!

Lördag 19 november mellan 14 - 16 presenterar Staffan Olzon sin nya roman "I Verkligheten" (Rönnells Antikvariat) och Love Olzon sin nya vinyl "Där floden flyter fram" (another.records).

De uppträder live!
Bengt af Klintberg presenterar.

Välkomna!

I samarbete med another.records, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården fastigheter.

Nov
16
7:00 pm19:00

Konsert med Sagor & Swing!

För tre år sedan gjorde Sagor & Swing en oförglömlig spelning på Rönnells Antikvariat. Nu återvänder de för en ny intim konsert bland böckerna. De kommer enligt egen utsago att framföra en slags musikal med talsyntes, trummor och orgel som heter "Människans sista tid på jorden". 

Sagor & Swing består av Eric Malmberg orgel/synthesizer och Fredrik Björling trummor. 

Entré 100 kr (förköp finns på Rönnells)

Begränsat antal platser.

Varmt välkomna!

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Nov
12
1:00 pm13:00

Omformateringar: det digitala i svensk litteratur och konst

Förutsättningar – Ulla Wiggen [1967]

Förutsättningar – Ulla Wiggen [1967]

Hur har det senaste halvseklets digitala teknologi bearbetats i de estetiska praktikerna i Sverige? Vilka avtryck har AI, kod och signaler, kretskort och skärmar, hårddiskar och databaser lämnat i litteratur och konst? Under en eftermiddag avsöker forskningsprojektet RepRecDigit (Representations and Reconfigurations of the Digital) tillsammans med författare och konstnärer denna terräng – från 1960-tal till idag – i en serie samtal, föreläsningar och verkpresentationer. Avslutningsvis följer mingel med dryck och tilltugg.

Medverkande: Jonas Ingvarsson, PC Jersild, Jakob Lien, Cecilia Lindhé, Jesper Olsson, Carl-Johan Rosén, Pär Thörn och Ulla Wiggen

Arr. RepRecDigit & Rönnells antikvariat

Info: jesper.olsson@liu.se, se även: http://blog.liu.se/reprecdigit/

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Nov
10
5:00 pm17:00

Bo Tilliander. Vernissage och bokrelease.

Sjöfarten har sedan barndomen fascinerat Bo Tilliander som redan i ungdomen började teckna och måla. Numera tycker han dock inte att det finns så mycket kvar att fascineras av. Ett och annat lastfartyg, utformat som en fyrkantig skokartong kan med långa mellanrum passera Dalarö där han bor, men det ger oftast ingen inspiration till avbildning. Tilliander har som konstnär haft många uppskattade utställningar och boken visar hans konstnärskap. Som målare är han självlärd och hans härliga naivistiska bilder från Dalarö och skärgården däromkring skildrar en nu svunnen tid med skutor och skärgårdsfolk han upplevt under sitt långa liv.

Utställningen pågår t.o.m. 26/11

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Nov
9
5:00 pm17:00

Temakväll/bokrelease för Historiens hemvist

Om det historiska minnet: tid, ansvar och materialitet

Kring strider om minnet, historien, arvet och det förflutna skälver länder och kontinenter. Det historiska framstår mer än någonsin som en osäker plats där vi måste lära oss att navigera med nya verktyg.

I det omfattande verket Historiens hemvist I-III (Makadam) samlas ett fyrtiotal nordiska forskare från ett tiotal olika discipliner som på olika sätt tar sig an frågan om den historiska tidens former, vårt ansvar för det förflutna och de teknologier med vilka det förflutna upprätthålls och verkar i nuet. Arbetet är ett resultat av ett forskningsprojektet Tid, minne, representation som drivits från Södertörns högskola under perioden 2010-2016.

Under kvällen presenterar bokens sex redaktörer arbetet och diskuterar frågor om vad den historiska tiden är, vilka materiella och institutionella praktiker som skapar historia och hur vi som historiker har ett ansvar mot såväl det förflutna som samtiden och det kommande: Victoria Fareld, Johan Hegardt, Patricia Lorenzoni, Trond Lundemo, Ulla Manns, och Hans Ruin.

Boken finns att köpa till ett reducerat pris och efter presentation och diskussion bjuds det på ett glas.

Varmt välkomna!

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.