Jun
4
6:00 pm18:00

Releasefest: Aina Myrstener Cello - Cellomusik II

Minimalistisk, repetitiv cellomusik som minner om uråldriga skogar och bortglömda civilisationer. Musik skapad av Aina Myrstener och hennes cello. I juni släpps hennes andra skiva, Cellomusik II, på Flora & Fauna och vi firar skivsläppet med en konsert på Rönnells antikvariat. Under kvällen kommer skivan finnas till försäljning. Kommer du tidigt kan du kanske hinna med att bli bjuden på ett glas sherry och salta pinnar av Aina själv. Väl mött!

Detta är Aina Myrstener Cellos andra album i en serie om tre, alla betitlade Cellomusik. Den första skivan släpptes för två år sedan och fick ett väldigt fint mottagande och Aina fick ta emot an rad olika priser och stipendier för sin gärning.

Entré: 50 kr

Jun
7
7:00 pm19:00

Releasefest för Maria Küchens essäbok "Att flyga" och Jonas Ellerströms "Aviatriser"

Nu släpps poeten Maria Küchens efterlängtade essäbok ”Att flyga” (Natur & Kultur). Associativt, kärleksfullt men också kritiskt utforskas flyg i många former. Küchen tar läsaren med på äventyr i strids- , trafik- , segel- , skärm- och ballongflygets världar och reflekterar kring flyg och konst, flyg och fara, flyg och mystik och flygets framtid.

Samtidigt på Tragus förlag kommer författaren och förläggaren Jonas Ellerström och bildkonstnären Knut Larsson med "Aviatriser", en bok om tidiga kvinnliga flygpionjärer. I personligt hållna essäer presenteras ett halvdussin piloter från de de små propellerplanens glanstid på 1920- och 1930-talen.

På Rönnells sjunde juni från klockan 19 firar vi båda böckerna med mingel, utställning, panelsamtal och musik med världens enda storband bestående av enbart professionella piloter, Finnair Pilots´ Big Band.

Varmt välkomna!


May
25
6:30 pm18:30

Om Lucia Berlins novellsamling ”Handbok för städerskor” med Klas Östergren och Malin Ullgren, med läsning av Lena Endre

Lucia Berlin är en i vågen 60-och 70-talsförfattare som återupptäckts de senaste åren. Andra är John Williams (”Stoner”) och Richard Yates. Under sin livstid hade Lucia Berlin få men hängivna läsare. Först när den stora urvalsvolymen ”A manual for cleaning women” kom ut i USA förra året fick hon en stor publik. Nu kommer samlingen på svenska med titeln ”Handbok för städerskor”, i översättning av Niclas Hval och med förord av Klas Östergren.

Klas Östergren möter Malin Ullgren (Dagens Nyheter) i ett samtal om Lucia Berlins novellkonst, under ledning av Stephen Farran-Lee (Natur & Kultur). Lena Endre läser en novell ur samlingen ”Handbok för städerskor”.

Samtalet startar 18.30 och pågår en timme.

Fri entré och ingen föranmälan krävs.

Mer om Lucia Berlin:

Lucia Berlin föddes i Juneau, Alaska, 1936. Hennes far var gruvingenjör och familjen flyttade runt i USA samt Latinamerika. Modern var gravt alkoholiserad. Lucia Berlin fick fyra barn och försörjde sin familj genom att ta de mest skilda arbeten: sjuksköterska, städerska, läkarassistent, lärare. Hon kämpade själv med alkoholism. På 60-talet började hon publicera noveller i magasin, som samlades i bokform först 1981. Totalt skrev hon 76 noveller under ett fyrtiotal år, och drygt hälften av hennes produktion finns med i urvalssamlingen ”Handbok för städerskor”. Lucia Berlin avled 2004.

Lucia Berlin skrev ur, men inte nödvändigtvis om, sitt liv. Ingen som läser dessa noveller kan låta bli att dras in i hennes exakta, lakoniska, inte sällan komiska skrivsätt. Hon flyger på låg höjd över städer och sinnen, som en recensent uttryckte det. Så här läser Klas Östergren en av Lucia Berlins märkligare noveller, som är både en essäistisk iakttagelse och en koncentrerad historia om längtan och ensamhet:

”Hon vet i vilken tradition hon skriver. Novellen ”Perspektiv” öppnar med ett resonemang om Tjechov. Hon talar om hans novell ”Sorg”, en hjärtknipande historia om en slädkusk som just förlorat sin son och som sitter en smällkall vinterkväll på sin kuskbock och vill prata med någon om denna sorg. En alldeles mänsklig önskan. Fast ingen vill lyssna. Han väcker ingen medkänsla, bara förakt. Hos alla utom läsaren.
Tjechovs objektiva ambitioner tilltalar uppenbarligen Lucia Berlin. Hon konstaterar att det vore vanskligt att lägga orden i munnen på kusken, att berätta i första person. Risken finns att läsaren kunde tröttna och tappa intresset. För att vi alla är osäkra, menar hon. En gestaltning i tredje person innebär att det finns en författare som kan garantera att historian är viktig och som kommer att få oss att förstå det också. En subtil men kanske väsentlig skillnad. Eller?
Berlin lämnar denna iakttagelse hängande, som en inte helt bestyrkt hypotes, för att försiktigt låta berättelsen glida över i något annat, till en annan kontinent, en historia om en sköterska i Amerika som är kär i läkaren där hon tjänstgör. Läkaren är oförskämd och likgiltig. Kvinnan förlorad i ensamhetens limbo. Berättat i tredje person – ända till slutet, då författaren liksom inte förmår att hålla distansen längre och övergår i första person. En akt som är mer än bara en fråga om ändrat perspektiv och ordval, det är en akt av medmänsklighet och magi på samma gång, ett överskridande som författaren en gång begått och som läsaren nu får chansen att följa. Som skolexempel rätt komplicerat. Men mycket vackert. Människor får gå omvägar för att hitta varandra.”
(ur förordet)

Boken på förlagets hemsida:
http://www.nok.se/Allmanlitteratur/Bocker/Skonlitteratur/Utlandska-berattare/Handbok-for-staderskor/
 

May
22
3:00 pm15:00

Vasas flora och fauna på Rönnells!

Foto: Jussi Virkkumaa

Foto: Jussi Virkkumaa

Vasas flora och fauna gör två mindre klubbspelningar på Rönnells Antikvariat. Med sig har de sånger från hyllade debutskivan Släkt med Lotta Svärd, men även nytt material! Kan bli mycket fina konserter!

Tyvärr är alla biljetter redan uppbokade, men om de inte hämtats ut innan konserterna kan det finnas i dörren. Vi kan inte lova något! (Tyvärr är det inte möjligt att ställa sig i kö för ev. fria biljetter utan man får chansa. Man kan hålla sig uppdaterad via Facebook-evenemanget https://www.facebook.com/events/286504441690582/ )

Entré 150 kr
Konsert kl 19.00,
insläpp kl 18.30 (uppbokad)
Extra matinékonsert kl 15.00, insläpp kl 14.30 (uppbokad)”Vasas flora och fauna är en vinterhärjad växt, den vackraste blomman på den österbottniska prärien. Det här är den mest rörande pop på svenska jag hört på flera år” – Jens Lekman

Ibland lönar det sig att lyssna till sånger från de bortglömda, avklippta provinserna. De kan tjäna som en välbehövlig påminnelse om att allt inte är lika överallt, men inte heller helt och hållet annorlunda.

”Släkt med Lotta Swärd” med Vasas Flora Och Fauna är en samling sådana sånger. Österbottniska Vasa översköljdes under 90-talet av hardcore-vågen från Umeå, som ligger bara några mil bort på andra sidan Kvarken. På båda sidor lämnade den efter sig ett stort antal vilsna själar, vars vrede mot normalkulturen och etablissemanget hade varit stark i tonåren, men som i vuxen ålder inte längre var klädsam. Mattias Björkas härstammar från denna de inställda upprorens tid. Tillsammans med pianisten Iiris Viljanen har han skrivit låtar som på särpräglad Vasadialekt berättar om frustration som inte vill lägga sig, om karaktärssvaghet och misslyckanden, och sedan lite om tröst. Det är något så ovanligt som ett glänsande svenskspråkigt popalbum som egentligen inte är svenskt över huvud taget.
 

May
21
7:00 pm19:00

Ken Vandermark/Nate Wooley + Klaus Holm/David Stackenäs LIVE!

Två duos live på Rönnells:


Ken Vandermark/Nate Wooley duo (US)
With this unique ensemble, they deal directly with each other’s iconoclastic compositional and improvisational vocabularies, and have created a book of original material that takes inspirational cues from the under-appreciated work of John Carter and Bobby Bradford.
Ken Vandermark - saxofoner, klarinett
Nate Wooley - trumpet

Klaus Holm(NO)/David Stackenäs duo
Gjorde sin debut på Kontak-festivalen i Tromsö, Norge 2013. Stackenäs/Holm arbetar tillsammans för att skapa en organisk kombination av improvisationsmusik, modern komposition och folktradition.
Klaus Holm - saxofoner, klarinett
David Stackenäs - gitarr


insläpp kl 18.30
entré 150kr

biljetter finns på Rönnells

May
21
2:00 pm14:00

Release för Dennis Hankvists bok Stockholmsmotiv om konstnären Gösta Gustavson.

Gösta Gustavson (1931-2008) var en svensk konstnär mest känd för sina naivistiska landskap och stadsbilder, men han målade även mer surrealistiska motiv. Okänd för den stora allmänheten, men han finns representerad både på museer och i privata samlingar.

Boken samlar alla Stockholmsmålningar och -litografier som lokaliserats och innehåller en essä av Jan Mårtenson.

Dennis Hankvist är grafisk designer.

Välkomna!

May
19
7:00 pm19:00

Releasefest för antologi från Biskops-Arnös författarskola år 2

Releasefest för antologin ”om allt faller på plats / och fortsätter falla” .
Under kvällen bjuds det på läsningar och mingel.
Välkomna!

Medverkande:

Järda Boström
Camilla Lily Pape
Kim Gustafsson
Hanna Alvage
Sara Krøgholt Trier
Julia Kielmann
Caroline Ljuus
Daniel Tegenrot
Sophie Zettermark
Filip Lindberg
Sofia von Schmalensee

Geometri och komposition: Frederik Dollerup
Grafisk form: Frederik Dollerup, Järda Boström, Sara Krøgholt Trier och Daniel Tegenrot
Layout: Järda Boström
Redaktör: Johanna Larsson

/ Biskops-Arnö författarskola år 2, 2016

May
17
6:00 pm18:00

Release av 7 nya böcker och en skiva från OEI editör

Fältarbeten. Från plats till site i nordamerikansk efterkrigspoesi och -konst (OEI undersökningar III) av Lytle Shaw
vad det innebär att vara avantgarde (OEI undersökningar V) av David Antin
läsning – apparat – algoritm (OEI undersökningar VI) av Jesper Olsson
24/7 – senkapitalismen och sömnens slut av Jonathan Crary
Lars Fredriksons berättelse av Claude Royet-Journoud
eme emauto [vinylskiva + textverk] av Karolina Erlingsson
Osynligheter av Karl Johan Stigmark
Transfutura [blysatt boktryck] av Martin Högström,


Föreläsning av Lytle Shaw och mikroföreläsningar/presentationer av Karolina Erlingsson, Cecilia Grönberg, Martin Högström, Jonas (J) Magnusson, Jesper Olsson, Karl Johan Stigmark, Kim West.

May
12
5:00 pm17:00

ÖGONENS FÖRVANDLINGSRUM. Åtta röster om Folke Dahlbergs ord och bilder. Release för ny bok i Folke Dahlberg Sällskapets skriftserie

I Ögonens förvandlingsrum skriver åtta olika författare om Folke Dahlbergs bilder och texter. De har alla olika tyngdpunkter och infallsvinklar, och tillsammans vittnar de om hur ett till synes konsekvent och profilerat verk ändå kan visa sig vara så mångfacetterat.

Här finns Else-Britt Kjellqvists fokus på ötillvarons centrala roll. Lars-Håkan Svensson skriver om vattenmotiven i dikterna. Elisabeth Lidén gör jämförelser mellan de stora punktteckningarna och de samtidiga strömningarna i svensk och internationell konst. Anders Weidar gör en djuplodande analys av Den berusade båten. Mats Jansson visar hur text och bild interagerar i Folke Dahlbergs böcker. Bengt af Klintberg belyser de folkliga myternas roll i Vättern. Kate Larson tolkar författarens förankring i landskapet. Staffan Söderblom gör nedslag i dikterna och finner att också det som är prov på ofullständigheter och tillkortakommanden berikar bilden av en spännande författare.

Det är i år femtio år sedan Folke Dahlberg drunknade i Karlsborgsviken. Ögonens förvandlingsrum bekräftar hur närvarande han är med sina texter och bilder, hur man alltid kan närma sig honom på nytt.

Ögonens förvandlingsrum är utgiven av Folke Dahlberg Sällskapet, nr 11 i Sällskapets skriftserie.

Boken presenteras av dess redaktör Jonas Modig och två av författarna, Kate Larson och Mats Jansson.

Fri entré, ingen föranmälan krävs. Välkomna!

May
11
7:00 pm19:00

LIVE: Erik Jeor @ Rönnells Antikvariat

Foto Björn Larsson, Erik Jeor after a painting by Joshua Reynolds, 2016

Foto Björn Larsson, Erik Jeor after a painting by Joshua Reynolds, 2016

Inför konsert på Rönnells Antikvariat framför jag med bandet fem nya låtar för ett kommande album.
En slags hemlig preview för er som kommer.
Jag sjunger på svenska.
Det blir mer åt pop/folk/rock hållet.
Låttextexterna är från dialog med min treåriga dotter.
Hennes språk ligger nära poesin, ett prövande av ordens skiftningar och nivåer.

Pappa: Nöten i min hand kallas för paranöt
Dotter: Men jag är inte hungrig, den får heta sparanöt

Backdrop till konserten är en specialkonstruerad akvarell i större format som klättrar sig upp och ner längs balkongen på Rönnells Antikvariat.

Jag kommer även att framföra två låtar från tidigare Balroynigress album och tre låtar på svenska från Ombudsman.
De finns att lyssna på här: https://open.spotify.com/user/1148283806/playlist/79sCxoC15XIkGfeXBp1mpV

Erik Jeor aka Balroynigress framför "Blind King Trade" LIVE @ Nyhetsmorgon TV4
https://vimeo.com/41031915


LIVE: Erik Jeor (sång/gitarr), Mikael Häggström (trummor), Julia Falthin (bas)

Inträde 100 kr (förköp finns på Rönnells)
Insläpp kl 19.00, konsert kl 19.30
Försäljning av Vinyl, CD, Kassett och Katalog med signering.

Erik Jeor bor och verkar i Stockholm, och har en masterexamen i fri konst från Kungl. Konsthögskolan där han studerade 2001-2006. Jeor är representerad i bl.a. Moderna Museets samlingar. Parallellt med verksamheten som bildkonstnär har han en uppmärksammad karriär som musiker och sångare. Kritiker har pekat på det drömska, ambivalenta i hans musik. Dessa ord kan också användas för att beskriva Jeors akvareller, han fångar något flytande, föränderligt med pensel, färg och vatten.

May
7
May 8

DET VAR INGET. Anna Järvinen ställer ut på Rönnells Antikvariat

Artisten Anna Järvinen är känd för de flesta som sångerska. Först i gruppen Granada, därefter på sina kritikerhyllade soloalbum. Inte många känner till att hon en gång gick i konstskola. Hon har fortsatt att teckna till och från, ofta som tröst när hon känt sig nere, utan tankar på att visa för andra. När Rönnells tackade ja till att ställa ut teckningarna, utan att ha sett något, blev hon så överrumplad att hon inte hittade dem. Vi anade dock att de fanns där någonstans och att hon skulle hitta dem. Det gjorde hon.

Vernissage lördag 7 maj kl. 14-16. Utställningen pågår t.o.m. 11 juni.

May
3
5:00 pm17:00

Ingela Lind presenterar sin nya bok Övermod

Foto: Clara Svenberg Lind


Foto: Clara Svenberg Lind

I synonymordboken är övermod detsamma som högfärd, hybris och självförhävelse. Det kan också betyda dumdristighet och livsglädje och har alltid något självsvåldigt över sig. Ingela Lind skriver om en samling gestalter, ofta kvinnor, som drivs av övermod, eller anklagas av andra för att ha det. Här finns korta och långa stycken om Anna Karenina, Nathalia Edenmont, Klimt och sekelskiftets Wien, Virginia Woolfs Orlando, den svenska sängen, Ingmar Bergman, om färgen lila och mycket mer.

Ingela Lind är konst-och kulturkritiker. Hon har jobbat på radio, SvT och DN sedan 1970-talet och skrivit cirka 2000 kulturartiklar. År 2008 kom hennes bok om Bloomsburygruppen: Leka med modernismen. Om den boken mest kretsade kring förnuftet handlar Blod i salongerna.Om sex, primitivism och längtan efter det naturliga från 2014 om känslan.

Boken kommer att finns till försäljning till specialpris!

Varmt välkomna!

Apr
28
6:00 pm18:00

Presentation och samtal kring Lilian Montmar’s bok "Det är vår och jag lever ännu"

I "Det är vår och jag lever ännu" ställer Lilian O. Montmar godhet och ondska ansikte mot ansikte. Med utgångspunkt i efterkrigstidens Österrike skildras krigens efterverkningar samt det i Schweiz grundade Röda Korsets och de starka svenska kvinnornas insatser för att hjälpa krigsfångarna i Ryssland under de båda världskrigen.

Hur mycket mänskligt finns det i en människa och hur kan man försvara den mänsklighet som finns i var och en av oss? Vad driver oss människor att hjälpa andra? Lilian O. Montmar’s forskning bygger på personliga berättelser, krigsarkiv, brev och dagböcker under världskrigen. I ljuset av den aktuella samhällsutvecklingen frågar hon sig vad vi lärt av historien.

Tillsammans med Benita Funke, kulturråd på Schweiziska Ambassaden diskuterar författaren sina slutsatser och de lärdomar vi kan dra av dessa erfarenheter för framtiden. Observera att samtalet förs på svenska! Efter samtalet bjuder Österrikes Ambassad på ett glas vin.

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

Hjärtligt välkomna!
 

Apr
26
6:30 pm18:30

Översättarpris till Lasse Söderberg och presentation av Anna Franklins bok om Jacques Outin

Jacques Outin-priset, som går till en svensk översättare från franska, utdelas i år för femte och sista gången och går till Lasse Söderberg, Malmö, för hans mångåriga arbete som tolkare av fransk poesi och prosa. Prissumman är 50 000 kronor.
Juryn består av Anders Bodegård, Madeleine Gustafsson och Jan om Stolpe och priset har tidigare tilldelats Ulla Bruncrona, Maria Björkman, Ragna Essén och Kristoffer Leandoer.

Prisutdelningen sker på Rönnells Antikvariat och talet till pristagaren hålls av Lars-Håkan Svensson.

Vid samma tillfälle är det bokrelease för journalisten och författaren Anna Franklins bok I livets virvelvind. Möten med Jacques Outin, översättare och poet (Ellerströms förlag).  Det blir samtal mellan författaren och Erik Magntorn.

Jacques Outin är en mångfacetterad kulturpersonlighet, översättare åt flera svenska poeter, poet och konstkännare. Men kanske är han mest känd som Tomas Tranströmers franska översättare. I denna bok berättar han öppenhjärtigt om sitt liv. Hur han kom till Sverige som sextonåring i slutet på 1960-talet och fann ett nytt hem och språk, kärlek och vänner. Hur han första gången kom i kontakt med Tomas Tranströmer och hans poesi och gav sig själv löftet att översätta alla hans dikter. Men också om en komplicerad barndom i Tyskland och Frankrike.

Kulturjournalisten och författaren Anna Franklin har även samtalat med några av Jacques Outins vänner: Madeleine Hatz, Anders Bodegård, Sune Nordgren, Christophe Laurentin, Staffan Söderblom, Gunnar Harding, Tomas och Monica Tranströmer och Rikke Petersson. Genom dessa möten får vi inblickar i översättarnas vardag, poesins och konstens utveckling, och inte minst i hur kulturens förutsättningar i Sverige förändrats under de senaste decennierna. Fotografen och konstnären Teymor Zarré står för porträtt av de medverkande.

Fritt inträde, ingen föranmälan krävs.

Varmt välkomna!

Apr
23
Apr 24

Pop-up-mässa på Konstakademiens bibliotek på Världsbokdagen

Konstakademiens bibliotek, Fredsgatan 12

Sex antikvariat, två bokbindare och en papperskonservator kommer tillsammans kombinera Världsbokdagen med Stockholm Kulturnatt och ha öppet från klockan 12 till klockan 24. Det kommer visas böcker, hållas föredrag om böcker och man kan få tips om hur man ska ta hand om sina böcker.

Rönnells Antikvariat – Centralantikvariatet - Mats Rehnström - Antikvariat Antiqua – Charlotte Du Rietz - Lorenz Hatt - Johanna Röjgård - Lotta Löwgren - Magnus Öberg

ILAB (International League of Antiquarian Booksellers) samarbetar med UNESCO för att samla in pengar till läroböcker i Södra Sudan. Runt om i världen kommer ILAB Pop-up mässor äga rum, där syftet är att samla in pengar och att uppmärksamma boken och läsning.

https://www.ilab.org/eng/ilab/ILAB_on_UNESCO_WORLD_BOOK_AND_COPYRIGHT_DAY_2015/POP_UP_in_Stockholm.html

https://www.ilab.org/eng/ilab/ILAB_on_UNESCO_WORLD_BOOK_AND_COPYRIGHT_DAY_2015/POP_UP_Support_the_Forest_Whitaker_Peace_and_Development_Initiative.html

Apr
20
6:00 pm18:00

Releasefest för Kristoffer Leandoers bok De försvunna böckernas bibliotek

Lyssna! Hör du? Ett mummel, ett sorl, ett gällt skrik.

Det är böckerna som pratar. Varenda en av dem. Ett antikvariat på rätt sida floden. Lukten av papper och uttorkat skinn, bortnötta förgyllda bokstäver, halvfranska band. Dammet som sakta virvlar i solen …

I de försvunna böckernas bibliotek är det tystare, men om du lyssnar noga kan du fortfarande uppfatta rösterna. Vår berättare är en före detta antikvariatsarbetare och förlagsredaktör; den siste läsaren av författare och verk som fallit i glömska. Minns du den franska symbolisten Aurélien de Kempff? Inte? Hur är det med Sol B. Johnson, vietnamveteranen som skrev hårdkokt om våld, hämnd och rättvisa, och den geniförklarade unge norrlänningen Jon Lundström som idoliserade honom?

I dag är ingen av dem läst; deras böcker är meddelanden som upphört att gälla. I tretton sammanlänkade berättelser söker vår berättare upprätta en rad bortglömda författarskap och tar samtidigt med oss på en vindlande resa genom litteraturens och läsandets historia.

Kristoffer Leandoer läser ur boken och samtalar med sin förläggare Nina Eidem.

Varmt välkomna!

I samarbete med Natur & Kultur

Apr
13
7:00 pm19:00

Releasekonsert för Dylikt - 'What Will Happen?'

Dylikt [kvällens sättning]:

Puma Berg - röst, porslin
Gustav Erlandsson Holmqvist - klaviatur
Erik Hansson - röst, gitarr, altsaxofon
Axel Jonsson Stridbeck - gitarr
Jakob Runevad Kjellmer - tenorsaxofon, slagverk
Mattias Valenca - bas
Gustav Zimmermann - trummor
[Gäster]

Insläpp ca 19.45, konsert 21!
Entré 100 kr

Som en virvelvind har Dylikt överrumplat scener över hela Stockholm. Folk har vallfärdat till, liksom flytt från, de hysteriska spelningarna.

Fyra egensläppta skivor och 20 bandmedlemmar senare har något makalöst hänt. I den nya ep:n 'What Will Happen?' har åtta starka viljor malts ner till fyra hits: New wave, kraut, pop – Talking Heads som tonåring. Det är melodiöst, stökigt, nästan sexigt.

I ljudbilden samsas stämsång och skrik med stråkar, saxofoner och syntar. ”Som att ha feber”, säger fansen.

Är det trams eller allvar? Är det bra eller dåligt? Det är Dylikt.

-------------------------------------------------------------------------------------

'Else' från 'What Will Happen?': https://open.spotify.com/track/3Brg3CPLDn8eIAUJotyAnu

Apr
6
6:30 pm18:30

Klaus Fischer: Förklädd till mig själv kan jag alltid vara någon annan

En poesi- och pianokväll på Rönnells

Klaus Fischer läser ur sin nya diktsamling
Sten Sandell – piano och realtidskomposition
Bengt Berg – värd

Varmt välkomna!

Med stöd från Svenska Akademien

I samarbete med Heidruns förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården

-------------------------------------------------------

Medverkande:

Sten Sandell – Pianist, tonsättare och improvisationsmusiker med hela världen som arbetsfält. Sten fick Musikaliska Akademiens Jazzpris 2012.

Bengt Berg – Poet och förläggare. Bengt driver Heidruns förlag och har själv publicerat 38 böcker. 2014 utgav han sina samlade dikter i boken Dikter genom 40 år.

Klaus Fischer – Poet och dramatiker. Fischer debuterade som poet med samlingen Som en skugga på jakt efter sol (2008). Nu återkommer han med en både tematiskt och språkligt stor satsning i Förklädd till mig själv kan jag alltid vara någon annan. Som diktsamlingens titel anger handlar det bland annat om en identitetsproblematik och ett undersökningsarbete om vad som finns bakom, bortom eller inne i det egna jaget.
Hans pjäs Hugga huvudet av ondskan om Sveriges siste skarprättare Anders Gustaf Dalman går för åttonde säsongen på Långholmen med Anders Ahlbom Rosendahl i en storartad soloroll

Apr
4
7:00 pm19:00

Konsert med den schweiziska duon Diatribes och musikerna Anna Lindal och Magnus Granberg.

Den schweiziska duon Diatribes och de svenska musikerna Anna Lindal och Magnus Granberg möttes första gången som del av en större ensemble i Basel 2015. Det musikaliska släktskapet framstod omedelbart som mycket tydligt, och man beslutade sig för att fortsätta samarbetet i något annan form och på en något mindre och intimare sättning. Resultatet av det tidigare samarbetet finns dokumenterat av det brittiska skivbolaget Another Timbre på skivan How Deep is the Ocean, How High is the Sky?, och utgörs av ett stycke av Magnus Granberg som där framförs av en tio musiker stark ensemble. Ett litet smakprov på hur musiken lät den gången, och med en antydan om vart det nya samarbetet kan tänkas leda hittar ni här:

https://www.youtube.com/watch?v=1-D1ig1grx0

Denna gång kommer man att framföra ett nyskrivet stycke av Magnus Granberg, och eventuellt också en kollektivt utformad komposition.

Anna Lindal och Magnus Granberg har samarbetat intensivt sedan 2010, företrädesvis i ensemblen Skogen, men även tillsammans pianisten Kristine Scholz i den nystartade ensemblen Skuggorna och ljuset.

Diatribes är en schweizisk duo verksam inom ett gränsområde mellan komponerad och improviserad elektroakustisk musik bestående av slagverkaren Cyril Bondi och den innovative mångsysslaren d’incise. Diatribes är bosatta i Geneve, och har spelat tillsammans som duo sedan 2004. Deras musik präglas av stor koncentration, konceptuell och strukturell klarhet och sensibilitet för det klingande materialet. Duon har även samarbetat med musiker som Keith Rowe, Robin Hayward och Magda Mayas, och har turnerat flitigt i såväl Europa som Sydamerika och Asien. Detta är deras första besök i Sverige.

Diatribes möter Anna Lindal och Magnus Granberg:

Anna Lindal, violin
Magnus Granberg, preparerat piano
d’incise, elektronik och objekt
Cyril Bondi, slagverk

Entré 100:-

Mar
21
7:00 pm19:00

Ericson Äleklint Berthling Cantillo

Köpenhamnsbosatte saxofonlegendaren Sture Ericson gör musik i stunden tillsammans med Mats Äleklint, Johan Berthling och Christopher Cantillo. Premiär för denna konstellation!
http://www.ilkmusic.com/artist/artist/sture-ericson

Sture Ericson - saxofon, klarinett
Mats Äleklint - trombon
Johan Berthling - kontrabas
Christopher Cantillo - trummor

Öppet fr. 19, konsertstart ca. 19.30
Entré 100 SEK

Mar
19
2:00 pm14:00

Releasefest för Mare Kandre: Punkserier

Att den legendariska författaren Mare Kandre (1962-2005) hade sin bakgrund i den svenska punkrörelsen och hade gett ut skivor med Global Infantilists är det en del som vetat om. Men den knappt tjugoåriga Mare Kandre var också framstående serietecknare och bildkonstnär redan före bokdebuten 1984. I albumet ”Punkserier” har Jonas Ellerström samlat hennes serier och skrivit en lång efterskrift illustrerad med andra teckningar och foton. Med boken följer också CDn ”Punklåtar” med 30 outgivna spår med hennes tre band: Kramp från Göteborg, Ruhr från Stockholm och Global Infantilists i olika sättningar. ”Punkserier" har fått fantastiska recensioner: "en uppenbarelse för oss inbitna Kandrefans - men också en gåva för den som aldrig befattat sig med hennes verk” (Martina Montelius, Expressen) och ”ett fulländat tidsdokument” (Hanna Jedvik, Göteborgsposten).

Med start kl 14:
- presentation av ”Punkserier” och ”Punklåtar”
- musik med Mats Wigerdal (från Global Infantilists m fl)
- postpunk med Blago Bung (Martti Soutkari, Jonas Ellerström, Petter Testbild)
- mingel
- böcker till salu

Välkomna!

Mar
12
2:00 pm14:00

CHATEAUX presenterar Derek Beaulieu

C H A T E A U X  lanserar bok nummer 5 i utgivningsserien Arbetets villkor:

En vision av Linjeland av Derek Beaulieu
(översättning: Peter Thörneby)

En vision av Linjeland är en översättning till svenskan av ett avsnitt ur Beaulieus bok Flatland – a romance of many dimensions (information as material, 2007) en ickeverbal, grafisk analys av E. A. Abbotts klassiska science fiction-roman från 1884.

Läsningar, frågor, svar, projektioner och redaktionella nedslag under eftermiddagen med: Derek Beaulieu, Beata Berggren, Jörgen Gassilewski, Peter Thörneby

Dessutom re-aktiveras Slot N° 11 (november 2015): Konkret poesi (medverkande: Derek Beaulieu)

Derek Beaulieu är poet, förläggare och litteratur-arkitekt. Bor i Calgary, Kanada.
C H A T E A U X  är ett bokförlag för poesi.

Varmt välkommen!

Mar
3
7:00 pm19:00

The Collected Vocal and Instrumental Works of Blomsterunge

- Nu i jublande unpluggdhet -

Medverkande:
Love Bergman: 6-strängad bas, sång.
Lars Cleveman: klaviatur, sång.
Maria Engqvist: tin whistle.
Thomas Hammar: sång, aliensmisk.
Caroline Langenheim: gitarr, sång.
Bao-Lin Lee: violin, flöjt, sång.
Brandy Litmanen: dans.
Alma Martinell al Razzaz: slagverk.
Thomas Meyer: elbas.
Markus Orreteg: cello, sång.
Bisse Rosander: synthesizer, sång.
Martin Rössel: slagverk, sång.
Fredrik af Trampe: gitarr, sång.
Pär Ulander: dragspel.
 

Insläpp kl.19:00, konsertstart 19:30.

Entré 100 kr
biljetter finns på Rönnells
 

"Från Blomsterunge - kultbandet så obskyrt att knappt ens någon kultfanatiker upptäckt dem - förväntar man sig galenskap. Med ojämna attacker sedan mitten av 70-talet har Thomas Hammar och Lars Cleveman då och då gjort världen osäker med sina absurda texter, konstiga ljudexperiment och vrickade framträdanden. Ofta har deras samarbeten inneburit rent och skärt vansinne, faktiskt, både i Blomsterunge och i Clevemans alldeles för sällan uppförda kortoperor. Alla sådana konstigheter bjuder duon givetvis i överflöd på sina samlade verk (samlade i ordets rätta betydelse, eftersom det ibland rör sig om urgamla grunder med nyinspelade pålägg och ibland om rena nyinspelningar). Surrealismen är allestädes närvarande, och återbesök först i John och sedan i Solveig, båda först inspelade till Dom Dummastes legendariska debutkassett från 1980, blir med modern teknik, upphackade röstfragment, visslande och joddling än mer Torsten Ekbom- och Åke Hodell-avantgardistiska än originalinspelningarna. Att Blomsterunge därutöver har förmågan att skapa de skönaste spröda orkesterverken kan vara mer överraskande. Men Lars Cleveman och Thomas Hammar har även sådana strängar på sina respektive lyror, och de långa och suggestivt monotona styckena är vackert harmoniska såväl i de mer elektroniska som de symfoniska stunderna. Körverket i Remouladsås skulle Påven själv uppskatta, åtminstone hur den första delen av det drygt 22 minuter långa stycket, och två tredjedelar in i Himmelens Hundar har de instrumentala partierna vaggat in lyssnaren i en mjuk och skön trygghet där alla absurditeter är glömda. Då återvänder Thomas Hammars mjuka röst för att förkunna att ”himmelens hundar levererar idag ännu en laddning smuts” och därmed återställa oordningen. Efter 80 lika vackra som vrickade minuter i Blomsterunges våld återstår alltså endast två frågor. När kommer volym två? Och hur sjuk är prins Bertil?"
Patrik Forshage, Nöjesguiden 18 nov 2015

Feb
29
6:30 pm18:30

Samfundet De Nios litterära kalender 2016 presenteras

Omslag: Jockum Nordström

Omslag: Jockum Nordström

Välkommen att fira Samfundet De Nios litterära kalender 2016!

Fri entré (ingen föranmälan krävs men begränsat antal platser).

Program:
Årets kalender presenteras av Magnus Halldin.

Medverkande: Peter Cornell, Aris Fioretos, Elisabeth Hjorth, Birgit Munkhammar, Anders Olsson, Sara Stridsberg, Eva Ström, John Swedenmark, Anna Williams.

Välkomna!

Feb
27
2:00 pm14:00

PIER PAOLO PASOLINI - ASKANS SÅNGARE

Presentation av den nya fullständiga översättningen av Pasolinis självbiografiska långdikt "Jag, askans sångare" (Poeta delle ceneri), läsning ur verket på italienska och svenska.

Pasolini idag: Jonas Ellerström
Möten, tolkningar: Carl Henrik Svenstedt
Läsning italienska och svenska: Giorgia Panico och CH Svenstedt

Varmt välkomna!

Feb
25
5:00 pm17:00

Utställning & Bokrelease med Max Andersson

Välkomna på Vernissage!

Max Andersson ställer ut teckningar och grafik och firar releasen av sin nya bok Utgrävningen (Kartago förlag).

Utställningskommissarie: Gunnar Lundkvist.

Utställningen pågår t.o.m. 31 mars 2016.

Feb
21
3:00 pm15:00

Graham Lambkin solo @ Rönnells Antikvariat

Three day festival for improvised and other music at Fylkingen, Kronobageriet & Rönnells Antikvariat.
 
We’re excited to announce an additional event for the first edition festival!
We’ll close on Sunday afternoon at Rönnells Antikvariat with

a rare solo performance / tape piece / reading from Graham Lambkin

Entrance is included in the festival pass and individual tickets for this event are also available separately. Tickets now on sale.

Buy tickets for Graham Lambkin solo @ Rönnells:
http://www.tickster.com/sv/events/xgb8nkp80540chm/2016-02-21/first-edition-festival-graham-lambkin

Buy festival pass: http://www.tickster.com/sv/events/mhx027w1367efgp/2016-02-19/first-edition-festival-for-other-music

Info about festival:
https://www.facebook.com/events/1259596840733680/

First Edition will include performances by:
Ellen Fullman
Peter Brötzmann & Heather Leigh
Okkyung Lee & Rashad Becker
Joe McPhee & Graham Lambkin
John Edwards & Mark Sanders
Ute Kanngiesser / Seymour Wright / Billy Steiger

 

Feb
20
2:14 pm14:14

Föredrag om August Strindbergs ockulta vetenskap av Henrik Johnsson

I Det oändliga sammanhanget beskriver Henrik Johnsson hur August Strindbergs vetenskapliga och religiösa tänkande utvecklades under 1800-talets sista decennier. Den centrala tes som drivs i boken är att Strindbergs s.k. infernokris vid förra sekelskiftet inte är någon plötslig nyck, utan en följd av ett engagemang i esoteriska frågor och problem som pågått åtminstone sedan 1880-talet. Inte heller är den ett resultat av en uppblossande galenskap, utan de ockulta resonemangen är metodiskt genomförda och följer en inre logik. Johnssons bok är litteraturvetenskaplig, men med påtagliga inslag av idé- och religionshistoria.

Redan under 1880-talet intresserade sig Strindberg för alkemi, mesmerism, hypnos och vitalism. Dessa esoteriska läror utgör tillsammans med kristen mystik och modern naturvetenskap byggstenarna till den religiöst genomsyrade »ockulta vetenskap» som Strindberg utarbetar vid sekelskiftet. Detta sker i brev pamfletter, pjäser och romaner. Johnsson visar med hjälp av detta material att det inte är en plötslig religiös kris som Strindberg upplever, utan kulmen på ett mångårigt esoteriskt, religiöst och vetenskapligt sökande. Det oändliga sammanhanget vänder sig till dem som vill förstå Strindbergs tankevärld och litterära skapande, liksom till läsare med ett allmänt intresse för västerländsk esoterism eller 1800-talets kultur- och vetenskapshistoria.

Illustrerad av Kristoffer Nilsson. Med boken följer en CD där dramatikern Stig Larsson läser ur Strindbergs En blå bok till musik av Differnet.

Boken kommer att finnas till specialpris.
Fri entré, ingen föranmälan krävs.
Även Malört förlags övriga utgivning finns till försäljning.


Henrik Johnsson är docent i litteraturvetenskap och verkar vid Århus universitet. Han har tidigare gett ut Strindberg och skräcken (H:ström, Umeå, 2009)

Feb
11
7:00 pm19:00

Lupino Live: Anna Högberg Attack!

Foto: Micke Keysendal

Foto: Micke Keysendal

Anna Högberg Attack! släpper ny skiva och gör sin enda Stockholmspelning under releaseturnén på Rönnells!

anna högberg attack

anna högberg saxofoner och kompositioner
elin larsson saxofoner
malin wättring saxofoner
lisa ullén piano
elsa bergman bas
anna lund trummor

som vilda hästar som inte låter sig tyglas! den råa och suggestiva musiken tar avstamp i kompositioner skrivna av anna högberg (SRP2s Jazzkatten, årets nykomling 2013, saxofonist i bl.a. Pombo, Se & hör och Fire! Orchestra).. sex starka musiker inom jazz och impro knådar fram ett sound som både smeker och river. uttrycket och friheten är det viktigaste och i kompositionerna får musikerna stor plats att blomma.


Entré 100 kr
biljetter finns på Rönnells
Varmt välkomna!

Feb
10
6:00 pm18:00

Revolving bookcases by Folkform - vernissage

Designduon Folkform - Anna Holmquist & Chandra Ahlsell - visar nya bokhyllor på Rönnells antikvariat.
Uppläsning ur bokhyllan av konstnären Carl Johan De Geer i samband med invigningen

O.S.A. till invitation@folkform.se senast 5 februari!

Utställningen är ett unikt samarbete mellan Folkform och anrika Rönnells Antikvariat på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Folkform är en designduo bestående av designers Anna Holmquist och Chandra Ahlsell båda utbildade på Konstfack. Folkform har valt antikvariatets vackra lokaler för sin utställning av de nya bokhyllorna, i rum som är fyllda med gamla böcker från golv till tak premiärvisar de sina nya skulpturala bokhyllor. Bokhyllorna är en nytolkning av den gamla klassiska snurrbokhyllan ofta i tre eller fyra våningar med plats för stora böcker längst ner. I den ökade digitaliseringen av text menar Folkform att boken som fysiskt objekt blir allt viktigare och att läsaren hellre lyfter fram ett fåtal väl valda böcker i en vacker hylla än att tapetsera en hel vägg.
 
I samband med utställningen kommer Folkform också exklusivt för Rönnells, ta fram en bok bestående av valda citat från romaner de hämtat ur Rönnells samling. De är de sista raderna i romanerna som fascinerar, där finns så mycket innehåll komprimerat i några få ord. Folkform har dedikerat bokhyllorna till dessa sista rader, och har tillsammans med den grafiska formgivaren Martin Frostner, tagit fram en bok exklusivt till de nya hyllorna. Boken består bara av slut. Folkform låter alla sluten, blir början på något nytt.  Det är också i detta arbete som de hämtat inspiration till utställningstiteln: ”Now You Are At The Beginning, Again” är de sista raderna ur en roman skriven av den unga kvinnliga författaren Amelia Atwater-Rhodes.
Vi tycker dessa rader symboliserar formgivningen och processen bakom den nya bokhyllan som går att vrida runt, runt, i rummet -ett slut och en början i samma cirkulära rörelse, säger Anna Holmquist
 
Utställningen pågår mellan den 10-20 februari och löper parallellt med Stockholm Furniture Fair. De nya bokhyllorna kommer gå att köpa genom Rönnells antikvariat under en begränsad period.

Feb
4
5:00 pm17:00

Release av Jonas Ellerströms nya diktsamling Monoceros

Välkomna på releasen av Jonas Ellerströms nya diktsamling Monoceros. Uppläsning av författaren samt av poeten Agnes Lidbeck. Poesi och mingel!

Jonas Ellerström är författare, översättare och förläggare. Han har senast utgivit Under tidens yta. En annorlunda svensk poesihistoria (ellerströms 2014) och Hemlängtan ur världen. Essäer om poesi (Ariel 2015). I den nya diktsamlingen samsas dåsiga höstflugor med jaktfalkar och agraffer, och de vardagliga betraktelserna löper fritt bredvid de minst sagt ovanliga.

Agnes Lidbeck är född 1981 och bosatt i Stockholm. Hon debuterade med en svit dikter i Lyrikvännen nr 5 2015 och arbetar just nu på en roman och en diktsamling.