Mar
22
7:00 PM19:00

Jäverling ◇ von Euler: Musik inspirerad av Kullahusets Hemlighet

kullahuset.jpg

Releasefest: Jäverling ◇ von Euler - Musik inspirerad av Kullahusets Hemlighet (Sten Eklund, 1971)

Live: Jäverling ◇ von Euler tillsammans med Andreas Söderström

Vi fortsätter att fira släppet av denna fina skiva med en konsert på Rönnells där vi även kommer att projicera hela verket på duk samt hänga några litografier från serien.

Kullahusets Hemlighet (fullständig titel: "Ur Prof. J.M.G. Paléens efterlämnade skrifter: 1. Anteckningar rörande Kullahuset”), ett konstverk innehållandes 53 handkolorerade etsningar, glasmålningar, preparatsamlingar, diverse objekt och texter av Sten Eklund (1942-2009) samt modeller i trä utförda av Kjell Eklund, visades första gången 1971 i Stockholm.

Verket skildrar den fiktive botanikern J.M.G. Paléens oförklarliga möte med ett geografiskt område, avgränsat av ett magnetfält och fyllt av byggnader, odlingar och märklig teknologi. Paléen försöker genom kartläggning, katalogisering och avbildning få klarhet i områdets syfte, funktion och natur men kommer till slut endast att ifrågasätta trovärdigheten i den egna upplevelsen.

Musik inspirerad av Kullahusets Hemlighet (Sten Eklund, 1971) består, som titeln antyder, av musik som är direkt skapad som ett ljudspår till Sten Eklunds bildsvit. Von Euler och Jäverling har med utgångspunkt i bilderna och texterna försökt att skapa en tonvärld med syfte att addera ytterligare en dimension till upplevelsen av Kullahussviten. Verket i sig är mångbottnat och behandlar ämnen såsom utanförskap och kommunikation, universella teman som kommit att prägla mycket av Eklunds konstnärsskap. Som ett exempel beskrivs hur Paléen tillbringar återstoden av sitt liv med att förgäves försöka övertyga sin omvärld om att det han upplevde var sant, även om han själv aldrig lyckas återvända till platsen eller uppvisa annan bevisning än den egna dokumentationen. Bilderna i serien visar byggnader, stenformationer, växter, odlingar, gruvor och maskiner av okänt ursprung, men ingenstans syns andra människor. Vissa bilder visar spår av mänsklig aktivitet såsom rökmoln och fläckar av blod men när Paléen anländer till området är han till synes helt ensam.

I sann DIY-anda har de båda över en handfull alias såsom Små Vågor, Rigas Den Andre, Sjöarna och Dödens Dal släppt musik. Von Euler kan dessutom titulera sig VD över det hyllande indiebolaget Flora & Fauna, medan Jäverling kan stoltsera med utgivningar på bland annat Kning Disk. Musikverken inspirerade av Kullahusets hemlighet ges ut på skivbolaget Flora & Fauna under våren 2018 .

 

I samarbete med Flora & Fauna, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Mar
27
5:00 PM17:00

En kväll om den franske poeten Pierre Reverdy med Torkel Rasmusson och Jonas Ellerström

reverdy.jpg

Besök hos Reverdy

En kväll om den franske poeten Pierre Reverdy med översättaren Torkel Rasmusson och förläggaren Jonas Ellerström

Pierre Reverdys poesi är märkligt tidlös. Hans vardagliga men samtidigt gåtfulla dikter från Paris gator och förstäder hör till modernismens pionjär-år, men har fortsatt att locka läsare och översättare från Gunnar Ekelöf till John Ashbery, Frank O'Hara och Lydia Davis. På svenska har ingen bok av Reverdy funnits förrän författaren och musikern Torkel Rasmusson förra året översatte hela samlingen Skifferplattorna på taket. Om den, och om Reverdys författarskap i stort, samtalar han med förläggaren Jonas Ellerström. Boken finns till salu för specialpris.

I det första surrealistiska manifestet deklarerade André Breton att Pierre Reverdy var samtidens störste poet. Louis Aragon förklarade att för honom, Breton och Paul Eluard var Reverdy som en äldre bror, en förebild. Men lika litet som Reverdy tidigare velat producera någon litterär kubism ville han ansluta sig till surrealismen. Hans lågmälda, vardagligt gåtfulla dikter från Paris är mer självständiga, de följer inga scheman.

 

I samarbete med Ellerströms förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Mar
28
5:00 PM17:00

Release av Romain Gary (Émile Ajar) STORKRAM

 Omslagsbild: Riber Hansson.

Omslagsbild: Riber Hansson.

Översättaren Roger Fjellström berättar om Gary/Ajar och läser ur STORKRAM. Öppet hus kl. 17-19.

STORKRAM (Gros-Câlin) var 1974 års sensationella debut för en ny ung författare som i ett slag vitaliserade den litterära kulturen i Frankrike: Émile Ajar. Mottagandet av kritik och publik var exceptionellt, boken sålde bra och ingick genast i spekulationerna om de stora priserna. Men den nye författaren höll sig undan, vägrade intervjuer. Inte att undra på, han fanns inte. ”Émile Ajar” var pseudonym för den äldre, väletablerade och enligt flera kritiker inte längre spännande författaren Romain Gary. Denne, mycket nervös för sitt tilltag, kämpade för att hålla det hemligt. Inte förrän sex år och tre Ajarverk senare fick världen veta sanningen, efter Garys självvalda död för en kula den 2 december 1980.
Av oklar anledning gavs aldrig Storkram ut i Sverige, inte ens efter att den andra Ajar-boken, Med livet framför sig (La vie devant soi), hade blivit en stor framgång såväl i Sverige som Frankrike och belönats med det prestigefyllda Goncourtpriset. Ändå är och förblir den ”det enda originella Ajarverket”, som Paul Pavlowitch – mannen som kom att spela Émile Ajar – har betecknat den därför att den rymmer alla teman som utvecklas i de följande böckerna.
Boken framställs som de samlade anteckningarna av en viss herr Cousin, Pierre eller kanske Michel, obetydlig tjänsteman på något som tycks motsvara vår Statistiska centralbyrån. Cousin lever ensam med sitt husdjur Storkram, den pytonorm som han fann och tjusades av under en gruppresa i Afrika. Med sina anteckningar säger sig Cousin vilja dokumentera ensamheten för pyton i en storstad som Paris. I texten befinns människa och orm långsamt glida ihop och mannens sköra förnuft tycks gå isär.
Ska kärleken rädda eller krossa honom?
Ska kokt och stekt kultur vinna över rå natur?
Berättelsen har Le Mondes kritiker betecknat som ”en surrealistisk satir över 1900-talsmänniskan”. Dess stil har en annan kritiker beskrivit som ”en blandning av tjeckisk humor och rysk ångest”. Gary skulle nog föredragit att tala om den judiska humor som i fjärde Ajarboken, Kung Salomos ångest (L’Angoisse du roi Salomon), karaktäriseras som det vapen mot ångest som ”till och med gör att tänder kan dras ut smärtfritt”.
Bokens språk bubblar av oförfärade konstigheter, tvetydiga felskrivningar (freudianska och andra), vinglig logik och ellipser. Att rakt av översätta detta är omöjligt. För att den svenska gestaltningen ska göra verket någorlunda rättvisa har översättaren varit tvungen att ta sig smärre friheter, varför utgivaren föredrar att kalla texten en tolkning.
Inför den första utgivningen av boken begärde förlaget att debutanten skulle gå med på ändringar och strykningar. Framför allt drabbade det ett långt och märkligt kulminerande slutkapitel. Vid tillfället ifråga uttryckte Gary för Paul Pavlowitch sitt missnöje med detta men han vågade inte annat än efterkomma förlagets begäran.
I den postumt utgivna Émile Ajars liv och död (Vie et mort d’Émile Ajar) förklarade sig Gary vara tillfreds med det korta slutkapitel som blev. Det ursprungliga slutet tänkte han vid intresse skulle kunna ges ut separat. Sedermera återskapades det av Alexandre Diego Gary utifrån författarens original. I 2007 års franska utgåva, med pocketversion 2012, kommer det direkt efter det korta slutkapitlet.
På det franska förlagets begäran följer den svenska utgåvan senaste franska. För en helgjuten läsupplevelse rekommenderar undertecknad läsaren att gå till det ursprungliga slutet.
Texten är försedd med noter och referenser placerade i slutet av boken.

/Roger FjellströmI samarbete med Ordström förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Apr
6
to May 4

Kommande evenemang 2018 (samt evenemangsarkiv)

fredag 6 april kl 17: Vernissage för utställning av Åke Holmqvist.

lördag 7 april kl 14: Släppfest för "Aktionsarkivet" - 513 konstnärliga aktioner genomförda i vardagliga miljöer av John Huntington & Per-Arne Sträng. Medverkande: Bengt af Klintberg.

tisdag 10 april kl 17: Lejdfest med tre poeter som släpper nytt. Läsningar av Lina Hagelbäck, Jila Mossaed och Lars Hermansson.

onsdag 11 april kl 17: En kväll om Thomas Bernhards dramer i samarbete med Bokförlaget Tranan. Mer info snart.

torsdag 12 april kl 19: Lupino Live! Loxbo/Johansson - Finn Loxbo - gitarr, Karin Johansson - piano; Eldsken - Mattias Windemo - gitarr, Frida Augustsson - sång

lördag 14 april kl 16: En ny bok med Leif Nyléns kritik "Från sidan" utgiven på Rönnells eget förlag presenteras av redaktören Torkel Rasmusson, formgivaren Kristoffer Nylén och författaren till boken efterord, Johan Svedjedal.

tisdag 17 april kl 18.30: Liverpoolbandet La's grundare Mike Badger och Tim Peacock presenterar sin bok "The Rythm & The Tide. Liverpool, La's And Even After". Livemusik, samtal, mingel m.m.

torsdag 19 april: Biskops Arnös författarskola läser på Rönnells!

fredag 27 april: Rönnells Vänner fyller 10 år med kalas!

lördag 28 april kl 13: Lunchsamtal med förläggaren Bo Cavefors och Ragni Svensson med anledning av en ny avhandling, en fullständig bibliografi och utställning av Cavefors bokomslag på Galleri Örhänget.

onsdag 2 maj kl 17: Finissage för utställning av Åke Holmqvist.

torsdag 3 maj kl 17: En kväll om Elsa Graves och Assia Djebars författarskap i samarbete med tidskriften Kritiker och Lyrikvännen.

fredag 4 maj kl 17: Bokrelease och utställning: Mattias Bäcklin.

tisdag 8 maj kl 19: LIVE! LabField med David Stackenäs och Ingar Zach.

söndag 20 maj kl 19: Konsert med gitarristen och multiinstrumentalisten Fred Frith (Henry Cow, Art Bears, Massacre), tillsammans med Susana Santos Silva, trumpet och Sten Sandell, piano.

torsdag 24 maj kl 17: Releasefest för Agnes Lidbecks diktsamling "Ur" i samarbete med ellerströms förlag.

Med reservation för eventuella ändringar och ytterligare evenemang.

Tillgänglighet vid evenemang Handikapparkering finns i anslutning till entrén. Enkel rullstolsramp finns att tillgå vid behov. Alla evenemang äger rum på markplan, inga trösklar eller nivåskillnader finns i direkt anslutning till scenen, rullstolsplatser finns att tillgå. Handikapptoalett finns dessvärre inte, ej heller hörselslinga.

View Event →

Mar
20
7:00 PM19:00

Christer Bothén & Vilhelm Bromander - DEEP Releasekalas!

DEEP.jpg

Den 20e mars släpps CBVB (Christer Bothéns & Vilhelm Bromanders duo) skiva DEEP på Portugisiska Creative Sources. Det firas med buller och brak på Rönnells Antikvariat samma dag, där sviten DEEP kommer att uppföras i sin helhet och inte nog med det - en ny grupp kommer ha sin premiär.
Varmt välkomna att ta del av detta!

Live
CBVB - DEEP
Christer Bothén - Basklarinett & Kontrabasklarinett
Vilhelm Bromander - Kontrabas.

Entré 100 kr

Christer Bothén och Vilhelm Bromander bildade de duon CBVB för att gå in i ett tätare konstnärligt samarbete. Ett mycket konsekvent undersökande av de stora instrumentens klangliga möjligheter. Nu presenteras resultatet av detta arbete i en genomkomponerad svit ”DEEP” innehållande fem gemensamma kompositioner och en strukturerad improvisation. CBVB inbjuder till ett djuplyssnande i en mycket rik och samtidigt mycket reducerad musikalisk värld av microrörelser, interferenser, skälvningar, tystnader och oförutsägbara skeenden allt genomfört med konstnärlig integritet och poetisk logik.

Inspelat av Jon Fält och Petter Hölaas i Intelligent Sound Studios 25-26 augusti 2015.
Mixat och mastrat av Jon Fält
Cover art Christer Bothén
Layout av Fred Hell
Exekutiv producent Ernesto Rodrigues

---------------------
Christer Bothén - basklarinett
Vilhelm Bromander - Kontrabas
Konrad Agnas - trummor

En trio som blandar sina erfarenheter av konstmusik och en stor nypa frijazz i olika hastigheter. Som att se ut på ett landskap från ett tågfönster - bergen där borta rör sig långsamt, men ju närmre tåget en fäster uppmärksamheten desto snabbare hastighet.
Glimrande, mullrande och svängigt.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Mar
17
2:00 PM14:00

Gunnar Lundkvist samtalar om sin nya bok "Igår målade jag en stubbe" med Nina Hemmingsson.

igar-malade-jag-en-stubbe.jpg

Nina Hemmingsson gav 2016 ut Min kompis Gunnar. Den innehöll utdrag ur brev som hon fått från Gunnar Lundkvist under många år. Tack vare hennes omsorgsfulla redigering blev det en bok med stort allvar som samtidigt var mycket rolig. På många sätt blev det en bok att söka tröst i. En feelgood-bok inte bara för dom som är deprimerade.

Igår målade jag en stubbe kan ses som en fortsättning på Min kompis Gunnar. Även om Gunnar Lundkvist den här gången själv har valt ut avsnitt ur brev som han skickat till vännen Per Engström. Det har blivit en fragmentarisk dagbok om trädgårds-bestyr, katten Koftan, skapandets villkor och stillheten på landsbygden. Boken innehåller också teckningar och fotografier.

Gunnar Lundkvists lågmälda tonfall och förmåga att fånga vardagens små detaljer visar på ett släktskap med författare som Claes Hylinger och Stig Claesson.

Gunnar Lundkvist är mest känd för sina serier om Klas Katt och Olle Ångest. I unga år gav han ut diktsamlingarna Träden gråter och Världen intresserar mig inte. Tillsammans med Anna Höglund har han skrivit och tecknat böckerna om Igelkotten och Mullvaden som gavs ut på nytt 2017.

 

I samarbete med Kartago, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Mar
15
7:00 PM19:00

Lupino Live - Sofia Jernberg Solo + Per Texas Johansson/Anna Högberg

SJ.jpg

♪ ♫ ♩ ♬ LUPINO LIVE ♪ ♫ ♩ ♬

Hjärtligt välkomna till vårens första Lupino Live-kväll. Med detta vill vi slå upp portarna för ett magnifikt Lupino-år.

Kvällens akter:

SOFIA JERNBERG SOLO

Vi är jätteglada att kunna välkomna Sofia Jernberg Solo.
Sofia Jernberg, baserad i Oslo, kan annars höras med The New Songs, Trondheim Jazz Orchestra, Fire Orchestra m.m.

Under kvällens konsert kommer vi att få höra följande:
Solo (Sofia Jernberg) - 15 min
Julius Eastman "Prelude to the Holy presence of Joan d'Arc" 12 min (för solo röst).


MARIA NORSETH GARLI & ANNA HÖGBERG INSTÄLLT PGA SJUKDOM!

Istället hoppar Per Texas Johansson in och spelar duo med Anna Högberg!


Entré: 100 kr vuxen, 50 kr för student/impramedlem (inget förköp)

Tillgänglighet:
Konsertrummet är tillgängligt, däremot ej toaletten. Hör av er om ni har några funderingar ang. detta.
 

I samarbete med Svensk Jazz, Stockholms läns landsting. Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Mar
13
7:00 PM19:00

Releasekonsert: Erik Jeor med akustisk kvartett

ErikJeor.jpg

Releasekonsert för EP:n "Röda singlar" på Rönnells antikvariat den 13 mars kl. 19

Omringad av en musikalisk ensemble i spontana och sofistikerade arrangemang bjuder musikern och konstnären Erik Jeor på fin, svensk pop inspirerad av vardagsbetraktelser och livsomvälvande år i Paris.

"Röda singlar" framförs i en akustisk sättning med Nils Berg (basklarinett/sax), Jesper Nordenström (piano), Torbjörn Zetterberg (kontra), Konrad Agnas (trummor) och Erik Jeor (sång).

https://open.spotify.com/album/0KpBPxwPW8lD0k1Bxa4k9g?si=TXfD1RGkSL6_pMRbD0dwzA

100 kr i entré, inget förköp.

Utöver albumreleasen är Erik Jeor också aktuell med en ny utställning L´APESANTEUR tillsammans med sin livskamrat, konstnären Elvire Soyez – som just nu 9 feb - 10 mars visas på Galleri Benoni i Köpenhamn. Som konstnär representeras Jeor av Hong Kong-baserade Galerie Ora-Ora och hans verk kommer att visas i en solopresentation på konstmässan Volta i New York 7-11 mars.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Mar
6
7:00 PM19:00

Moondog - verk för piano och slagverk

MD6mars.jpg

Elena Kaledina, piano
Stefan Lakatos, trimba, slagverk, bjällror

Detta är den första konserten med denna piano/slagverksduo med okända och sällan spelade verk för piano och slagverk komponerade av den amerikanske tonsättaren Moondog, Louis Hardin 1916-1999. Även ett par filmer kommer att visas.

19.00 (insläpp 18.30)

Entré 150:-, förköp finns på Rönnells

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Mar
3
2:00 PM14:00

En artists box - Posted/Unposted - och böcker från Godsmagasinet

PostedUnposted.jpg

Letterpress, det vill säga boktryck, är det som knyter samman de 24 konstnärer, poeter, tryckare och grafiska formgivare som deltar i projektet POSTED/UNPOSTED, som presenteras på Rönnells den 3:e mars. Boxen består av 24 kuvert i C5-format, men med en stor variation när det gäller tema, formgivning och utförande. Initiativet till projektet togs av den norska bokkonstnären Imi Maufe och Lina Nordenström, som tillsammans med Lars Nyberg driver Grafikverkstan Godsmagasinet i Uttersberg. Lina Nordenström kommer att berätta om bakgrunden till projektet och hur det vuxit fram, tillsammans med flera av de medverkande, som också närvarar vid presentationen. http://www.codexpolaris.com/nordic-letterpress.html

Lina kommer också att visa exempel på andra böcker som kommit till i Grafikverkstan Godsmagasinet, både egna och av andra konstnärer. Verkstan är utrustad för djuptryck och boktryck, med en rik sortering av både blytyper och trätyper. Och en samling skrivmaskiner! De analoga tryckteknikerna – inte minst handsättningen som teknik och konstnärlig erfarenhet – är avgörande för allt som trycks där. Det handlar inte bara om mångfaldigande, utan om ett konstnärligt val. www.grafikverkstan.se

Välkomna att ta del av bokbord, läsningar och ett par framföranden på skrivmaskin av Lina Nordenström!

 

I samarbete med Grafikverkstan Godsmagasinet i Uttersberg, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Mar
1
5:00 PM17:00

En kväll kring en ny bok med Jan Håfströms texter.

JH.jpg

Jan Håfström presenterar sin nya bok.

Kl. 18.00 blir det performance med Jan Håfström, Leif Elggren och Lotta Melin.

Jan Håfströms samlade texter bildar en arkipelag av fragment. En tät och suggestiv blandning av essä, dagbok och brev. Genom associativa brottstycken ringar han in en plats med vindlande förgreningar i tid och rum, men sammanhållen av hans karaktäristiska röst.
Indirekt kretsar Jan Håfströms texter kring hans egen konstnärliga process. Den röda tråden i hans förhållningssätt är självbiografiskt färgad, uttryckt genom valfrändskaper och avgörande möten med andra konstnärer och konstverk.
Texterna har tillkommit under lång tid och urvalet är sammanställt speciellt för denna bok. En egendomlig stillhet ger läsaren utsnitt ur en livshållning.

Utgiven av word&object.
 

 

I samarbete med word&object, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Feb
27
5:00 PM17:00

Mare Kandres dramatik

MareK.jpg

Mare Kandre, sin generations mest begåvade och mångsidiga författare (dessutom konstnär och musiker) såg naturligtvis möjligheterna att gestalta sin mörka och suggestiva värld i dramatikens form. Tidigt skrev hon hörspelet ”Fyra röster”, som är ett samtal mellan syskonen Brontë. Hon kunde vara uppsluppet satirisk som i dialogen ”Poeten och Kritikern”, hon gjorde en parallell till sin debutbok i ”Vilse” och var på väg att få ett genombrott som pjäsförfattare med den mardrömslika ”Pesthuset”. Henning Mankell och Kristina Lugn såg energin och uttryckskraften hos Mare Kandre som dramatiker, och nu har samtliga hennes fem pjäser, inklusive det mästerliga, sista dramat ”Tre veckor på jorden” samlats i bokform.

Här på Rönnells samtalar Charlott Neuhauser från Draken teaterförlag, som förvaltar rättigheterna till Kandres pjäser och har skrivit bokens efterord, med förläggaren Jonas Ellerström. Tillsammans med musikern och producenten Göran Kinnander framför Jonas Ellerström därefter en elektronmusiksatt dikt av Mare Kandre från deras EP-skiva ”Mörka och ljusa drömmar”.

 

I samarbete med ellerströms förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Feb
24
2:00 PM14:00

Samtal om en brevväxling mellan Gunnar Ekelöf och Leif Sjöberg

EkelöfSjöberg.jpg

Gunnar Ekelöf och professor Leif Sjöberg hade under 1960-talet en intensiv brevväxling över Atlanten, i samband med att Sjöberg forskade på Ekelöf och även sökte introducera honom i Nordamerika, bland annat genom översättningar i samarbete med poeterna Rukeyser och Auden.

Peter Ejewall vid Uppsala Universitetsbibliotek har som ingen annan överblick på denna korrespondens, och har sammanställt en volym som riktar in sig på år 1963, där varje brev återges med fylliga kommentarer. Boken, som fått titeln ”Tillgivne Gunnar / I all hast Leif”, är Gunnar Ekelöf-sällskapets julgåva till medlemmarna 2017 och finns även att köpa separat.

Ejewall diskuterar boken och korrespondensen med sällskapets sekreterare John Swedenmark, och de kommer även in på den multiutgåva av Ekelöfs sent på jorden som i fjol publicerades hos Litteraturbanken.

Välkomna att lyssna till några av de mest kärnfulla beskrivningar Ekelöf givit av sitt författarskap och upplev gott om tidsanda från tidigt 1960-tal.

Fri entré och boken finns till försäljning.

 

I samarbete med Gunnar Ekelöf-sällskapet, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Feb
23
5:00 PM17:00

Bokpresentation ”Le midolla del male” av Emilio Zucchi

emilio_zucchi.jpg

En kväll på Rönnells Antikvariat ägnad åt poeten Emilio Zucchi som kommer att presenterar sin bok “Ondskan in i märgen” publicerad av förlaget Faethon.

Emilio Zucchi kommer att samtala med Jesper Svenbro, ledamot i Svenska Akademien och översättaren till boken.

Fri entré, ingen föranmälan krävs.

iic.png

I samarbete med Italienska Kulturinstitutet, Bokförlaget Faethon Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

 

 

View Event →
Feb
21
5:00 PM17:00

Releasefest för ny bilderbok av Jockum Nordström och Lev Tolstoj

JockumLev.jpg

Välkommen att fira releasen av Jockum Nordströms och Lev Tolstojs fantastiska bilderbok "Fabler och andra berättelser" (Rabén&Sjögren)

Konstnären Jockum Nordström har illustrerat Lev Tolstojs fabler i ett unikt samarbete med Levs barnbarnsbarn Daniil Tolstoy.

Presentation och signering av boken.

Två giganter från olika århundraden möts i denna fantastiska bilderbok. Konstnären Jockum Nordström har illustrerat Lev Tolstojs fabler i ett unikt samarbete med Tolstojs släktingar. Listiga rävar, sluga lejon och giriga bröder, sagor och berättelser att skratta åt, fundera över och att prata om.

Lev Tolstoj anses vara en av de största författarna genom tiderna och är framför allt känd för sina episka böcker Krig och fred och Anna Karenina. Få känner kanske till att han även skrev för barn. Mycket av det Tolstoj skrev för yngre var inspirerat av klassisk litteratur som han ville göra tillgänglig för unga läsare. Berättelserna i den här boken är till stor del hans tolkningar av den grekiske diktaren Aisopos fabler och hinduiska sagor.

Jockum Nordström är en av Sveriges mest älskade konstnärer. Förutom många utställningar runt om i världen, har han också gjort barnböcker. Bland annat böckerna om Sailor och Pekka och Vart ska du?.

 

I samarbete med Rabén&Sjögren, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Feb
17
2:00 PM14:00

Boksläpp av Harriet Löwenhjelms värld

HarrietL.jpg

Harriet Löwenhjelm-sällskapet firar nya boken Harriet Löwenhjelms värld som utkommer till hundraårsminnet av Löwenhjelms död. Det blir samtal, sång och pianospel. Mattias Käck presenterar boken och Gunnar Edander sjunger och spelar sina tonsättningar av Löwenhjelms dikter.

Boken säljs till premiärpris och Harriet Löwenhjelm-sällskapet bjuder på dryck och snacks.

Välkomna!

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Feb
15
5:00 PM17:00

Releasefest för tydningen nr 25/26: temporaliteter

tydningen2526.jpg

Välkomna att fira tydningen nr 25/26: temporaliteter!

Kvällens läsningar:
Filip Lindberg och Cecilia Luzon introducerar numret
Athena Farrokhzad läser Cia Rinne – la vie, mot d’emploi
Felicia Stenroth läser Ditte Holm Bro – En gemensam gråd
Elis Burrau läser – ögonen är öppna sår och dom äter ur din hand, "baby" (utkast till dig)
Johan Jönson läser Andrzej Tichý – UTBROTT (under arbete)

Fri entré. Tydningen bjuder på vinet!

Varmt välkomna!

––––––––––

Om numret:
I detta nummer av tydningen blickar vi mot temporaliserande begrepp, skrivsätt och perspektiv. Vi ville röra oss bortom ett språk som så ofta struktureras kring och av den föreställda rumsligheten. Men hur gör vi när till och med denna inledande mening präglas av spatiala ord? Blickar mot, bortom, kring. Vad händer när vi försöker skriva med tiden i tanken? Kan vi finna andra sätt att skriva och tänka tiden i relation till rummets påverkan? Hur gör det skillnad för ett kritiskt tänkande?

Med andra ord ville vi börja tänka med andra ord. Hur historia kan skrivas, identitet omformuleras; om internets temporala väv, minnen, väntrummet på Migrationsverket, paus, fördröjning, tidens roll för lönearbetet och det accelererande produktionsflödet –

Medverkande:
Ann-Louise Sandahl
Elis Burrau
Samira Motazedi
Linn Hansén
Ditte Holm Bro
Erik Isberg
Erik Sandberg
Sara Edenheim
Simon Bjørkman
Alirezâ Behnâm
Andrzej Tichý
Cia Rinne
Christian Bang Jensen
Cecilia Luzon
Filip Lindberg

Grafisk form: Paulin Elm

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Feb
14
5:00 PM17:00

Releasefest för Anna Margolins "Detta är natten"

AnnaMargolin.jpg

Välkomna till releasefest för jiddischpoeten Anna Margolins diktsamlingen "Detta är natten"!

Den jiddischspråkiga författaren Anna Margolin hörde till de kvinnliga poeter som gav uttryck för en ny självständig kvinnotyp som överskred tidens kulturella, sociala och inte minst erotiska konventioner. Länkarna mellan hennes liv och skrivande är starka. Många dikter lyfter fram en spänning mellan en stolt, yttre fasad och ett inre kaos: förtvivlan, mörker och passion.

Anna Margolin (1887–1952), föddes i Brest-Litovsk i nuvarande Belarus och flyttade vid tiden före första världskriget till New York, där hon tillhörde de jiddischspråkiga litterära immigrantkretsarna. Hon försörjde sig som journalist, debuterade som poet under 1920-talet och kan idag räknas som en av de främsta modernistiska poeterna på jiddisch. I likhet med andra författare som skrev på jiddisch var hon okänd utanför de jiddischspråkiga områdena.

Boken ges ut i tvåspråkig utgåva på ellerströms förlag i översättning av Beila Engelhardt Titelman.

Samtal och diktuppläsning.
Medverkande: Beila Engelhardt Titelman och Jonas Ellerström

 

I samarbete med ellerströms, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Feb
10
2:00 PM14:00

Inte ger man fan i Politiken. Kom och fira systerskapsdikten!

Rådberg.jpg

Fira släppet av Helene Rådbergs nya diktsamling!

POLITIKEN är en diktsamling som handlar om dem som vi alla möter – på förskolan, fritids, sjukhus, äldreboenden och skolmatsalar. Om de där som ser och ger. POLITIKEN är arbetarpoeten Helene Rådbergs första diktsamling på tio år och i den når hennes systerskapsdikt sitt fulländade uttryck.

Detta vill vi fira på Rönnells lördag den 10 februari kl 14–16. Kom och hör Helene Rådberg läsa dikter och intervjuas av förläggaren Pelle Andersson. Dessutom kommer Ulf "Rockis" Ivarsson och spelar solobas. Vi bjuder på något uppfriskande att skåla i och ser till att detta valår börjar med kraft.

Varmt välkomna!
 

 

I samarbete med Ordfront förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Feb
9
7:00 PM19:00

Releasekonsert: Johan Graden - Olägenheter

Graden.jpg

Välkommen till releasekonserten för Johan Gradens Olägenheter

Johan Graden - Piano & Komposition
Josefin Runsteen - Violin
Per Texas Johansson - Klarinetter & flöjt
Pär-Ola Landin - Kontrabas
Konrad Agnas - Trummor & slagverk

Musiken bygger på ett antal originalkompositioner som kom fick liv i mötet med med ensemblen, och dokumenterades i den legendariska Atlantis-studion i Stockholm under ett par april-dagar 2017. Albumet finns till försäljning i både vinyl- och CD-format, med magnifik omslagskonst av Tora Kirchmeier. Varmt välkommen!
 

Entré 100kr (inget förköp)

Entré kl. 19, konsert kl. 19:30.

I samarbete med Moserobie Music Production, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Feb
6
7:00 PM19:00

Lau Nau live!

LauNau.jpg

Oma333 and Rönnells Antikvariat proudly present Lau Nau (Fonal Records)
A rare chance to see the trio with Helena Espvall on cello and Matti Bye on piano.

Open at 19 / Live at 20
100kr tickets via Rönnells or on the door

DJ Gavin Maycroft (Oma333):

Back in the Mother days of 2011 I had the pleasure of booking Laura as a part of the magical evening that was the Fonal Records showcase at Mosebacke, Södra Teatern. She was heavily pregnant, glowing and her set cast a spell over the 100 or so astounded attendees. That night Matti and others joined her on stage and he did so again when I welcomed her back for a solo show at Hemliga Trädgården a few years later, with her equally majestic label mate Islaja. Also she played a starring role in one of my favourite Mother line ups ever together with Visible Cloaks, Jason Urick and Olimpia Splendid at Fylkingen. WHAT A NIGHT THAT WAS!
When Laura mentioned that Helena & Matti would be around for this period I jumped at the chance to set something up and I can't imagine a better spot for this than Rönnells! It will be so nice to do a show again at one of my favourite spaces. Join us!

.................................................... :)

Lau Nau, aka Laura Naukkarinen, is one of the more interesting names in the Finnish music scene. Her songs are imbued with a cinematic breadth of vision and her idiosyncratic, finely honed soundworld builds on fragile, spectral otherness. You can feel the time stop while she shares small stories with the audience, accompanied by a sea of sounds. She composes, produces and performs music for films, theatre and sound installations using both acoustic and electronic instruments and field recordings, combining everything from analogue synthesizers to found objects and her own voice.

Lau Nau returns with her 5th album “Poseidon”. The album has garnered a wide acclaim across media and fans. The biggest newspaper in Finland Helsingin Sanomat gives it ⅘ stars and Rumba magazine gave it 9,1 out of ten points and calls “one of the most important pieces of art” released this year. The album is nominated for the Emma prize (Finnish equivalent of Grammys) in the critics award category.

‘Poseidon’ is a suite of luminous, melancholic, world-weary songs that exist in a world of all their own, treading the line between chamber folk and experimental pop. Centered around Laura’s beautiful voice and piano, the album also includes a small cast of guest musicians, including cellist Helena Espvall (Espers, Steve Gunn, Damon & Naomi), Swedish composer Matti Bye, Finnish bowed lyre player Pekko Käppi and percussionist Samuli Kosminen who has mixed and co-produced the album with Laura. Each song is a gem of its own, with lustrous melodies spun from the web of seasons, by turns ghostly and earthy.

Title track; https://www.youtube.com/watch?v=xiDesCITt00
Clip from that gig in 2011; https://www.youtube.com/watch?v=aDqanUQ0AHc
Really nice mini doc Sami made; https://www.youtube.com/watch?v=efucUcaNYrU
Interview; https://flypaper.soundfly.com/write/lau-nau-listening-small-accidents-hand-crafting-unique-sound/

Welcome!
 

I samarbete med Oma 333, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Feb
4
3:00 PM15:00

Moondog - extrainsatt matinékonsert

m&sl.jpg

EXTRAINSATT MATINÉKONSERT!

Entré 150 kr (barn under 16 halva priset)
(Förköp finns på Rönnells) 

Dörren öppnas 14:30, konsert kl. 15.

Peter Lönnerberg, piano, kammarorgel, cembalo
Stefan Lakatos, trimba percussion

Denna piano/slagverks duo tillägnas den amerikanske tonsättaren Louis Hardin, Moondog. Repertoaren består av ett stort urval ur Moondog´s omfångsrika katalog för piano och slagverk. Flygeln trakteras av Peter Lönnerberg, men även kammarorgel och cembalo som han för kvällen ställt till förfogande. Peter och Stefan har tidigare spelat flera konserter tillsammans, de har även gästspelat i Huesca, Spanien. En konsert med en alldeles unik musikupplevelse, med mycket klassiskt klingande musik i udda taktarter utlovas.

------------------------------------

Stefan Lakatos blev 1980 nära vän med den amerikanska kompositören Louis Hardin, alias Moondog (1916-1999), och har alltsedan dess och efter kompositörens bortgång, fortsatt att presentera och framföra hans musik runt om i världen på Moondogs unika slagverksinstrument – trimba. 

Stefan Lakatos har gjort flera konserter och skivinspelningar tillsammans med Moondog, både i Sverige och utomlands. 1986 spelade de in LP:n "Bracelli" tillsammans med stråkkvartetten "Fläskkvartetten". 

Lakatos har i över 30 år ägnat sitt liv åt Moondogs musik och medverkar varhelst i världen där hans musik ska framföras. Han har bl.a. uppträtt på Carnegie Hall i New York, och Barbican i London. Han medverkade även i framförandet av flera av Moondogs symfoniska musik tillsammans med Lyons operaorkester 2016, och Dominique Ponty, piano, under ledning av Stefano Montanari. Lakatos har under de senaste åren haft Tyskland som utgångspunkt för sitt arbete med Moondogs musik och samarbetar med stråkmusiker ur Bochums Symfoniorkster i flera olika sammanhang. Med sex tyska saxofonister - "The Spirit of Moondog" - har han i Frankrike spelat i Chateau duc Bretagne. Tillsammans med organisten Paul Jordan har han även spelat i Katedralen i Nantes och på konstmuseet i Strasbourg. I Holland har han spelat flera konserter med blåsarkvintetten Calefax, och Louis van Dijk, piano. 2017 har Lakatos turnerat med en grupp gamelangmusiker från Indonesien som framför Moondogs kompositioner på gamelan tillverkade av bambu, på Unsound Festival i Krakow, Bergahin i Berlin, Ancienne Belgique i Bryssel, samt Barbican i London. 

Stefan Lakatos ackompanjerar - eller snarare: dirigerar - från komponistens slagverksinstrument: trimba. Trimba är ett slagverksinstrument som konstruerades av Moondog redan i slutet av 1940- talet. Trumman är ett mycket viktigt inslag i hans kompositioner och trimban utgör själva fundamentet för soundet i hans musik, man kan så att säga att den är Moondogs röst. Trummorna består av två cylindriska kroppar av trä som är trekantiga till formen och försett med ett kraftigt skinn i ena änden och som anslås med en maracca och en clave. Ett par cymbaler är fastsatta på trummans kropp och bidrar med ett för instrumentet karaktäristiskt ekande ljud, när trummans kanter anslås. 

Peter Lönnerberg har studerat för bland andra Lars-Ulrik Mortensen i Köpenhamn. Han är cembalist och organist i Rebaroque, kvartetten Stockholm Barock och förekommer flitigt som frilansmusiker i många andra sammanhang. Peter är också intresserad av undervisning och har t.ex. varit gästlärare vid musikhögskolan i Belgrad. Bland åtskilliga CD-inspelningar hörs tidig italiensk barockmusik för violin och cembalo med Kroatiska Barockorkesterns konsertmästare Laura Vadjon (Aquarius Records) och ”Telemannia”, musik av Telemann med Rebaroque (Proprius). 

Om Moondogs musik i korthet och pianomusiken i synnerhet. Nästan ingen annan tonsättare har som Moondog blivit mer känd för sin image än för sin konstnärliga gärning. Detta är olyckligt, eftersom hans musik är verkligen värd att upptäckas.

Det musikaliska uttrycket i hans kompositioner kan närmast beskrivas som meditativ och engagerande på samma gång. Moondog förlorade sina ögon i en olycka med sprängämnen vid 16 års ålder och komponerade musiken i blindskrift. Musiken är därmed komponerad, så att säga, helt i mörker. 

Moondogs musik är en säregen blandning av klassisk västerländsk musiktradition och jazz med exotisk anstrykning. De udda rytmerna är medryckande och för tankarna till orienten. De till synes enkla melodierna inspirerar och uppmanar lyssnaren att skapa sin egen musikaliska resa i sitt inre. Moondogs musik griper tag i lyssnaren och leder oss in i musiken så att man vill lyssna vidare och höra hur det går. Likt en berättande historia utvecklas den i åhörarens fanatasi. 

Louis Hardin blev blind genom en olycka när han var 16 år gammal. Hans liv förändrades radikalt efter olyckan och han behövde stöd och hjälp med allt han förut klarat själv och struktur blev därför ett viktigt inslag för att klara tillvaron. Moondog hade sinne för matematik och i musiken hittade han skönhet och logiska mönster. På Iowa School for the Blind lärde han sig läsa och skriva braille, och det tog flera år, och ytterligare flera år att lära sig skriva musik med braillenotation. Han upplevde att detta var motigt och jobbigt men insåg att detta var helt nödvändigt att lära sig om han skulle kunna komponera. Moondog var envis, och ville även lära sig konsten att komponera utan att behöva ha ett instrument till hands. Han hade absolut gehör och med tiden utvecklade han en teknik att kunna hålla ordning på flera stämmor i minnet samtidigt och hade för det mesta hela kompositionen färdig redan innan han präntade ner det på papper. Att skriva musik i kanonform gör det också möjligt att reducera antalet notlinjer. (Man använder egentligen inte notlinjer i braille, utan man skriver ner tonernas namn, värden, tonart och taktstreck). 

Moondog började tidigt att komponera stycken i kanonform, och i de tidiga kompositionerna experimenterade han med kanon i pentatoniska skalor. Han inspirerades också av Bach och fascinerades av kontrapunktiken i den västerländska klassiska musiktraditionen, men kom snart underfund med att kontrapunktiken på den tiden omgavs av restriktioner utanför de rent musikaliska. Enligt kyrkans dogmer ansågs vissa ackord och tonföljder som djävulens uppfinningar och var därmed förbjudna. Ojämna taktarter ansågs opassande och kyrkan bannlyste även synkoper. Här fann Moondog sin egen nisch och definierade sin egen kontrapunkt, som baserades på musikaliska egenskaper och inte på kristna dogmer. Han försökte att kombinera orientaliska element med Bach´s klassiska ton genom att skriva sina stycken i ojämna taktarter. Moondog var inte intresserad av någon särskild stil, utan kunde välja att komponera i vilken stil som helst, även jazz. Men inte den jazz som vi känner, utan en genomkomponerad flerstämming kanon. Och det finns inget utrymme för improvisation. Det är också viktigt att påpeka att Moondog inte ville bli samtida, inte följa med i strömmen, utan stå vid sidan av och bli respekterad för sin egenart. Han var heller inte intresserad av den moderna konstmusiken, snarare ville han bryta mot modernismen som han tyckte var rena rama kakafonin. Han gillade inte elektriska instrument överhuvudtaget. Moondog föredrog akustiska instrument, gärna barock instrument, såsom cembalo, orgel och gamba. Hans kompostitioner bör därför framföras så nära hans egna intentioner som möjligt och inte blandas med elektroniska klanger, som man alltför lättvindigt gör nuförtiden. Att försöka placera in Moondog i vår egen tid - att modernisera det tidlösa - är långt bort från Moondogs egna intentioner. Om man reducerar hans musik till mainstream förlorar den sin särart och därmed sin magiska kraft. 

Rytmerna är den ständiga utgångspunkten i musiken. Moondogs melodier är skrivna med både fingertoppskänsla och matematisk perfektion. Melodierna är lätta men bakom enkelheten ligger det alltid en utmaning. Skenet bedrar alltså. 

Moondog var en mycket produktiv kompositör: 1962 började han komponera en serie pianostycken i kanonform som påminner starkt om Bach´s Kunst der Fuge. Samma år blev två samlingar färdiga, bestående av 25 kanons i varje samling. Flera av kompositionerna är också ovanligt korta, ibland under en minut. Det finns fem kompletta pianoböcker i samma stil, men även pianomusik i helt andra former och stilar förekommer. Gemensamt för alla dessa stycken är hursomhelst synkoperingarna som han utmanar pianisten med. Särskilt de sena kompositionerna från 1996-98 kan stämmorna vara utstruderat förvillande för höger och vänster hand. Dessa stycken av krävande synkoperingar går under namnet „Ambideque“, och tillägnades den franska pianisten Dominique Ponty. Han upptäckte nämligen att hon hade en särskild förmåga att kunna spela lika bra med bägge händerna, därav ordet Ambideque som betyder dubbelhänthet. 

Peter Lönnerberg och Stefan Lakatos kommer att framföra en hel del kända och okända verk. Somliga verk har heller aldrig spelats offentligt tidigare. Vi har även valt att alternera mellan orgel, piano och cembalo för att göra konserten så varierad som möjligt. 

En brittisk dokumentärfilm om Moondog är under produktion. I filmen förekommer unika filmupptagningar på Moondog i Sverige, och intervjuer med bland andra Philip Glass, Steve Reich och många andra. Mer information via denna länk: http://thevikingof6thavenue.com/ 

CD skivor med Moondogs kompostioner där Stefan Lakatos medverkar: 

Bracelli und Moondog 2004, 
Moondog Rare Material ROOF Music
The German Years ROOF Music
The Orastorios – Moondog rounds“ 2010
Seeds of Immortality 2014
Collectible Patterns 2014
Beyond Horizons 2015. 

www.moondogscorner.de 

Här följer ett par länkar till klipp på Youtube: 

https://www.youtube.com/watch?v=jSimbyS_YlA 

http://www.youtube.com/watch?v=bm-hZh98rhY 

http://www.youtube.com/watch?v=VZfo2Pmyo20 

http://www.youtube.com/watch?v=4ARDTTEx8No

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Feb
2
7:00 PM19:00

Moondog - SLUTSÅLT!

mOONDOG.jpg

Peter Lönnerberg, piano, kammarorgel, cembalo
Stefan Lakatos, trimba percussion

Denna piano/slagverks duo tillägnas den amerikanske tonsättaren Louis Hardin, Moondog. Repertoaren består av ett stort urval ur Moondog´s omfångsrika katalog för piano och slagverk. Flygeln trakteras av Peter Lönnerberg, men även kammarorgel och cembalo som han för kvällen ställt till förfogande. Peter och Stefan har tidigare spelat flera konserter tillsammans, de har även gästspelat i Huesca, Spanien. En konsert med en alldeles unik musikupplevelse, med mycket klassiskt klingande musik i udda taktarter utlovas. 

Entré 150 kr
(Förköp finns på Rönnells) 

Dörren öppnas 18:30, konsert kl. 19.

------------------------------------

Stefan Lakatos blev 1980 nära vän med den amerikanska kompositören Louis Hardin, alias Moondog (1916-1999), och har alltsedan dess och efter kompositörens bortgång, fortsatt att presentera och framföra hans musik runt om i världen på Moondogs unika slagverksinstrument – trimba. 

Stefan Lakatos har gjort flera konserter och skivinspelningar tillsammans med Moondog, både i Sverige och utomlands. 1986 spelade de in LP:n "Bracelli" tillsammans med stråkkvartetten "Fläskkvartetten". 

Lakatos har i över 30 år ägnat sitt liv åt Moondogs musik och medverkar varhelst i världen där hans musik ska framföras. Han har bl.a. uppträtt på Carnegie Hall i New York, och Barbican i London. Han medverkade även i framförandet av flera av Moondogs symfoniska musik tillsammans med Lyons operaorkester 2016, och Dominique Ponty, piano, under ledning av Stefano Montanari. Lakatos har under de senaste åren haft Tyskland som utgångspunkt för sitt arbete med Moondogs musik och samarbetar med stråkmusiker ur Bochums Symfoniorkster i flera olika sammanhang. Med sex tyska saxofonister - "The Spirit of Moondog" - har han i Frankrike spelat i Chateau duc Bretagne. Tillsammans med organisten Paul Jordan har han även spelat i Katedralen i Nantes och på konstmuseet i Strasbourg. I Holland har han spelat flera konserter med blåsarkvintetten Calefax, och Louis van Dijk, piano. 2017 har Lakatos turnerat med en grupp gamelangmusiker från Indonesien som framför Moondogs kompositioner på gamelan tillverkade av bambu, på Unsound Festival i Krakow, Bergahin i Berlin, Ancienne Belgique i Bryssel, samt Barbican i London. 

Stefan Lakatos ackompanjerar - eller snarare: dirigerar - från komponistens slagverksinstrument: trimba. Trimba är ett slagverksinstrument som konstruerades av Moondog redan i slutet av 1940- talet. Trumman är ett mycket viktigt inslag i hans kompositioner och trimban utgör själva fundamentet för soundet i hans musik, man kan så att säga att den är Moondogs röst. Trummorna består av två cylindriska kroppar av trä som är trekantiga till formen och försett med ett kraftigt skinn i ena änden och som anslås med en maracca och en clave. Ett par cymbaler är fastsatta på trummans kropp och bidrar med ett för instrumentet karaktäristiskt ekande ljud, när trummans kanter anslås. 

Peter Lönnerberg har studerat för bland andra Lars-Ulrik Mortensen i Köpenhamn. Han är cembalist och organist i Rebaroque, kvartetten Stockholm Barock och förekommer flitigt som frilansmusiker i många andra sammanhang. Peter är också intresserad av undervisning och har t.ex. varit gästlärare vid musikhögskolan i Belgrad. Bland åtskilliga CD-inspelningar hörs tidig italiensk barockmusik för violin och cembalo med Kroatiska Barockorkesterns konsertmästare Laura Vadjon (Aquarius Records) och ”Telemannia”, musik av Telemann med Rebaroque (Proprius). 

Om Moondogs musik i korthet och pianomusiken i synnerhet. Nästan ingen annan tonsättare har som Moondog blivit mer känd för sin image än för sin konstnärliga gärning. Detta är olyckligt, eftersom hans musik är verkligen värd att upptäckas.

Det musikaliska uttrycket i hans kompositioner kan närmast beskrivas som meditativ och engagerande på samma gång. Moondog förlorade sina ögon i en olycka med sprängämnen vid 16 års ålder och komponerade musiken i blindskrift. Musiken är därmed komponerad, så att säga, helt i mörker. 

Moondogs musik är en säregen blandning av klassisk västerländsk musiktradition och jazz med exotisk anstrykning. De udda rytmerna är medryckande och för tankarna till orienten. De till synes enkla melodierna inspirerar och uppmanar lyssnaren att skapa sin egen musikaliska resa i sitt inre. Moondogs musik griper tag i lyssnaren och leder oss in i musiken så att man vill lyssna vidare och höra hur det går. Likt en berättande historia utvecklas den i åhörarens fanatasi. 

Louis Hardin blev blind genom en olycka när han var 16 år gammal. Hans liv förändrades radikalt efter olyckan och han behövde stöd och hjälp med allt han förut klarat själv och struktur blev därför ett viktigt inslag för att klara tillvaron. Moondog hade sinne för matematik och i musiken hittade han skönhet och logiska mönster. På Iowa School for the Blind lärde han sig läsa och skriva braille, och det tog flera år, och ytterligare flera år att lära sig skriva musik med braillenotation. Han upplevde att detta var motigt och jobbigt men insåg att detta var helt nödvändigt att lära sig om han skulle kunna komponera. Moondog var envis, och ville även lära sig konsten att komponera utan att behöva ha ett instrument till hands. Han hade absolut gehör och med tiden utvecklade han en teknik att kunna hålla ordning på flera stämmor i minnet samtidigt och hade för det mesta hela kompositionen färdig redan innan han präntade ner det på papper. Att skriva musik i kanonform gör det också möjligt att reducera antalet notlinjer. (Man använder egentligen inte notlinjer i braille, utan man skriver ner tonernas namn, värden, tonart och taktstreck). 

Moondog började tidigt att komponera stycken i kanonform, och i de tidiga kompositionerna experimenterade han med kanon i pentatoniska skalor. Han inspirerades också av Bach och fascinerades av kontrapunktiken i den västerländska klassiska musiktraditionen, men kom snart underfund med att kontrapunktiken på den tiden omgavs av restriktioner utanför de rent musikaliska. Enligt kyrkans dogmer ansågs vissa ackord och tonföljder som djävulens uppfinningar och var därmed förbjudna. Ojämna taktarter ansågs opassande och kyrkan bannlyste även synkoper. Här fann Moondog sin egen nisch och definierade sin egen kontrapunkt, som baserades på musikaliska egenskaper och inte på kristna dogmer. Han försökte att kombinera orientaliska element med Bach´s klassiska ton genom att skriva sina stycken i ojämna taktarter. Moondog var inte intresserad av någon särskild stil, utan kunde välja att komponera i vilken stil som helst, även jazz. Men inte den jazz som vi känner, utan en genomkomponerad flerstämming kanon. Och det finns inget utrymme för improvisation. Det är också viktigt att påpeka att Moondog inte ville bli samtida, inte följa med i strömmen, utan stå vid sidan av och bli respekterad för sin egenart. Han var heller inte intresserad av den moderna konstmusiken, snarare ville han bryta mot modernismen som han tyckte var rena rama kakafonin. Han gillade inte elektriska instrument överhuvudtaget. Moondog föredrog akustiska instrument, gärna barock instrument, såsom cembalo, orgel och gamba. Hans kompostitioner bör därför framföras så nära hans egna intentioner som möjligt och inte blandas med elektroniska klanger, som man alltför lättvindigt gör nuförtiden. Att försöka placera in Moondog i vår egen tid - att modernisera det tidlösa - är långt bort från Moondogs egna intentioner. Om man reducerar hans musik till mainstream förlorar den sin särart och därmed sin magiska kraft. 

Rytmerna är den ständiga utgångspunkten i musiken. Moondogs melodier är skrivna med både fingertoppskänsla och matematisk perfektion. Melodierna är lätta men bakom enkelheten ligger det alltid en utmaning. Skenet bedrar alltså. 

Moondog var en mycket produktiv kompositör: 1962 började han komponera en serie pianostycken i kanonform som påminner starkt om Bach´s Kunst der Fuge. Samma år blev två samlingar färdiga, bestående av 25 kanons i varje samling. Flera av kompositionerna är också ovanligt korta, ibland under en minut. Det finns fem kompletta pianoböcker i samma stil, men även pianomusik i helt andra former och stilar förekommer. Gemensamt för alla dessa stycken är hursomhelst synkoperingarna som han utmanar pianisten med. Särskilt de sena kompositionerna från 1996-98 kan stämmorna vara utstruderat förvillande för höger och vänster hand. Dessa stycken av krävande synkoperingar går under namnet „Ambideque“, och tillägnades den franska pianisten Dominique Ponty. Han upptäckte nämligen att hon hade en särskild förmåga att kunna spela lika bra med bägge händerna, därav ordet Ambideque som betyder dubbelhänthet. 

Peter Lönnerberg och Stefan Lakatos kommer att framföra en hel del kända och okända verk. Somliga verk har heller aldrig spelats offentligt tidigare. Vi har även valt att alternera mellan orgel, piano och cembalo för att göra konserten så varierad som möjligt. 

En brittisk dokumentärfilm om Moondog är under produktion. I filmen förekommer unika filmupptagningar på Moondog i Sverige, och intervjuer med bland andra Philip Glass, Steve Reich och många andra. Mer information via denna länk: http://thevikingof6thavenue.com/ 

CD skivor med Moondogs kompostioner där Stefan Lakatos medverkar: 

Bracelli und Moondog 2004, 
Moondog Rare Material ROOF Music
The German Years ROOF Music
The Orastorios – Moondog rounds“ 2010
Seeds of Immortality 2014
Collectible Patterns 2014
Beyond Horizons 2015. 

www.moondogscorner.de 

Här följer ett par länkar till klipp på Youtube: 

https://www.youtube.com/watch?v=jSimbyS_YlA 

http://www.youtube.com/watch?v=bm-hZh98rhY 

http://www.youtube.com/watch?v=VZfo2Pmyo20 

http://www.youtube.com/watch?v=4ARDTTEx8No

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Jan
30
6:00 PM18:00

Dubbelrelease: Erik Viklund och Finn Loxbo

EV.jpg

Välkomna till en dubbel-release-kväll på Rönnells!
SKIVRELEASE: Finn Loxbo - Eter
BOKRELEASE: Erik Viklund - Om han var

Finn Loxbo spelar live 19:30
50 kr inträde, inget förköp.
Både boken och skivan kommer säljas till förmånligt pris under kvällen!


FINN LOXBO - ETER
Eter består av improvisationer med utgångspunkt ifrån olika spelsätt som under en längre tid vuxit fram genom ett utforskande av de ljud som bor i en akustisk stålsträngad gitarr och den musik som bor i fingrarna, huvudet och hjärtat. Den samlade musiken på skivan blir en resa mellan texturella improvisationer där gitarren blir svåridentifierbar som ljudkälla, och mer melodiska utflykter där gitarrens tradition gör sig påmind.

Denna releasefest firar även födelsen av skivbolaget Gikt.

Finn Loxbo är gitarrist med fokus på improvisationsmusik och experimentell rock. Utöver solokonserter och spelningar med akustiska konstellationer bl a i duos tillsammans med Anders Vestergaard, Karin Johansson och Lisa Ullén, spelar han även i band som Strändernas Svall och Doglife samt är tidigare medlem i Fire! Orchestra.


ERIK VIKLUND - OM HAN VAR
OM HAN VAR består av porträtt av unga män Erik Viklund mött på gatorna, porträtten är sedan tryckta på upphittade papper. Boken släpps i 500 ex av det nya konstnärsdrivna förlaget Lihalaidun. Formgiven av Heikki Kaski och handbunden av Erik Viklund. Producerad med stöd från Konstnärsnämnden.

Erik Viklund (f. 1982), verksam i Stockholm och Dalarna, är utbildad vid Fotohögskolan, Akademin Valand i Göteborg. Viklund har ställt ut på Fotohof Salzburg, Fotomuseum Winterthur, Malmö Konstmuseum, Centrum För Fotografi mfl. Tidigare publikationer innefattar Sönder (Heavy Books) och Stilla Hastighet (egenutgiven).

www.erikviklund.com

Välkomna!!!

 

I samarbete med Lihalaidun, Gikt, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Jan
25
5:00 PM17:00

Release för Kritiker #45-46 Dramaturgier!

K4546.jpg

Välkommen till release för Kritiker #45-46 Dramaturgier!

Redaktören Tom Silkeberg presenterar numret och programmets två akter.

AKT I
UKON läser sviten ”Mordets scenografi"

PAUS

AKT II
ur En hynda av Wajdi Mouawad
Röstgivare: Dimen Abdulla & Ida Linde

Fri entré, ingen föranmälan krävs.
Numret finns att köpa på plats
Drycker för den törstiga finns, med eller utan alkohol.

Varmt välkomna!

OM NUMRET
De senaste decenniernas diskussion om dramaturgi har alstrat en kritisk och analytisk litteratur och praxis som i grunden skakat om alla kategorier vi ärvt från den tradition som verkat sedan upplysningen.

Snarare än att se det som ett tydligt brott mot hur dramaturgi traditionellt har uppfattats är det rimligt att här se en serie ifrågasättanden som lika mycket kan förstås som återkopplingar till undertryckta drag i historien, som inte förkastar det förflutna utan finner nya resurser i dess sprickor och marginaler.

– ur inledningen av redaktören Tom Silkeberg. För hela inledningen, besök http://kritiker.nu/nummer45/index.html

MEDVERKANDE
Axel Andersson - Beata Berggren - Caspar Eric - Anna Petronella Foultier - Tova Gerge - Katja Krebs - Bojana Kunst - Inger Zivana Torvund - Martin Lagerholm - Hans Thies-Lehmann - Wolfram Lotz - Mikael Lundberg - Maja Mirkovic - Wajdi Mouawad - UKON - Fanny Wacklin Nilsson - Pamela Schultz Nybacka - Dmitri Plax - Patrick Primavesi - Milo Rau - Tom Silkeberg - Stefan Åkesson - Sven-Olov Wallenstein - Linda Örtenblad

BESTÄLLNING
#45-46
eller prenumeration på Kritiker med start #45-46
Kontakta oss på: kritiker@natverkstan.net

www.kritiker.nu

 

I samarbete med Kritiker, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Jan
22
5:00 PM17:00

Kom och fira Anders Holmers nya barnbok!

AH.jpg

Arkitekten och bilderboksskaparen Anders Holmer släpper den nya boken "Regn". Med ett egensinnigt och filosofiskt berättande i ord och bild låter Anders läsaren vara med och skapa sina egna historier. 2017 debuterade Anders med bilderboken "Allting händer" som lovordades av Göteborgs-Posten: "Anders Holmer är bättre än Hellsing."

I samband med releasen ställs även de tolv motiven från "Regn" ut. Missa inte möjligheten att förvärva ett!

Under kvällen bjuds det på bubbel och snacks så titta förbi med en vän.

Evenemanget är kostnadsfritt och du kan läsa mer om boken här: http://bit.ly/Regn_AndersHolmer

Hoppas vi ses!

 

I samarbete med Natur & Kultur, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Jan
20
2:00 PM14:00

Träd ut ur vinterkylan med Gatuduvan och Percival

gatuduvan.jpg

Gatuduvan läser ett gäng nyskrivna dikter och om vädret tillåter kompas han av Percival på en för dagen utvald trumma.
Gatuduvan är poet och konstnär i sann beatnikanda, han verkar i marginalerna och syns regelbundet på sin blogg http://gatuduvan.se/, som är fylld av konst och poesi.

Diktaren, kompositören och konstnären Percival läser ur sina böcker: Tema på Tiden, Time Plays och Letters to Shanti. Skådespelerskan Ingela Karlsson medverkar med uppläsnng ur Percivals verk

Hålltider:
14-14.20 Gatuduvan
10 min paus
14.30-15.15 Percival

Efteråt kan ni köpa författarnas böcker och samtala.

http://gatuduvan.se/
http://www.percival.nu/

Fri entré!

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Jan
19
5:00 PM17:00

Släppfest för Det grymma svärdet #29

dgs29.jpg

Anspråkslös släppfest för Det Grymma Svärdet #29: Ett lågbudgetnummer för att ta oss genom oxveckorna.

Magdalena Nordin gör ett performance, Kattis Mörk och eventuellt en till Svärdet-celebritet gör uppläsningar och Steso Songs spelar och sjunger några låtar.

Det finns oxveckobuffé (vin och snacks). Fri entré. Tidningen finns att köpa för 40 kr.

VÄLKOMMEN!

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Jan
18
6:30 PM18:30

Releasefest: Karismasamhället – en roman av Elis Burrau

EMB.jpg

Läsningar:
Elis Burrau
Rebecka Kärde (prosa)
Kristoffer Appelvik Lax
Emma Hatt (Macchiarini-haikus)
Eugene Sundelius von Rosen
Mara Lee
Alicia Hansen

Musik:
Ludvig Köhler/Dansk Poesi (2 sånger)
Sparklehorse (Spotify)

Romaner:
Karismasamhället – en roman (240 s.)
(det finns även andra romaner till salu, Rönnells Antikvariat är ett antikvariat som säljer böcker)

Vin:
Rött & vitt

Sasha kom sen. Han var här nu. Han hade en humörring på fingret, någon annans humörring, som kanske hade gått sönder. En liten ljusblå delfin. Han gav mig den här boken, eller pappersbunten. ”Jag hade tänkt skämta med dig”, sa han. ”Alla älskar genren sabotage nu.” Han hade tvättat håret för första gången på en månad. Under sin rutiga skjorta hade han på sig en annan rutig skjorta. Han la upp en bild och skrev att han blivit adopterad av mig och min bror. Jag slöt ögonen, gick hem och skrev mig igenom allt en gång till. Det kändes ganska tråkigt.

 

I samarbete med Albert Bonniers förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Jan
4
6:00 PM18:00

Releasefest för "Ingen jämfört med dig"

Jonas Brun.jpg

Kom och fira Jonas Bruns roman ”Ingen jämfört med dig” på Rönnells Antikvariat den fjärde januari.

Vid sju läser författaren ur ”Ingen jämfört med dig” och sedan blir det musik av det fantastiska bandet Promise And The Monster.

Det kommer finnas vin. Det kommer finnas snacks. Det kommer finnas böcker att köpa. 

Varmt välkomna. 

Läs mer om boken här: 
http://www.albertbonniersforlag.se/Bocker/skonlitteratur-allmant/i/ingen-jamfort-med-dig/

 

I samarbete med Albert Bonniers förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Dec
19
5:00 PM17:00

Release för Sms-döden!

DisaH.jpg

Vi är stolta och glada att bjuda in till release för Disa Holgerssons konstbok Sms-döden! Kollektiv uppläsning, snacks och mingel. God chans att hitta subversiva julklappar på vårt bokbord. Presentinslagning på dockhaveristiskt manér!

Om Sms-döden:

”Det som dröjer sig kvar är vad som måste kommas ihåg (möten, läkartider, betala skatt) och det som måste glömmas bort. De svarta dagarna är omsorgsfullt övertäckta. Det går att skönja enstaka bokstäver i mörkret bakom maskeringen, men inte mer än så. Ingen annanstans har pennan fått arbeta så länge. Skam är ett ensamt, tidskrävande jobb.”
UR EFTERORDET AV IDA SÄLL

Disa Holgersson fångar varje dag. Åtminstone i bild. Sms-döden är en euforisk dystopi, på en gång personligt tidsdokument och odödlig igenkänningshumor. Förväntningen att vara den som bemästrar vardagen vilar tungt på kvinnan. Disa Holgerssons uppror består i uppriktigheten.

Disa Holgersson är konstnär, född 1981 på Öland. Hon är utbildad på Designskolen (KADK) i Köpenhamn och numera bosatt i Malmö. Hon intresserar sig för relationer, psyket och det triviala. Sms-döden är hennes debutbok.

Dockhaveri är ett kollektivt förlag sysselsatt med strategier för flersamt skrivande, kritik av genimyten samt politiska frågor kring femininitet, funktionalitet och motstånd.

 

I samarbete med Dockhaveri Förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →
Dec
16
2:00 PM14:00

Anteckningar från Walden, då och nu.

Walden.jpg

En eftermiddag med Peter Handberg och förläggaren Stephen Farran-Lee om Henry David Thoreau s "Walden" och de nyutkomna dagböckerna med reflektioner om människans plats i naturen och tillvaron.

I dagarna utkommer "Dagboksanteckningar" av Henry David Thoreau och essäboken "Jag ville leva på djupet" av Peter Handberg, som har översatt Thoreau och rest i hans fotspår.

 

I samarbete med Natur & Kultur, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

View Event →