Apr
29
2:00 pm14:00

En eftermiddag med Jag är Clairvoyant av Marja-Leena Sillanpää

Kl 14.30 Läsningar ur boken av Peter Cornell, Leif Elggren, Mikael Goralski, Carl Michael von Hausswolff, Jan Håfström och Ulla Wiggen.

"Jag är Clairvoyant" kommer att finnas till ett specialpris endast denna dag samt att Marja-leena Sillanpääs senaste bok "So holy hidden" finns till försäljning.

JAG ÄR CLAIRVOYANT
Marja-leena Sillanpää

777 sidor text
Svensk text. Offset. Trådbunden med hårda pärmar. 
Format: 138 x 198 mm. 
ISBN 978 91 86015 07 7
satumaa*kustantamo
www.marjaleenasillanpaa.se

Boken som består av 777 strofer eller dikter är en självbiografisk berättelse med fiktiva inslag. I samma takt som läsaren tar del av författarens väg till insikt om sin clairvoyanta förmåga får läsaren precis samma möjlighet. Att ha en klarsyn som innebär att kunna se både framåt och bakåt i tiden, att ha kontakt med de som dött och de som ännu inte fötts.

"Att vara clairvoyant innebär att ha förmågan att se bortom det vi vanligtvis betecknar som det gemensamma spektrum vi alla vistas i. Att vara clairvoyant brukar av tradition innebära en exklusiv gåva tillhörig endast ett fåtal; en esoterisk skara utvalda individer träffade av ett mer eller mindre gudomligt ljus. Ett visst pris måste dock erläggas för denna utvaldhet, vissa uppoffringar måste göras. Den clairvoyante är solitärt verksam och navigerar alltid utan karta och kompass. Att sitta still i båten är ingen idé. Alla framkomliga vägar lämnas därhän. Endast de oframkomliga erbjuder lindring och alternativ värdiga att penetrera. 
Under en period åker hon tillbaka till Finland, återvänder till ursprunget. Ytterligare några år senare bosätter hon sig i NY för att avsluta en påbörjad text, som växer. Inte mycket information släpper hon ur sig om denna period, men efter återkomsten intensifieras hennes konstnärliga aktiviteter. 
Boken kan ses som en skola, en utbildning i konsten att inse att vi alla har förmågan, att vi alla är clairvoyanta."

Leif Elggren

 

I samarbete med satumaa*kustantamo, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

 

May
4
7:00 pm19:00

Nino Keller live på Rönnells!

Nino Keller - Premiär-konsert!

Den 4:e Maj kommer materialet från hyllade instrumentala albumet "The Hunt" att framföras live för allra första gången. Med en 4-manna orkester kommer Nino Keller till Rönnells och vi är fulla av förväntan. Och kvällen till ära så finns den vackra vinylutgåvan till ett vänligt pris att införskaffa.
Spelar skivor innan och efter konserten gör Karl Jonas WInqvist. Varmt välkommen!

Konserten börjar kl 19.30.
Inträde: 120 kr.
Förköpsbiljetter finns på Rönnells Antikvariat.
Lyssningslänk: http://open.spotify.com/album/2JiEpoBOFhkxfJNF8mfH7Y

Nino Keller har varit och är med i en rad uppskattade musikkonstellationer (les big byrd, caesars, The Slaves, Taken by Trees, teddybears, Håkan Hellström, Bröderna Lindgren och snart också i Henrik Berggren's band mm). Till viss del som
medkompositör men i huvudsak som trummis. "The hunt" är hans överraskande debutalbum som
ensam kompositör och soloartist. Albumet gavs ut i slutet av Mars och har fått idel lovord och hyllande recensioner (se nedan).Det är en djupt ambitiös och imponerande instrumentalskiva, som tar ett stort steg bort från rocktrummor och larm. Här är istället bedårande kompositioner, ofta pianobaserade,
som med sina filmiska, orkestrala arrangemang skapar en helhet fylld med visuella bilder. I en genre
där kompositörer som Ennio Morricone mm härskar så kan det vara svårt att hävda sig, men Nino Keller's album (som har visst släktskap med både Philip Glass, franske Sebastien Tellier,italienske filmmusikkompositören Piero Umiliani och också B.Isfält's musik till "Bröderna Lejonhjärta") står stolt på egna ben och märker ut sin egna lilla stig. Det finns en enkelhet och naturlighet i de nio spår som utgör "The Hunt". Liksom finurlighet, äventyrslusta och stora och små känslor.

Här vad några sagt om albumet:
SONIC MAGAZINE: http://www.sonicmagazine.com/2017/03/31/nino-keller-the-hunt/
NWT: http://nwt.se/noje/skivor/2017/03/24/nino-keller-vemodigt-och-vackert
GAFFA: http://gaffa.se/recension/116564/filmmusik-pa-svenska-fran-les-big-byrd-trummisen/
NÖJESGUIDEN: http://ng.se/recensioner/musik/nino-keller-the-hunt
KULTURBLOGGEN: http://kulturbloggen.com/?p=108288
 

 

I samarbete med Sing a Song Fighter , Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

May
6
Jun 3

Kommande evenemang 2017

Lördag 6 maj kl 14: Liten utställning och presentation av Anders Holmers barnbok Allting händer! (Natur & Kultur).

Tisdag 9 maj kl 19: Klubb Lupino: Audrey Chen/Katt Hernandez duo och Lisa Grotherus Quartet.

Fredag 12 maj kl 19: Klubb Mesmer. Jean-Louis Huhta och Per Hüttner hypnotiserar sig själva med hjälp av en hypnotisör, hjärnvågor och Modul Synth.

Måndag 15 maj kl 18: Biskops Arnös tvåor läser på Rönnells igen!

Lördag 20 maj kl 14: Presentation av boken Känslornas revolution. Kärlek, ilska och lycka på 1970-talet av Helena Bergman, Christina Florin och Jens Ljunggren. Med referenser till Ingmar Bergman, Kerstin Thorwall och Birgitta Stenberg.

Onsdag 24 maj kl 18: Konsert med pianisten Pat Thomas och Mattias Risberg.

Lördag 27 maj kl 18: Konsert med hypade Umeåbandet Horseface som ger ut en ny skiva på Diskret förlag. https://soundcloud.com/horsefaceandfriends/sets/jaakausi/s-1sIEV

Tisdag 30 maj kl 19: Litterär fest för Ulrika Nielsens och Lina Hagelbäcks nya bok Ömhetsmarker (Schildts Söderströms)

Lördag 10 juni kl 14: Björner Torson presenterar sin konstbok om Slumpen producerad av Malmgrens bokbinderi på Fårö i 100 exemplar.

Torsdag 15 juni kl 17: The James Joyce Society of Sweden and Finland firar Bloomsday.

Med reservation för eventuella ändringar och ytterligare evenemang


Apr
22
4:30 pm16:30

Till Förruttnelsen! Stagnelius, punk och goth på Rönnells

Stagnelius makabra mästerverk, dikten "Till Förruttnelsen", visar sig ha fascinerat generationer av svenska pop- och rockmusiker. På Rönnells har Jonas Ellerström denna lördageftermiddag samlat några av dem som elektrifierat Stagnelius.

Niklas Rådström inleder med att läsa och berätta om dikten, Deus Carnalis (C-M Edenborg och Isabella Blomstrand) framför sin duoversion, bandet Ded Zeb med Harald Hultqvist och Nils Håkanson larmar fram sin och så avslutar Blago Bung (inkl Jonas Ellerström och Martti Soutkari) med ett set som når sin klimax i deras klassiska postpunk / pregoth-version av Förruttnelsen. Missa absolut inte detta!

Entré 100 kr (80 kr för Rönnells Vänner)

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

Apr
21
5:00 pm17:00

Rönnells resor - nytt skyltfönster från Forsbergs

RÖNNELLS RESOR

Vernissage för den andra vinnaren i skyltningstävlingen arrangerad av Forsbergs skola för grafisk design och Rönnells Vänner.

 

I samarbete med Forsbergs Skola, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

Apr
19
7:00 pm19:00

Isla Del Rojo — Record Release Party!

Welcome to celebrate the record release for Isla Del Rojo's self-titled debut album with a concert by the band and records for sale.

Isla Del Rojo is a collaboration between Ulrik Ording and Daniel Ögren and they make music inspired by Bolivian folk music, Swedish pop, jazz, film music and folk music.

100 kr entrance

Listen on Soundcloud:
https://soundcloud.com/tona-serenad/sets/isla-del-rojo-isla-del-rojo

Isla del Rojo at Dieselverstan, Stockholm:
https://www.youtube.com/watch?v=ZG9nMMESpNE

 

I samarbete med Tona Serenad, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

Apr
8
2:00 pm14:00

Bokrelease för Optimisten av Andreas Mangione

Förlaget Den unga jorden välkomnar till release av Andreas Mangiones Optimisten, och invigning av utställningen Pigeon Milk.

Under releasen hålls ett samtal mellan Andreas Mangione och Frans Josef Petersson.
Optimisten kommer att finnas att köpa för 100 kr.


Ur Frans Josef Peterssons efterord:

”Hur kan vi beskriva de verk av Andreas Mangione som har samlats i den här boken? Är det skulpturer? Amuletter? Andreas gör dem av material som han samlar på sig, eller som bara råkar finnas till hands. Här finns en ömtålig och spirande blomma som växer ur en upp-och-ned-vänd kruka, och en figur som höjer sin näve en kampgest. Variationen bland föremålen speglar motståndets olika nivåer: upproret och resningen, den obändiga viljan och vägran att anpassa sig. Här finns även figurer som ligger ner och tar igen sig, vilket förstås är lika viktigt. ”


Optimisten innehåller svartvita reproduktioner av 103 figuriner gjorda av Andreas Mangione samt ett efterord av Frans Josef Petersson. Form av Research & Development.
Välkomna!

 

I samarbete med Förlaget Den unga jorden, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

Apr
6
6:30 pm18:30

Rönnells Vänners årsmöte med efterföljande föredrag av Maja Hagerman.

Torsdagen den 6 april kl. 18.30 är det dags för Rönnells Vänners årsmöte, som hålls på Rönnells Antikvariat.

Efter årsmötesförhandlingarna kommer Maja Hagerman att tala utifrån sin innehållsrika bok om Herman Lundborg Käraste Herman: rasbiologen Herman Lundborgs gåta. Hagermans bok är ett pionjärarbete som lyfter fram tidigare okända fakta.

OBS! Endast för medlemmar i Rönnells Vänner. Medlem kan man bli på http://ronnellsvanner.se/bli-medlem/  eller i butiken.

Apr
1
2:00 pm14:00

Release för Peter Bryngelssons nya bok Musik på blodigt allvar

Peter Bryngelsson presenterar sin nya bok "Musik på blodigt allvar. En studie av musikens roll i krig och konflikter" (Gidlunds förlag)

Musik har alltid spelat en viktig roll i krig och konflikter. Den har använts som signalgivare, för stridsmoralen, som tortyrmetod och i propagandasyfte. Men trots otaliga bilder på musiker mitt i bataljer saknas nästan regelmässigt skriven dokumentation och etablerade historiker har skyggat för ämnet. Musik på blodigt allvar vill ändra på detta och ge en samlad framställning av musiken i våldets tjänst.

Boken beskriver musikens användning i Gustav Vasas och Gustav II Adolfs härar, hos Karl XII:s karoliner och i de europeiska krigen under 1800-talet, under de två världskrigen och det kalla kriget, i Vietnamkriget och i kriget mot terrorismen, ända fram till dagens krig i Syrien, där alla sidor använder sig av musikklipp på Youtube för rekrytering och propaganda.

Musik på blodigt allvar är en resa in i mörkrets hjärta. Det heter ofta att musik av de stora mästarna förädlar människan. I själva verket kan musik ge kraft och inspiration åt vilken övertygelse som helst.

Peter Bryngelsson är musiker och kompositör sedan 1972, mest känd från Ragnarök och Urban Turban. Han har tidigare utgivit böckerna Filmmusik – det komponerade miraklet (Liber 2008; reviderad och utökad version Gidlunds 2015), Tystnader (Gidlunds 2013) och Dagarnas skum. Historien om en låt (eget förlag, 2014).

Boken kommer att finnas till försäljning till specialpris!

Varmt välkomna!


I samarbete med Gidlunds förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården fastigheter.

Mar
30
5:00 pm17:00

Release för Överallt främling. Åtta brev om resor av Francesco Petrarca

Kom och fira releasen på Rönnells. Lyssna på uppläsningar och ett samtal om boken. Ställ frågor till översättaren Lars-Håkan Svensson och förordsförfattaren Håkan Trygger. Moderator: Daniel Pedersen.

Renässanshumanisten och författaren Francesco Petrarca (1304–1374) skrev hundratals brev som han sammanställde i omfångsrika brevsamlingar. Breven vittnar om en dramatisk tidsålder präglad av omvälvande historiska förändringar. Petrarca berättar om allehanda ting och händelser: jordbävningar, digerdöden, kärlek och begär, men även om resor. Med hjälp av resans tematik framställde Petrarca sig själv som en hemlös vandringsman, en främling överallt utan fast hemvist vare sig i tiden eller rummet. Hans brev ger också upphov till en känsla av närvaro, som om författarrösten som tilltalar oss tillhörde en samtida vän och inte en historisk person som varit död i 700 år.

 

I samarbete med Bokförlaget Faethon, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Mar
29
5:00 pm17:00

Richard Vogel X Filmögon

Filmvisning / Återsläpp / Boksläpp

VISNING - RICHARD VOGELS HAMLET
RE-RELEASE - RICHARD VOGEL DOSSIER
BOKSLÄPP - TWO ROOMS

LÄSNING AV
ELIS BURRAU
JOHAN JÖNSON
ANNIKA ERIKSSON

Filmögen släppte en dossier dedikerat till och om Richard Vogels filmskapande, i Malmö, december förra året. Nu gör vi ett återsläpp av den dossiern i Stockholm, på Rönnells Antikvariat. Kvällen inleds med en visning av Vogels adaption av Hamlet. Visningen efterföljs med uppläsning av Elis Burrau, Johan Jönson och Annika Eriksson. Under kvällen släpps samt Two Rooms, en fotobok av David och John Skoog.

Medverkande: Elis Burrau, Karoline Dausien, Ellen Freed, Annika Eriksson, Anne Haaning, Fatima Hellberg, Dan Jönsson, Johan Jönson, Kettil Kasang, Karl Lydén, Martin Martinsen, Kristina Matousch, Mads Mikkelsen, Iman Mohammed, Petra Mölstad, Olga Pedan, Emma Philipsson, Rasmus R Streith, Maria von Hausswolff, Stefan Ramstedt, David Skoog, Sebastian Wahlforss.

Mar
25
12:00 pm12:00

Release för Jakten på jämställdhet

Välkommen att fira att den första lättlästa faktaboken om feminism äntligen har släppts!

Bakom boken ligger Embla Sue Panova.

Det här är en faktabok om feminism. Författarna tar avstamp i historien och beskriver feminismens framfart, både i världen och i Sverige, fram till våra dagar. Man går igenom olika typer av feminism, vem som (inte) tjänar på feminismen, feminismens förhållande till kroppen, hemmet, barnen, arbetet, politiken och livet. En bok för alla som vill veta mer om feminism, vad den kan göra och betyda för olika personer och grupper i samhället. Den öppnar också för tankar kring en rad praktiska frågor om feminism i vardagen. Boken innehåller också en klargörande ordlista.

Vi bjuder på bubbel, småkakor och kaffe. Ni droppar in, minglar och kan köpa Jakten-boken till finfint pris.

Boken är utgiven på Vilja förlag:

 

I samarbete med Vilja förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Mar
23
6:30 pm18:30

Dubbelrelease för Katt Hernandez debut-LP + Jazz Är Farligt (#6)

"This is a record for Stockholm, recorded at EMS with a microphone only three examples were ever made of. The title is the simultaneous two languages which now twine together: ”Lent skiner solen på själens skinn / The sun shines down softly on the skin of the soul.” The improvisations, done entirely on the acoustic violin and in single takes, build upon listening to the moving of huge granite mountains for the building of things on Stockholms stone terrain, and the stones and machines in all the cities waterways found with hydrophones- on the songs of the new birds here, and the trains, and the hours the sun came forth until midnight and disappeared over a hundred years of rising and setting. It is for the endlessly disappearing and re-emerging versions of the city and the people who live in those tides."

Katt Hernandez

"Vintern var så mörk så jag undrar hur alla har klarat sig och några har säkert undrat hur jag har hållt mig vid liv. Fanzine #6 innehåller alltså endast dagboksanteckningar från denna period som förhoppningsvis blir en överlevnadsmanual för någon annan. Som vanligt är fanzinet handgjort och den här gången görs endast 100 exemplar (tror jag)." 

Elena Wolay (Jazz Är Farligt)


Live: Katt Hernandez solo + Elena Wolay och Carl Michael von Hausswolff


Entré 80:-

 

I samarbete med Jazz Är Farligt, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Mar
21
Mar 23

Beach Day på Rönnells!

Erik-Mark Sandbergs videoverk Beach Day visas nattetid i skyltfönstret på Rönnells Antikvariat. Vi rekommenderar starkt att ni tar en sväng förbi Rönnells innan ni går hem för natten under Stockholm Art Week!
Visningen görs i samarbete med Det Nya Museet som inleder en utställning med Erik-Mark Sandberg i Sundbyberg 25:e mars. Mer info nedan.

https://www.facebook.com/events/281450255624952

About
My work is primarily derived from environmental observations. The multidisciplinary works are investigational comments and explorations into understanding relationships between contemporary systems and form. The references invoked are from a contemporary point of view echoing currents of decadence. The hirsute portraits are in a sense a snapshot of reverse Darwinism. I was interested in the projected idealized archetype and the unattainable emulation of the archetype in relation to an individual’s psychology. I’m intrigued by the repeated victim of non-nutritional dietary marketing who simultaneously fell for the over sexualized garment sale and the impact of that.

The material and construction methodologies are in relation to the conceptual tensions investigated. The form of the works varies from painting, sculpture, photography, film, and printmaking. I try to work within the forms that decontextualize its original state. I like the idea of decontextualizing environmental iconography and systems like a YouTube screen shot, or an iPhone thumb doodle and presenting the image in a historical form such as printmaking or painting. This practice is a form of questioning archeology or preserving an image outside its binary code before it gets deleted, or is the digital state the more sustainable. The city of Los Angeles tends to be a natural backdrop for my work. The screen, the sun, and terraformed hills play into the pageantry and mirage of an idealized oasis.


I samarbete med Det Nya Museet, Stockholm Art Week, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Mar
18
2:00 pm14:00

Eric Ericson och Susanna Wallstén presenterar Mannen i Damaskus

Efter andra världskrigets slut flydde nazisten Alois Brunner till Syrien. Där levde han i bästa välmåga, förhållandevis öppet om än under det falska namnet Georg Fischer. I Damaskus umgicks han med österrikiska ambassadörer, syriska regeringsmän, venezolanska terrorister, västtyska vapenhandlare och diverse förrymda nazister. Den svurne antisemiten hade nära kopplingar till både den tyska och den amerikanska underrättelsetjänsten, och ägnade sig därutöver åt allehanda mer eller mindre ljusskygga affärer. Utöver att föda upp kaniner bidrog han med att utveckla Syriens kemiska vapen. Hela tiden jagades han av Mossad och andra rättskipare.
Varför skyddades Alois Brunner av den syriska regimen? Vad ägnade egentligen Brunner sig åt under de många åren i Damaskus? Varför blev Brunner aldrig straffad, trots att han upprepade gånger dömdes för de förbrytelser han begick under andra världskriget? I Eric Ericson och Susanna Wallsténs Mannen i Damaskus sammankopplas nutid och dåtid. Utifrån historien om Alois Brunner skapas en berättelse om bland annat Syrien, storpolitik och etik.
Under arbetet med Mannen i Damaskus har Eric Ericson och Susanna Wallstén besökt åtskilliga arkiv. De har intervjuat historiker, diplomater, nazistjägare, förintelseförnekare, inspärrade terrorister och många andra. Efterforskningarna har fört dem till bland annat Egypten, Österrike, Tyskland, Frankrike, Marocko och Sikeå.

Arkivmaterialet ställs ut i ett av Rönnells skyltfönster!

Varmt välkomna!


I samarbete med Albert Bonniers Förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Mar
15
6:30 pm18:30

Välkommen att fira Samfundet De Nios litterära kalender 2017

Årets kalender presenteras av Magnus Halldin. Medverkande: Elis Burrau, Nina Burton, Cecilia Davidsson, Gunnar Harding, Per Helge, Inge Jonsson, Ingrid Kallenbäck, Helga Krook, Eva Runefelt, Elisabeth Rynell, Niklas Rådström, Lars-Håkan Svensson.

Omslag: Helene Billgren

Fri entré (begränsat antal platser)

Välkommen!

 


I samarbete mellan Samfundet De Nio, Norstedts förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Mar
14
7:00 pm19:00

Lennie Tristano-kväll med Konrad Agnas, Johan Graden & Per Texas Johansson

Lennie Tristano-kväll med Johan Graden, piano; Per Texas Johansson, klarinett och Konrad Agnas, trummor.

Första skivsläppet på nya skivbolaget Bakgrundsmusik Records

Entré 100:-, biljetter finns på Rönnells.

 

I samarbete med Bakgrundsmusik Records, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Mar
10
5:00 pm17:00

Forsbergs skyltar om på Rönnells!

Forsbergs Skola + Rönnells Vänner presenterar:

Cirkus Rönnells

Upptäck världen bakom draperiet!

Fönstret ”Cirkus Rönnells” har vernissage fredagen den 10 mars kl. 17. Björn Springfeldt invigningstalar och därefter serveras musik och vin. ”Cirkus Rönnells” kommer att finnas på plats i tre veckor.
Varmt välkomna!

Fredag 10 mars, 17.00-19.00

Mar
4
2:00 pm14:00

Release av två nya böcker på OEI editör

Release av två nya böcker på OEI editör:

Corian av Peter Thörneby

Lars Fredriksons berättelse av Claude Royet-Journoud
(i översättning av Jonas (J) Magnusson)

Program: Peter Thörneby läser Corian
Jonas (J) Magnusson presenterar Lars Fredriksons berättelse

 

I samarbete med OEI editör, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Feb
28
7:00 pm19:00

Back & Gyllene Räven live på Rönnells

Back och Gyllene Räven. Gitarr och trummor. En rå men ändå mjuk duo som bottnar i ljud från NYC och Brighton. I Backs texter är hon tillbaka i det slutna pingstkyrkorummet som hon växte upp i. Hon möter sitt förflutna med en vass gitarr och en stark röst. Gyllene Räven driver på med ett totalt trummande samtidigt som hennes filmade tolkning av musiken visas bakom dem.

Back - Maria Back
Gyllene Räven - Lisa Partby

Entré: 80:-. Inget förköp.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.
 

Feb
16
6:30 pm18:30

Dinis Machado / Barco Dance Collection

Koreografi:Jorge Gonçalves (DE/PT), Vicky Malin (UK), Rosalind Goldberg (SE), Rebecka Stillman (SE)

Dinis Machado är född i Portugal men bor och är verksam i Stockholm sedan 2012. Under våren presenterar han Barco Dance Collection på olika platser som ritar en karta över hans relation med Stockholm. Platser som saknar tursistprägel och som sammanfaller med Dinis egen historia i staden och hans egen berättelse om medborgarskap.

Barco Dance Collection är en samling danser snarare än en samling av dansföreställningar (i den tvärvetenskapliga betydelsen av ett scenframträdande där ljus, ljud, scenografi och kostym skapar något tillsammans).

Förslaget till de inbjudna koreograferna är att betrakta rummet där dessa danser utförs som något annat än det rum vi befinner oss i, att betrakta det som kroppen i sig. Detta är en samling danser där dans betraktas och skapas som en autonom disciplin.

Ett projekt inititierat och framfört av Dinis Machado (SE/PT), med koreografier av Dan Daw (UK), Lucy Suggate (UK), Vicky Malin(UK), Robbie Synge (UK), Katerina S. Andreou (GR/FR), Javiera Péon-Veiga (CL), Elisabete Finger (BR), Rosalind Goldberg (SE),Rebecka Stillman (SE), Rachel Tess (US/SE), Jorge Gonçalves(DE/PT), Ali Moini (IR/FR), Miguel Jaime (UY/AR) och Curatorial Gaze essäer av Kate Marsch (UK), Chris Lewis-Jones(UK)

Projektet är producerat av BARCO

Framfört och samproducerat under residens på Weld (Stockholm), MARC (Kivik), BCN (Portugal), Nave (Chile), METAL (Peterborough), Dance4 (Nottingham), Critical Path (Sydney), IAC (Malmö), Festival International de Danza Contemporânea de Uruguay (Montevideo). Med stöd av Konstnärsnämnden och Kulturrådet samt Arts Council England och DGArtes i Portugal

dinismachado.com

FRI ENTRÉI samarbete med Konstnärsnämnden, Arts Council England (UK), DGArtes (PT), Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.
 

Feb
15
5:00 pm17:00

Release av Hjärnstorm #126-127

Bild: Maria Stiernborg    Form: Jiri Novak

Bild: Maria Stiernborg    Form: Jiri Novak

I Hjärnstorm # 126-127 behandlas arbete i förhållande till tid. "Heltid, deltid, alltid" är ett initiativ av konstnären Frida Klingberg som föreslog tema och kickade igång numret. Hennes utgångspunkt är att dagens samhälle kännetecknas genom kontroll av människans tid. Från förskola till pensionsålder följer den enskilda människan scheman satta av andra.


↓ ↓ ↓ ↓


18.00 Uppläsningar och performance under kvällen:

- Redaktionen introducerar
- Maria Stiernborg
- Gunilla Lundahl och Ruben Wätte
- Isabella Eklöf
- Cristian Quinteros Soto


↑ ↑ ↑ ↑


I numret närmar sig de medverkande förhållandet mellan arbete och tid. Emil Boss undersöker hur kroppen är villkorad av tidseffektivitet, Hanna Gustavsson publicerar ett utdrag från serien Iggy 4-ever och samtalar med Macarena Dusant om klass, arbete och ekonomi, Samson Lasko väcker frågan om konsumtionens omfattning, Bengt Jahnsson-Wennberg skriver om den finska gruppen Glädjemännen, Roza Ghaleh Dar tecknar en karta över den japanske arbetarens villkor genom industrialismens främsta symboler: bilen, Sonia Hedstrand beskriver ett performativt och emotionellt arbete, Leif Jacobsson tar oss med till TAM-arkivet, Konstanze Schmitt skriver om den tyska arbetarteatern, Gunilla Lundahl reflekterar över barnens roll i samhället och berättar om utställningen Modellen på Moderna museer 1968, två generationer senare arbetar Ruben Wätte med samma frågor genom konst och aktivism, Maria Stiernborg publicerar en textmontage som utgår från lättja och passivitet som politiskt strategi, Cristian Quinteros Soto berättar om skam och skuld kopplat till internaliserad rasism, Isabella Eklöf gestaltar en motsägelsefull händelse.
 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Feb
11
2:00 pm14:00

Release för Lars-Gunnar Bodins Få-ordingar

Lars-Gunnar Bodin läser ur sin nya bok Få-ordingar och samtalar med konstnären och förläggaren Leif Elggren.

Lars-Gunnar Bodin (f.1935) kan bäst beskrivas som en konstnärlig “diversearbetare”. Hans arbetsområden är elektroakustisk musik (EAM) och ljudkonst, poesi och digital bildproduktion. Han rubricerar sig själv gärna som en “allmänpraktiserande komponist”. Bodins konstnärliga verksamhet är starkt influerad av den konkreta konstens allmänna idéer. Hans viktigaste insatser på konstarternas område ligger på EAM, där han var en av de första komponisterna som helhjärtat satsade på denna musikgenre. Bodin var särskilt inriktad på kompositioner för radio-mediet. Han har bl.a. komponerat fyra större verk av typen “text/ljud-kompositioner” – ett begrepp som han lanserade tillsammans med poeten Bengt Emil Johnson. Samtliga fyra verk har valts att representera Sveriges Radios bidrag till “Prix Italia” respektive tillkomstår. Bodin är också en av de allra första konstnärerna som utnyttjade datorkraft för bildframställning. Han är representerad i Moderna Muséets samlingar i Stockholm.

Varmt välkomna!

I samarbete med Firework Edition, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Feb
8
7:00 pm19:00

Måns Hirschfeldt samtalar med Madeleine Gustafsson

“Något utanför mig själv. Det är det första. Det jag vill säga kan jag bara hitta utanför mig själv. Det vill säga, jag vet ännu inte vad det är, jag kan bara hitta det utanför, och här får jag nu en bok: något att undersöka, att vända och vrida på och tala om. Eller kanske ännu hellre: något att tala med. Boken som mötesplats? Också så har jag uttryckt det ibland. Kanske också: något att tala igenom. Men då menar jag inte att iklä mig författarens mantel och buktala genom hans mun. Det handlar inte om att skriva sig själv i andra förklädnad, utan att sträcka sin egen förståelse så långt den kan nå, kasta in sina erfarenhet i ständigt nya former, tänja den, se hur långt den räcker.”

Så skriver Madeleine Gustafsson i ”Funderingar om kritik” i sin nyutkomna och kritikerhyllade urvalsvolym Påminnelser. Om böcker, människor och ord. Boken rymmer texter om en rad författare från olika tider och språkområden och visar på spännvidden och siktdjupet hos en Sveriges främsta kritiker och essäister.

Onsdagen 8/2 kl 19 samtalar Madeleine Gustafsson med kulturjournalisten Måns Hirschfedt om Påminnelser, litteratur och litteraturkritik.

Boken finns till salu för ett förmånligt pris.

Varmt välkomna!

I samarbete med Bokförlaget Daidalos, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Feb
4
12:00 pm12:00

Om en vinterdag en läsande. Teckningar och en karta.

Clara Diesen ställer ut på Rönnells, en lågmäld hyllning till text, till läsandet, till böckerna - till de materiella värden hos böcker som vissa nog önskar inte ska gå förlorade. Det taktila i läsandet. Pappret, känslan av att bläddra: av bokens tyngd i handen.
Minns någon ouppskurna böcker?
Och vad med de imateriella värden som världarna i böckerna bär fram? Det som enbart sker i läsarens huvud, i DITT huvud. Vi är huvudaktörer i vårt eget läsande, med våra sinnen - och vi förlorar oss i samma stund.

En karta, eller en instruktion, leder besökaren på en vandring bland böckerna - där andra texter än böckernas egna smugit sig in. Det är en parafras på det märkliga mästerverket- ”Om en vinternatt en resande” där författaren Italo Calvino riktar sig direkt till läsaren, vilken strax finner sig indragen i bokens handling både som läsare och som aktör. Där finns intrikata mysterier och olika lager, men romanen avbryter sig ständigt för att börja om, under tiden som läsaren försöker få tag på den rätta versionen - för att inte tala om den mystiska läsarinnan. Textinstallationen/kartan är ett participatoriskt verk där även andra skribenter medverkar.
Medverkande: Rebecca Sundqvist och Linnea Hedlin, Lotta Muth, Helena Thunell, Marian Bergroth, Ulrika Revenäs Strollo, Lina Hagelbäck och Cecilia Hansson.

Förutom installationen/kartan ställer Clara Diesen ut teckningar och objekt.

Utställningen öppnar med vernissage den 4e februari - under ordinarie öppettider: kl. 12-16.

Clara Diesen är poet, dramatiker, regissör och konstnär. Hon har gett ut tre diktsamlingar på Albert Bonniers förlag, senast "När du är som yngst". Som regissör har hon bl.a regisserat den egna Falling Water på Elverket och som konstnär har hon ställt ut på bl.a Niklas Belenius Gallery och gjort performances på bl.a Rönnells Antikvariat och på TUPP festival för performancekonst.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Feb
3
7:00 pm19:00

Release för fanzinet Jazz Är Farligt #5. Live: Jocke Åhlund & Jockum Nordström.

Nu var det dags för femte numret av fanzinet Jazz Är Farligt..
Elena vill gärna träffa er och fira det och som vanligt på Rönnells..

Femte numret av det handgjorda fanzinet ska nu släppas och innehåller så mycket som:
- Omslag av Jockum Nordström
- Dungens Mattias Gustavsson har ritat klippdocka av Nina Simone
- Filip Lindström har levererat en artikel om Krautrockens betydelse 2017.
- Stina Berge och HC gör ett Dadaistiskt korsord
- Calle Carboni har gjort ett Dadaistiska drinkrecept
- Mini-intervju med Stry och Affe från Kriminella Gitarrer
- Kristoffer Westin har skrivit en introduktion om Sveriges första kvinnliga elektronmusiker, Roberta Settels..
- Dagboksanteckningar av Elena Wolay och Sofia Härdig..
- Som vanligt skivtips, intervjuer och mycket mer…..

Arbetet är i gång.. Ingen vet hur slutresultatet blir men oavsett resultat vill vi fira detta med er ändå!

---- FANZINET KOSTAR 60 PIX! ----

Entré: 120:-. Biljetter finns på Rönnells.

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet, Humlegården Fastigheter och Pistonhead Foundation.

Jan
25
7:00 pm19:00

Releasefest för Marie Lundquists nya bok

Foto: Thomas Wågström

Foto: Thomas Wågström

RELEASEFEST och UPPLÄSNING av Marie Lundquists nya bok:
DIKTEN ÄR TANKEN SOM FAR GENOM HJÄRTAT OCH SPRÄNGER DET (Albert Bonniers förlag).

I små stycken, ofta bara en rad, söker Marie Lundquist efter diktens väsen – ömsom självsäkert, ömsom trevande. Ikonens enkelhet vrängs till stor rymd, fint utmejslade detaljer byts i svindlande perspektiv. Med aforismens täthet växer en särpräglad bildvärld fram, där paradoxala, våldsamma eller hoppfulla utsagor prövar vad dikten är eller vad den gör. En motvillig poetik.

FÖRPOET: Etienne Glaser som läser ur ”Långsam musik” (10TAL Bok 2010). Ett urval av Jon Fosses dikter i Marie Lundquists översättning.

PIANIST: Eva Sidén som spelar verk av Beethoven, Kurtag och Sidén.

VARMT VÄLKOMNA!

Fritt inträde.

Albert Bonniers förlag bjuder på vin och snacks!

I samarbete med Albert Bonniers förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Jan
24
6:00 pm18:00

Release för Carl-Johan Malmbergs bok om William Butler Yeats

Carl-Johan Malmberg samtalar med Eric Schüldt om sin nya bok
Var hemlig och gläds. Vandringar i William Butler Yeats poetiska världar.

Boken finns att köpa till ett specialpris för kvällen.

Anmälan till osa@bonnierforlagen.se.
Skriv ”Yeats” i ämnesraden
Senast den19/1.

Varmt välkomna!

------------------------------------------------------------------------

Irländaren WILLIAM BUTLER YEATS (1865–1939) är en av förra seklets mest betydande poeter. Han mottog Nobelpriset i litteratur 1923, men det är egentligen inte förrän på senare år som ett större urval av hans poesi tolkats till svenska. Här presenteras han för första gången i helfigur i en mycket egensinnig och djupt personlig bok om hans originalitet, hans liv och hans dikt.

Carl-Johan Malmberg har läst och satt värde på Yeats verk under hela sitt vuxna liv. På liknande sätt som i Stjärnan i foten, Malmbergs stora bok om William Blake, skildras här de många olika perioderna och facetterna av författarens liv: symbolisten, dekadenten, nationalisten, modernisten, den ockulta systemskaparen, självbekännaren, provokatören, den politiskt inkorrekte – liksom den Yeats som förhåller sig till en egen kanon av historiens och sagans betydelsefulla gestalter, texter och bilder. Ett särskilt kapitel ägnas åt Stockholmsbesöket 1923, året han fick Nobelpriset och en brytpunkt både i livet och författarskapet. Som en röd tråd hos Yeats finns hans livslånga kärlek till den nationalistiska frihetskämpen Maud Gonne. Det är också en röd tråd i den här boken.

Yeats inspirerades av storheter som Blake, Oscar Wilde och Ezra Pound, samtidigt som han hade ett antagonistiskt förhållande till dessa. Boken består av en serie ingående läsningar av viktiga nyckeltexter i Yeats poesi, dramatik och prosa. Utifrån dem skildrar Malmberg hans liv och tid, vilket gör framställningen till en utmärkt introduktion såväl till honom som till hans engelska och irländska kontexter, parallellt med att den utgör en fördjupad diskussion av de enskilda verken.

Boken är rikt illustrerad i färg.

I samarbete med Wahlström & Widstrand, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Jan
21
2:00 pm14:00

Release! The Language Inside the organ Behind The Piano

Almlöfs förlag, Sten Sandell och Rönnells Antikvariat presenterar:
MUSIC/TEXT/IMAGE – STEN SANDELL

musik ger tanke ger bild ger text ger bild ger tanke ger musik

through the language inside the organ behind the piano through the text beside the image through the pipes over the trees through the image under the beach through the text in front of the piano through the image outside the piano in front of the organ through the image. again.
 

Välkomna!

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Jan
20
5:00 pm17:00

Boksläpp för antologi om Edith Södergran

Litteraturvetarna bakom antologin »Subjekt Södergran«, med redaktörerna Elisabeth Hästbacka, Anders E. Johansson och Anders S. Johansson i spetsen, presenterar Edith Södergrans mångskiftande »jag«. Boksamtal följt av mingel med dryck och tilltugg.

»Jag är ingen kvinna. Jag är ett neutrum.« Så börjar Edith Södergrans dikt »Vierge Moderne« ur debut­samlingen »Dikter« (1916). Hur ska dessa »jag« egentligen förstås? Forskningen har givit olika svar – biografiska, litteraturhistoriska, feministiska – och varje enskild läsare måste själv ställa frågorna på nytt: Ska man kliva in i jagets ställe? Läsa in författaren? Upptäcka nya möjligheter?
I »Subjekt Södergran: Om jagen i Edith Södergrans poesi« närmar sig tio litteraturvetare Södergrans jag ännu en gång, hundra år efter debuten, i övertygelse om att ämnet är allt annat än uttömt. Deras sökande efter svar på diktjagets gåta leder dem till både feminism och liberalism, etik och politik, Silvana Imam och Louis Althusser, ­listor och selfies, katter och entreprenörer.
Boken är resultatet av ett litteraturvetenskapligt samarbete mellan Umeå universitet och Mitt­univer­sitetet.

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Jan
18
7:00 pm19:00

Konsert med Julien Desprez och Per Texas Johansson

Julien Desprez (Paris) och Per Texas Johansson (Stockholm) möttes under sommarturnén med Fire! Orchestra. De bestämde sig då för att fortsätta spela i duoformat och Julien kommer nu till Stockholm för en inspelning samt en konsert på Rönnells.

Julien Desprez är en mycket aktiv musiker på Paris jazzscen. Han grundade 2008 COAX Collective med Benjamin Flament och Yann Joussein. Han har samarbetat med band som Irène, Radiation 10, Q, DDJ, Mats Gustafsson, Noel Akchoté, Louis Sclavis och vunnit Jazz à la Défense priset ett flertal gånger.

Per Texas Johansson var tongivande inom svensk jazz på 1990-talet men lämnade scenen för att bli narkossköterska. Förra året gjorde han comeback med skivan ”De långa rulltrapporna i Flemingsberg” som vann Orkesterjournalens pris Gyllene skivan för årets bästa jazzplatta.

Det kommer att bli ett vackert och explosivt samarbete!

Entré: 100 kr (förköp finns på Rönnells)

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Jan
14
2:00 pm14:00

Bokrelease av Srey – Tales of Urban Girlhood!

"Srey – Tales of Urban Girlhood" är en dokumentär bok där möten med flickor som lever bland soporna i Kambodjas huvudstad Phnom Penh ger insikter om hållbarhet, företagande och ansvar. Författarna visar på vikten av empatiska möten – från soptipp till styrelserum.

Författarna Johanna Hallin och Evelina Fredriksson har intervjuat flickor i olika åldrar och i olika livssituation – med det gemensamma att de lever på botten av samtidens konsumtionspyramid. Bland skräp och i utsatthet i Phnom Phen berättar de om sina livshistorier, drömmar och funderingar om framtiden. Tillsammans med starka fotografier av fotografen Sotarn ger boken en verklig bild av livet på soptippen och beskriver vikten av empatiska möten oavsett vart vi befinner oss i världen.

På bokreleasen kommer författarna och fotografen berätta om arbetet med boken och hur de hoppas den ska bidra till en förändrad bild av empatiska möten och mellanmänsklig information.

Välkomna!

 

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.

Jan
12
6:00 pm18:00

Releasefest för Linus de Faires roman Boken om Yousef

Albert Bonniers Förlag hälsar dig varmt välkommen att fira utgivningen av Linus de Faires roman Boken om Yousef

Mingel och tilltugg.

O.s.a. senast 9/1 till e-post: osa@bonnierforlagen.se
------------------------------------------------------------------------------------------
Yousef al-Khayal sitter i isoleringscell i ett fängelse i Roumieh, anklagad för delaktighet i mordet på Libanons premiärminister Rafiq Hariri. Han väntar fortfarande på rättegång. Kanske för att få tiden att gå börjar Yousef med en röd tuschpenna att skriva ner sina minnen från barndomens Beirut. Han skriver om lillasystern som aldrig fick växa upp, om brodern som växte upp för fort, och det konstanta skyttegravskriget mellan deras mamma och pappa. Men att skriva är alltid att ge en bild av verkligheten och hur sann är egentligen Yousefs version? Är han bara en timid fågelskådare som sitter felaktigt fängslad? Och hur var det med hans mammas politiska åsikter? Och pappans stillasittande hemma i vardagsrummets enda fåtölj, vad var det en följd av?

Boken om Yousef är en fascinerande ask-i-ask-berättelse där sanningen om Yousef uppväxt sakta framträder. Det är en sprudlande roman där fantastisk saga och realistisk vardag möts, om att växa upp i ett krigsdrabbat land, där sanningen alltid är det första offret, men där fiktionen alltid är den sista överlevande.

Linus de Faire, född 1977, är uppvuxen i Stockholm och nu bosatt i Amman. Boken om Yousef är hans debut.

I samarbete med Albert Bonniers Förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Stockholms stad, Kulturrådet och Humlegården Fastigheter.