Oktober:

Fredag 26 oktober kl 19.00: iDEAL100 is a festival

iDEAL100 är en festival för att fira släpp # 100 på iDEAL Recordings. Ett skivbolag, festival-, utställnings- och klubbarrangör som sedan 1998 drivits av Joachim Nordwall och som har arbetat för att sprida ny ljudkonst och experimentell, ofta elektronisk musik. I kväll presenteras en rad framträdanden som går från performance till presentationer & musik. Håll ögon och öron öppna!
Första akt ca 19.30.

Medverkande: JOKE LANZ (CH), LEIF ELGGREN, LOTTA MELIN, JOHANNES HELDÉN, DAN FRÖBERG

Kassettdj: SAND CIRCLES

Installationer av JOYCE IP, ROBERTO PEYRE

Joke Lanz är också verksam som Sudden Infant och är medlem av aktion art-gruppen Schimpfluch. Han gör intensiva, kroppsliga performance som är enormt kraftfulla. Leif Elggren är den självutnämnde konungen av Elgaland-Vargaland som arbetar fritt och träffsäkert inom ljudkonst, noise, text, bild och video. Lotta Melin är konstnär och koreograf som skapar magiska föreställningar som flyter briljant mellan dans och performance. Johannes Heldén är poet, musiker och konstnär som gett ut en rad verk med en enormt spännande koppling till science fiction och det okända. Dan Fröberg kommer från västkusten för att göra våra sinnen lite mer utvidgade. Dan är bild- och ljudkonstnär och sover gärna över på Rönnells när han är i stan. Roberto Peyre och Joyce Ip gör varsin installation och Sand Circles tar med sig en bunt obskyra kassetter att spela före, i pauserna och efter det hela.

Billiga iDEAL-skivor på plats!

Välkomna!

I samarbete med iDEAL Recordings, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Humlegården fastigheter

-

Utställning 25 oktober till 10 november: Allan Friis - Kontroll. Samhällskritiska bilder och litteratur från 1968-1980

Allan Friis (f. 1931) har varit verksam som konstnär sedan 40-talet, men i slutet av 60-talet började hans bilder få ett mer samhällskritiskt innehåll.

1974 gjorde han en utställning för Lunds Konsthall under rubriken ”Vi sitter i samma båt”. Utställningen blev mycket uppmärksammad, inte minst tack vare att en medlem av konsthallsnämnden ville plocka bort en av Friis bilder, av oklar politisk anledning. Kritikermottagandet var blandat; en och annan var inte beredd på den kraft som finns i Friis bildspråk, och framför allt inte på det faktum att han tog så tydlig ställning och i klartext framförde sina åsikter. Förnumstiga uttalanden om "övertydlighet" och liknande syntes här och var i den borgerliga pressen, men enligt Friis kan man i den här sortens "konstnärliga yttranden” inte vara tydlig nog. Utställningen visades även bl.a. på Göteborgs konsthall och Kulturhuset i Stockholm.
1977 ställdes Friis serie ”Människor i Rosengård” ut på Malmö Konsthall. Det var i stadsdelens köpcentrum som Friis fann sina huvudsakliga motiv. Det som skilde den här serien från den tidigare var att människor och miljö skildrades i en specifik identifierbar historisk och kulturell kontext. Utställningen blev en publik framgång och beskrevs som följer; ”För en gångs skull fick nu en konsthallspublik se en konst som inte bara var begriplig med ett direkt tilltal, utan även framförde uttalanden i politiska och sociala sammanhang och som var oundvikliga att ta ställning till. Genom detta fick konsthallen en helt ny publik som tidigare upplevt konsthallar som esoteriska finrum”. Delar ur ”Vi sitter i samma båt” och ”Människor i Rosengård” ställdes ut 1979-80 på "Nutida svenskt måleri" som visades i Moskva, Riga, Tallin och Leningrad.

Välkomna!

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården fastigheter.

-

Tisdag 23 oktober kl 19.00: Release för #3 av tidskriften Album

album_3.jpg

Varmt välkomna till firande av Album #3, med temat litterära karaktärer. Under kvällen samtalar redaktörerna Therese Eriksson och Jenny Maria Nilsson med medverkande skribent Andres Lokko.
När vi gräver ner oss i böcker lever vi oss in i skeendet, och inte minst i karaktärerna. Ändå är det märkligt sällan man läser om hur några av dem vi bekantar oss med i litteraturen blir som vänner av kött och blod. Detta vill Album #3/Karaktärer råda bot på. En rad intressanta författare och skribenter som Lotta Lotass, Johan Kling, Malin Ullgren, Elsie Johansson och flera andra har alla valt varsin fiktiv person de fascineras av och försökt tränga in i huvudet på - och därmed kanske också på sig själva.

Vi bjuder på lite bubbel!

I samarbete med Norstedts, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården fastigheter.


Måndag 22 oktober kl. 19.00: Release för Friedrich Kittler: Nedskrivningssystem 1800·1900

kittler_omslag_small.jpg

Bokens översättare Tommy Andersson samtalar med Thomas Götselius och Otto Fischer, båda litteraturvetare och redaktörer för bokserien Mediehistoriskt bibliotek där boken utkommer.
I Nedskrivningssystem läser den tyske medieteoretikern Friedrich Kittler Goethe genom en reformpedagog, Nietzsche genom skrivmaskinens konstruktör och Lacan genom fonografens uppfinnare. Kopplingarna är oväntade men inte godtyckliga. Det som förbinder litteratur och humanistisk bildning med praktiskt eller ingenjörsmässigt vetande är den medieteknologi som genom historien organiserat den västerländska kulturens diskurser. Kittler gör därmed en motläsning av den humanistiska traditionen: i hjärtat av den europeiska kulturen finns inte en själ, inte en ande och inte ett subjekt, utan en teknologi. Snarare än att framhålla människans förmåga att överskrida sina villkor tecknar studien en kylig bild av mediernas makt att strukturera vår verklighetsuppfattning. Med utgångspunkt i den mediala maskinparkens historiska förvandlingar skriver Kittler här nuets historia.

Översättning av Tommy Andersson, med förord av Tommy Andersson, Otto Fischer & Thomas Götselius

Välkommen!

I samarbete med Glänta, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

-

Lördag 20 oktober kl 13.00: Martin Luuk presenterar ny bok

Martin Luuk läser högt från sin nya bok "Ingen jag vet är i mitt träd", medan en äldre man okynnesspelar på ett piano och ibland bara sitter stilla bredvid...

Varmt välkomna!

I samarbete med Modernista, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården fastigheter.

-

Lördag 20 oktober kl 13.00: Releasefest för antologin Musikens frihet och begränsning, 16 variationer över ett tema

Finns det ett nytt sätt att vara experimentell, genom en förnyad dialog mellan nuet, det förflutna och det kommande? Är all musik ny och gammal på samma gång? "Musiken är en konstig dröm. Flyktig, på drift, bara delvis hemmahörande i en specifik tid, med avgränsande koder och unika samhälleliga förutsättningar. Komplexiteten i dessa förhållanden är i det närmaste omöjlig att återskapa i efterhand; i stället tillkommer ständigt nya läsarter, nya förvirringar, nya missförstånd, och detta är en del av musikens magi."

Flera av de medverkande skribenterna gör performance, läser texter och spelar musik: pianisterna Mats Persson och Anna Christensson, författarna Cecilia Hansson och Magnus Florin. Bokens redaktör Magnus Haglund framför Kraftwerk på leksakspiano och samtalar med tonsättarna Ole Lützow-Holm och Anders Hultqvist om forskningsprojektet Mot ett konstmusikens utvidgade fält.

Alla varmt välkomna!

I samarbete med Daidalos, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården fastigheter.

-

Torsdag 4 oktober kl 19.00: Lars Gustafsson presenterar sin nya roman Mannen på den blå cykeln

Året är 1954. November. Tidig skymning över tomma fält och avlövade ekdungar. En ensam man på en blå cykel strävar mot vind och regn på grusiga småvägar. På pakethållaren har han en väska, ordentligt fastsurrad med många varv av sliten läderrem. Ty här fraktas värdefulla ting. Han är ute för att i gårdarna presentera Electrolux nyaste produkt, Hushållsmaskinen Assistent. Den är rätt tung att ha på pakethållaren och försäljningsresan går inte riktigt som Jan Victor Friberg har tänkt sig. Efter en vurpa som k...unde ha slutat illa eller som möjligen också har slutat illa tar han i brist på bättre sin tillflykt till en av gamla herrgårdarna nere vid Mälaren. Den visar sig full av liv och överraskningar och framförallt av en hemlighetsfull förflutenhet som på ett vagt sätt tycks vilja införliva också den resande. Hör den faktiskt till den vanliga västmanländska verkligheten? Försatt i en situation som han inte behärskar tar Janne sin tillflykt dit han alltid brukar gå när ingen utväg finns, in i sina fantasivärldar.

Mannen på den blå cykeln utgår från ett litet antal bilder från en gammal lådkamera, en Brownie från 1920-talet som en gång tillhörde Einar Gustafsson. Romanen utgör dessa bilders berättelse.

Entré 60 kr (40 kr för medlemmar i vänföreningen)

Varmt välkomna!

I samarbete med Atlantis Bokförlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

-

Onsdag 3 oktober kl 19.00: Releasefest för Tillhör Lyra Ekström Lindbäck

Snart kommer den, debuten som ska vina som en pisksnärt genom litteratursverige. En roman om dominansrelationen mellan författare och läsare. Vill ni komma och fira? Elin Bengtsson, Leo Nordwall, Olof Eriksson och fikssionsredaktionen har alla lovat att göra något spektakulärt i anslutning till boken. Och Lyra kommer såklart att läsa, och det kommer att finnas förfriskningar, och alla får möjlighet att skaffa sig ett eget exemplar av den symboliska trycksaken.

I samarbete med Modernista, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården fastigheter