Mars:

Fredag den 30 mars kl 19.00: Författarsamtal med Valeria Parrella

Valeria Parrella, född 1974, lever och verkar i Neapel. Hon är en av de främsta förnyarna av den italienska samtidsprosan. 2011 publicerades Väntrum på svenska och togs emot väl av såväl kritiker som läsare.

Hennes roman Avskedsbrevutkommer nu i svensk översättning på Astor förlag. På Rönnells samtalar hon med Malin Ullgren.

Insläpp 18.45 (samtalet börjar strax efter 19).

Välkomna!

I samarbete med Astor förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården fastigheter.

-

Tisdag den 27 mars kl. 19-22: Att översätta Freud

Sigmund Freuds inflytande över litteraturen har varit enormt. Inte bara för att hans fallbeskrivningar likande intrikat sammanvävda noveller. Psykoanalysens teori om språket som symtom och terapi, där patientens tal kan liknas vid metaforer att nystas upp eller ”översättas” av en analytiker, kan lätt tillämpas på en litterär praktik. Men hur ska då hans elaborerade tyska översättas?
Välkomna att lyssna till ett samtal mellan översättaren Ingrid Wikén Bonde, redaktören Christian Nilsson och psykoanalytikern Bengt Warren, under ledning av John Swedenmark.

I samarbete med Översättarcentrum, Psykoanalytiska föreningen, Rönnells vänner och Humlegården fastigheter.

-

Fredag 23 mars kl. 19.30: Stockholmsrelease för pappersutgåvan av Kunstkritikk

Välkommen till Stockholmsrelease för pappersutgåvan av Kunstkritikk, Nordens ledande tidskrift för samtida konst!

Sara Arrhenius, direktör för Bonniers Konsthall och tidigare redaktör för NU: The Nordic Art Review, och Jonas Ekeberg, norsk redaktör för Kunstkritikk, diskuterar frågan: på vilka sätt är det idag relevant och nödvändigt att skapa ett nordiskt kritiskt samtal? Moderator: Kim West, svensk redaktör för Kunstkritikk.

Samtalet börjar kl 20.00.

Vin, mingel, överraskningar / Tidning med texter om nordisk populism, objektorienterad ontologi, curatorisk servilitet, Atlas, Marta Kuzma, utställningshistorier, nordiskt avantgarde, samt recensioner av vinterns och vårens viktigaste utställningar i Norden / Välkomna!

I samarbete med Kunstkritikk, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Tisdag den 20 mars 19-22: Music Inside the Language. Skivrelease och konsert med Sten Sandell

Med trippel-cd:n Music inside the language släpper pianisten, improvisatören och kompositören Sten Sandell sitt tionde album i eget namn.

NINA DE HENEY - röst och kontrabas
STEN SANDELL - röst/piano/elektronik/komposition
SOFIA JERNBERG - röst
DAVID STACKENÄS - gitarr

"Jag önskar att fler musiker tog sig på samma förkrossande konstruktiva allvar med lust som Sten Sandell. Då skulle en idag ganska slentrianmässig improscen se helt annorlunda ut. Detta är utan tvekan ett av den svenska musikens och Sandells magnum opus." (Thomas Millroth)

I samarbete med LJ Records, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Söndag den 18 mars kl. 18:00-21:00: Anja Utler och Eiríkur Örn Norðdahl

När Anja Utlers Låga utkom på svenska (Rámus Förlag) utnämnde Anna Hallberg den i Dagens Nyheter helt och fullt till “årets bästa utländska diktsamling”. Utlers poesi finner motiv i såväl hennes barndoms landskap som i klassiska myter och legender. I mars kommer Anja Utler till Sverige och möter isländske Eiríkur Örn Norðdahl i Stockholm.

Anja Utler är född 1973 och bosatt i Wien. Hon har för sin poesi bland annat belönats med Leonce und Lena Preis, vars jury karakteriserade hennes skrivande som "sinnliga ljudkonstruktioner, såväl på papperet som vid recitation, utan att bli ren ljudpoesi". Thomas Kling har om Utler sagt: "Jag vet knappt någon just nu, oavsett ålder, som kommer i närheten av Anja Utler." På svenska finns sedan tidigare diktsamlingen Låga (Rámus Förlag).

Eiríkur Örn Norðdahl har i isländsk TV kallas för en Snorre Sturlasson för det 21:a århundradet. Norðdahl är född i nordvästra Island och har gjort sig ett internationellt namn med vitt beryktade uppläsningar. Han introduceras nu på svenska med romanen Gift för nybörjare (Rámus) och har utöver prosa även utgett ett flertal diktsamlingar och skivor.

Moderator är Harald Hultqvist.

Fri entré! Välkomna!

I samarbete med Rámus Förlag, Goethe-Institut Schweden, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården fastigheter.


Torsdag den 15 mars kl 19.00: Maria Küchen och John Swedenmark samtalar på temat Vad är ett verk?

maria_john.jpg

Mellan den 5-24 mars ställs Maria Küchens diktbok ROSARIET ut för läsning på Rönnells Antikvariat. Med anledning av detta samtalar den 15 mars klockan 19 John Swedenmark och Maria Küchen på temat: VAD ÄR ETT VERK?, och några av Rosariets vänner läser dikt: Hanna Hallgren, Elisabeth Hjorth, Maria Küchen, Helena Boberg och Cecilia Hansson.

Diktboken ROSARIET är tillverkad i två handgjorda systerexemplar, ett tungt och ett lätt. Det lätta exemplaret sänds just nu runt mellan läsare per post enligt en kedjebrevsprincip: Läs om och som du vill, skicka sedan vidare till nästa på listan. Det tunga exemplaret ställs ut i t ex bibliotek och gallerier för allmänhetens läsning.

Utställningen på Rönnells kommer att följas av utställningar på Lunds Stadsbibliotek 26 mars-21 april, Malmö stadsbibliotek 23 april-3 maj, Lunds litteraturhusdagar 4-6 maj, kryptan i Lunds domkyrka 7 maj och tre veckor framåt och så vidare.

Varmt välkomna!

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

-

Onsdag den 14 mars kl. 19.00: Besök av den irländske författaren Joseph O'Connor

Välkommen att lyssna till den irländske författaren Joseph O'Connor när han samtalar med Ola Larsmo, om sin senaste bok Spökljus.

Med Spökljus avslutar Joseph O'Connor sin trilogi om Irlands historia - som inleddes med Havets stjärna följd av Guvernörens hustru.

Fri entré! Tilltugg och snacks!

I samarbete med Norstedts, Irlands ambassaden, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

-

Lördag 3 mars kl 14-16: Firande av W-dagen!

Den 3 mars 2005 beslöt Svenska Akademien att sära på bokstäverna V och W i SAOL, vilket krönte W till officiell 29e medlem (på plats 23) av det svenska alfabetet. Förändringar i vårt alfabet sker ytterst sällan, därför arbetar en grupp inom gillet sedan i höstas med att organisera en dag som uppmärksammar W.

2012 firar W sju år som medlem av det svenska alfabetet. Lördagen 3 mars kl 14–16 kommer detta uppmärksammas med en serie presentationer av språkvetare, poeter, skribenter och naturligtvis typografer.

Platsen för firandet är Rönnells Antikvariat. Givetvis kommer det finnas kaffe och tårta!
Medverkande: Henrik Nilsson, Martin Högström, Jörgen Gassilewski, Mattias Heldner, Nina Ulmaja, Örjan Nordling, Eva Wilsson, Konst & Teknik och Björn Wahlberg.

Välkomna!

I samarbete med Stockholms Typografiska Gille, Wahlström & Widstrand, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.