Juni:

Torsdag den 14 juni kl 19.00: Kärlek och sorg, politik och estetik. I samtal med Hwang Sok-Yong

Den sydkoreanske författaren Hwang Sok-Yong gästar Stockholm. Med utgångspunkt i hans senaste översatta roman, Den gamla trädgården, möter han författaren och kritikern Elisabeth Hjorth och journalisten och författaren Peter Fröberg Idling i ett samtal om kärlek och sorg, politik och estetik. Moderator: Vendela Fredricson.

Hwang Sok-Yong, född 1943, är författare och filosof, bosatt i Seoul. Han debuterade 1970 med Berättelsen om herr Han (svensk översättning 2007), en roman om en läkare vars liv ödelades till följd av Koreakriget (1950-1953) som delade den koreanska halvön i Nord och Syd.

Den gamla trädgården är en växelsång mellan en politisk aktivist som släpps efter ett artonårigt fängelsestraff och modern till hans dittills okända dotter. Precis som i debutromanen uppehåller sig Hwang Sok-Yong vid folkets lidanden i polariteten mellan Nord och Syd, mellan Nordkoreas kommunism och den militärdiktatur som höll befolkningen i ett hårt grepp tills demokratiseringsprocessen tog fart i Sydkorea i mitten av 80-talet.

Hur kan en litteratur se ut som produceras i det spänningsfältet? Vartåt pekar den i ett samtida Sydkorea? Är en roman om politisk aktivism nödvändigtvis politisk? Finns det en förbindelse mellan kärlek och politik? Och fängelsets grymma monotoni, vad gör den med litteraturen?
Peter Fröberg Idling (1972) undersökte i Pol Pots leende (2006) hur det kunde komma sig att fyra svenskar med Jan Myrdal i spetsen kunde resa genom Pol Pots Kampuchea, utan att se den terror regimen utövade över befolkningen.

Elisabeth Hjorth (1975) debuterade med diktsamlingen Kärnfamiljen (2008) och är verksam som författare och kritiker, samt arbetar med en avhandling om etik i litteraturen.

I samarbete med Bonniers, KLTI (Korean Literature and Translation Institute), Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården fastigheter.

-

Söndag 10 juni kl. 16.00: Öyvind Fahlströms U-BARN

OEI editör i samarbete med Amundön ger nu för första gången ut Öyvind Fahlströms film U-BARN från 1968 på dvd. Utgåvan består av en påse som utöver dvd:n också innehåller tre text- och bildhäften om U-BARN och Fahlströms skiftande relationer till filmmediet.

Söndagen den 10 juni från kl 16 och framåt visar vi och diskuterar filmen på Rönnells Antikvariat.
Medverkande: Beata Berggren, Krister Collin, Jörgen Gassilewski, Martin Grennberger, Cecilia Grönberg, Anna Hallberg, Helena Holmberg, Jesper Olsson, Jonas (J) Magnusson, Kim West, Anna Ådahl.

I samarbete med OEI, Amundön, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Lördag 9 juni kl 18-21: Release för ny diktsamling av Kristofer Folkhammar.

Välkommen att fira Kristofer Folkhammars nya diktsamling När han kysste mig förlorade jag allt, en diktsamling som följer bögbegäret mellan glittrande vattenfall, stormande hav och pissrännor. Texterna silas genom ett antal emblematiska gestalter: kaptenen, den ängslige, den lille, den store, ett sammanhållet vi, ett lyriskt jag och du, några förtroliga initialer, samt en uppsättning multipla "han". Begär, förlust, kollektiv och ensamhet blandas, och blandas om, i en kärleksdikt som ter sig såväl irriterad som öm och uppfordrande.

Läsningar av Jonas Brun, Athena Farrokhzad, Johanne Lykke Holm och Kristofer Folkhammar.
Kristofer Folkhammar debuterade 2011 med den kritikerrosade romanen Isak & Billy. Han är litteraturkritiker och medlem i poesikollektivet G=T=B=R=G.

Passa på att köpa boken och få den signerad.

I samarbete med Natur & Kultur, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Fredag 8 juni: Hyllningskväll till Mats B.!

Presentation av en vänbok med texter av Sune Nordgren, J.O. Mallander, Jan Håfström, Leif Eriksson, Bengt af Klintberg, m.fl. samt innehållande en försäljningskatalog med mer än 500 böcker ur Mats B.:s privatsamling, omfattandes böcker inom Fluxus, konceptuell konst, motkultur, avantgardism, mm.

Dessutom: En tillfällig mikroutställning med konceptuella verk som Mats B. utförde under 1970-talet.

Konsert med ZëBB Academy.

DJ: Carl Michael von Hausswolff.

I samarbete med Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.