Februari:

Lördag 25 februari kl. 14:00 till 16:00: Den första sammanställningen av Anders Krisárs verk i bokform

Sandhini Poddar skriver i boken: "Det är gripande att följa en intuitiv konstnärs kreativa bana. Anders Krisár avvek redan från början från konstvärldens mainstream och koordinaterna för hans bana står i stället att finna i de mångsidiga och sinsemellan olika världar som graffiti, musikkomposition, reklam och tävlingsschack utgör. Krisár är i huvudsak autodidakt och bestämde sig för att bli bildkonstnär först i sena tjugoårsåldern. Trots att han prak­tiskt taget omedelbart vann erkännande bland gallerier i Europa och USA förblir hans position i den slutna konstvärlden en outsiders. Krisárs konstnärliga produktion – främst vad gäller skulptur och fotografi – kan uppfattas som hermetisk eller rentav morbid, genom hans sätt att använda avgjutningar, formar och deformering. Likväl har konstnärens poetiska, skickliga och djupt intuitiva uttryckssätt på kort tid resulterat i en samling verk som blottlägger människans fysiska, erfarenhetsmässiga och samhälleliga begär och begränsningar, vilket gör det hela allt igenom mänskligt."

Om bokens författare:
Arnaud Gerspacher är konsthistoriker med bakgrund i filosofi och litteraturvetenskap. Han föreläser bl.a. på MoMA i New York.

Katie Kitamura är författare av romanerna The Longshot och Gone to the Forest. Hon skriver även kritik för Frieze och Art Monthly.

Anders Kreuger är intendent på Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen och biträdande intendent vid Lunds Konsthall.

Sandhini Poddar, utbildad i estetisk teori och konsthistoria, är assisterande intendent för Asiatisk konst på Solomon R. Guggenheim Museum i New York.

Översättningarna till svenska är gjorda av Sofia Stenström och Astrid Trotzig.

Konstnären signerar boken som säljs till specialpris!

Varmt välkomna!

I samarbete med Orosdi-Back, Nordin Gallery, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter

 
Onsdag 22 februari kl. 18.30-20.00: Release för SITE nr. 31-32: Remake Remodel

Nytt nummer, nytt format, samma kraft; med en temasektion om högre utbildning i skuggan av Bolognaprocessen, samt bl.a. texter på temat "late style", ursprungligen presenterade vid ett symposium på Moderna Museet i samband med utställningen Turner Monet Twombly: Sent måleri.
19.00: Samtal om krisen i den högre utbildningen och forskningen i det europeiska universitetssystemet, med Rebecka Lettevall (docent i idéhistoria och prorektor vid Södertörns Högskola), Helena Mattsson (redaktör Site och prodekan vid KTH, Skolan för Arkitektur och Samhällsbyggnad), Hans Ruin (professor i filosofi Södertörns Högskola) och Kim West (redaktör Site)

I samarbete med SITE, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.


Måndag 20 februari kl. 19.00: OEI poetry area: extension #18

Vanessa Place föreläser om konceptuellt skrivande och läser ur egna arbeten. Dessutom: release för OEI nr 55, On Tape

Vanessa Place är författare, advokat och redaktör bosatt i USA. Hon är en av samtidens mest tongivare utövare och teoretiker av konceptuellt skrivande, och har bland annat publicerat böckerna Dies: A Sentence (2006), La Medusa (2008), Notes on Conceptualisms (i samarbete med Robert Fitterman 2009), The Guilt Project: Rape, Morality and Law (2010), Tragodía 1-3: Statement of Facts, Statement of the Case, Argument (2010-11), och The Allegory and the Archive (2012).
Kvällen är också release för OEI nr 55, On Tape.

Det nya numret av OEI består av en serie nedslag i magnetbandets och de magnetiska lagringsmediernas omfattande historia – en tentativ kartläggning av ett akustiskt, visuellt och teknologiskt landskap med många vita fläckar. I numrets texter och bildprojekt undersöks ljudbandets skiftande former och funktioner inom pedagogik, (ljud)poesi och konst; hemmavideon versus super 8-filmen som redskap för dokumentation och konstruktion av familjen; videon som skrift; ljudbandspelaren som verktyg för appropriering av ljud och som musikinstrument. Och så vidare. Det är en neddykning i ett arkiv som redan är på väg att skingras.

Välkomna!

I samarbete med OEI, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

 
Torsdag 9 feb kl 18.30: Releasefest för Patrik Qvists bok Skjul

Efter ett långt konstnärligt arbete med dokumenterande av skjul har Patrik Qvist låtit författare och poeter tolka dessa i text.

Medverkande: Magnus Florin, Ulrika Revenäs Strollo, Clara Diesen, Astrid Trotzig, Anna Karin Selberg, Mats Rosén, Mikaela Taivassalo.

Introduktion av Patrik Qvist.

DJ: Ulrika Revenäs Strollo

Välkomna!

(Passa på att se utställningen Skjul som visas på Folkbaren, Hornsgatan 72 t.o.m. 5/2-11.)

I samarbete med Konstnäring, PTROLEUM, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.


Torsdag 2 februari kl 19.00: Releasefest för Ola Nilssons nya bok Kärleken gömmer minnet

Den tredelade roman som började med Hundarna (2010) och Änglarna (2011) avslutas nu med Kärleken gömmer minnet.

Ola Nilsson kommer att presentera sitt arbete och framföra en läsning.

Deras liv är förslag, men det är alla dagars natur att bli förstörda. Det är kanske därför rottrådarna fladdrar i vinden eller böljar i vattenbrynet. (Ur: Kärleken gömmer minnet)

Boken kommer att finnas till försäljning till specialpris!

Varmt välkomna!

I samarbete med Natur och Kultur, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.