April:

Torsdag 26 april kl 19.00: Releasefest för Torkel Rasmussons nya bok Landet och andra sånger

Sånger sjunger man och lyssnar på. I skrift tystnar sången och blir poesi. Friställda från musiken kan orden i bästa fall mättas med en annan energi än den tonerna ger. Tystlåtet sprakande, argsint gestikulerande.

Torkel Rasmusson född 1941, har under åren spelat och sjungit på många estrader och grammofonskivor och givit ut diktsamlingar och andra böcker, skrivit dramatik för barn och vuxna och varit verksam som journalist, kritiker och redaktör. I slutet av 60-talet började han skriva sånger, från första början i bandet Gunder Hägg/Blå Tåget, senare i Stockholm Norra och i andra sammanhang, främst i anslutning till ett antal skivor med egna låtar. Nu finns nittio av hans sångtexter från fyra decennier samlade i en bred urvalsvolym som Rönnells Antikvariat ger ut: Landet och andra sånger.

På releasefesten torsdagen den 26 april presenterar och framför Torkel Rasmusson tystlåtet sprakande, argsint gestikulerande sånger från fyra decennier, tillsammans med gitarristen David Härenstam.

Vi letar efter någon som kan baka tigerkaka!

Mer än varmt välkomna!

I samarbete med Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Fredag 20 april klockan 19.00: Släppfest för Jonas Bruns nya roman Skuggland

Skuggland är Jonas Bruns femte bok. Hans förra roman, Det amfibiska hjärtat tilldelades Mare Kandres minnespris.

I början av 1990-talet försvinner två pojkar spårlöst från villakvarteret. De kliver in i en röd bil och syns aldrig till igen. Kompisen Erik är den sista som ser dem. Han som blir kvar att samla berättelsen. Erik och Erik är barn på 1980-talet och bästa vänner. De leker med lego, åker snowracer, spelar dataspel och lyssnar på Michael Jackson, popstjärnan som både kan gå på månen och byta sitt ansikte. Men när den nye pojken Marcus börjar i klassen förändras allt och Erik lämnas ensam. En pappa störtar till jorden och två pojkar försvinner i natten. Skuggland är en suggestiv roman om sorg och om vänskap, om kungen av pop, om längtan att stanna tiden och om barndomens ofrånkomliga slut.

Under kvällen läser Jonas ur sin bok, dessutom poesi av och med Helena Österlund och musik.
Skuggland kommer att säljas till specialpris. Hjärtligt välkomna!

I samarbete med Bonniers Förlag, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Onsdag 18 april kl 19:00: Fredrik Sjöberg presenterar sin nya essäsamling Varför håller man på?

Man vet aldrig i vilken ände Fredrik Sjöberg börjar berätta när han har fått vittring på en historia, eller var den ska sluta. Det enda man kan vara säker på är att man efteråt har lärt sig något nytt, något man kanske inte ens visste att man ville veta. I Varför håller man på? utför han detta konststycke i 14 essäer.

Fredrik Sjöberg skriver långa, vindlande, infallsrika berättelser, ofta om naturforskare, samlare och dristiga resenärer - personer som inte sällan liknar författaren själv. Han uppehåller sig helst på gränsen mellan kultur och natur, mellan politiskt och privat, och avviker ständigt på skenbart betydelselösa sidospår. Struntsaker och meningslöst vetande, kan tyckas, men under tiden händer det att han snuddar vid svaret på den stora frågan som angår oss alla: Varför håller man på?
Varmt välkomna!

I samarbete med Bonniers Förlag, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Lördag 14 april kl 14-16: Magnus Dahl och Patrick Wagner presenterar sin artists' book Ghost Park Killing

Boken är ett samarbete mellan Magnus Dahl och Patrick Wagner med utgångspunkt i Jeff Noons bok Cobralingus. En bok som kan beskrivas som ett system av filter för manipulerande av text, en process som har många referenser till musikproduktion och remixar. Jeff Noon remixar äldre texter av författare så som Emily Dickinson, Shakespear och Zane Grey. Ut kommer fragmenterade versioner, omformade, med endast ekon återstående av originalen. Denna process påminner mycket om vår egna konstnärliga praktik. En upplevelse av att vara likt ett filter där omvärlden strålar igenom; information som omformas och skapar korrespondenser och hittar samband och genom detta förenar föremål som till det yttre skenet att döma verkar högst avlägsna från varandra.

Titeln Ghost park killing är från en text skriven av Jeff Noon och är utgångspunkten för denna artistbook, uppbyggd av etsningar, träsnitt och litografier, tryckt i 10 exemplar

Boken visas på Rönnells Antikvariat 14–28 april.

Vernissage den 14 april mellan kl 14-16, med uppläsning kl 15

Med stöd av Helge Ax:son Johnsons stipendiefond.

I samarbete med Alfabeta Bokförlag, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Onsdag 11 april kl 19:00: Lars Gustafsson presenterar och läser ur sin nya bok Elden och döttrarna. Valda och nya dikter.

I denna diktsamling delar Lars Gustafsson med sig av sina strövtåg, på bokmässan i Göteborg, Västmanlands sjöar, Roms katakomber och Stockholms tunnelbana – alltid lika nyfiket och undrande, ömsom muntert, ömsom vemodigt. Det är dikter av kosmisk distans och hjärtskärande närhet.

"Den 11 april klockan 19 läser jag och presenterar jag hos Rönnells Antikvariat Elden och döttrarna. Nya och valda dikter. På ett sätt som kanske är vanligare i engelskspråkig lyrikutgivning meddelar jag här, dels det mesta av Om begagnandet av elden från 2010, dels lika mycket till. Logonauten genomför nya resor, de gamla köksuren knäpper i övergivna hus och ljus från avlägsna nebulosor hamnar i ögat på en mört. Dikterna bara fortsatte att strömma till efter fullbordandet av den första samlingen, och eftersom jag avskydde dess löjliga format och dess döda byrokratiska typsnitt beslöt jag denna nya bok som är att se som den kompletta samlingen av en epok i mitt liv. Jag har försett den med några av mina egna svartvita vinjetter och i Annika Lyths formgivning uppfyller boken de högstställda krav på en vacker bok. Välkomna i boken, välkomna till Rönnells!"
Varmt välkomna!

I samarbete med Bokförlaget Atlantis, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Onsdag den 4 april kl 19.00: Releasefest för ny bok av Peter Törnqvist och Gunna Grähs

Innan proppen går - och andra kväden för hushållsbruk utgiven av Alfabeta Bokförlag. I den här boken händer det tack och lov inte mycket. Ett havsväsen gäckar. En gammal hövding deppar. Och oxeln bara står och står.

Kväde - ordet rymmer både kval och glädje. Som livet. Ibland rimmar det, ibland inte.
Gunna Grähs, en av vår tids populäraste barnboksförfattare och illustratörer, har gjort de oefterhärmliga bilderna.

Peter Törnqvist fick år 2010 SvD:s litteraturpris för romanen Kioskvridning 140 grader, som också nominerades till bl.a. Augustpriset.

Releasefest med läsning, sång och musik, fri entré - välkomna!

I samarbete med Alfabeta Bokförlag, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Tillfällig utställning på Rönnells under april: Originalaffischer från 1969-75 av den kubanska agitpropgruppen OSPAAAL!

OSPAAAL är en kubansk politisk organisation, grundad 1967 vid lanseringen av dess tidskrift Transcontinental. Dess uttalade målsättning är att bekämpa imperialism, nyliberalism och globalisering, liksom att verka för internationell solidaritet med frihetsrörelser i tredje världen.

Genom propagandaorganet Tricontinental utvecklade man en enormt expansiv affischproduktion som också kom att få en högst effektiv distribution genom att bifogas till många av dess nummer. Tidskriftens stora internationella spridning gav dess grafiska formspråk ett mycket stort genomslag i både tredje världen och i väst.

OSPAAALs konstnärlig ledare var Alfredo Rostgaard (1943-2004), en uppfinningsrik formgivare som kom att utveckla en mängd progressiva och humoristiska grepp för att föra fram slagkraftiga budskap. Bl.a. utvecklade Rostgaard ”anti-annonsen”, en metod liknande situationismens s.k. détournement, som använder det kapitalistiska mediespektaklets former till förmån för ett revolutionärt budskap.

Att beskåda finns 12 affischer från åren 1969-1975, samt några andra mindre trycksaker.

Affischerna är till salu!

Utställningen arrangerad i samarbete med Richard Ryan.