Oktober:

Fredag 26 oktober kl 19.00: iDEAL100 is a festival

iDEAL100 är en festival för att fira släpp # 100 på iDEAL Recordings. Ett skivbolag, festival-, utställnings- och klubbarrangör som sedan 1998 drivits av Joachim Nordwall och som har arbetat för att sprida ny ljudkonst och experimentell, ofta elektronisk musik. I kväll presenteras en rad framträdanden som går från performance till presentationer & musik. Håll ögon och öron öppna!
Första akt ca 19.30.

Medverkande: JOKE LANZ (CH), LEIF ELGGREN, LOTTA MELIN, JOHANNES HELDÉN, DAN FRÖBERG

Kassettdj: SAND CIRCLES

Installationer av JOYCE IP, ROBERTO PEYRE

Joke Lanz är också verksam som Sudden Infant och är medlem av aktion art-gruppen Schimpfluch. Han gör intensiva, kroppsliga performance som är enormt kraftfulla. Leif Elggren är den självutnämnde konungen av Elgaland-Vargaland som arbetar fritt och träffsäkert inom ljudkonst, noise, text, bild och video. Lotta Melin är konstnär och koreograf som skapar magiska föreställningar som flyter briljant mellan dans och performance. Johannes Heldén är poet, musiker och konstnär som gett ut en rad verk med en enormt spännande koppling till science fiction och det okända. Dan Fröberg kommer från västkusten för att göra våra sinnen lite mer utvidgade. Dan är bild- och ljudkonstnär och sover gärna över på Rönnells när han är i stan. Roberto Peyre och Joyce Ip gör varsin installation och Sand Circles tar med sig en bunt obskyra kassetter att spela före, i pauserna och efter det hela.

Billiga iDEAL-skivor på plats!

Välkomna!

I samarbete med iDEAL Recordings, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet, Humlegården fastigheter

-

Utställning 25 oktober till 10 november: Allan Friis - Kontroll. Samhällskritiska bilder och litteratur från 1968-1980

Allan Friis (f. 1931) har varit verksam som konstnär sedan 40-talet, men i slutet av 60-talet började hans bilder få ett mer samhällskritiskt innehåll.

1974 gjorde han en utställning för Lunds Konsthall under rubriken ”Vi sitter i samma båt”. Utställningen blev mycket uppmärksammad, inte minst tack vare att en medlem av konsthallsnämnden ville plocka bort en av Friis bilder, av oklar politisk anledning. Kritikermottagandet var blandat; en och annan var inte beredd på den kraft som finns i Friis bildspråk, och framför allt inte på det faktum att han tog så tydlig ställning och i klartext framförde sina åsikter. Förnumstiga uttalanden om "övertydlighet" och liknande syntes här och var i den borgerliga pressen, men enligt Friis kan man i den här sortens "konstnärliga yttranden” inte vara tydlig nog. Utställningen visades även bl.a. på Göteborgs konsthall och Kulturhuset i Stockholm.
1977 ställdes Friis serie ”Människor i Rosengård” ut på Malmö Konsthall. Det var i stadsdelens köpcentrum som Friis fann sina huvudsakliga motiv. Det som skilde den här serien från den tidigare var att människor och miljö skildrades i en specifik identifierbar historisk och kulturell kontext. Utställningen blev en publik framgång och beskrevs som följer; ”För en gångs skull fick nu en konsthallspublik se en konst som inte bara var begriplig med ett direkt tilltal, utan även framförde uttalanden i politiska och sociala sammanhang och som var oundvikliga att ta ställning till. Genom detta fick konsthallen en helt ny publik som tidigare upplevt konsthallar som esoteriska finrum”. Delar ur ”Vi sitter i samma båt” och ”Människor i Rosengård” ställdes ut 1979-80 på "Nutida svenskt måleri" som visades i Moskva, Riga, Tallin och Leningrad.

Välkomna!

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården fastigheter.

-

Tisdag 23 oktober kl 19.00: Release för #3 av tidskriften Album

album_3.jpg

Varmt välkomna till firande av Album #3, med temat litterära karaktärer. Under kvällen samtalar redaktörerna Therese Eriksson och Jenny Maria Nilsson med medverkande skribent Andres Lokko.
När vi gräver ner oss i böcker lever vi oss in i skeendet, och inte minst i karaktärerna. Ändå är det märkligt sällan man läser om hur några av dem vi bekantar oss med i litteraturen blir som vänner av kött och blod. Detta vill Album #3/Karaktärer råda bot på. En rad intressanta författare och skribenter som Lotta Lotass, Johan Kling, Malin Ullgren, Elsie Johansson och flera andra har alla valt varsin fiktiv person de fascineras av och försökt tränga in i huvudet på - och därmed kanske också på sig själva.

Vi bjuder på lite bubbel!

I samarbete med Norstedts, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården fastigheter.


Måndag 22 oktober kl. 19.00: Release för Friedrich Kittler: Nedskrivningssystem 1800·1900

kittler_omslag_small.jpg

Bokens översättare Tommy Andersson samtalar med Thomas Götselius och Otto Fischer, båda litteraturvetare och redaktörer för bokserien Mediehistoriskt bibliotek där boken utkommer.
I Nedskrivningssystem läser den tyske medieteoretikern Friedrich Kittler Goethe genom en reformpedagog, Nietzsche genom skrivmaskinens konstruktör och Lacan genom fonografens uppfinnare. Kopplingarna är oväntade men inte godtyckliga. Det som förbinder litteratur och humanistisk bildning med praktiskt eller ingenjörsmässigt vetande är den medieteknologi som genom historien organiserat den västerländska kulturens diskurser. Kittler gör därmed en motläsning av den humanistiska traditionen: i hjärtat av den europeiska kulturen finns inte en själ, inte en ande och inte ett subjekt, utan en teknologi. Snarare än att framhålla människans förmåga att överskrida sina villkor tecknar studien en kylig bild av mediernas makt att strukturera vår verklighetsuppfattning. Med utgångspunkt i den mediala maskinparkens historiska förvandlingar skriver Kittler här nuets historia.

Översättning av Tommy Andersson, med förord av Tommy Andersson, Otto Fischer & Thomas Götselius

Välkommen!

I samarbete med Glänta, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

-

Lördag 20 oktober kl 13.00: Martin Luuk presenterar ny bok

Martin Luuk läser högt från sin nya bok "Ingen jag vet är i mitt träd", medan en äldre man okynnesspelar på ett piano och ibland bara sitter stilla bredvid...

Varmt välkomna!

I samarbete med Modernista, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården fastigheter.

-

Lördag 20 oktober kl 13.00: Releasefest för antologin Musikens frihet och begränsning, 16 variationer över ett tema

Finns det ett nytt sätt att vara experimentell, genom en förnyad dialog mellan nuet, det förflutna och det kommande? Är all musik ny och gammal på samma gång? "Musiken är en konstig dröm. Flyktig, på drift, bara delvis hemmahörande i en specifik tid, med avgränsande koder och unika samhälleliga förutsättningar. Komplexiteten i dessa förhållanden är i det närmaste omöjlig att återskapa i efterhand; i stället tillkommer ständigt nya läsarter, nya förvirringar, nya missförstånd, och detta är en del av musikens magi."

Flera av de medverkande skribenterna gör performance, läser texter och spelar musik: pianisterna Mats Persson och Anna Christensson, författarna Cecilia Hansson och Magnus Florin. Bokens redaktör Magnus Haglund framför Kraftwerk på leksakspiano och samtalar med tonsättarna Ole Lützow-Holm och Anders Hultqvist om forskningsprojektet Mot ett konstmusikens utvidgade fält.

Alla varmt välkomna!

I samarbete med Daidalos, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården fastigheter.

-

Torsdag 4 oktober kl 19.00: Lars Gustafsson presenterar sin nya roman Mannen på den blå cykeln

Året är 1954. November. Tidig skymning över tomma fält och avlövade ekdungar. En ensam man på en blå cykel strävar mot vind och regn på grusiga småvägar. På pakethållaren har han en väska, ordentligt fastsurrad med många varv av sliten läderrem. Ty här fraktas värdefulla ting. Han är ute för att i gårdarna presentera Electrolux nyaste produkt, Hushållsmaskinen Assistent. Den är rätt tung att ha på pakethållaren och försäljningsresan går inte riktigt som Jan Victor Friberg har tänkt sig. Efter en vurpa som k...unde ha slutat illa eller som möjligen också har slutat illa tar han i brist på bättre sin tillflykt till en av gamla herrgårdarna nere vid Mälaren. Den visar sig full av liv och överraskningar och framförallt av en hemlighetsfull förflutenhet som på ett vagt sätt tycks vilja införliva också den resande. Hör den faktiskt till den vanliga västmanländska verkligheten? Försatt i en situation som han inte behärskar tar Janne sin tillflykt dit han alltid brukar gå när ingen utväg finns, in i sina fantasivärldar.

Mannen på den blå cykeln utgår från ett litet antal bilder från en gammal lådkamera, en Brownie från 1920-talet som en gång tillhörde Einar Gustafsson. Romanen utgör dessa bilders berättelse.

Entré 60 kr (40 kr för medlemmar i vänföreningen)

Varmt välkomna!

I samarbete med Atlantis Bokförlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

-

Onsdag 3 oktober kl 19.00: Releasefest för Tillhör Lyra Ekström Lindbäck

Snart kommer den, debuten som ska vina som en pisksnärt genom litteratursverige. En roman om dominansrelationen mellan författare och läsare. Vill ni komma och fira? Elin Bengtsson, Leo Nordwall, Olof Eriksson och fikssionsredaktionen har alla lovat att göra något spektakulärt i anslutning till boken. Och Lyra kommer såklart att läsa, och det kommer att finnas förfriskningar, och alla får möjlighet att skaffa sig ett eget exemplar av den symboliska trycksaken.

I samarbete med Modernista, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården fastigheter

September:

Lördag 22 september kl 14.00-16.00: Presentation och smygrelease av första numret av litteraturtidskriften CONST Literary (P)review.

CONST Literary (P)review är en ny litteraturtidskrift för utmanande skönlitteratur. CLP publicerar noveller, work-in-progress och poesi av såväl etablerade författare som debutanter. Texterna är tidigare opublicerade och ger en försmak av det mest spännande på den svenska litteraturscenen just nu. Samtliga texter publiceras både på svenska och engelska för att nå både en nationell och internationell publik. Bakom projektet ligger Ida Therén och Maria Mårsell.

MEDVERKANDE I CLP #1: Tone Brorsson, Olle Dyrander, Sara-Vide Ericson (konst), Tove Folkesson, Helena Granström, Viktor Johansson, Björn Kohlström (essä), Helena Lie, Daniél Lindström, Malte Persson, Lidija Praizović, Meriç Algün Ringborg (konst), Karolina Stenström.

Vi bjuder på något att dricka och säljer tidskriften för specialpriset 100 kr. Ett par av de medverkande författarna kommer också att läsa ur sina texter.

Välkomna på releasemingel kl 14!

I samarbete med CONST Literary (P)review, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

-

Torsdag 12 september kl 19.00: Presentation av Jan Stolpes nyöversättning av Montaignes essäer

Michel de Montaigne (1533-1592) utgav den första upplagan av sina Essayer 1580 och kom under de följande åren att fortsatta att arbeta med verket, som därefter utgavs i alltmer utvidgade upplagor. Jan Stolpe översatte verkets tre böcker 1986-1992, en utgåva som sedan många år ärslutsåld. Inför den nu föreliggande nyutgivningen har Stolpe gjort en grundlig revidering av hela texten, därtill utgått från en annan förlaga än förra gången, nämligen den edition som utgavs 1595, tre år efter författarens död, av hans unga medarbetare Marie de Gournay....

När detta fängslande och djupt personliga verk nu på nytt blir tillgängligt på svenska är det i en ytterligare finslipad och avvägd form. Nytt är också att Jan Stolpe har skrivit utförliga förklarande kommentarer till hela verket.

På Rönnells torsdag den 12:e berättar Jan Stolpe om sitt arbete med att översätta Montaigne.
OBS: Begränsat antal stolar (som är hela).

Välkomna!

I samarbete med Atlantis Bokförlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

-

Tisdagen 4 september kl. 19.00: Blå Tåget, i tidens rififi.

Tore Berger, Leif Nylén och Torkel Rasmusson berättar om sin nya bok I tidens rififi. Historier om Blå Tåget. Medverkar gör även Roland Keijser, Urban Yman, Carl Johan De Geer m fl. Konsert, utställning och överraskningar utlovas.

Välkomna!

I samarbete med Norstedts, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

Augusti:

Torsdag 23 augusti kl 19.00: Releasefest för ny bok med Marianne Lindberg De Geer

Marianne Lindberg De Geer och Aase Berg samtalar kring boken Fem pjäser utgiven på förlaget Orosdi-Back.

Marianne Lindberg De Geer har varit verksam som konstnär, scenograf, kostymtecknare och maskör sedan slutet av sjuttio­talet. År 2007 debuterade hon som dramatiker. Denna bok innehåller fem av hennes pjäser som bland annat satts upp på Dramaten och Stockholms stadsteater: Aldrig i livet/No Way, Full Speed Ahead, Jag tänker på mig själv, Tablå och Under belägring.

”Hos MLDG finns det ingen nåd för lata män, men inte heller för kvinnor som skyddar slöhögarnas fotfäste. Gruppdynamikens förtrycksapparat måste ... nå en upplösning. Då slår det sluttande planets ensamhetskänsla över i ilska, motstånd, tvärvägran och rabiat protest.”
(Ur Aase Bergs förord)

Boken säljs under kvällen till specialpris!

Varmt välkomna!

I samarbete med Orosdi-Back, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

-

Lördag 18 augusti kl 14:00: Releasefest för ny bok med Carl Johan De Geer

Carl Johan De Geers konstnärsliv tog fart på 1960-talet och har aldrig saktat ned. Han har alltid rört sig fritt och lever gränslöst i alla konstformer. I denna bok får vi en fördjupning av Carl Johan De Geer som konstnär. Förutom ett rikligt bildmaterial finns här även en drygt 30 sidor lång intervju där han berättar om sitt arbete. Text av Dan Josefsson.

Boken finns till försäljning till specialpris!

Varmt välkomna!

I samarbete med Orosdi-Back, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården fastigheter.


Torsdag 16 augusti kl 19:00: OEI poetry area: extension #19

Från Frankrike kommer redaktören, poesiförläggaren och översättaren Eric Pesty för att presentera sitt förlag, Pesty Éditeur, och tala om sitt arbete på cipM, "Internationellt centrum för poesi i Marseille".

Helena Eriksson läser ur en svensk version av sin bok Théorème de densité (Pesty Éditeur, 2011).
Dessutom release för det nya numret av OEI (# 56–57), Tidskriften / The Magazine / La Revue – ett 480-sidigt specialnummer om tidskriften som estetiskt medium och historisk praktik.
Medverkande: Helena Eriksson, Anna Hallberg, Anders Karlin, Jonas (J) Magnusson, Eric Pesty, med flera.

Väl mött!

I samarbete med OEI, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

-

Onsdag 15 augusti kl 19:00: Presentation av Johan Cullbergs nya bok om Gunnar Ekelöf: En diktares kompost

Psykiatern Johan Cullberg har förutom klassiker som Kris och utveckling skrivit flera viktiga böcker om svenska författare. När han nu tar sig an Gunnar Ekelöf, kastar tolkningar av de tidiga barndomsåren nytt ljus över hela författarskapet och dess teman.

Johan Cullberg samtalar om boken med Harald Hultqvist, antikvariatsbokhandlare, skriftställare och före detta kassör i Gunnar Ekelöf-sällskapet.

Boken säljs under kvällen till specialpris!

OBS: Begränsat antal platser.

I samarbete med Natur och Kultur, Gunnar Ekelöf-sällskapet, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

Juni:

Torsdag den 14 juni kl 19.00: Kärlek och sorg, politik och estetik. I samtal med Hwang Sok-Yong

Den sydkoreanske författaren Hwang Sok-Yong gästar Stockholm. Med utgångspunkt i hans senaste översatta roman, Den gamla trädgården, möter han författaren och kritikern Elisabeth Hjorth och journalisten och författaren Peter Fröberg Idling i ett samtal om kärlek och sorg, politik och estetik. Moderator: Vendela Fredricson.

Hwang Sok-Yong, född 1943, är författare och filosof, bosatt i Seoul. Han debuterade 1970 med Berättelsen om herr Han (svensk översättning 2007), en roman om en läkare vars liv ödelades till följd av Koreakriget (1950-1953) som delade den koreanska halvön i Nord och Syd.

Den gamla trädgården är en växelsång mellan en politisk aktivist som släpps efter ett artonårigt fängelsestraff och modern till hans dittills okända dotter. Precis som i debutromanen uppehåller sig Hwang Sok-Yong vid folkets lidanden i polariteten mellan Nord och Syd, mellan Nordkoreas kommunism och den militärdiktatur som höll befolkningen i ett hårt grepp tills demokratiseringsprocessen tog fart i Sydkorea i mitten av 80-talet.

Hur kan en litteratur se ut som produceras i det spänningsfältet? Vartåt pekar den i ett samtida Sydkorea? Är en roman om politisk aktivism nödvändigtvis politisk? Finns det en förbindelse mellan kärlek och politik? Och fängelsets grymma monotoni, vad gör den med litteraturen?
Peter Fröberg Idling (1972) undersökte i Pol Pots leende (2006) hur det kunde komma sig att fyra svenskar med Jan Myrdal i spetsen kunde resa genom Pol Pots Kampuchea, utan att se den terror regimen utövade över befolkningen.

Elisabeth Hjorth (1975) debuterade med diktsamlingen Kärnfamiljen (2008) och är verksam som författare och kritiker, samt arbetar med en avhandling om etik i litteraturen.

I samarbete med Bonniers, KLTI (Korean Literature and Translation Institute), Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården fastigheter.

-

Söndag 10 juni kl. 16.00: Öyvind Fahlströms U-BARN

OEI editör i samarbete med Amundön ger nu för första gången ut Öyvind Fahlströms film U-BARN från 1968 på dvd. Utgåvan består av en påse som utöver dvd:n också innehåller tre text- och bildhäften om U-BARN och Fahlströms skiftande relationer till filmmediet.

Söndagen den 10 juni från kl 16 och framåt visar vi och diskuterar filmen på Rönnells Antikvariat.
Medverkande: Beata Berggren, Krister Collin, Jörgen Gassilewski, Martin Grennberger, Cecilia Grönberg, Anna Hallberg, Helena Holmberg, Jesper Olsson, Jonas (J) Magnusson, Kim West, Anna Ådahl.

I samarbete med OEI, Amundön, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Lördag 9 juni kl 18-21: Release för ny diktsamling av Kristofer Folkhammar.

Välkommen att fira Kristofer Folkhammars nya diktsamling När han kysste mig förlorade jag allt, en diktsamling som följer bögbegäret mellan glittrande vattenfall, stormande hav och pissrännor. Texterna silas genom ett antal emblematiska gestalter: kaptenen, den ängslige, den lille, den store, ett sammanhållet vi, ett lyriskt jag och du, några förtroliga initialer, samt en uppsättning multipla "han". Begär, förlust, kollektiv och ensamhet blandas, och blandas om, i en kärleksdikt som ter sig såväl irriterad som öm och uppfordrande.

Läsningar av Jonas Brun, Athena Farrokhzad, Johanne Lykke Holm och Kristofer Folkhammar.
Kristofer Folkhammar debuterade 2011 med den kritikerrosade romanen Isak & Billy. Han är litteraturkritiker och medlem i poesikollektivet G=T=B=R=G.

Passa på att köpa boken och få den signerad.

I samarbete med Natur & Kultur, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Fredag 8 juni: Hyllningskväll till Mats B.!

Presentation av en vänbok med texter av Sune Nordgren, J.O. Mallander, Jan Håfström, Leif Eriksson, Bengt af Klintberg, m.fl. samt innehållande en försäljningskatalog med mer än 500 böcker ur Mats B.:s privatsamling, omfattandes böcker inom Fluxus, konceptuell konst, motkultur, avantgardism, mm.

Dessutom: En tillfällig mikroutställning med konceptuella verk som Mats B. utförde under 1970-talet.

Konsert med ZëBB Academy.

DJ: Carl Michael von Hausswolff.

I samarbete med Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

Maj:

Torsdag 24 maj 19:30 (insläpp 19:00): Henrik Franzén och Fria Progg

Henrik Franzén och Fria Progg ser sig inte bara som ett band utan en företeelse. De uppträder på stockholms bästa antikvariat Rönnells och följaktligen har de anpassat sin show efter det. Missa inte en halvtimme med ett av de just nu mest intressanta banden och missa inte den litterära frågesporten innan med en av de bästa uppläsarna i stan.

Fantastiska bokpriser till både segrarna och i butiken!

Entré 60 kr (40 kr för medlemmar i vänföreningen)

Varmt välkomna!

I samarbete med Studiefrämjandet, Statens kulturråd, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Tisdag den 15 maj kl 18.30: “Från Remington Noiseless till bredvalsig Smith-Corona”

I samband med utställningen och boken För pås-seende. Berndt Pettersons collage och bokstavskonst, av Jonas (J) Magnusson och Cecilia Grönberg (OEI editör 2012), miniföreläser och samtalar Jakob Lien, Jesper Olsson och Jonas (J) Magnusson om skrivmaskinspoesi, visuell poesi, affischkonst och collage med utgångspunkt i Berndt Pettersons arbeten.

I anslutning till evenemanget visas även en mikroutställning med skrivmaskinspoesi och relaterade visuella poetiska praktiker (Bengt Emil Johnson, Åke Hodell, Mats G. Bengtsson, C.F. Reuterswärd, Bob Cobbing, bpNichol, Peter Finch, Steve McCaffery, mfl.).

I samarbete med OEI editör, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Torsdagen den 10 maj kl 18.00: Vernissage för utställningen Berndt Pettersons collage och bokstavskonst

I samband med utgivningen av den första studien över Berndt Pettersons konst, boken För pås-seende  (OEI editör, 464 sid.), presenterar Rönnells den första större utställningen av Berndt Pettersons grafiska 60-talsarbeten, curerad av bokens författare Jonas (J) Magnusson och Cecilia Grönberg,

Berndt Petterson (1930-2002), grafiker och bildkonstnär som under 1960-talet utförde omfattande experiment med collage, assemblage, visuell poesi, skrivmaskinspoesi, och andra grafiska tekniker. Offentliga utsmyckningar utfördes bl.a. på Norra Real i Stockholm; på Cavefors förlag utgavs hans legendariska artist's book "I påsen" (1965) och affischen "ffffint som snus" (1968). Det här är den första större utställningen av Berndt Pettersons grafiska 60-talsarbeten.

"En av årets bästa utställningar" (Valdemar Gerdin)

"Det här är 24 karat!" (Carl-Henrik Svenstedt)

Medverkande vid vernissagen: Ronney Henningsson, Göran Sonnevi, Ulla Petterson, Cecilia Grönberg, Jonas (J) Magnusson.

Utställning pågår 10 maj - 9 juni.

I samarbete med OEI editör, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Måndag 7 maj kl. 19.30: Konsert med Tore Berger

Rönnells gästas av ytterligare en frontman från Blå Tåget!

I anslutning till den nyligen utkomna musik-CDn/boken Mening och minnen (Nielsen & Norén Förlag/YTFr 135) framträder Tore Berger med låtar, ackompanjerad av Bo Nordenfelt och Peder af Ugglas.

Tore Berger är konstnär, poet och trubadur, var medlem i legendariska proggbandet Gunder Hägg/Blå Tåget, senare också i Stockholm Norra, och har i och med denna senaste skiva släppt elva album i eget namn. Han fick Cornelis-stipendiet 1991.

Passa även på att se Tores utställning Mening och minnen, som visas på Galleri Örhänget på Södermalm, fram t.o.m. torsdagen den 10 Maj.

Entré: 60 kr (40 för medlemmar av Rönnells Vänner)

Varmt välkomna!

(Vi tömmer vårt förråd av tigerkaka!)

I samarbete med Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter

April:

Torsdag 26 april kl 19.00: Releasefest för Torkel Rasmussons nya bok Landet och andra sånger

Sånger sjunger man och lyssnar på. I skrift tystnar sången och blir poesi. Friställda från musiken kan orden i bästa fall mättas med en annan energi än den tonerna ger. Tystlåtet sprakande, argsint gestikulerande.

Torkel Rasmusson född 1941, har under åren spelat och sjungit på många estrader och grammofonskivor och givit ut diktsamlingar och andra böcker, skrivit dramatik för barn och vuxna och varit verksam som journalist, kritiker och redaktör. I slutet av 60-talet började han skriva sånger, från första början i bandet Gunder Hägg/Blå Tåget, senare i Stockholm Norra och i andra sammanhang, främst i anslutning till ett antal skivor med egna låtar. Nu finns nittio av hans sångtexter från fyra decennier samlade i en bred urvalsvolym som Rönnells Antikvariat ger ut: Landet och andra sånger.

På releasefesten torsdagen den 26 april presenterar och framför Torkel Rasmusson tystlåtet sprakande, argsint gestikulerande sånger från fyra decennier, tillsammans med gitarristen David Härenstam.

Vi letar efter någon som kan baka tigerkaka!

Mer än varmt välkomna!

I samarbete med Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Fredag 20 april klockan 19.00: Släppfest för Jonas Bruns nya roman Skuggland

Skuggland är Jonas Bruns femte bok. Hans förra roman, Det amfibiska hjärtat tilldelades Mare Kandres minnespris.

I början av 1990-talet försvinner två pojkar spårlöst från villakvarteret. De kliver in i en röd bil och syns aldrig till igen. Kompisen Erik är den sista som ser dem. Han som blir kvar att samla berättelsen. Erik och Erik är barn på 1980-talet och bästa vänner. De leker med lego, åker snowracer, spelar dataspel och lyssnar på Michael Jackson, popstjärnan som både kan gå på månen och byta sitt ansikte. Men när den nye pojken Marcus börjar i klassen förändras allt och Erik lämnas ensam. En pappa störtar till jorden och två pojkar försvinner i natten. Skuggland är en suggestiv roman om sorg och om vänskap, om kungen av pop, om längtan att stanna tiden och om barndomens ofrånkomliga slut.

Under kvällen läser Jonas ur sin bok, dessutom poesi av och med Helena Österlund och musik.
Skuggland kommer att säljas till specialpris. Hjärtligt välkomna!

I samarbete med Bonniers Förlag, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Onsdag 18 april kl 19:00: Fredrik Sjöberg presenterar sin nya essäsamling Varför håller man på?

Man vet aldrig i vilken ände Fredrik Sjöberg börjar berätta när han har fått vittring på en historia, eller var den ska sluta. Det enda man kan vara säker på är att man efteråt har lärt sig något nytt, något man kanske inte ens visste att man ville veta. I Varför håller man på? utför han detta konststycke i 14 essäer.

Fredrik Sjöberg skriver långa, vindlande, infallsrika berättelser, ofta om naturforskare, samlare och dristiga resenärer - personer som inte sällan liknar författaren själv. Han uppehåller sig helst på gränsen mellan kultur och natur, mellan politiskt och privat, och avviker ständigt på skenbart betydelselösa sidospår. Struntsaker och meningslöst vetande, kan tyckas, men under tiden händer det att han snuddar vid svaret på den stora frågan som angår oss alla: Varför håller man på?
Varmt välkomna!

I samarbete med Bonniers Förlag, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Lördag 14 april kl 14-16: Magnus Dahl och Patrick Wagner presenterar sin artists' book Ghost Park Killing

Boken är ett samarbete mellan Magnus Dahl och Patrick Wagner med utgångspunkt i Jeff Noons bok Cobralingus. En bok som kan beskrivas som ett system av filter för manipulerande av text, en process som har många referenser till musikproduktion och remixar. Jeff Noon remixar äldre texter av författare så som Emily Dickinson, Shakespear och Zane Grey. Ut kommer fragmenterade versioner, omformade, med endast ekon återstående av originalen. Denna process påminner mycket om vår egna konstnärliga praktik. En upplevelse av att vara likt ett filter där omvärlden strålar igenom; information som omformas och skapar korrespondenser och hittar samband och genom detta förenar föremål som till det yttre skenet att döma verkar högst avlägsna från varandra.

Titeln Ghost park killing är från en text skriven av Jeff Noon och är utgångspunkten för denna artistbook, uppbyggd av etsningar, träsnitt och litografier, tryckt i 10 exemplar

Boken visas på Rönnells Antikvariat 14–28 april.

Vernissage den 14 april mellan kl 14-16, med uppläsning kl 15

Med stöd av Helge Ax:son Johnsons stipendiefond.

I samarbete med Alfabeta Bokförlag, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Onsdag 11 april kl 19:00: Lars Gustafsson presenterar och läser ur sin nya bok Elden och döttrarna. Valda och nya dikter.

I denna diktsamling delar Lars Gustafsson med sig av sina strövtåg, på bokmässan i Göteborg, Västmanlands sjöar, Roms katakomber och Stockholms tunnelbana – alltid lika nyfiket och undrande, ömsom muntert, ömsom vemodigt. Det är dikter av kosmisk distans och hjärtskärande närhet.

"Den 11 april klockan 19 läser jag och presenterar jag hos Rönnells Antikvariat Elden och döttrarna. Nya och valda dikter. På ett sätt som kanske är vanligare i engelskspråkig lyrikutgivning meddelar jag här, dels det mesta av Om begagnandet av elden från 2010, dels lika mycket till. Logonauten genomför nya resor, de gamla köksuren knäpper i övergivna hus och ljus från avlägsna nebulosor hamnar i ögat på en mört. Dikterna bara fortsatte att strömma till efter fullbordandet av den första samlingen, och eftersom jag avskydde dess löjliga format och dess döda byrokratiska typsnitt beslöt jag denna nya bok som är att se som den kompletta samlingen av en epok i mitt liv. Jag har försett den med några av mina egna svartvita vinjetter och i Annika Lyths formgivning uppfyller boken de högstställda krav på en vacker bok. Välkomna i boken, välkomna till Rönnells!"
Varmt välkomna!

I samarbete med Bokförlaget Atlantis, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Onsdag den 4 april kl 19.00: Releasefest för ny bok av Peter Törnqvist och Gunna Grähs

Innan proppen går - och andra kväden för hushållsbruk utgiven av Alfabeta Bokförlag. I den här boken händer det tack och lov inte mycket. Ett havsväsen gäckar. En gammal hövding deppar. Och oxeln bara står och står.

Kväde - ordet rymmer både kval och glädje. Som livet. Ibland rimmar det, ibland inte.
Gunna Grähs, en av vår tids populäraste barnboksförfattare och illustratörer, har gjort de oefterhärmliga bilderna.

Peter Törnqvist fick år 2010 SvD:s litteraturpris för romanen Kioskvridning 140 grader, som också nominerades till bl.a. Augustpriset.

Releasefest med läsning, sång och musik, fri entré - välkomna!

I samarbete med Alfabeta Bokförlag, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Tillfällig utställning på Rönnells under april: Originalaffischer från 1969-75 av den kubanska agitpropgruppen OSPAAAL!

OSPAAAL är en kubansk politisk organisation, grundad 1967 vid lanseringen av dess tidskrift Transcontinental. Dess uttalade målsättning är att bekämpa imperialism, nyliberalism och globalisering, liksom att verka för internationell solidaritet med frihetsrörelser i tredje världen.

Genom propagandaorganet Tricontinental utvecklade man en enormt expansiv affischproduktion som också kom att få en högst effektiv distribution genom att bifogas till många av dess nummer. Tidskriftens stora internationella spridning gav dess grafiska formspråk ett mycket stort genomslag i både tredje världen och i väst.

OSPAAALs konstnärlig ledare var Alfredo Rostgaard (1943-2004), en uppfinningsrik formgivare som kom att utveckla en mängd progressiva och humoristiska grepp för att föra fram slagkraftiga budskap. Bl.a. utvecklade Rostgaard ”anti-annonsen”, en metod liknande situationismens s.k. détournement, som använder det kapitalistiska mediespektaklets former till förmån för ett revolutionärt budskap.

Att beskåda finns 12 affischer från åren 1969-1975, samt några andra mindre trycksaker.

Affischerna är till salu!

Utställningen arrangerad i samarbete med Richard Ryan.

Mars:

Fredag den 30 mars kl 19.00: Författarsamtal med Valeria Parrella

Valeria Parrella, född 1974, lever och verkar i Neapel. Hon är en av de främsta förnyarna av den italienska samtidsprosan. 2011 publicerades Väntrum på svenska och togs emot väl av såväl kritiker som läsare.

Hennes roman Avskedsbrevutkommer nu i svensk översättning på Astor förlag. På Rönnells samtalar hon med Malin Ullgren.

Insläpp 18.45 (samtalet börjar strax efter 19).

Välkomna!

I samarbete med Astor förlag, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården fastigheter.

-

Tisdag den 27 mars kl. 19-22: Att översätta Freud

Sigmund Freuds inflytande över litteraturen har varit enormt. Inte bara för att hans fallbeskrivningar likande intrikat sammanvävda noveller. Psykoanalysens teori om språket som symtom och terapi, där patientens tal kan liknas vid metaforer att nystas upp eller ”översättas” av en analytiker, kan lätt tillämpas på en litterär praktik. Men hur ska då hans elaborerade tyska översättas?
Välkomna att lyssna till ett samtal mellan översättaren Ingrid Wikén Bonde, redaktören Christian Nilsson och psykoanalytikern Bengt Warren, under ledning av John Swedenmark.

I samarbete med Översättarcentrum, Psykoanalytiska föreningen, Rönnells vänner och Humlegården fastigheter.

-

Fredag 23 mars kl. 19.30: Stockholmsrelease för pappersutgåvan av Kunstkritikk

Välkommen till Stockholmsrelease för pappersutgåvan av Kunstkritikk, Nordens ledande tidskrift för samtida konst!

Sara Arrhenius, direktör för Bonniers Konsthall och tidigare redaktör för NU: The Nordic Art Review, och Jonas Ekeberg, norsk redaktör för Kunstkritikk, diskuterar frågan: på vilka sätt är det idag relevant och nödvändigt att skapa ett nordiskt kritiskt samtal? Moderator: Kim West, svensk redaktör för Kunstkritikk.

Samtalet börjar kl 20.00.

Vin, mingel, överraskningar / Tidning med texter om nordisk populism, objektorienterad ontologi, curatorisk servilitet, Atlas, Marta Kuzma, utställningshistorier, nordiskt avantgarde, samt recensioner av vinterns och vårens viktigaste utställningar i Norden / Välkomna!

I samarbete med Kunstkritikk, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Tisdag den 20 mars 19-22: Music Inside the Language. Skivrelease och konsert med Sten Sandell

Med trippel-cd:n Music inside the language släpper pianisten, improvisatören och kompositören Sten Sandell sitt tionde album i eget namn.

NINA DE HENEY - röst och kontrabas
STEN SANDELL - röst/piano/elektronik/komposition
SOFIA JERNBERG - röst
DAVID STACKENÄS - gitarr

"Jag önskar att fler musiker tog sig på samma förkrossande konstruktiva allvar med lust som Sten Sandell. Då skulle en idag ganska slentrianmässig improscen se helt annorlunda ut. Detta är utan tvekan ett av den svenska musikens och Sandells magnum opus." (Thomas Millroth)

I samarbete med LJ Records, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Söndag den 18 mars kl. 18:00-21:00: Anja Utler och Eiríkur Örn Norðdahl

När Anja Utlers Låga utkom på svenska (Rámus Förlag) utnämnde Anna Hallberg den i Dagens Nyheter helt och fullt till “årets bästa utländska diktsamling”. Utlers poesi finner motiv i såväl hennes barndoms landskap som i klassiska myter och legender. I mars kommer Anja Utler till Sverige och möter isländske Eiríkur Örn Norðdahl i Stockholm.

Anja Utler är född 1973 och bosatt i Wien. Hon har för sin poesi bland annat belönats med Leonce und Lena Preis, vars jury karakteriserade hennes skrivande som "sinnliga ljudkonstruktioner, såväl på papperet som vid recitation, utan att bli ren ljudpoesi". Thomas Kling har om Utler sagt: "Jag vet knappt någon just nu, oavsett ålder, som kommer i närheten av Anja Utler." På svenska finns sedan tidigare diktsamlingen Låga (Rámus Förlag).

Eiríkur Örn Norðdahl har i isländsk TV kallas för en Snorre Sturlasson för det 21:a århundradet. Norðdahl är född i nordvästra Island och har gjort sig ett internationellt namn med vitt beryktade uppläsningar. Han introduceras nu på svenska med romanen Gift för nybörjare (Rámus) och har utöver prosa även utgett ett flertal diktsamlingar och skivor.

Moderator är Harald Hultqvist.

Fri entré! Välkomna!

I samarbete med Rámus Förlag, Goethe-Institut Schweden, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården fastigheter.


Torsdag den 15 mars kl 19.00: Maria Küchen och John Swedenmark samtalar på temat Vad är ett verk?

maria_john.jpg

Mellan den 5-24 mars ställs Maria Küchens diktbok ROSARIET ut för läsning på Rönnells Antikvariat. Med anledning av detta samtalar den 15 mars klockan 19 John Swedenmark och Maria Küchen på temat: VAD ÄR ETT VERK?, och några av Rosariets vänner läser dikt: Hanna Hallgren, Elisabeth Hjorth, Maria Küchen, Helena Boberg och Cecilia Hansson.

Diktboken ROSARIET är tillverkad i två handgjorda systerexemplar, ett tungt och ett lätt. Det lätta exemplaret sänds just nu runt mellan läsare per post enligt en kedjebrevsprincip: Läs om och som du vill, skicka sedan vidare till nästa på listan. Det tunga exemplaret ställs ut i t ex bibliotek och gallerier för allmänhetens läsning.

Utställningen på Rönnells kommer att följas av utställningar på Lunds Stadsbibliotek 26 mars-21 april, Malmö stadsbibliotek 23 april-3 maj, Lunds litteraturhusdagar 4-6 maj, kryptan i Lunds domkyrka 7 maj och tre veckor framåt och så vidare.

Varmt välkomna!

I samarbete med Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

-

Onsdag den 14 mars kl. 19.00: Besök av den irländske författaren Joseph O'Connor

Välkommen att lyssna till den irländske författaren Joseph O'Connor när han samtalar med Ola Larsmo, om sin senaste bok Spökljus.

Med Spökljus avslutar Joseph O'Connor sin trilogi om Irlands historia - som inleddes med Havets stjärna följd av Guvernörens hustru.

Fri entré! Tilltugg och snacks!

I samarbete med Norstedts, Irlands ambassaden, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter.

-

Lördag 3 mars kl 14-16: Firande av W-dagen!

Den 3 mars 2005 beslöt Svenska Akademien att sära på bokstäverna V och W i SAOL, vilket krönte W till officiell 29e medlem (på plats 23) av det svenska alfabetet. Förändringar i vårt alfabet sker ytterst sällan, därför arbetar en grupp inom gillet sedan i höstas med att organisera en dag som uppmärksammar W.

2012 firar W sju år som medlem av det svenska alfabetet. Lördagen 3 mars kl 14–16 kommer detta uppmärksammas med en serie presentationer av språkvetare, poeter, skribenter och naturligtvis typografer.

Platsen för firandet är Rönnells Antikvariat. Givetvis kommer det finnas kaffe och tårta!
Medverkande: Henrik Nilsson, Martin Högström, Jörgen Gassilewski, Mattias Heldner, Nina Ulmaja, Örjan Nordling, Eva Wilsson, Konst & Teknik och Björn Wahlberg.

Välkomna!

I samarbete med Stockholms Typografiska Gille, Wahlström & Widstrand, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

Februari:

Lördag 25 februari kl. 14:00 till 16:00: Den första sammanställningen av Anders Krisárs verk i bokform

Sandhini Poddar skriver i boken: "Det är gripande att följa en intuitiv konstnärs kreativa bana. Anders Krisár avvek redan från början från konstvärldens mainstream och koordinaterna för hans bana står i stället att finna i de mångsidiga och sinsemellan olika världar som graffiti, musikkomposition, reklam och tävlingsschack utgör. Krisár är i huvudsak autodidakt och bestämde sig för att bli bildkonstnär först i sena tjugoårsåldern. Trots att han prak­tiskt taget omedelbart vann erkännande bland gallerier i Europa och USA förblir hans position i den slutna konstvärlden en outsiders. Krisárs konstnärliga produktion – främst vad gäller skulptur och fotografi – kan uppfattas som hermetisk eller rentav morbid, genom hans sätt att använda avgjutningar, formar och deformering. Likväl har konstnärens poetiska, skickliga och djupt intuitiva uttryckssätt på kort tid resulterat i en samling verk som blottlägger människans fysiska, erfarenhetsmässiga och samhälleliga begär och begränsningar, vilket gör det hela allt igenom mänskligt."

Om bokens författare:
Arnaud Gerspacher är konsthistoriker med bakgrund i filosofi och litteraturvetenskap. Han föreläser bl.a. på MoMA i New York.

Katie Kitamura är författare av romanerna The Longshot och Gone to the Forest. Hon skriver även kritik för Frieze och Art Monthly.

Anders Kreuger är intendent på Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen och biträdande intendent vid Lunds Konsthall.

Sandhini Poddar, utbildad i estetisk teori och konsthistoria, är assisterande intendent för Asiatisk konst på Solomon R. Guggenheim Museum i New York.

Översättningarna till svenska är gjorda av Sofia Stenström och Astrid Trotzig.

Konstnären signerar boken som säljs till specialpris!

Varmt välkomna!

I samarbete med Orosdi-Back, Nordin Gallery, Rönnells Vänner, Studiefrämjandet och Humlegården Fastigheter

 
Onsdag 22 februari kl. 18.30-20.00: Release för SITE nr. 31-32: Remake Remodel

Nytt nummer, nytt format, samma kraft; med en temasektion om högre utbildning i skuggan av Bolognaprocessen, samt bl.a. texter på temat "late style", ursprungligen presenterade vid ett symposium på Moderna Museet i samband med utställningen Turner Monet Twombly: Sent måleri.
19.00: Samtal om krisen i den högre utbildningen och forskningen i det europeiska universitetssystemet, med Rebecka Lettevall (docent i idéhistoria och prorektor vid Södertörns Högskola), Helena Mattsson (redaktör Site och prodekan vid KTH, Skolan för Arkitektur och Samhällsbyggnad), Hans Ruin (professor i filosofi Södertörns Högskola) och Kim West (redaktör Site)

I samarbete med SITE, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.


Måndag 20 februari kl. 19.00: OEI poetry area: extension #18

Vanessa Place föreläser om konceptuellt skrivande och läser ur egna arbeten. Dessutom: release för OEI nr 55, On Tape

Vanessa Place är författare, advokat och redaktör bosatt i USA. Hon är en av samtidens mest tongivare utövare och teoretiker av konceptuellt skrivande, och har bland annat publicerat böckerna Dies: A Sentence (2006), La Medusa (2008), Notes on Conceptualisms (i samarbete med Robert Fitterman 2009), The Guilt Project: Rape, Morality and Law (2010), Tragodía 1-3: Statement of Facts, Statement of the Case, Argument (2010-11), och The Allegory and the Archive (2012).
Kvällen är också release för OEI nr 55, On Tape.

Det nya numret av OEI består av en serie nedslag i magnetbandets och de magnetiska lagringsmediernas omfattande historia – en tentativ kartläggning av ett akustiskt, visuellt och teknologiskt landskap med många vita fläckar. I numrets texter och bildprojekt undersöks ljudbandets skiftande former och funktioner inom pedagogik, (ljud)poesi och konst; hemmavideon versus super 8-filmen som redskap för dokumentation och konstruktion av familjen; videon som skrift; ljudbandspelaren som verktyg för appropriering av ljud och som musikinstrument. Och så vidare. Det är en neddykning i ett arkiv som redan är på väg att skingras.

Välkomna!

I samarbete med OEI, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

 
Torsdag 9 feb kl 18.30: Releasefest för Patrik Qvists bok Skjul

Efter ett långt konstnärligt arbete med dokumenterande av skjul har Patrik Qvist låtit författare och poeter tolka dessa i text.

Medverkande: Magnus Florin, Ulrika Revenäs Strollo, Clara Diesen, Astrid Trotzig, Anna Karin Selberg, Mats Rosén, Mikaela Taivassalo.

Introduktion av Patrik Qvist.

DJ: Ulrika Revenäs Strollo

Välkomna!

(Passa på att se utställningen Skjul som visas på Folkbaren, Hornsgatan 72 t.o.m. 5/2-11.)

I samarbete med Konstnäring, PTROLEUM, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.


Torsdag 2 februari kl 19.00: Releasefest för Ola Nilssons nya bok Kärleken gömmer minnet

Den tredelade roman som började med Hundarna (2010) och Änglarna (2011) avslutas nu med Kärleken gömmer minnet.

Ola Nilsson kommer att presentera sitt arbete och framföra en läsning.

Deras liv är förslag, men det är alla dagars natur att bli förstörda. Det är kanske därför rottrådarna fladdrar i vinden eller böljar i vattenbrynet. (Ur: Kärleken gömmer minnet)

Boken kommer att finnas till försäljning till specialpris!

Varmt välkomna!

I samarbete med Natur och Kultur, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

Januari:

Lördagen den 28:e januari kl 14.00: Release för tre nya konstböcker på Bullfinch Publishing

Release med mingel för Bokförlaget Mormor / Bullfinch Publishings tre nya konstböcker.

Bengt Jahnsson-Wennberg: Målningar.

Kristina Abelli-Elander: The Street Series.

Christer Temptander: Mitt liv i smutsen, en wettextrasas frispråkiga avslöjanden

Författarna/konstnärerna signerar, bjuder på förfriskningar och presenterar installationer.

Varmt välkomna!

I samarbete med Bokförlaget Mormor, Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.

-

Tisdagen den 17 januari kl. 19.00-22.00: Nytt nummer av Biblis på temat August Strindberg

Biblis nummer 56 handlar om August Strindberg. Magdalena Gram skriver om Strindberg och bokens gestaltning och Elena Balzamo om Strindberg som brevskrivare. Anna Höök informerar om Strindbergsamlingen i Kungliga biblioteket.

Kom och lyssna när artikelförfattarna presenterar sina texter.

Förfriskningar serveras.

I samarbete med Studiefrämjandet, Rönnells Vänner och Humlegården Fastigheter.